aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Κυπριακό Πρωτάθλημα ΠοδοσφαίρουΕΘΝΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣΝίκος Ανδρονίκου: «Βήματα μπροστά με τη νέα φιλοσοφία της ΚΟΠ»

Νίκος Ανδρονίκου: «Βήματα μπροστά με τη νέα φιλοσοφία της ΚΟΠ»

Το κυπριακό ποδόσφαιρο με την εφαρμογή της νέας φιλοσοφίας θα πραγματοποιήσει σημαντικά βήματα προς τα μπρος και ο Νίκος Ανδρονίκου εκφράζει την εκτίμηση πως οι Εθνικές μας ομάδες θα διεκδικήσουν και μεγαλύτερες επιτυχίες πέραν των προκριματικών φάσεων.

Ο προπονητής της Εθνικής Ελπίδων μετά από επτά μήνες παρουσίας του στον πάγκο της ομάδας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ιστοσελίδα της ΚΟΠ, εκφράζει τις απόψεις του για τη δουλειά που γίνεται σε όλα τα επίπεδα για ανάπτυξη του ποδοσφαίρου μας και δηλώνει αισιόδοξος για το μέλλον.

Ο Νίκος Ανδρονίκου για πρώτη φορά καθοδήγησε την Εθνική μας τον περασμένο Ιούνιο στο νικηφόρο φιλικό 3-0 επί της Βουλγαρίας και μέχρι τώρα μαζί της έδωσε οκτώ αγώνες με απολογισμό τρεις νίκες, τρεις ισοπαλίες και δύο ήττες.

Είναι γεγονός πως οι συνεχόμενες ήττες στο ξεκίνημα της διοργάνωσης της προηγούμενης προκριματικής φάσης έθεσαν από νωρίς εκτός στόχων και βαθμολογικών κινήτρων την Εθνική μας με αποτέλεσμα να γίνει σαφώς πιο δύσκολη η προσπάθεια για το υπόλοιπο της διαδρομής.

Ο Ομοσπονδιακός μας προπονητής αναλύοντας την πορεία της χρονιάς που αποχαιρετούμε σε λίγες ημέρες ανέφερε για την Εθνική Ελπίδων: «Προσωπικά εκτιμώ ότι η προσπάθεια μας βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο τόσο από πλευράς αποτελεσμάτων αλλά και παρουσίας της ομάδας μας.

Αρχίσαμε μια νέα προσπάθεια με την εφαρμογή της ενιαίας φιλοσοφίας στις Εθνικές μας και η προσαρμογή στα νέα δεδομένα μπορεί να είχε και τις δυσκολίες της όμως επτά μήνες μετά, διαπιστώνω ότι βρισκόμαστε σε πολύ καλό δρόμο με τα δείγματα που έχουμε μπροστά μας.

Στην προκριματική φάση όπως αναφέρθηκε και στη διαπίστωση σας μείναμε από νωρίς χωρίς βαθμολογικά κίνητρα και ήταν σαφώς πιο δύσκολη η προσπάθεια για το υπόλοιπο της διαδρομής. Η μεγάλη νίκη μέσα στην Τουρκία αποτέλεσε σίγουρα σταθμό για την πορεία μας και γενικότερα σε αυτή τη διαδρομή βάλαμε βάσεις και για την επόμενη διοργάνωση».

Το γεγονός ότι στη νέα διοργάνωση θα είμαστε σε όμιλο των έξι ομάδων και μόνο η πρώτη θέση δίνει εισιτήριο πρόκρισης σίγουρα δημιουργεί και επιπρόσθετες δυσκολίες. Ο κ. Ανδρονίκου σχολιάζει: «Πριν γίνει η κλήρωση δεν μπορούμε να προχωρήσουμε στην οποιαδήποτε ανάλυση. Ξέρουμε από τώρα ότι ο συναγωνισμός θα είμαι μεγάλος λόγω των περιορισμένων θέσεων που δόθηκαν για την τελική φάση όμως υπάρχουν κάποια δεδομένα για την Εθνική μας και τα οποία είναι ξεκάθαρα.

Μέσα από κάθε παιχνίδι κυνηγούμε πάντα το καλύτερο και από πλευράς παρουσίας και αποτελέσματος και ασφαλώς στους εντός έδρας αγώνες θέλουμε πάντα και ανεξάρτητα από τον αντίπαλο μας το μάξιμουμ.

Θα αναμένουμε και την κλήρωση του Ιανουαρίου και τότε σίγουρα θα πούμε περισσότερα. Μια κλήρωση που εκ των πραγμάτων θα είναι δύσκολη παρά το γεγονός ότι ανεβήκαμε ένα γκρουπ δυναμικότητας αλλά πάλι είμαστε πίσω γιατί όπως πολύ καλά γνωρίζετε ο γενικός συντελεστής της βαθμολογίας των χωρών καθορίζεται και από τα αποτελέσματα των προηγούμενων χρόνων».

Η εικόνα που παρουσίασε ομάδας μας μέσα στην Τουρκία δίνει πολλές ελπίδες. «Σίγουρα στο παιχνίδι της Τουρκίας παρουσίασε εξαιρετικό πρόσωπο και ναι, τέτοιες εμφανίσεις δημιουργούν προσδοκίες και φέρνουν και αποτελέσματα, όμως θα έλεγα και την εικόνα που είχαμε στο τελευταίο φιλικό με τη Ρωσία, με την Ελλάδα αλλά και το δεύτερο ημίχρονο της Μάλτας. Τέτοιες παρουσίες σίγουρα μπορούν να μας ανεβάσουν επίπεδο».

Επί της θητείας σας στην Εθνική Ελπίδων δώσατε χρόνο συμμετοχής σε 35 ποδοσφαιριστές. Μεγάλος σχετικά αριθμός. «Η πόρτα της Εθνικής μας είναι πάντα ανοικτή και θα συνεχίσει να είναι για τα παιδιά που αξίζουν να έχουν κλήση. Ανέλαβα την ομάδα σε ένα μεταβατικό στάδιο και έπρεπε να κοιτάξουμε και την επόμενη διοργάνωση αναζητώντας και νέες επιλογές, καθώς ηλικιακά αρκετοί ποδοσφαιριστές έκλεισαν τον κύκλο της θητείας τους στην Εθνική Ελπίδων».

Ανεξάρτητα από τα αποτελέσματα του 2016 ο Ομοσπονδιακός προπονητής των Ελπίδων μας βλέπει με αισιοδοξία την επόμενη ημέρα της Εθνικής Ανδρών και τονίζει: «Βλέπω να υπάρχει μέλλον και η παρουσία των νέων ποδοσφαιριστών μας δίνει ελπίδες, γιατί αυτή η ομάδα που έχει συγκροτηθεί θα έχει μεγάλη χρονική διάρκεια για να δημιουργήσουμε κάτι πιο ισχυρό και σε βάθος χρόνου. Υπάρχουν ακόμη αρκετά παιχνίδια στην προκριματική φάση και σίγουρα υπάρχουν στόχοι και για το παρόν».

Για τις προκρίσεις της Εθνικής Παίδων και Εθνικής Νέων ο Νίκος Ανδρονίκου τονίζει: «Προσωπικά ήμουν αισιόδοξος και ανέμενα αυτά τα αποτελέσματα που δίνουν μεγάλη ώθηση στη νέα γενιά του ποδοσφαίρου μας. Υπάρχει ταλέντο και με τη δουλειά που γίνεται μέσα στο πλαίσιο της νέας φιλοσοφίας της ΚΟΠ, έγιναν βήματα προς τα μπρος και τα αποτελέσματα στις προκριματικές φάσεις το επιβεβαιώνουν με τον καλύτερο τρόπο. Ο αέρας της αλλαγής πιστεύω ότι δημιούργησε νέα δεδομένα και είμαι σίγουρος ότι στο μέλλον θα έρθουν και μεγαλύτερες επιτυχίες για τις Εθνικές μας ομάδες».

Στις δημόσιες τοποθετήσεις σας αναφέρεστε συχνά στη νέα φιλοσοφία της ΚΟΠ και την συνεργασία σας με τον κ. Σάββα Κωνσταντίνου. «Είμαι πολλά χρόνια στο ποδόσφαιρο και συνεργαζόμενος για πρώτη φορά με την ΚΟΠ θα πρέπει να πω ότι με εκφράζει απόλυτα η νέα φιλοσοφία και το κίνητρο που έχει δημιουργηθεί σε ένα κοινό όραμα.

Ναι, υπάρχει εξαιρετική συνεργασία με τον τεχνικό Διευθυντή της Ομοσπονδίας και το κέρδος της νέας φιλοσοφίας δεν αγγίζει μόνο τις Εθνικές μας ομάδες. Αγγίζει και το ίδιο μας το ποδόσφαιρο γιατί τα θετικά αποτελέσματα θα υποχρεώσουν και τις ομάδες να αξιοποιήσουν νεαρούς ποδοσφαιριστές και ήδη βλέπουμε με ικανοποίηση κάποιους ποδοσφαιριστές μας να αγωνίζονται με επιτυχία στο εξωτερικό.

Θα πρέπει όμως να αναφερθώ γενικότερα για την αναβάθμιση που έγινε σε όλα τα επίπεδα και θεωρώ πολύ μεγάλο έργο την προσπάθεια της ΚΟΠ για αναβάθμιση των αναπτυξιακών πρωταθλημάτων που αφορά τις ακαδημίες των ομάδων μας.

Η επιμόρφωση που γίνεται στους προπονητές μέσω της σχολής Προπονητών ΚΟΠ δίνει άλλα εφόδια στο έργο που επιτελούν οι προπονητές και έχουμε ξεφύγει από το παλιό μοντέλο. Οι εποχές έχουν αλλάξει και όπως βλέπουμε η επιμόρφωση γίνεται με ενιαίο σχεδιασμό της UEFA και η ανάπτυξη του ποδοσφαίρου γίνεται πλέον πάνω σε άλλα πρότυπα που μόνο με τη συνεχή επιμόρφωση μπορεί κάποιος να εφαρμόσει αυτή τη φιλοσοφία».

Το φετινό Πρωτάθλημα Cyta για τον Νίκο Ανδρονίκου έχει να επιδείξει σημαντικά στοιχεία και επισημαίνει χαρακτηριστικά: «Υπάρχει και ποιότητα και ανταγωνισμός που τον βλέπουμε να επαναλαμβάνεται σε κάθε αγωνιστική. Δεν είμαι από εκείνους που πιστεύουν ότι οι 14 ομάδες έχουν αφαιρέσει το στοιχείο της ανταγωνιστικότητας και της ποιότητας.

Αντίθετα στα συν καταγράφουμε και το γεγονός ότι δόθηκαν περισσότερες ευκαιρίες σε νέους Κύπριους ποδοσφαιριστές και ελπίζουμε να συνεχιστεί η καλή τους παρουσία και τότε το κέρδος θα είναι πολύπλευρο για το Κυπριακό ποδόσφαιρο.

Δεν πρέπει να υποτιμούμε το δικό μας Πρωτάθλημα και αν κοιτάξετε τι γίνεται σε πολλά άλλα πρωταθλήματα, τότε θα διαπιστώσετε πως ο ανταγωνισμός είναι χαμηλότερος και τα μεγάλα σκορ εμφανίζονται συχνά. Σίγουρα έχουμε και εμείς τις αδυναμίες μας, όμως δεν πρέπει να υποτιμούμε το δικό μας πρωτάθλημα.

Μέσα από τις τελευταίες αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΟΠ βλέπουμε ότι αντιμετωπίστηκε αποτελεσματικά το πρόβλημα με τους φακέλους, που ήταν και το μεγαλύτερο πρόβλημα που είχαμε να αντιμετωπίσουμε».

Ο Νίκος Ανδρονίκου σημειώνει και την μόνιμη παρουσία ομάδων μας σε διοργανώσεις της UEFA. «Τα τελευταία αρκετά χρόνια οι ομάδες μας που αγωνίζονται στην Ευρώπη πέτυχαν σημαντικά επιτεύγματα και ιδιαίτερα τον ΑΠΟΕΛ που συνεχίζει φέτος στους «32» του Europa League. Αυτή η παρουσία πρώτα ασφαλώς ενισχύει τις ίδιες τις ομάδες όμως έχει επίδραση και στη συνολική εικόνα του ποδοσφαίρου μας».

Τι συμπεράσματα σας άφησε το τελευταίο Euro; «Η απόσταση μεταξύ των ομάδων έχει σμικρυνθεί και το αποδεικνύει μια σειρά αποτελεσμάτων και παρουσία ομάδων σε φάσεις που παραδοσιακά μόνο μεγάλα ονόματα μπορούσες να συναντήσεις.

Πλέον δεν είναι αρκετό για να κερδίσει κανείς μόνο με το βάρος της φανέλας και αυτό επαναλαμβάνεται πιο συχνά σε όλα τα επίπεδα του ποδοσφαίρου. Η ταχύτητα, η πίεση του χώρου είναι στοιχεία που έγιναν πιο ορατά και ο ανταγωνισμός πιο έντονος. Στο ποδόσφαιρο δεν κερδίζονται πλέον τα παιχνίδια ανάλογα με το όνομα που διαθέτεις, αλλά τη δουλειά που κάνεις».

Θα θέλαμε το σχόλιο σας για Πρωταθλήματα όπως το αγγλικό, το Ιταλικό, το ισπανικό και το γερμανικό.

«Το πιο θεαματικό ποδόσφαιρο παίζεται στην Ισπανία. Στην Αγγλία παρατηρείται έντονος ανταγωνισμός λόγω της οργάνωσης των ομάδων

Στην Ιταλία παρακολουθούμε ποδόσφαιρο τακτικής και στην Γερμανία η εκεί παρουσία του Πεπ Γκουαρδιόλα τα προηγούμενα χρόνια, έχει επηρεάσει συνολικά την τακτική και την εικόνα του ποδοσφαίρου της χώρας ακόμα και σε Εθνικό επίπεδο. Προσωπικά και παρά την απώλεια του τελευταίου Euro θεωρώ τη Γερμανία ως την καλύτερη ομάδα του κόσμου.

Οι Γερμανοί παραδοσιακά στηρίζονται στα δικά τους εφόδια όμως αν και υπερδύναμη, δεν διστάζουν να προσθέσουν και ξένα στοιχεία και δεν αναφέρομαι μόνο στην επίδραση της εποχής του Γκουαρδιόλα.

Έχουν υποστηρίξει τη δουλειά τους με Αμερικανούς σε θέματα φυσικής κατάστασης από την εποχή της θητείας του Γιούργκεν Κλίνσμαν στην Εθνική Ανδρών και το αποτέλεσμα ήταν εξαιρετικό για αυτό και βλέπουμε και ομάδες όπως η Μπάγερν και η Ντόρτμουντ να συνεργάζονται πλέον με την ίδια εταιρεία επιστημονικής υποστήριξης».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ