aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΑΕΚ ΛΑΡΝΑΚΑΣΣκληρές αποφάσεις για τη βία εντός και εκτός γηπέδων

Σκληρές αποφάσεις για τη βία εντός και εκτός γηπέδων

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έδειξε χθες τις προθέσεις του στέλνοντας το μήνυμα ότι τα φαινόμενα αυτά θα πρέπει να παταχθούν δια παντός, μη διστάζοντας να προειδοποιήσει ότι ή θα υπάρξει συμμόρφωση ή όλοι οι αθλητικοί αγώνες θα γίνονται κεκλεισμένων των θυρών. Το Υπουργικό σήμερα δεν θα μείνει μόνο στα μέτρα, αλλά θα υποδείξει σε όλους τους εμπλεκόμενους, τις ευθύνες τους. Σωματεία, Αστυνομία και Ομοσπονδίες, έχουν το μερίδιο ευθύνης τους για την κατάσταση, ενώ το κυριότερο είναι πως αν εφαρμοζόταν απλά η νομοθεσία, δεν θα είχαμε έκτροπα.

Ανάμεσα στα μέτρα που θ’ ανακοινωθούν είναι η απαγόρευση της μετακίνησης φιλάθλων όπου κρίνεται αναγκαίο για λόγους ασφάλειας, η αυστηρή εφαρμογή της κάρτας φιλάθλου, η αυξημένη παρουσία της Αστυνομίας στους εναπομείναντες αγώνες όλων των αθλημάτων, μέτρα που αφορούν τους συνδέσμους φιλάθλων, κ.ά.

Χθες ο Πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης φανερά ενοχλημένος από τα όσα συνέβησαν εντός και εκτός του σταδίου «Τάσσος Παπαδόπουλος – Ελευθερία» ανέφερε ότι μελέτησε την έκθεση της υπουργού Δικαιοσύνης για τα γεγονότα και τις εισηγήσεις της για μέτρα και αύριο (σήμερα) θα έχουμε πολύ συγκεκριμένες αποφάσεις. «Αρκετά με όσα απαράδεκτα είδαμε που δεν τιμούν κανένα μας, τόνισε με έμφαση ο Πρόεδρος. Αύριο (σήμερα) θα ληφθούν συγκεκριμένες αποφάσεις. Ο καθένας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του και μετά τις αποφάσεις, εμείς θα διασφαλίσουμε ότι θα υλοποιηθούν. Επαναλαμβάνω, αυτά τα φαινόμενα που είδαμε στην καλαθόσφαιρα, όχι αγώνα καλαθόσφαιρας διότι αγώνα δεν είδαμε, είδαμε μόνο έκτροπα, δεν μπορούν να επαναληφθούν στην Κύπρο. Έχουν πολλοί ευθύνες και ο καθένας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του».

Ερωτηθείς αν ευθύνες θα αποδοθούν ή αν πρέπει να αναληφθούν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε «φυσικά, αυτό θα γίνει στο Υπουργικό Συμβούλιο, θα γίνει συζήτηση στη βάση και των εκθέσεων που έχουμε ενώπιον μας και από πλευράς δικής μας, ως εκτελεστική εξουσία, μάλιστα είμαστε στην αρχή της θητείας μας, θα λάβουμε πολύ συγκεκριμένες αποφάσεις. Αρκετά με το θέμα αυτό. Συζητήθηκε ξανασυζητήθηκε, κάθε φορά μετά τα επεισόδια γίνονται συσκέψεις, ξανά συσκέψεις. Είναι η ώρα των αποφάσεων».

Ερωτηθείς αν στην έκθεση που μελέτησε εντοπίζονται ευθύνες για την ηγεσία της Αστυνομίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε «να μου επιτρέψετε να συζητήσω το θέμα αύριο στο Υπουργικό Συμβούλιο, παρουσία και της αρμόδιας υπουργού, και θα ακούσετε τις ανακοινώσεις μας».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να «βάλει το μαχαίρι στο κόκκαλο», ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι «δεν μπορεί και δεν τιμά κανένα αυτά που είδαμε. Σκεφτείτε αν υπήρχε ένα θύμα, σκεφτείτε μια οικογένεια, οι γονείς να πάρουν τα παιδιά τους να δουν ένα αγώνα καλαθόσφαιρας. Θα το κάνατε; Εγώ δεν θα το έκανα ποτέ. Είναι αυτά τα γήπεδα που θέλουμε; Ή κάποιοι θα συμμορφωθούν ή θα γίνονται όλοι οι αγώνες χωρίς κανένα θεατή. Είναι απλά τα πράγματα».

Στο μεταξύ, η Αστυνομία ζητά πληροφορίες που μπορούν να βοηθήσουν στον εντοπισμό του Χρίστου Αλάμ, 25 ετών, κάτοικου Λεμεσού. Εναντίον του εκκρεμεί δικαστικό ένταλμα σύλληψης, για διευκόλυνση των ανακρίσεων σχετικά με διερευνώμενη υπόθεση αδικημάτων κατά παράβαση του Νόμου περί της Πρόληψης και Καταστολής της Βίας στους Αθλητικούς Χώρους, εμπρησμού κτηρίου, επίθεσης εναντίον αστυνομικών, κατοχής, χρήσης και μεταφοράς εκρηκτικών υλών, πρόκλησης κακόβουλης ζημιάς και οχλαγωγίας, αδικήματα που διαπράχθηκαν έξω από το στάδιο «Τάσσος Παπαδόπουλος – Ελευθερία».

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

Μπουχτίσαμε από υποσχέσεις

Τα μέτρα κατά της βίας έπρεπε να ληφθούν χθες. Δεν μπορεί κάθε φορά να λέμε ότι θα πάρουμε μέτρα, να γίνονται συσκέψεις και να μην γίνεται τίποτε. Ορθά το έθεσε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ότι δεν πάει άλλο η κατάσταση. Από λόγια μπουχτίσαμε οπόταν όλοι πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Κυρίως τα σωματεία, οι οπαδοί των οποίων είναι πρωταγωνιστές στα έκτροπα και κάθε φορά σηκώνουν τα χέρια λέγοντας ότι δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Πολλά μπορούν να κάνουν με πρώτο να μην τους διαθέτουν εισιτήρια. Οι Ομοσπονδίες, με το να τιμωρούν όσα σωματεία κρύβονται πίσω από τους φιλάθλους τους. Ευθύνες έχει και η Αστυνομία που μένει απαθής μέχρι να φύγουν οι ταραξίες και μετά να τους ψάχνει.

Ψ.Δ.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ