aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΑΠΟΛΛΩΝ ΛΕΜΕΣΟΥΓυμναστής Απόλλωνα: «Μας έχει εντυπωσιάσει ο Καταλά, είναι πιο συνεργάσιμος...»

Γυμναστής Απόλλωνα: «Μας έχει εντυπωσιάσει ο Καταλά, είναι πιο συνεργάσιμος…»

Ο Έλληνας προπονητής φυσικής κατάστασης του Απόλλωνα Λεμεσού, Σωτήρης Ρούσσης, μίλησε στο Gazzetta,gr για τις δυο επερχόμενες δυνατές μάχες της ομάδας του με τον Ολυμπιακό.

O Ολυμπιακός μετά την αγχωτική πρόκριση επί της Σλόβαν Μπρατισλάβας έχει μπροστά του την πρόκληση του Απόλλωνα Λεμεσού στα playoffs του Europa League. Οι πρωταθλητές Κύπρου έχουν μια ομάδα με… μπόλικη δόση Super League.

Έχει τους Έλληνες Χάρη Μαυρία, Δημήτρη Πινακά και Τάσο Αυλωνίτη, ο οποίος έμεινε εκτός λίστας για τα ματς με τους Πειραιώτες, ενώ έχει και τους γνώριμους Νίκολας Ντιγκινί, Ισραέλ Κολ, Βαλεντίν Ρομπέρζ, Τζόρτζε Ντένιτς (εκτός πλάνων) και Παναγιώτη Αρτυματά.

«Γαλανόλευκο» στοιχείο υπάρχει και στο επιτελείο της ομάδας με τον γιατρό Κυριάκο Κακαβελάκη και τον προπονητή φυσικής κατάστασης Σωτήρη Ρούσση, ο οποίος έχει εμπειρία εννέα χρόνων στο ελληνικό πρωτάθλημα.

Ο 38χρονος γυμναστής ξεκίνησε να εργάζεται στις χαμηλότερες κατηγορίες για λογαριασμό των Τρικάλων και της Κορίνθου. Το 2012, στα 28 του χρόνια, έκανε το βήμα για την πρώτη κατηγορία για λογαριασμό του ΟΦΗ. Μετά από τρεις σεζόν στην Κρήτη βρήκε το δεύτερο σπίτι του στο Περιστέρι, καθώς το 2014 εντάχθηκε στο επιτελείο του Ρικάρντο Σα Πίντο και έμεινε στον Ατρόμητο για επτά σεζόν. Έχει συνεργαστεί επίσης με τους προπονητές Νταμίρ Κάναντι, Γιάννη Αναστασίου, Τζέναρο Γκατούζο, Γιάννη Πετράκη και Νίκο Νιόπλια.

Τον Γενάρη του 2021 έκανε το βήμα για το εξωτερικό για λογαριασμό της Γκαζιαντέπ, όπου συνάντησε ξανά τον Σα Πίντο και το καλοκαίρι του 2021 ήταν μέλος της ομάδας του Αλεξάντερ Τσόρνιγκερ που έχτισε τον Απόλλωνας που κατέκτησε το πρωτάθλημα την προηγούμενη σεζόν. Ο Σωτήρης Ρούσσης παραχώρησε δηλώσεις στο Gazzetta και μίλησε για τις δυο «μάχες» που θα δώσει ο Ολυμπιακός με του Κύπριους, ενώ έκανε και τη σύγκριση ανάμεσα στα δυο πρωταθλήματα.

Ο Απόλλωνας έδωσε τα τρία πρώτα του ματς για τη νέα σεζόν. Το ένα στις απαιτητικές συνθήκες του Ισραήλ και το πιο πρόσφατο ντέρμπι τίτλου με την Ομόνοια. Σε τι κατάσταση βρίσκεται η ομάδα;
«Ξεκινήσαμε προετοιμασία στις 3 Ιουλίου με στόχο την πρόκριση στους ομίλους του Champions League. Για κάποιους λόγους δεν τα καταφέραμε. Είχαμε κακό ματς στο Ισραήλ. Στο δεύτερο παίξαμε καλά και κερδίσαμε αλλά δεν ήταν αρκετό. Θα προσπαθήσουμε κόντρα στον Ολυμπιακό να πετύχουμε το όνειρο ματς. Στο Ισραήλ ήμασταν απροετοίμαστοι. Αρχίζουμε σιγά σιγά και παίρνουμε μπροστά. Σε βάθος χρόνου θα είμαστε πανέτοιμοι».

Μιλώντας για τη Μακάμπι Χάιφα είδαμε πως έκανε δυο μεγάλα ματς με τον Απόλλωνα και τον Ολυμπιακό. Πως κρίνετε τη φυσική κατάσταση των Ισραηλινών;
«Είναι μια ομάδα που ξεκίνησε από πολύ νωρίς την προετοιμασία της. Έδωσε εννέα φιλικά και ένα ματς για το Super Cup. Είναι πολύ γυμνασμένη ομάδα. Έχουν κάνει καλή προετοιμασία. Παρουσιάστηκαν πιο έτοιμοι. Πρόκειται για πολύ καλή ομάδα που θα πρωταγωνιστήσει στο πρωτάθλημα της. Αν ήμασταν πιο έτοιμοι θα ήμασταν πιο ανταγωνιστικοί».

Σίγουρα τις τελευταίες μέρες έχετε δει τα ματς του Ολυμπιακού. Σαν ειδικός σε τι κατάσταση είδατε τους ερυθρόλευκους;
«Στο ποδόσφαιρο είναι εύκολο να μηδενίσεις κάτι. Τίποτα δεν μπορεί να αναιρέσει ότι είναι ένας σπουδαίος σύλλογος. Η θέση του είναι στο Champions League. Κανείς δεν μπορεί να τον θεωρήσει αμελητέα ποσότητα. Δείχνει αγνώριστος και ανέτοιμος για την εποχή. Δεν είμαι μέσα στην ομάδα για να γνωρίζω τι συμβαίνει. Χρειάζονται χρόνο».

Πόση σημασία έχει για το ζευγάρι ότι ο Ολυμπιακός έχει ένα επίσημο ματς περισσότερο συν παράταση στα πόδια του;
«Είναι αρκετά σημαντικός ο αγωνιστικός ρυθμός. Ο Ολυμπιακός έχει παίξει οκτώ φιλικά παιχνίδια και τέσσερα επίσημα. Ο αγωνιστικός ρυθμός αποκτάται από τα παιχνίδια. Καμιά προπόνηση δεν μπορεί να συγκριθεί με ένα παιχνίδι. Ο Ολυμπιακός είναι πιο έτοιμος».

Ποιους παίκτες του Ολυμπιακού ξεχωρίζετε;
«Ο Βαλμπουενά είναι βαρόμετρο παρόλο που δεν ξεκινάει. Ο Βαλμπουενά και ο Ελ Αραμπί κάνουν τη διαφορά. Μπορούν με μια ενέργεια να κρίνουν ένα ματς. Θεωρώ πως ο Ολυμπιακός έχει ανάγκη από παίκτες που μπορούν να αλλάξουν τη μοίρα ενός παιχνιδιού».

Πώς είναι οι πρώτες σας μέρες συνεργασίας με τον Νταβίντ Καταλά και ποιες είναι οι διαφορές που έχετε δει εν συγκρίσει με τον τρόπο δουλειάς επί Τσόρνιγκερ;
«Η φύση του ποδοσφαίρου είναι τέτοια που υπάρχουν αλλαγές ανά καιρούς. Έχει μια εβδομάδα ο κύριος Καταλά στην ομάδα. Είναι περισσότερο επικοινωνιακός και συνεργάσιμος. Έχει δώσει πνοή στην ομάδα. Η ομάδα αποτελείται από ένα πολυμελές γκρουπ ατόμων. Μας έχει εντυπωσιάσει με τη συμπεριφορά του».

Ποια είναι η άποψη σας για το επίπεδο της σωματικής κατάσταση των ομάδων της Super League;
«Σε γενικές γραμμές οι ομάδες έχουν καλή φυσική κατάσταση αλλά όπως είδαμε οι ομάδες που παίζουν στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις έπρεπε να είναι πιο προετοιμασμένες λόγω των προκριματικών. Όταν ένα πρωτάθλημα αρχίζει για τους γνωστούς λόγους Σεπτέμβρη ή Οκτώβρη είναι δύσκολο οι ομάδες να είναι έτοιμες τον Ιούλιο»

Ποιο είναι το μήνυμα σας για τους αγώνες με τον Ολυμπιακό;
«Ο Ολυμπιακός είναι μια σπουδαία ομάδα που πρεσβεύει την Ελλάδα στο Champions League. Ακρογωνιαίος λίθος ελληνικού και ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Θα είναι δύσκολα παιχνίδια. Στόχος μας είναι η πρόκριση. Εύχομαι να γίνουν δυο καλά παιχνίδια και στο τέλος να πανηγυρίζουμε εμείς»

Ποια ήταν τα κλειδιά στην πορεία σας προς το πρωτάθλημα;
«Θεωρώ πως ήταν δυο τα κλειδιά. Ήταν η «υγεία» που υπήρχε στα αποδυτήρια και στον κόσμο μας. Υπήρχε μια αρμονία. Όταν κάναμε μια κοιλιά δεν χάλασε η σχέση μας και φτάσαμε στην κορυφή».

Από την εμπειρία σας στο ελληνικό πρωτάθλημα ποια είναι η άποψη σας για το επίπεδο της σωματικής κατάστασης των ομάδων της Super League;
«Σε γενικές γραμμές οι ομάδες έχουν καλή φυσική κατάσταση αλλά όπως είδαμε αυτές που παίζουν στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις έπρεπε να είναι πιο προετοιμασμένες λόγω των προκριματικών. Όταν ένα πρωτάθλημα αρχίζει για τους γνωστούς λόγους Σεπτέμβρη ή Οκτώβρη είναι δύσκολο οι ομάδες να είναι έτοιμες τον Ιούλιο».

Έχετε εργαστεί σε ΟΦΗ και Ατρόμητο. Πώς είδατε τις δυο ομάδες την προηγούμενη σεζόν;
«Ο ΟΦΗ είχε μια άξια παρουσία στο περσινό πρωτάθλημα. Έχει πολύ καλή ομάδα. Είναι σύλλογος με οργάνωση και πρόγραμμα από τους κυρίους Νιόπλια και Σαμαρά. Μεγάλο όπλο της ομάδας είναι ο κόσμος της. Από την πλευρά του ο Ατρόμητος δεν παρουσιάστηκε όπως θα περίμενε ο κόσμος. Πήγαν αρκετά καλοί παίκτες στην ομάδα, κι εγώ αυτούς θα διάλεγα όμως δεν ξέρω τι πήγε λάθος στην προετοιμασία. Αυτή είναι η βάση της ομάδας. Πιστεύω πως φέτος θα είναι πιο ανταγωνιστικός. Ο κύριος Σπανός και ο κύριος Αγγελόπουλος είναι παράγοντες με εμπειρία».

Από την περσινή Super League ποιες ομάδες ξεχωρίσατε;
«Ο ΠΑΣ Γιάννινα είχε πολύ καλή παρουσία Το έργο του κυρίου Μεταξά ήταν εξαιρετικό. Το ίδιο και ο Παναιτωλικός. Έπαιξε φανταστικό ποδόσφαιρο και έχει έναν σπουδαίο προπονητή, όπως είναι ο Γιάννης Αναστασίου».

Έχετε δουλέψει εννέα χρόνια στην Ελλάδα και έναν στην Κύπρο. Υπάρχουν διαφορές στα δυο πρωταθλήματα;
«Το επίπεδο είναι υψηλό. Έχει ανέβει με μεταγραφές κυρίως Ισπανών και Πορτογάλων. Οι ομάδες μας είναι ανταγωνιστικές στην Ευρώπη και έχουν κάνει πορείες. Για αυτό και στο Ranking η Κύπρος είχε προσπεράσει την Ελλάδα. Σε αγωνιστικό επίπεδο δεν υπάρχουν μεγάλες διαφορές. Η ψαλίδα ως προς τα ποιοτικά χαρακτηριστικά έχει μικρύνει αρκετά στο Κυπριακό ποδόσφαιρο. Το Κυπριακό ποδόσφαιρο υπερτερεί στο γεγονός πως μια ομάδα δεν ταλαιπωρείται με μεγάλα σε διάρκεια ταξίδια και μετακινήσεις καθώς τα γήπεδα όλων των ομάδων βρίσκονται σε κοντινή απόσταση το ένα με το άλλο».

Είστε προπονητής φυσικής κατάστασης ομάδων πρώτης κατηγορίας εδώ και μια δεκαετία. Ποιες είναι οι διαφορές της δουλειάς σας μέσα στην πάροδο των ετών;
«Σίγουρα έχει αλλάξει. Πλέον παραπάνω τα παιχνίδια και οι υποχρεώσεις. Η επιστήμη προχωρά και ανανεώνεται. Το πιο σημαντικό κομμάτι στην δουλειά μου είναι η επικοινωνία με τον ποδοσφαιριστή. Έχει περάσει σε υποομαδικό επίπεδο. Σεβόμαστε τους παίκτες το ίδιο αλλά δεν είναι όλοι ίδιοι σε επίπεδο φυσικής κατάστασης».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ