aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Κυπριακό Πρωτάθλημα ΠοδοσφαίρουΓΥΝΑΙΚΕΙΟΤα συμπεράσματα του πρώτου δημόσιου διαλόγου για τη γυναίκα και το ποδόσφαιρο

Τα συμπεράσματα του πρώτου δημόσιου διαλόγου για τη γυναίκα και το ποδόσφαιρο

Σταθερότητα ως προς τη διεξαγωγή του γυναικείου πρωταθλήματος, καμπάνιες για κατάρριψη στερεοτύπων, υποχρεωτική ασφάλιση, μεγαλύτερη προβολή και συμπερίληψη του γυναικείου ποδοσφαίρου στα επαγγέλματα όπου ο εργοδότης υποχρεούται να καταβάλλει τον κατώτατο μισθό που ισχύει στην Κυπριακή Δημοκρατία είναι οι κυριότερες εισηγήσεις που προέκυψαν από τον πρώτο δημόσιο διάλογο με θέμα «Γυναίκα και Ποδόσφαιρο», με στόχο να διερευνηθούν μέτρα προώθησης του ποδοσφαίρου στις γυναίκες, σε επαγγελματικό ή ερασιτεχνικό επίπεδο. Ο διάλογος διεξήχθη το Σάββατο, 7 Μαΐου και φιλοξενήθηκε στην Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή.

Στο διάλογο μετείχαν η βουλεύτρια Σάββια Ορφανίδου και ο Βουλευτής Ανδρέας Αποστόλου, οι Πρόεδροι των Συνδέσμων Ποδοσφαιριστών, Προπονητών και Διαιτητών κ.κ. Νεοφυτίδης, Κουλουμπρής και Πάπουτσος, αντίστοιχα, ο τεχνικός διευθυντής της ΚΟΠ κ. Σάββας Κωνσταντίνου, οι Ομοσπονδιακοί προπονητές Χαραλαμπίδης, Τσολάκης και Κυρμίζης, οι διευθυντές της Ανόρθωσης και της ΠΑΕΕΚ κ.κ. Μήτρου και Γεωργιάδης, αντίστοιχα, ο γ.γ. της Ένωσης Αθλητικογράφων Μικαέλο Παπαδάκης, η πρώην πρωταθλήτρια Δώρα Κυριάκου, η προπονήτρια Κυριακή Ηλία, οι πρώην διαιτητές Νίκη Καραγιώργη και Αγγέλα Κυριάκου, η MVP του γυναικείου πρωταθλήματος Krystyna Freda και άλλες διεθνείς ποδοσφαιρίστριες, νέοι και νέες. Την ευθύνη του συντονισμού είχε η δημοσιογράφος Έλενα Γεωργίου.

Τα αποτελέσματα του πρώτου διαλόγου θα συζητηθούν σύντομα με διευρυμένες ομάδες νέων.

Το έργο ELiS
Ο διάλογος ήταν ο πρώτος στο πλαίσιο του προγράμματος έργου ELiS (Eliminating Inequalities in Sports) που υλοποιείται με την στήριξη της Τράπεζας Κύπρου και χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Erasmus+ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το έργο, το οποίο επιδιώκει να εμπλέξει νέους και νέες σε διαρθρωμένες συζητήσεις με φορείς χάραξης πολιτικής με στόχο τη μείωση των ανισοτήτων που αντιμετωπίζουν οι νέοι στον αθλητισμό, τελεί υπό την αιγίδα της Προέδρου της Βουλής κ. Αννίτας Δημητρίου.

Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν τυχαία σε ομάδες εργασίες οι οποίες στο πρώτο στάδιο του διαλόγου κατέγραψαν και παρουσίασαν τα εμπόδια που αποτρέπουν τις γυναίκες να ασχοληθούν με το ποδόσφαιρο. Στο δεύτερο στάδιο κατέγραψαν και εισηγήθηκαν λύσεις ώστε να ξεπεραστούν τα εμπόδια. Οι λύσεις τέθηκαν σε ψηφοφορία ανάμεσα στους συμμετέχοντες, καταλήγοντας στις τελικές εισηγήσεις.

Το εθνικό έργο ELiS υλοποιείται από τον Εθελοντικό – Φιλανθρωπικό Οργανισμό των ποδοσφαιριστών «Γκολ στη Ζωή».

Το επόμενο διάστημα θα ακολουθήσει δεύτερος διάλογος στη Λάρνακα με θέμα «Γυναίκες στην ηγεσία του αθλητισμού». Το πρόγραμμα περιλαμβάνει και τρίτο διάλογο που θα γίνει στην Πάφο ενώ θα ολοκληρωθεί με ημερίδα στην οποία θα παρουσιαστούν τα συμπεράσματα των τριών διαλόγων σε μορφή Εγγράφου Πολιτικής το οποίο αναμένεται να αξιοποιηθεί από τους εμπλεκόμενους φορείς στον χώρο του αθλητισμού.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ