aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Κυπριακό Πρωτάθλημα ΠοδοσφαίρουΕΘΝΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣΗ Κύπρος της μετριότητας... συνεπής στην ασυνέπειά της

Η Κύπρος της μετριότητας… συνεπής στην ασυνέπειά της

Η Κύπρος της μετριότητας, που δυσκολεύεται να αξιοποιήσει ευκαιρίες για νίκη απέναντι σε αντιπάλους στα μέτρα της, επέστρεψε προψές απέναντι στο Καζακστάν (1-1). Με την εμφάνισή της και το αποτέλεσμα, για ακόμα μία φορά φάνηκε ότι η Εθνική μας δύσκολα θα κάνει «θόρυβο» στον 9ο όμιλο της προκριματικής φάσης του Euro 2020.

Μοναδική της ελπίδα το ότι η Σκωτία και η προψεσινή αντίπαλός μας απέχουν αντιστοίχως δύο και τρεις βαθμούς. Κάτι που σημαίνει ότι οι βαθμολογικές πιθανότητές μας υπάρχουν. Απαραίτητη προϋπόθεση, όμως, είναι να κάνει την υπέρβαση στη συνέχεια και το ερώτημα είναι αν ο Ραν Μπεν Σιμόν μπορεί να την οδηγήσει προς αυτή την προοπτική. Θα αναρωτιέται κανείς γιατί γίνεται λόγος για υπέρβαση, όταν μιλάμε όχι για διεκδίκηση πρόκρισης, μα απλώς να ξεπεράσουμε το Καζακστάν και τη Σκωτία. Ομάδες δηλαδή που ούτε μεγαθήρια είναι, ούτε αχτύπητες.

Απλούστατα διότι αυτό μαρτυρούν τα αποτελέσματά μας στη μετά-Πάμπου Χριστοδούλου εποχή. Μετά από εκείνη την εκπληκτική πορεία που άγγιξε την τρίτη θέση στον όμιλο και τα μπαράζ του Euro 2016, δώσαμε 21 επίσημα ματς και μετρήσαμε μόλις πέντε νίκες, έχοντας ποσοστό 23,8%.

Το άλλο που είναι εξίσου σημαντικό, είναι ότι εκτός των σπάνιων νικηφόρων παιχνιδιών, θα πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν και απέναντι σε ποιους παίρνουμε τα τρίποντα: κάναμε τρεις φορές το καθήκον μας απέναντι σε πιο αδύναμες ομάδες, δύο με το Γιβραλτάρ (3-1, 2-1) και μία με τον Άγιο Μαρίνο (5-0), επιβληθήκαμε της Σλοβενίας (2-1) και κάναμε υπέρβαση απέναντι στη Βοσνία Ερζεγοβίνη (3-2). Επομένως, κατά κανόνα περίπου κάθε 20 ματς κάνουμε ένα ή δύο «μπαμ». Υπάρχει όμως και η άλλη όψη του νομίσματος, που λέει ότι υπάρχουν και αποτυχίες όπως απέναντι σε Εσθονία ή Καζακστάν.

Συμπερασματικά, για να αξιοποιήσουμε τις πιθανότητες αναρρίχησης στη βαθμολογία του ομίλου, θα πρέπει να υπερβούμε (τον μετά-Πάμπου Χριστοδούλου) εαυτόν μας. Καθαρίζοντας όχι μόνο τους μικρότερούς μας, μα και παίρνοντας νίκες απέναντι σε βατούς αντιπάλους. Τώρα, αν έρθει και κανένα «θαύμα» κόντρα σε σούπερ φαβορί, είναι καλοδεχούμενο. Όλα αυτά, όμως, προϋποθέτουν σημαντική βελτίωση, σταθερότητα και συνέπεια.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ