aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΝΕΑ ΣΑΛΑΜΙΝΑΠάρης Ανδρέου: «Θέλω η Νέα Σαλαμίνα να κατακτήσει το κύπελλο»

Πάρης Ανδρέου: «Θέλω η Νέα Σαλαμίνα να κατακτήσει το κύπελλο»

Ο πρόεδρος της Νέας Σαλαμίνας Πάρης Ανδρέου, σε συνέντευξη του στη «Χαραυγή» οριοθετεί τους στόχους για τη νέα ποδοσφαιρική σεζόν.

Συνέντευξη στον Κωνσταντίνο Σκαμπύλη

Η κατάκτηση του κυπέλλου κατά τη νέα ποδοσφαιρική σεζόν αποτελεί προσωπικό πόθο για τον πρόεδρο της Νέας Σαλαμίνας, Πάρη Ανδρέου, ο οποίος χωρίς περιστροφές και με ρεαλισμό αναλύει στη συνέντευξη που ακολουθεί τα όσα θα γίνουν στους «ερυθρόλευκους». Το «καυτό» πρόβλημα των Κριτηρίων Ιουνίου αποτελεί τη δεδομένη στιγμή το μεγάλο στοίχημα για το βαρωσιώτικο σωματείο και αν το κερδίσει θα ελπίζει σε καλύτερες ημέρες.

Ο Πάρης Ανδρέου αναλύει τους λόγους που το σωματείο χρειάζεται μέχρι το τέλος του τρέχοντος μηνός ποσό 100.000 ευρώ, ενώ δηλώνει αισιόδοξος ότι τη νέα χρονιά τα πράγματα στο οικονομικό κομμάτι θα είναι πολύ καλύτερα. Κάνει, επίσης, αναφορά στην είσοδο της ομάδας στην πρώτη εξάδα κατά την περίοδο που πέρασε και πως αυτή θα έχει οφέλη, αλλά και επιπλέον υποχρεώσεις.

«Η νέα σεζόν θα είναι πιο δύσκολη από την προηγούμενη. Ως ομάδα που φέτος είχαμε την επιτυχία εισόδου στην πρώτη εξάδα θα πρέπει να την επαναλάβουμε. Θα πρέπει όλοι όσοι αποτελούμε τη Νέα Σαλαμίνα να είμαστε υπομονετικοί. Δεν γίναμε ξαφνικά από τη μια χρονιά στην άλλη Μπαρσελόνα», επισημαίνει χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος της Νέας Σαλαμίνας αναφέρεται παράλληλα στη μη ανανέωση της συνεργασίας με τον Ολλανδό προπονητή Γιαν Ντε Γιόνγκε, στην πρόσληψη του Εουγκέν Νεαγκόε, ενώ χαρακτηρίζει ως εξαιρετική τη δουλειά που κάνει ο τεχνικός διευθυντής, Μάκης Παπαϊωάννου.

Ναι, ο άμεσος στόχος μας είναι να εξευρεθεί το συγκεκριμένο ποσό, το οποίο θα μας βοηθήσει να ξεπεράσουμε τα άμεσα προβλήματα που προκύπτουν με βάση τις απαιτήσεις που υπάρχουν στα Κριτήρια Ιουνίου και να είμαστε τυπικοί στο θέμα της καταβολής των μισθών των ποδοσφαιριστών.

Στα Κριτήρια Ιουνίου υπάρχουν και άλλες υποχρεώσεις, πέραν της μισθοδοσίας των ποδοσφαιριστών;

Είναι μόνο οι μισθοδοσίες των ποδοσφαιριστών. Δεν υπάρχει κάτι άλλο ή αν προτιμάτε παλιές οφειλές τις οποίες πρέπει να καταβάλουμε. Το συνολικό ποσό που χρειαζόμαστε είναι μεγαλύτερο, όμως άμεσα θέλουμε 100.000 ευρώ. Θα κάνουμε διακανονισμούς για το υπόλοιπο ποσό που θα χρειαστούμε μετέπειτα, τόσο με τους ποδοσφαιριστές που συνεχίζουν στην ομάδα όσο και με αυτούς που δεν θα παραμείνουν στο ρόστερ. Είναι πιο ελεγχόμενη η κατάσταση για τους επόμενους μήνες.

Το πρόβλημα αυτό παρουσιάστηκε λόγω μη καταβολής κάποιων χορηγιών ή λόγω λανθασμένων προβλέψεων;

Είχαμε κάποιες χορηγίες τις οποίες αναμέναμε να πάρουμε πιο γρήγορα (αρχές Μαΐου), όμως για κάποιους νομικούς όρους στη μία περίπτωση υπήρξε καθυστέρηση και ευελπιστούμε ότι θα ξεπεραστεί σύντομα αυτό το πρόβλημα.

Στη δεύτερη περίπτωση, που αφορά τη χορηγία από τον ΚΟΑ, δόθηκε εντολή από τον Υπουργό Οικονομικών να μην παραχωρηθεί με την πρόφαση ότι υπάρχουν οφειλές του σωματείου προς τις Κοινωνικές Ασφαλίσεις, θέμα το οποίο ισχύει εν μέρει, αλλά υπάρχει ειδική συμφωνία μεταξύ του Υπουργείου Οικονομικών και της ΚΟΠ ότι κάθε τρίμηνο θα δίνεται ένα ποσό για τις παλιές οφειλές και τα τρέχοντα έξοδα. Στην περίπτωσή μας το ποσό που θα έπρεπε να καλύψουμε το δώσαμε για τα Κριτήρια Μαρτίου, όμως το Υπουργείο και ο ίδιος ο Υπουργός αυτόνομα αποφάσισαν να μην παραχωρηθεί το ποσό λόγω χρεών στις Κοινωνικές Ασφαλίσεις.

Θεωρώ ότι πρέπει να καταλάβουν κάποιοι ότι η προσφυγική χορηγία είναι πολύ σημαντική για κάποια σωματεία. Τώρα εάν αυτοί οι κάποιοι δεν το αντιλαμβάνονται επειδή δεν είναι πρόσφυγες είναι ένα άλλο θέμα.

Ποιο είναι το ύψος της συγκεκριμένης χορηγίας;

Η χορηγία αφορά ποσό 46.000 ευρώ και είχαμε αναφέρει στους υπεύθυνους ότι θα δοθούν 30.000 για τις υποχρεώσεις μας προς το κράτος και το υπόλοιπό ποσό να μας δοθεί. Μπορεί το ποσό να μην είναι μεγάλο, όμως για εμάς ισχύει το αντίθετο. Για εμάς είναι πολύ πιο σημαντικό να πάρουμε αυτό το ποσό αντί να το λάβει το Υπουργείο Οικονομικών.

Τη δεδομένη στιγμή υπάρχουν οικονομικά προβλήματα. Την επόμενη αγωνιστική περίοδο αυτά τα προβλήματα δεν θα οξυνθούν από τη στιγμή που θα αυξηθεί και ο προϋπολογισμός;

Στη νέα σεζόν τα δεδομένα θα είναι καλύτερα, καθώς η χορηγία για τα τηλεοπτικά δικαιώματα θα είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτήν που λάβαμε φέτος. Τα λεφτά των τηλεοπτικών δικαιωμάτων (80%) των προηγούμενων τριών χρόνων είχαν μπει ως εγγύηση για παλαιότερα δάνεια με αποτέλεσμα η Νέα Σαλαμίνα να επωφελείται μόνο το 20%, ενώ από τη νέα σεζόν αυτό δεν θα ισχύει και έτσι θα είμαστε σε θέση να λαμβάνουμε πολύ περισσότερα λεφτά. Αυτό, φυσικά, δεν θα λύσει τα οικονομικά προβλήματα που υπάρχουν, όμως τουλάχιστον θα τα μειώσει.

Ένα σημαντικό κομμάτι στη μείωση των οικονομικών προβλημάτων είναι και η συνεισφορά του κόσμου μέσω της αγοράς εισιτηρίων διαρκείας…

Ακριβώς. Σ’ ένα βαθμό είναι ο κόσμος που θα μας δώσει στήριγμα. Δυστυχώς, οι οικονομικές συνθήκες που επικρατούν στο νησί μας δεν δίνουν τη δυνατότητα στον κόσμο να προσφέρει όσο θα ήθελε και το αντιλαμβανόμαστε ως Διοίκηση. Ωστόσο, τα οικονομικά δεδομένα του σωματείου είναι τέτοια που δεν μπορούμε να μην πιέσουμε τον κόσμο να προσφέρει όσο το δυνατόν περισσότερα. Ο ανταγωνισμός στο ποδόσφαιρο είναι τεράστιος και αν δεν μπορέσουμε να δημιουργήσουμε κάτι δυνατό και ποιοτικό, θα επιστρέψουμε στα παλαιότερα χρόνια που ήταν πολύ δύσκολα για το σωματείο. Πάντως, κανένας δεν θέλει να σκέφτεται κάτι τέτοιο.

Αντιλαμβάνομαι ότι ήδη έχετε κάνει τον οικονομικό προγραμματισμό για τη νέα χρονιά;

Ναι, έχουμε κάνει τον προγραμματισμό μας, όμως στο ποδόσφαιρο δεν μπορείς να είσαι βέβαιος για τίποτα, καθώς υπάρχουν ιδιαιτερότητες. Μία κακή αρχή στο πρωτάθλημα μπορεί να φέρει τα πάνω-κάτω και να ανατρέψει τα πάντα, όμως ισχύει και το αντίθετο. Θέλω να τονίσω ότι η είσοδος στην πρώτη εξάδα τη χρονιά που ολοκληρώθηκε μας βοηθά στο να έχουμε περισσότερα έσοδα (χορηγίες, διαφημίσεις) για φέτος και το διαπιστώσαμε και στην πράξη.

Η είσοδος τελικά στην εξάδα βοήθησε ή όχι οικονομικά;

Όπως προανέφερα, θα μας βοηθήσει για τη νέα αγωνιστική περίοδο. Την περσινή χρονιά δεν μας βοήθησε αν αναλογιστεί κανείς ότι στα παιγνίδια των πλέι οφ δεν είχαμε προσέλευση φιλάθλων των αντίπαλων ομάδων και τα έσοδα ήταν μηδαμινά.

«Η νέα σεζόν θα είναι πιο δύσκολη»

Η χρονιά ολοκληρώθηκε με επιτυχία. Θεωρείτε ότι η νέα θα είναι δυσκολότερη, καθώς θα υπάρξει περισσότερη πίεση από πλευράς κόσμου για να διατηρηθεί η ομάδα στην πρώτη εξάδα;

Είναι πολύ δύσκολο κάποιος να πετύχει τους στόχους που έχει θέσει και ακόμη πιο δύσκολο να το επαναλάβει και να το σταθεροποιήσει. Η νέα σεζόν θα είναι πιο δύσκολη από την προηγούμενη λαμβάνοντας υπόψιν ότι κάποιες ομάδες θα είναι πολύ πιο δυνατές και θα διεκδικήσουν είσοδο στην πρώτη εξάδα, ενώ θα έχουν και στόχους στο κύπελλο.

Εντούτοις, ως ομάδα που φέτος είχαμε την επιτυχία της εισόδου στην πρώτη εξάδα θα πρέπει να την επαναλάβουμε. Θα πρέπει όλοι όσοι αποτελούμε τη Νέα Σαλαμίνα να είμαστε υπομονετικοί. Δεν γίναμε ξαφνικά από τη μια χρονιά στην άλλη Μπαρσελόνα. Γνωρίζουμε ποιοι είμαστε, τα οικονομικά μεγέθη μας και θα συνεχίσουμε με τον ίδιο ζήλο, αλλά και περισσότερο για να επιτύχουμε τους στόχους μας. Αν τα καταφέρουμε θα είναι ακόμα μία επιτυχία, αν όχι τότε θα κάνουμε τον απολογισμό για να δούμε πού βρισκόμαστε.

Θα ήταν σωστό, όμως, να μην παραμείνουμε στο ότι αν μπούμε στην εξάδα είναι επιτυχία και αν όχι, αποτυχία. Πρέπει να βλέπουμε τη συνολική εικόνα, τόσο αγωνιστικά όσο και οικονομικά. Δεν είμαστε μαθημένοι στους τίτλους. Πρόθεσή μας είναι να δημιουργήσουμε μία ομάδα που να έχει βάθος χρόνου.

Η προϊστορία αποδεικνύει ότι πολύ δύσκολα μία ομάδα πέραν των παραδοσιακών μπορεί να παραμείνει για δύο χρονιές στην πρώτη εξάδα. Αυτό σας φοβίζει καθόλου;

Πάνω από όλα πρέπει να βλέπουμε τη φιλοσοφία και τους στόχους που έχουμε. Δηλαδή, αν δεν προσπαθήσουμε να βελτιώσουμε κάτι, φοβούμενοι ότι τη νέα χρονιά υπάρχει η πιθανότητα να μην έχουμε επιτυχία, θεωρώ ότι είναι μιζέρια και ηττοπάθεια. Πρέπει να προσπαθούμε καθημερινά, να δουλεύουμε για να πετύχουμε τους στόχους μας. Προσωπικά δεν νιώθω πίεση και άγχος. Αντιθέτως έχω περισσότερη αποφασιστικότητα και δύναμη για να πετύχουμε και τη νέα χρονιά τους στόχους μας.

Οι οποίοι είναι…

Η είσοδος στην πρώτη εξάδα, αλλά εγώ προσωπικά θα ήθελα να δω τη Νέα Σαλαμίνα να αγωνίζεται στον τελικό και να κατακτήσει το κύπελλο.

Φέτος η ομάδα είχε αρκετά σκαμπανεβάσματα στην απόδοσή της. Πού οφείλεται αυτό;

Κατ’ αρχήν, χωρίς να θέλω να μπω στο τεχνικό κομμάτι, γιατί δεν με αφορά… Η ομάδα ξεκίνησε φρέσκια το πρωτάθλημα και παρότι στις δύο πρώτες αγωνιστικές είχε άσχημα αποτελέσματα, μετά έδειξε χαρακτήρα. Η ήττα από το ΑΠΟΕΛ (0-9) ήταν βαρόμετρο για τη διαχείριση της επόμενης ημέρας και θεωρώ ότι το χειριστήκαμε σωστά και η ομάδα ήταν αρκετά καλή. Στο β’ γύρο η ομάδα έχασε τη φρεσκάδα της, φαινόταν κουρασμένη και πιστεύω ότι η πίεση από πλευράς μας προς τους ποδοσφαιριστές και την τεχνική ηγεσία να μπούμε στην εξάδα τούς φόρτωσε όλους με άγχους. Αυτό ήταν εμφανές ότι έγινε, αφού στα πλέι οφ η εικόνα της ομάδας ήταν εντελώς διαφορετική. Βλέποντας τη συνολική εικόνα της ομάδας θεωρώ ότι πήγαμε αρκετά καλά, οι στόχοι επιτεύχθηκαν, όμως θα μπορούσαμε να πάμε ακόμη καλύτερα στο β’ γύρο.

Ο Ντε Γιόνγκε, ο Νεαγκόε και ο Μάκης Παπαϊωάννου

Η φετινή χρονιά ήταν πετυχημένη. Αρκετοί όμως διερωτώνται γιατί δεν συνέχισε η συνεργασία με τον Ολλανδό προπονητή Γιαν Ντε Γιόνγκε;

Στη συνολική αγωνιστική εικόνα παρουσιάστηκαν και κάποια προβλήματα. Αυτά αφορούσαν κυρίως την αμυντική εικόνα που «έβγαζε» η ομάδα στο γήπεδο. Ημασταν σε συζητήσεις με τον κ. Ντε Γιόνγκε για ανανέωση της συνεργασίας. Σε κάποια φάση ο ίδιος ένιωσε ότι δεν ήθελε να συνεχίσει και το δημοσιοποίησε. Δεν μπορώ να πω ότι είχαμε κάποια κόντρα, καθώς ακόμα η σχέση μας παραμένει φιλική. Ο ίδιος ένιωσε ότι έπρεπε να λειτουργήσουμε κάπως διαφορετικά στο θέμα της ανανέωσης της συνεργασίας, ότι δηλαδή θα έπρεπε να γίνει πιο γρήγορα.

Ο τεχνικός διευθυντής της ομάδας, Μάκης Παπαϊωάννου, εκ των πραγμάτων κάνει πολύ καλή δουλειά στη Νέα Σαλαμίνα. Θα θέλατε να σχολιάσετε κάτι;

Η δουλειά που έκανε ο Μάκης Παπαϊωάννου κατά την περσινή χρονιά ήταν ένα από τα βασικά συστατικά για την επιτυχία που είχαμε. Με τα δεδομένα που είχε μπροστά του έκανε εξαιρετική δουλειά, σε συνεργασία πάντοτε με την Εφορεία Ποδοσφαίρου (Γιώργος Κωνσταντίνου, Μιχάλης Μελεμενής) που είναι συνεχώς δίπλα του. Το γεγονός ότι πολλοί ποδοσφαιριστές ήθελαν να συνεχίσουν και φέτος στην ομάδα οφείλεται σε μεγάλο βαθμό και στον Μάκη Παπαϊωάννου. Οι επιλογές που έκανε, με βάση τα οικονομικά δεδομένα, θεωρώ ότι κατά 95% ήταν πολύ σωστές. Αυτός ήταν και ο κύριος λόγος που ανανεώσαμε τη συνεργασία μας με τον Μάκη Παπαϊωάννου. Είναι τίμιος άνθρωπος και σέβεται τα χρήματα που λαμβάνει ο ίδιος, αλλά και αυτά που δίνει το σωματείο στους ποδοσφαιριστές.

Επιλέξατε ως προπονητή τον Εουγκέν Νεαγκόε. Αρκετοί διερωτώνται γιατί έγινε αυτή η επιλογή με δεδομένο ότι έφυγε από μία άλλη ομάδα της Κύπρου, χωρίς να ολοκληρώσει το έργο του…

Ο Εουγκέν Νεαγκόε, τουλάχιστον στους μήνες που εργάστηκε στον Αρη, έδειξε ότι είχε κάνει καλή δουλειά. Η ομάδα είχε αγωνιστικότητα, καλή αμυντική λειτουργία, ταχύτητα και είναι ένας προπονητής που έδειξε πολύ καλά στοιχεία. Οσο για το σκεπτικό ότι έφυγε από τον Αρη πριν τελειώσει η σεζόν και έρχεται στη Νέα Σαλαμίνα, δεν μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε, γιατί η δουλειά των προπονητών είναι να αλλάζουν ομάδες.

Αξιολογήσαμε αρκετούς προπονητές και θεωρήσαμε ότι ο κ. Νεαγκόε ήταν εντός των οικονομικών δεδομένων που είχαμε θέσει και πιστεύουμε ότι μαζί μπορούμε να πετύχουμε τους στόχους που έχουμε θέσει για τη νέα χρονιά. Αν θα πετύχει ή όχι, αυτό μόνο ο χρόνος μπορεί να το δείξει.

Ένα μήνυμα προς τον κόσμο…

Η προσπάθεια από πλευράς Διοικητικού Συμβουλίου είναι να δημιουργήσουμε μία υγιή οικονομική βάση στο σωματείο πάνω στην οποία να μπορούμε να κτίσουμε τα επόμενα χρόνια. Νομίζω ότι είμαστε σε καλό δρόμο, όμως χρειάζεται περισσότερη δουλειά και προσπάθεια. Ο κόσμος χρειάζεται να στηρίξει περισσότερο το σωματείο. Πρέπει ο κόσμος να πηγαίνει στο γήπεδο. Βλέπαμε για χρόνια να έχουμε κόσμο στο γήπεδό μας, δυστυχώς όμως μία μεγάλη μερίδα έχει απομακρυνθεί για διαφόρους λόγους. Πρέπει το γήπεδο «Αμμόχωστος» να είναι γεμάτο από κόσμο, ώστε ως Διοικητικό Συμβούλιο να παίρνουμε δύναμη και ενέργεια για να συνεχίσουμε και ταυτόχρονα οι ποδοσφαιριστές να μπαίνουν στο γήπεδο και να κερδίζουν κάθε αγώνα. Η πλειοψηφία του κόσμου γνωρίζει τα δεδομένα στο σωματείο και ευελπιστούμε ότι τη φετινή αγωνιστική χρονιά η στήριξη θα είναι μεγαλύτερη.

Ο κοινός κορμός και οι προσθήκες

Η διατήρηση του κοινού κορμού για τη νέα χρόνια αποτελεί για τη Νέα Σαλαμίνα επιτυχία. Συγκεκριμένα ανανέωσαν οι Σκοπελίτης, Κούσουλος, Μιχαήλ, Παύλου, Μακρίεφ, Λεμέσιος, Τσούρτσουριτς, Πεδρίτο, Τσιγκουίνι, Χριστοφή. Επίσης αποκτήθηκαν οι Δημήτρης Φροξυλιάς, Σάββας Τσαμπούρης, ενώ υπάρχει προφορική συμφωνία με τον Σέρβο κεντρικό αμυντικό Γκόραν Αντονιτς.

Με βάση το σχεδιασμό ενίσχυσης της ομάδας θα γίνουν άλλες πέντε προσθήκες. Θα αποκτηθεί ακόμη ένας κεντρικός αμυντικός, ένας τερματοφύλακας, μέσος, πλάγιος επιθετικός και σέντερ φορ. Για τερματοφύλακα και επιθετικό δεν αποκλείεται να γίνουν κινήσεις από την κυπριακή αγορά. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, έχουν γίνει ήδη κάποιες συζητήσεις με συγκεκριμένους ποδοσφαιριστές.

Κατά τ’ άλλα η Νέα Σαλαμίνα θα πορευτεί στη νέα χρονιά έχοντας στον πάγκο της ομάδας τον Ρουμάνο προπονητή Εουγκέν Νεαγκόε. Βοηθός του θα είναι ο Κύπριος Λούης Λοΐζου, γυμναστής ο Ρουμάνος Μάριος Ντίνα και προπονητής τερματοφυλάκων παραμένει ο Σπύρος Νεοφυτίδης.

Η ανεπίσημη προετοιμασία της ομάδας ξεκινά στις 4 Ιουλίου στα βοηθητικά στο Μενεού και σε μεταγενέστερο στάδιο θα γίνει γνωστή η ημερομηνία για την επίσημη πρώτη προπόνηση και παρουσίαση των ποδοσφαιριστών. Το βασικό στάδιο της προετοιμασίας θα γίνει το δεκαήμερο 20-30 Ιουλίου στην Κυπερούντα.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ