Ο Άγιος Μαρίνος… μάς έχει τελειώσει

Πρόγραμμα και γενική εικόνα καθιστούν δύσκολη την τρίτη θέση για την Κύπρο…

ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΒΑΛΑΝΙΔΗ

Με την προψεσινή νίκη επί του Αγίου Μαρίνου (0-4), που αποτελεί ρεκόρ ως προς την έκτασή της σε εκτός έδρας ματς, η Κύπρος ανέβηκε βαθμολογικά στον 9ο όμιλο της προκριματικής φάσης του Euro 2020. Ισοβαθμεί με το Καζακστάν στους 7 βαθμούς και υπερτερεί της Σκωτίας κατά έναν, κάτι που τη φέρνει διεκδικήτρια της τρίτης θέσης. Εντούτοις, βάσει όσων έδειξε ώς σήμερα και του προγράμματος που ακολουθεί, δεν θεωρείται φαβορί για να τερματίσει ψηλότερα από τις προαναφερθείσες χώρες. Ο λόγος, απλούστατος: ο Άγιος Μαρίνος… μάς έχει τελειώσει, όχι όμως για τις δύο ανταγωνίστριές μας.

Θα πρέπει λοιπόν να θεωρούμε ότι το Καζακστάν και η Σκωτία έχουν ήδη άλλους τρεις βαθμούς. Διότι μόνο αν… δεν κατεβούν στο γήπεδο μπορούν να μη νικήσουν τους Αγιομαρινέζους. Άρα, εκτός κοσμογονικών εκπλήξεων, οι Καζάκοι και οι Σκωτσέζοι έχουν επί της ουσίας δέκα και εννιά βαθμούς, αντιστοίχως. Έχουμε λοιπόν μειονέκτημα τριών και δύο πόντων. Γι’ αυτό και είναι απαραίτητη προϋπόθεση η νίκη στο παιχνίδι που ακολουθεί με τους πρώτους στην Αστάνα, καθώς και η αποκόμιση βαθμολογικού οφέλους στο ΓΣΠ από τη Ρωσία. Εννοείται ότι απέναντι στη Σκωτία, επίσης στη Λευκωσία, η νίκη θα είναι μονόδρομος.

Όσο για το τελευταίο ματς της προκριματικής φάσης στην έδρα του Βελγίου, ας ευχηθούμε ότι οι γηπεδούχοι θα είναι αδιάφοροι και σε κακή ημέρα…  Ωστόσο, ας μην ξεχνάμε ότι η Σκωτία και το Καζακστάν θα αναμετρηθούν μεταξύ τους και ειδικά αν υπάρξει νικήτρια θα αποκομίσει βαθμολογικό πλεονέκτημα.

Συμπερασματικά, η Κύπρος έχει μειονέκτημα βάσει προγράμματος από τις δύο ανταγωνίστριές της. Για να το ανατρέψει θα χρειαστεί να παρουσιαστεί βελτιωμένη και πολύ πιο αποτελεσματική στη συνέχεια της διοργάνωσης. Ρεαλιστικά ομιλούντες, λοιπόν, οι πιθανότητες δεν είναι με το μέρος της, αλλά όπως πάντα, όλα θα ξεκαθαρίσουν όταν θα… μιλήσει το γήπεδο.

Μοναδική αχτίδα φωτός

Το δείγμα απέναντι σε ομάδες του βεληνεκούς του Αγίου Μαρίνου δεν θα είναι ποτέ αρκετό για ασφαλή συμπεράσματα. Έστω και έτσι, όμως, η επιστροφή της φρέσκιας φουρνιάς στο αρχικό σχήμα (Σπόλιαριτς, Κωστή, Πίττας) και στις αλλαγές (Μ. Ιωάννου, Α. Γεωργίου) κρίνεται θετική. Οι ίδιοι ποδοσφαιριστές άλλωστε έδωσαν διαπιστευτήρια σε έδρες όπως της Σκωτίας και της Ρωσίας, στέλνοντας αισιόδοξα μηνύματα.

Πείθουν ότι μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για το χτίσιμο ανταγωνιστικής και ελκυστικής Εθνικής σε βάθος χρόνου, ασχέτως των εκάστοτε στόχων που μπορούν να τίθενται σε κάθε διοργάνωση. Έστω και αν γενικά η πορεία της Κύπρου στα προκριματικά του Euro 2020 δεν ξέφυγε από τη συνήθη μετριότητα, η ουσιαστική χρησιμοποίηση ελπιδοφόρων νεαρών μοιάζει με τη μοναδική αχτίδα φωτός. Κάτι είναι κι αυτό.

ΜΕΣΩΑΝΔΡΕΑΣ ΒΑΛΑΝΙΔΗΣ
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ