aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Όταν οι έφηβοι γίνουν άντρες!

ΤΟΥ ΠΑΝΙΚΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

Μήπως τελικά βάλσαμο στις φιλοδοξίες μας, για να μην πω ονειρώξεις μας, για πρόκριση σε τελική φάση του Γιούρο να είναι ο υποβιβασμός στη Δ’ κατηγορία; Μέχρι εκεί είναι οι δυνατότητές μας; Δεν έχουμε μεγαθήρια στον όμιλο μας αλλά δεν παύει να είναι ομάδες που στο παρελθόν έχουν προκριθεί στην τελική φάση όχι μόνο του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος αλλά και του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Οπότε μια παρακαταθήκη στις νεότερες γενιές έχουν αφήσει. Υπάρχει ο δικός τους πήχης και προσπαθούν να τον φτάσουν ή και να τον ξεπεράσουν.

Εμείς κάτι αντίστοιχο δεν έχουμε. Δεν υπάρχει κάτι στο παρελθόν για να αναπολούμε. Είμαστε σε ένα στάδιο στο οποίο παλεύουμε εδώ και χρόνια να δημιουργήσουμε. Κάποτε ανασύρουμε στη μνήμη μας περήφανες νίκες τις οποίες αντιστοιχούμε στον τοίχο για να αναθαρρήσουμε. Δεν γίνεται όμως. Μεσολαβούν ήττες και καμιά φορά αρκετά χρόνια μεταξύ τους.

Δεν είναι ότι απουσιάζει το ταλέντο. Πέντε έξι δεν αρκούν. Ταλαντούχους ποδοσφαιριστές έχουν και οι αντίπαλοί μας. Σε κάποια στιγμή θα πρέπει να το συνυπολογίζουμε όταν οριοθετούμε στόχους. Δεν έχει να κάνει με το δίπολο αισιοδοξία – απαισιοδοξία. Είναι περισσότερο θέμα ακριβέστερης μελέτης. Όλοι έχουν αδυναμίες και ομάδες όπως οι αντίπαλοί μας έχουν περισσότερες απ’ ό,τι π.χ. το Βέλγιο, η Γερμανία ή και η Γαλλία.

Ένας μεθοδικός τρόπος για να αυξήσουμε τις πιθανότητές μας να περάσουμε σε τελική φάση είναι να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις έτσι ώστε ο Κύπριος ποδοσφαιριστής να φύγει από την πατρίδα και να βρει το δρόμο του στο εξωτερικό. Εκεί όπου μεγαλώνοντας σε ένα διαφορετικό περιβάλλον, εκεί ίσως τύχει μεγαλύτερου σεβασμού από ό,τι δείχνουν οι ομάδες και οι προπονητές μας εδώ, να μπορέσει να εξελιχτεί.

Διαβάστε επίσης: Από την πίκρα στο πείσμα

Οι Σλοβένοι τους οποίους κερδίσαμε τον περασμένο Σεπτέμβριο και θα τους αντιμετωπίσουμε και πάλι σήμερα, αν και βρίσκονται στην τελευταία θέση του ομίλου έχουν καταφέρει να εξάγουν αρκετούς ποδοσφαιριστές τους στα καλύτερα πρωταθλήματα της Ευρώπης. Ο τερματοφύλακας τους (Μπέλετς) είναι ο δεύτερος τερματοφύλακας της Σαμπτόρια. Βέβαια εδώ ο καλός είναι ο Όμπλακ της Ατλέτικο Μαδρίτης. Ο επιθετικός Μπέριτς μπαίνει αλλαγή στους αγώνες της Σεντ Ετιέν,  ο Βέρμπιτς βασικός στη Δυναμό Κιέβου, ο Ίλισιτς πέρσι βασικός στην Αταλάντα φέτος, αγωνίζεται ως αλλαγή, ο 19χρονος Βιγιόλ βασικός στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας, ο Καμπλ βασικός στη Λειψία ενώ έχει θητεύσει σε Ντόρτμουντ και Λεβερκούζεν κ.λπ.

Θέλω να πω, πως αυτές τις εμπειρίες είναι που χρειαζόμαστε. Αν πέσουμε κατηγορία, πιθανό να βρούμε το δρόμο προς το Γιούρο και να πάρουμε τις εμπειρίες που μας λείπουν. Να ανοίξουμε παράθυρο στον Κύπριο ποδοσφαιριστή. Ίσως πάλι να χρειαστεί να περιμένουμε μερικά χρόνια ακόμη όταν η επόμενη γενιά εφήβων ποδοσφαιριστών που βρίσκονται στις Ακαδημίες Ιταλικών, Γερμανικών ή και Αγγλικών ομάδων να γίνουν άντρες!

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ