aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑΑλκή: Από τη διάλυση κοντά στην άνοδο!

Αλκή: Από τη διάλυση κοντά στην άνοδο!

Πριν από περίπου τρία χρόνια η Αλκή, μια ομάδα με ιστορία 68 χρόνων που φέρει το προσωνύμιο «Αθάνατη», πέφτοντας από την Α’ Κατηγορία στη Β’, είχε φτάσει αυτή τη φορά στα πρόθυρα της διάλυσης. Κακοδιαχείριση, αλόγιστες σπατάλες, κακοποίηση της ίδιας της ομάδας από τον τρόπο διοίκησης που είχε κατά καιρούς.

Τότε, ενόψει της πλήρους εξαφάνισης, αποφάσισε να αναλάβει την προεδρία της ιστορικής αυτής ομάδας της Λάρνακας ο Άντης Λόππας, ένας πάνω απ’ όλα οπαδός της Αλκής από τα παιδικά του χρόνια. Κυριολεκτικά ο κ. Λόππας ξεκίνησε από το μηδέν. Η Αλκή (σ.σ. Λάρνακας) διαλύθηκε διότι τα χρέη που ίσχυαν μαζί με αυτά που έπονταν ήταν μη διαχειρίσιμα, η νέα ομάδα μετονομάστηκε σε Αλκή Ορόκλινη και έτσι, η ομάδα επιχείρησε ένα νέο ξεκίνημα από το πρωτάθλημα της Δ’ Κατηγορίας.

Πολύ λίγοι τότε πίστευαν ότι υπήρχαν πιθανότητες αυτή η νέα και αποδυναμωμένη ομάδα στο ορατό μέλλον να επανέλθει στους μεγάλους του κυπριακού ποδοσφαίρου. Σήμερα, η Αλκή είναι με το ένα πόδι στην Α’ Κατηγορία αφού πορεύεται αήττητη στο Πρωτάθλημα της Β’ Κατηγορίας, έχοντας διαφορά ασφαλείας από τις υπόλοιπες ομάδες.

Ζητήσαμε από τον κ. Λόππα να μας περιγράψει την κατάσταση στην ομάδα όταν ανέλαβε. «Με μια λέξη θα περιέγραφα αυτή την κατάσταση που επικρατούσε. Μιζέρια. Έγινε η Γενική Συνέλευση της ομάδας η οποία ήταν ελλιπής και είχε αρκετή ένταση. Αποφασίστηκε η αναστολή λειτουργίας του ποδοσφαιρικού τμήματος και αυτό ήταν κάτι το οποίο πλήγωσε αφάνταστα όλους όσοι αποτελούν το οικοδόμημα της Αλκής. Εκείνη την περίοδο η ομάδα αγωνιζόταν με ποδοσφαιριστές κάτω των 21 ετών και είχε σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Δυστυχώς η κατάσταση δεν ήταν καθόλου καλή και φαινόταν ότι δεν υπάρχει τρόπος να αντιστραφεί το κλίμα».

Του επισημαίνουμε ότι δύσκολα μπορεί κανείς να βρει ιστορικό ανάλογο στο κυπριακό, τουλάχιστον, ποδόσφαιρο, ομάδας η οποία ουσιαστικά να διαλύεται και μέσα σε αυτήν την κατάσταση διάλυσης να επέρχεται σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα η ανασυγκρότηση και η επί των θυρών επάνοδος στη μεγάλη κατηγορία. «Είναι θέμα DNA της ομάδας, της αποκαλούμενης «Αθάνατης» ή προγραμματισμένης δουλειάς;», τον ρωτάμε.

Είναι αποτέλεσμα της προγραμματισμένης δουλειάς που γίνεται στην ομάδα, μας απαντά. Όχι μόνο από τη μεριά της διοίκησης αλλά και της τεχνικής ηγεσίας. Μια ομάδα χρειάζεται από τη μια καλές μονάδες για να πετύχει τους στόχους της, αλλά το σημαντικότερο είναι να γίνεται σωστός προγραμματισμός, ο οποίος θα μπορεί να αξιοποιεί αυτές τις μονάδες. Έχουμε ένα πλάνο-προσθέτει- το οποίο μέχρι στιγμής υλοποιείται και δεν βλέπω το λόγο να μην υλοποιηθεί στο έπακρο. Ξέρουμε πολύ καλά τα ποσά ξοδεύουμε και το κάνουμε αυτό μέχρι εκεί που μπορούμε.

Ζητάμε από τον κ. Λόππα να μας πει συγκεκριμένα τι άλλαξε όταν ανέλαβε, σε διοικητική δομή, οικονομική διαχείριση και ποδοσφαιρικές επιλογές. Μας εξηγεί ότι η φιλοσοφία διοίκησης που ακολουθεί προϋποθέτει ο κάθε ένας υπεύθυνος να έχει έγνοια μόνο τον δικό του τομέα. Πιστεύει ότι ο ποδοσφαιρικός τομέας είναι καθαρά θέμα προπονητή και μόνο αυτός είναι ο αρμόδιος να λαμβάνει τις αποφάσεις.

Ο οικονομικός τομέας είναι καθαρά θέμα προέδρου και οι αποφάσεις σε αυτό το κομμάτι είναι πολύ σημαντικές και σίγουρα παίζουν καθοριστικό ρόλο. Εδώ πρέπει, επισημαίνει, να τονιστεί ότι σε ένα σωματείο πρέπει να επικρατεί δημοκρατία και οι αποφάσεις που θα λαμβάνονται θα πρέπει να είναι συλλογικές.

Του υποβάλλουμε την ερώτηση αν υπήρχε προγραμματισμός μέσα σε τρία χρόνια η ομάδα από την Δ’ Κατηγορία να βρεθεί στην Α’. Είναι αυτό δυνατόν; Κι όμως, όπως μας αναφέρει, όταν δημιουργήθηκε η Αλκή Ορόκλινη, αυτή ήταν η επιδίωξη όλων των ανθρώπων που ήταν κοντά στην ομάδα. «Δηλαδή πριν από την έναρξη της προσπάθειας, είχαμε πει ότι θα φτιάξουμε μια ομάδα από το μηδέν και κάθε χρόνο θέλουμε να ανεβαίνουμε κατηγορία. Μέχρι στιγμής τα πάμε μια χαρά και θέλουμε να συνεχίσουμε ανάλογα και φέτος, ώστε να μείνουμε στην κορυφή και να πάμε με τον καλύτερο τρόπο στα σαλόνια της Α’ κατηγορίας», δηλώνει.

Ένα από τα αξιοσημείωτα χαρακτηριστικά της Αλκής Ορόκλινη είναι ότι η ραχοκοκκαλιά της αποτελείται από Κύπριους παίκτες. Συμφωνεί και διευκρινίζει ότι αυτή είναι η φιλοσοφία της ομάδας γενικότερα. Δεν έτυχε, προσθέτει, να έχουμε αρκετούς Κύπριους και μερικούς ξένους στην ομάδα. Ήταν μια επιδίωξη της διοίκησης και της τεχνικής ηγεσίας. Θέλαμε να υπάρχει έντονο κυπριακό στοιχείο στην ομάδα μας.

Ο κ. Λόππας εκφράζει λύπη για το γεγονός ότι οι πλείστες ομάδες της Α’ κατηγορίας σπάνια εμπιστεύονται Κύπριους παίκτες στην ενδεκάδα τους. Αυτό, αναφέρει, βλάπτει το ποδόσφαιρο και εξηγεί: «Η παρουσία πολλών ξένων σε μια ομάδα και γενικότερα σε ένα πρωτάθλημα, δεν αφήνει αρκετό χρόνο στον Κύπριο ποδοσφαιριστή, ώστε να δείξει το ταλέντο του και να προσπαθήσει να κερδίσει μια θέση στην ενδεκάδα. Αυτό αποτελεί μεγάλο πρόβλημα και για τις ομάδες, αλλά και για το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα. Η επιλογή ποδοσφαιριστών από τον προπονητή της Εθνικής ομάδας γίνεται πολύ δύσκολα», αναφέρει.

Υπάρχουν αμφιβολίες κατά πόσον μια ομάδα, η οποία έκανε τόσο μεγάλα αγωνιστικά, διοικητικά και βαθμολογικά άλματα μέσα σε τόσο λίγο χρονικό διάστημα, είναι έτοιμη να αντεπεξέλθει στο σκληρό ανταγωνισμό και απαιτήσεις της Α’ Κατηγορίας. Του θέτουμε αυτόν τον προβληματισμό. Η απάντηση του κ. Λόππα δεν αφήνει περιθώρια για αμφιβολίες.

«Είμαστε έτοιμοι από τις 30 Μαρτίου του 2014. Τις απαιτήσεις τις γνωρίζουμε και ξέρουμε πως θα κινηθούμε. Το σημαντικό σε ό,τι κάνεις είναι να υπάρχει προγραμματισμός και εμείς επιδιώκουμε να είμαστε όσο πιο σωστοί γίνεται σε αυτό το κομμάτι, ώστε να μην προκύψουν προβλήματα στη συνέχεια», τονίζει.

Ολοκληρώνοντας αυτή τη σύντομη συνομιλία με τον Πρόεδρο της Αλκής, του ζητώ να στείλει ένα μήνυμα στους φίλαθλους της ομάδας, οι οποίοι αν και όχι οι περισσότεροι στην Κύπρο, ίσως να αποδεικνύονται από τους πλέον πιστούς αφού δεν εγκατέλειψαν ποτέ την ομάδα ακόμα και όταν αυτή έφτασε στον πάτο.

Επισημαίνει ότι οι φίλοι της ομάδας έφτασαν σε ζηλευτά επίπεδα. Κυρίως στο πρωτάθλημα της Β’ κατηγορίας, σημειώνει, βλέπουμε αρκετούς φίλους της Αλκής στο γήπεδο και τους ευχαριστούμε. «Αυτό που ξέρω όμως εγώ, από την εμπειρία μου στην κερκίδα, είναι πως υπάρχουν και αρκετοί άλλοι Αλκαίοι οι οποίοι πρέπει να έρθουν στο γήπεδο και να ενισχύσουν αυτή την προσπάθεια. Τους θέλουμε όλους στο πλευρό μας και ενωμένοι να προχωρήσουμε την πορεία μας για μια δυνατή Αλκή σε όλα τα επίπεδα».

ΚΥΠΕ – Γιώργος Χριστοδουλίδης

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ