aekaelanorthosisapoelapollonarisethnikos achnasΠΑΡΑΛΙΜΝΙkarmiotissasalaminaΟΜΟΝΟΙΑ ΑΡΑΔΙΠΠΟΥomonoiaΟΜΟΝΟΙΑ 29ΗΣ ΜΑΙΟΥpafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Κυπριακό Πρωτάθλημα ΠοδοσφαίρουΕΘΝΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣΤο όνειρο παίρνει σάρκα και οστά

Το όνειρο παίρνει σάρκα και οστά

Στις 27 Μαρτίου 2018 ο Γιώργος Κούμας εκλέγεται χωρίς ανθυποψήφιο πρόεδρος της ΚΟΠ και στις πρώτες του δηλώσεις αξιολογεί ψηλά στη λίστα των προτεραιοτήτων του τη δημιουργία αθλητικού κέντρου. Με την εμπειρία και την ενασχόλησή του στα κέντρα λήψης αποφάσεων της ΟΥΕΦΑ και της ΦΙΦΑ είχε αξιολογήσει ότι η δημιουργία αθλητικού κέντρου αποτελεί βασική προϋπόθεση για την πρόοδο και την ανάπτυξη του ποδοσφαίρου στην Κύπρο.

Το κόστος του αθλητικού κέντρου της ΚΟΠ εκτιμάται γύρω στα 12.000.000 ευρώ. Οι εργασίες αναμένεται να αρχίσουν το πρώτο εξάμηνο του 2022 και θα ολοκληρωθούν σε τριάντα μήνες από την έναρξή τους. Η τοποθεσία ανέγερσης του αθλητικού κέντρου δεν έγινε τυχαία, αφού το χωριό Κόρνος βρίσκεται στο κέντρο της Κύπρου και αποτελεί σταυροδρόμι των επαρχιών Λευκωσίας, Λάρνακας και Λεμεσού. Την εξαγγελία του Γιώργου Κούμα, ακολούθησε μια σειρά ενεργειών την τελευταία τριετία με αποτέλεσμα σήμερα να κυλά ο χρόνος αντίστροφα για έναρξη των εργασιών.

Παραχώρηση κρατικής γης

1

Το πρώτο σημαντικό βήμα έγινε στις 12 Φεβρουαρίου 2019, όταν η Κυβέρνηση ενέκρινε την παραχώρηση κρατικής γης για την ανέγερση του αθλητικού κέντρου. Ο γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου, Θεοδόσης Τσιόλας, μετά από οδηγίες του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, παρέδωσε στον πρόεδρο της ΚΟΠ Γιώργο Κούμα και στον πρόεδρο του ΚΟΑ Ανδρέα Μιχαηλίδη, τη σχετική βεβαίωση για την εκμίσθωση κρατικής γης στην περιοχή του Κόρνου.

Έγκριση χρηματοδότησης από την ΟΥΕΦΑ

2

Στις 2 Απριλίου 2019 έγινε άλλο ένα σημαντικό βήμα για υλοποίηση του μεγάλου στόχου. Η επιτροπή «χατ τρικ» της ΟΕΥΦΑ, ενέκρινε τη χρηματοδότηση του υπό μελέτη έργου της ΚΟΠ. Στη συνεδρία της επιτροπής συμμετείχε και ο πρόεδρος της ΚΟΠ, Γιώργος Κούμας, με την ιδιότητα του αντιπροέδρου.

Προκήρυξη αρχιτεκτονικού διαγωνισμού

3

Ιστορική μπορεί να χαρακτηριστεί η 19η Φεβρουαρίου 2021, αφού η ΚΟΠ προκήρυξε αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για το αθλητικό της κέντρο, με το όνειρο δεκαετιών να μπαίνει σε πορεία υλοποίησης. Στον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό συμμετείχαν δέκα μεγάλα αρχιτεκτονικά γραφεία από την Κύπρο και το εξωτερικό, με το αρχιτεκτονικό γραφείο «Παύλος Φεραίος» να κερδίζει το πρώτο βραβείο μετά από ομόφωνη απόφαση της αρμόδιας επιτροπής.

Τι θα περιλαμβάνει

4

Το αθλητικό κέντρο της ΚΟΠ θα παρέχει υψηλής ποιότητας γήπεδα για όλες τις εθνικές  ομάδες καθώς επίσης και εγκαταστάσεις για διοργάνωση διαφόρων εκδηλώσεων, αλλά και εκπαιδευτικών προγραμμάτων, παρέχοντας με τον τρόπο αυτό τις καλύτερες συνθήκες ανάπτυξης και βελτίωσης της Ομοσπονδίας και του ποδοσφαίρου. Στον ίδιο χώρο θα μεταφερθούν και θα στεγάζονται τα γραφεία της ΚΟΠ.

Συγκεκριμένα, θα περιλαμβάνει:

  • Γήπεδο ποδοσφαίρου που θα μπορεί να φιλοξενεί όλους τους διεθνείς αγώνες των μικρών Εθνικών μας ομάδων, χωρητικότητας 1500 θεατών καθώς και δύο γήπεδα προπόνησης για τις Εθνικές ομάδες.
  • Γήπεδο με συνθετικό γρασίδι το οποίο θα μπορεί να μετατρέπεται σε μικρά γήπεδα futsal.
  • Καφετέρια / Εστιατόριο
  • Ξενώνες
  • Γυμναστήριο/ χώρο αποθεραπείας και αποκατάστασης τραυματιών ποδοσφαιριστών.
  • Αποθήκες αθλητικού εξοπλισμού
  • Αίθουσες με όλο τον απαιτούμε σύγχρονο εξοπλισμό για διεξαγωγή σεμιναρίων, διαλέξεων, συνεδρίων και συνεδριάσεων.

Που βρισκόμαστε σήμερα

Μετά και την ανάθεση του έργου στο Αρχιτεκτονικό γραφείο Παύλος Φεραίος, βρίσκονται σε εξέλιξη όλες οι διαδικασίες για εξασφάλιση των σχετικών αδειών (πολεοδομικών, οικοδομικών κλπ) προκειμένου να αρχίσει η υλοποίηση του έργου.

Το έργο θα χρηματοδοτηθεί από το πρόγραμμα «χατ τρικ» της ΟΥΕΦΑ, από το πρόγραμμα «προώθηση» της ΦΙΦΑ, καθώς και από κονδύλια που θα διαθέσει η Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ