aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑΓεωργαράς: «Το παν είναι να έχεις καλή ομάδα» (συνέντευξη)

Γεωργαράς: «Το παν είναι να έχεις καλή ομάδα» (συνέντευξη)

ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΒΑΛΑΝΙΔΗ

Είναι Αθηναίος και πέρασε από τα τρία κύρια ποδοσφαιρικά πόστα: ποδοσφαιριστής, προπονητής και τεχνικός διευθυντής. Επιχείρησε να σπουδάσει λογοτεχνία στην Αυστραλία, όμως διέκοψε για να συνεχίσει το ποδόσφαιρο.

Μιλά Ισπανικά, αγγλικά και μπορεί να συνεννοηθεί στα γαλλικά. Έζησε για κάποια χρόνια στη Βαρκελώνη, κοντά μάλιστα στο περίφημο Καμπ Νου, ενώ πέρασε από την Αγγλία και τη Γαλλία. Του αρέσει η φιλοσοφία, η μουσική, η τέχνη και να ταξιδεύει. Πλέον συχνάζει στον Τακτακαλά.

Βλέπετε, εκτός από το ότι του άρεσε έτσι κι αλλιώς η περιοχή, ο Γιάννης Γεωργαράς είναι από τις 29 του περασμένου Ιουνίου ο τεχνικός διευθυντής του Ολυμπιακού. Όπως ανακοίνωσαν οι μαυροπράσινοι, ανέλαβε πλήρως όλα τα καθήκοντα οργανωτικής και τεχνικής φύσης που αφορούν την Α ομάδα, καθώς και των ποδοσφαιρικών υποδομών του σωματείου.

Στην «Goal News» έδωσε την πρώτη συνέντευξή του από την ημέρα της πρόσληψής του.

-Τι ήταν εκείνο που σας έκανε να αποδεχτείτε την πρόταση του Ολυμπιακού;

«Με έπεισε ο τρόπος που με προσέγγισε ο κ. Ανδρέας Αριστοδήμου, ο πρόεδρος μας. Ένας άνθρωπος με ηγετική φυσιογνωμία και ισχυρή προσωπικότητα. Όταν ήρθα και έμεινα για λίγο καιρό είδα ότι η ομάδα έχει δυναμική και το κίνητρο να επανέλθει εκεί που της αξίζει. Επίσης, η δυνατότητα να δουλέψω ξανά σε αυτό το πόστο, κάνοντας μια νέα καριέρα, μου έδωσε κίνητρο και θεώρησα ότι βρήκα τις κατάλληλες συνθήκες».

-Μέσα Σεπτεμβρίου και δουλέψατε για πρώτη φορά στον μετεγγραφικό σχεδιασμό του Ολυμπιακού…

«Συγνώμη που σας διακόπτω, αλλά πρέπει να πω κάτι για να έχει ο κόσμος καθαρή εικόνα. Ο αρχικός σχεδιασμός έγινε από τον προπονητή της περασμένης σεζόν, τον κ. Χρύση Μιχαήλ. Στη συνέχεια διαφοροποιήθηκε γιατί ανέλαβε προσωρινός προπονητής ένας άνθρωπος με μεγάλη ιστορία στο σωματείο ως ποδοσφαιριστής, ο Νίκος Νικολάου. Είχαμε μια καλή συνεργασία, αλλά μετά έγινε νέα διαφοροποίηση με τον ερχομό του κ. Σάββα Παρασκευά. Λόγω αυτής της καθυστέρησης δεν είχαμε τη δυνατότητα του pre plan και τη σταθερότητα ενός αρχικού σχεδιασμού».

-Αναφορικά με τη στελέχωση της ομάδας, είσαστε ευχαριστημένος με τις κινήσεις που έχουν γίνει;

«Σε σχέση με τον σχεδιασμό που έγινε μετ’ εμποδίων, όπως ανέφερα προηγουμένως, ώς έναν βαθμό είμαι ικανοποιημένος. Βλέποντας μάλιστα την ομάδα μας στο πρώτο παιχνίδι (σ.σ.: Παραλίμνι 2-2), μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι. Είναι σημαντικό να πούμε ότι και η προετοιμασία και η συμπλήρωση του ρόστερ καθυστέρησε. Άρα, είναι μειονέκτημα στην έναρξη του πρωταθλήματος, αλλά ίσως αποδειχτεί πλεονέκτημα στη συνέχεια. Υπό την έννοια ότι η ομάδα χωρίς να είναι έτοιμη έδειξε αρκετά καλή εικόνα στο πρώτο παιχνίδι. Επίσης, δεν έχουν ενταχθεί ακόμη όλα τα μετεγγραφικά αποκτήματα στην ομάδα, ενώ είχαμε και απουσίες στην πρεμιέρα. Ο Ολυμπιακός είναι νέα ομάδα, η οποία αν και έχει τέσσερα έμπειρα παιδιά από την περασμένη αγωνιστική περίοδο, δεν έχει βασικό κορμό και χτίζεται από την αρχή».

-Πιστεύετε ότι είναι ικανή να φέρει σε πέρας την αποστολή της, που είναι η άνοδος στην Α’ Κατηγορία;

«Ξέρουμε ασφαλώς ποιος είναι ο στόχος, γι’ αυτό δουλεύουμε, όμως για να φτάσεις σε οποιονδήποτε στόχο, το παν είναι να έχεις καλή ομάδα, η οποία στην επόμενη σεζόν δεν θα ξεκινά από την αρχή. Οι καλές ομάδες χτίζονται με υπομονή και μέρα με τη μέρα. Αυτό είναι το πρώτο μας μέλημα. Σίγουρα στο μυαλό μας και στην καρδιά μας, το ισχυρό κίνητρο είναι να επανέλθει ο Ολυμπιακός εκεί που του αξίζει, αλλά αυτό θέλει δουλειά, υπομονή και προχωρώντας, θα δούμε πώς θα είμαστε τον Ιανουάριο».

«Λάτρης του ισπανικού μοντέλου ποδοσφαίρου»

Το πέρασμα του Γιάννη Γεωργαρά από τη Βαρκελώνη δεν θα μπορούσε να μην τον επηρεάσει και ποδοσφαιρικά. Εξού και δηλώνει λάτρης της ισπανικής σχολής. «Μου αρέσει γενικότερα το μοντέλο του ισπανικού ποδοσφαίρου, επειδή είναι δημιουργικό, είναι απρόβλεπτο και πολλές φορές βλέπεις ενδιαφέροντα παιχνίδια ανάμεσα σε μεγάλες και μικρές ομάδες. Σίγουρα δεν τελειώνει το ποδόσφαιρο σε αυτό το μοντέλο, αλλά το θεωρώ ένα από τα πιο δημιουργικά παγκοσμίως. Γι’ αυτό και παρακολουθώ μια ισπανική σχολή ποδοσφαίρου που λέγεται “la libreta del mister”. Ενημερώνομαι διαρκώς», είπε επί του θέματος.

Στην ερώτηση πόσο εφικτό είναι να περάσει στον Ολυμπιακό τη φιλοσοφία των Ισπανών, τόνισε ότι θα πρέπει να γίνει σε συνεργασία τον προπονητή και σύμφωνα και με το τι αρέσει στον προπονητή (σ.σ.: Σάββας Παρασκευάς) και πρόσθεσε: «Το ιδανικό είναι να υπάρχουν μεγάλες χρονικά συνεργασίες. Αυτό που σας λέω εγώ θεωρητικά, στην πράξη θέλει χρόνο. Το καλύτερο παράδειγμα είναι η Μπαρσελόνα, μία από τις καλύτερες ομάδες όλων των εποχών, η οποία χρειάστηκε 30 χρόνια για να δημιουργηθεί».

Συνεχίζοντας, ο Γιάννης Γεωργαράς είπε ότι πάρα πολλοί παράγοντες επηρεάζουν και εξήγησε: «Παίζει ρόλο πόσο κλειστή ή ανοικτή είναι μια κοινωνία. Οι Καταλανοί είναι ανοικτοί σε νέες ιδέες, άλλωστε εκεί έχουν ακμάσει άνθρωποι της τέχνης. Γι’ αυτό και βρήκε χώρο το ολλανδικό μοντέλο ποδοσφαίρου στην Μπαρσελόνα».

Προσθέτοντας, τόνισε πως σαφέστατα και δεν είναι απλή υπόθεση να περάσει η ισπανική φιλοσοφία ποδοσφαίρου και κατέληξε: «Για να γίνει αυτό θα πρέπει να μείνει για μεγάλο διάστημα το ίδιο τεχνικό επιτελείο, να υπάρξει άψογη συνεργασία και πολλή υπομονή. Εγώ για παράδειγμα έχω συμβόλαιο δύο χρόνων. Για να υλοποιηθεί ένα μικρό πλάνο χρειάζονται τουλάχιστον τρία ή τέσσερα χρόνια. Εγώ σας είπα γενικά τη φιλοσοφία μου. Θα είναι πολύ όμορφο πάντως αν καταφέρω να περάσω κάποιες από τις ιδέες μου, μαζί φυσικά με τον προπονητή».

olumpiakos

«Εξυγίανση της πρώτης ομάδας»

Συγκρίνοντας το πόστο του τεχνικού διευθυντή στην Κύπρο και την Ελλάδα: «Στην Ελλάδα είχα δημιουργήσει το κατάλληλο όνομα και το ειδικό βάρος να περάσω κάποιες θέσεις μου. Σε μια νέα αγορά για μένα, όπως είναι η Κύπρος, έχοντας να συνεργαστώ με νέους ανθρώπους, χρειάζομαι περισσότερο χρόνο. Επίσης, το πόστο του τεχνικού διευθυντή, έχω καταλάβει πως δεν είναι τόσο πολύ εύκολα αποδεκτό εδώ, όπως είναι στην Ελλάδα».

Πώς αντιλαμβάνεται το πόστο του τεχνικού διευθυντή: «Είναι ένα ουσιαστικό κομμάτι που χρησιμοποιούν οι προηγμένες ποδοσφαιρικά χώρες εδώ και πάρα πολλά χρόνια, ως ένα πολύ λειτουργικό εργαλείο. Ουσιαστικά ο τεχνικός διευθυντής είναι ο συνδετικός κρίκος μεταξύ διοίκησης, προπονητικής ομάδας και ποδοσφαιριστών. Όσο καλύτερη και αρμονική είναι η συνεργασία τόσο πιο θετικά θα είναι τα αποτελέσματα».

Το σκεπτικό του για την οργάνωση της ακαδημίας: «Να έχει μια ισορροπημένη σχέση η ακαδημία με την πρώτη ομάδα και να προωθηθούν κάποια παιδιά. Αυτό που έχω διαπιστώσει είναι πως στην Ελλάδα και στην Κύπρο υπάρχει πολύ ταλέντο, το οποίο, δεν ξέρω γιατί, δεν αξιοποιείται».

Πόσο σύντομα θα ενταχθούν νεαροί ποδοσφαιριστές στην πρώτη ομάδα: «Ήδη υπάρχουν αρκετοί που διεκδικούν θέση στην πρώτη ομάδα. Πιστεύω ότι στην πορεία θα πάρουν θέση στην ενδεκάδα. Πάντως στις ομάδες κάτω των 21, 19, 17 και 15 ετών έχουμε αρκετούς διεθνείς. Αυτό είναι ένα δείγμα της ποιότητας που υπάρχει στον σύλλογο».

Το πρώτο μέλημά του αναφορικά με την πρώτη ομάδα: «Ο υγιής στόχος είναι να κάνεις εξυγίανση της πρώτης ομάδας, ν’ αρχίσεις να την τροφοδοτείς με δικούς της παίκτες, αλλά αυτό είναι πλάνο που θέλει διάρκεια. Για παράδειγμα, στην περασμένη σεζόν η ομάδα δεν ανέβηκε. Θα μπορούσε να μείνει ένας κορμός για να τη στηρίξει φέτος, κάτι που δεν έγινε. Πάρα πολλές φορές, οι παράγοντες ή οι αρμόδιοι, στο όνομα της ανόδου, που είναι εύηχο και πουλά πολύ, θυσιάζουν την ουσία και αυτό είναι κάτι που πρέπει να προσεχτεί. Το ένα βεβαίως δεν αποκλείει το άλλο. Αν θέλεις να πετύχεις την άνοδο, δεν σημαίνει πως απαγορεύεται να γίνεται παραλλήλως ποιοτική δουλειά και στην πρώτη ομάδα και στις υποδομές».

georgaras«Βλέπω απορημένος»

Οι πρώτες του εντυπώσεις για τον κόσμο του Ολυμπιακού: «Κοιτάξτε, είναι λίγο αντιφατικές. Ανέλαβε ένας νέος πρόεδρος για να καλύψει παλιές και καινούριες οφειλές και μέχρι στιγμής ανταποκρίνεται 100%. Ωστόσο βλέπω απορημένος αμφισβήτηση από μια μικρή μερίδα, η οποία είναι προκατειλημμένη. Δεν στηρίζεται σε στοιχεία και στατιστικά.

Έχω αντιληφθεί ότι οι Ολυμπιακοί είναι φανατικοί και αγαπούν πολύ την ομάδα τους. Ακόμα όμως κουβαλούν την περσινή απογοήτευση και την πίκρα γι’ αυτό που έγινε στην τελευταία αγωνιστική. Πιστεύω ότι αν πείσει η ομάδα, ο κόσμος θα έρθει κοντά. Σε αυτούς που την αγαπούν θα ήθελα να τους πω ότι θα πρέπει να δώσουν πίστωση χρόνου. Χρειαζόμαστε στήριξη, όχι τόσο εμείς όσο οι ποδοσφαιριστές και όχι μόνο στα εύκολα, αλλά κυρίως στα δύσκολα».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ