aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Κυπριακό Πρωτάθλημα ΠοδοσφαίρουΓ' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΚάποιος να τους κοιτάξει στα μάτια…

Κάποιος να τους κοιτάξει στα μάτια…

ΤΟΥ ΠΑΝΙΚΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ([email protected])

ACTIVE RADIO «ΟΙ ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ ΤΗΣ ΕΞΕΔΡΑΣ» 17.00-19.00 ΤΗΛ. 22-744744

Η Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου τα τελευταία χρόνια έχει δημοσιοποιήσει πάμπολλες φορές τη θέλησή της για την ανάπτυξη του ποδοσφαίρου και ειδικά στις μικρότερες ηλικίες. Έχει λάβει εκατομμύρια ευρώ για τη στήριξη των προσπαθειών της από την ΟΥΕΦΑ και τη ΦΙΦΑ. Η αλήθεια είναι πως οι ενέργειες της έχουν φέρει αποτελέσματα, αφού χιλιάδες παιδιά εντάχθηκαν στη δύναμη της μέσω ακαδημιών.

Πολλά είναι βιτρίνα. Στην πράξη τα προβλήματα είναι περισσότερα και μεγαλύτερα. Αυτό φαίνεται από την αδυναμία της ΚΟΠ να χωρέσει στα πρωταθλήματα της την ομάδα Κ 19 του Ηρακλή Γερολάκκου. Μια ομάδα που αγωνιζόμενη στο πρωτάθλημα Γ’ κατηγορίας, αν και στο σύνολο τους είναι παιδιά που θα έπρεπε να έπαιζαν στην Κ 17 εντούτοις η ηλικιακή διαφορά από τους αντίπαλους της δεν την εμπόδισε να σκοράρει 140 γκολ σε 30 αγώνες και να τερματίσει στην 3η θέση εξασφαλίζοντας την άνοδο της στη Β’ Κατηγορία. Ο λόγος είναι γιατί έχουν ανεξαρτητοποιηθεί οι εφηβικές ομάδες από τις ανδρικές.

Σήμερα τα παιδιά θα έπρεπε να ετοιμάζονται για τους αγώνες τους στη Β’ κατηγορία. Ωστόσο, επειδή ο Ηρακλής Γερολάκκου έχει υποβιβαστεί στην Επίλεκτη Κατηγορία η εφηβική ομάδα θα πρέπει να διαλυθεί! Ναι, ναι, να διαλυθεί! Ο λόγος είναι, όπως αναφέρεται και στην προκήρυξη Νέων και Παίδων 2017-18 «από το πρωτάθλημα Νέων Κ 19 Γ’ κατηγορίας θα υποβιβαστούν οι τρεις τελευταίες ομάδες και θα είναι υποχρεωμένες οι ομάδες που θα ανέλθουν από την Επίλεκτη Κατηγορία ΣΤΟΚ στην Γ’ κατηγορία (Ανδρών) να δημιουργήσουν ομάδα Νέων Κ 19 για να συμμετάσχουν την ποδοσφαιρική περίοδο 2018-19 στο πρωτάθλημα Νέων Κ 19 Γ’ Κατηγορίας».

Επίσης σε άλλη παράγραφο σημειώνεται: «Ομάδα που υποβιβάζεται από το πρωτάθλημα Κ 19 Γ’ κατηγορίας, αλλά, η ομάδα ανδρών του σωματείου αγωνίζεται στα πρωταθλήματα Α’ Β’ ή Γ’ Κατηγορίας (Ανδρών) τότε θα αγωνίζεται υποχρεωτικά  στο Κ 19 Γ’ Κατηγορίας και δε θα ισχύει ο υποβιβασμός της».

Συμπέρασμα: Η ομάδα Νέων του Ηρακλή αντί να προαχθεί στη Β’ κατηγορία, λόγω του υποβιβασμού της ανδρικής δεν έχει χώρο στα πρωταθλήματα της ΚΟΠ! Πρόκειται για παιδιά που είναι μαζί τα τελευταία τέσσερα χρόνια από την ηλικία των δεκατριών χρόνων, όμως αντί να προοδεύσουν θα πρέπει να μας αδειάσουν τη γωνιά για να εισέλθουν άλλες ομάδες στη θέση τους. Αυτή είναι η ανάπτυξη του κυπριακού ποδοσφαίρου;

Έτσι συμπεριφέρονται στα παιδιά που αφιέρωσαν την εφηβική τους ηλικία με όνειρο κάποτε να γίνουν επαγγελματίες ποδοσφαιριστές; Όταν η ίδια η Ομοσπονδία δε σέβεται τους κόπους τους, ποιος θα τους σεβαστεί; Όλα αυτά είναι ερωτήματα που έχουν τα παιδιά. Αν δεν μπορεί κάποιος να τα κοιτάξει στα μάτια και να τους δώσει μια πειστική απάντηση, διότι οι τελευταίοι στη βαθμολογία μένουν και οι πρώτοι διαλύονται, ας μιλήσει με τους γονείς τους. Περιμένουν και αυτοί μια απάντηση. Όχι τίποτε άλλο, αλλά για να ξέρουν αν θα πρέπει τα παιδιά τους να σταματήσουν το ποδόσφαιρο και να συνεχίσουν με κάτι άλλο.

Η ΚΟΠ οφείλει να βρει λύση διότι με βάση την προκήρυξη της θα χαθούν πολλά ταλέντα απλώς και μόνο γιατί κάποιες οι ανδρικές ομάδες θα φέρνουν ξένους και κοινοτικούς για να μένουν στην κατηγορία και από υποχρέωση και μόνο θα δημιουργούν ομάδες Κ 19. Αντίθετα όσες ομάδες έχουν ισχυρές ακαδημίες, δικές τους ή σε συμφωνία με ιδιωτικές, θα κινδυνεύουν να τινάξουν ότι έχουν χτίσει με ένα υποβιβασμό χωρίς να εξετάζουμε αν υπάρχει ταλέντο ή όχι.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ