aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Κυπριακό Πρωτάθλημα ΠοδοσφαίρουΓΥΝΑΙΚΕΙΟΠΑ.Σ.Π.: Πρώτη συνεδρία της Επιτροπής Γυναικείου Ποδοσφαίρου

ΠΑ.Σ.Π.: Πρώτη συνεδρία της Επιτροπής Γυναικείου Ποδοσφαίρου

Μια σημαντική και παραγωγική συνάντηση είχαν το βράδυ της Πέμπτης (23/11) η ηγεσία του ΠΑ.Σ.Π. με τη νεοσύστατη Επιτροπή Γυναικείου Ποδοσφαίρου του Συνδέσμου Ποδοσφαιριστών. Εκπρόσωποι από όλες σχεδόν τις γυναικείες ομάδες της Κύπρου καθώς και διεθνείς παίκτριες συναντήθηκαν στα γραφεία του Συνδέσμου και μέσα από μια χρήσιμη συζήτηση κωδικοποίησαν αρκετές από τις προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η γυναίκα που ασχολείται με το άθλημα του ποδοσφαίρου και τόνισαν την ανάγκη συνεργασίας με όλους τους φορείς του αθλήματος.

Ο σκοπός της νεοσύστατης Επιτροπής Γυναικείου Ποδοσφαίρου είναι η στήριξη του γυναικείου ποδοσφαίρου, η βελτίωση των συνθηκών εργασίας στο χώρο, η προώθηση της ισότητας σε σχέση με το ανδρικό ποδόσφαιρο, η στήριξη της Εθνικής γυναικών και γενικότερα η καταγραφή και αναγνώριση των εμποδίων που απασχολούν το γυναικείο ποδόσφαιρο στην Κύπρο. Κατά την πρώτη συνεδρία της επιτροπής, στην παρουσία του προέδρου του ΠΑ.Σ.Π., Σπύρου Νεοφυτίδη, αναλύθηκαν τα εξής θέματα: Οι συνθήκες εργασίας στο γυναικείο ποδόσφαιρο και η οικονομική στήριξη των σωματείων. Οι Εθνικές ομάδες γυναικών και η στήριξη των διεθνών ποδοσφαιριστριών.

Μέσα από τη συζήτηση καταγράφηκαν διάφορα προβλήματα που απασχολούν το χώρο. Φαίνεται πως η λειτουργία σε πλήρη ερασιτεχνική  βάση δεν επιτρέπει την ανάπτυξη του αθλήματος, ενώ αρκετές είναι οι διακρίσεις σε βάρος της ισότητας των δύο φύλων. Από την πλευρά του ο ΠΑ.Σ.Π. αναλαμβάνει πρωτοβουλία για έναρξη διαλόγου με τους διάφορους φορείς, με στόχο τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας στο γυναικείο ποδόσφαιρο.

Σύμφωνα με το διεθνές παρατηρητήριο ποδοσφαίρου CIES, πάνω από 30 εκατομμύρια γυναίκες ασχολούνται διεθνώς με το ποδόσφαιρο, με τη FIFA να έχει στόχο να αυξήσει τον αριθμό σε 45 εκατομμύρια μέχρι το 2019. Για το σκοπό αυτό, η Παγκόσμια Ομοσπονδία την περίοδο 2015-2018 έχει διπλασιάσει το ύψος της επιχορήγησης της προς προγράμματα αναφορικά με το γυναικείο ποδόσφαιρο.

Αξιοσημείωτο είναι πως από τις 45 Εθνικές ομάδες γυναικών που έλαβαν μέρος στα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου 1991, ο αντίστοιχος αριθμός για τη διοργάνωση του 2015 έφτασε τις 128 χώρες. Η καμπάνια «Live Your Goals» -που ξεκίνησε κατά το Παγκόσμιο Κύπελλο 2011 στη Γερμανία- έχει εξελιχθεί σε ένα από τα σημαντικότερα προγράμματα της FIFA αναφορικά με το γυναικείο ποδόσφαιρο. Στόχος του προγράμματος είναι η ενδυνάμωση της εικόνας του γυναικείου ποδοσφαίρου και η αύξηση της συμμετοχής στο άθλημα από κορίτσια και γυναίκες.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ