aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑΗ FIFA κάνει τον Βράχο «χρυσό», αλλά...

Η FIFA κάνει τον Βράχο «χρυσό», αλλά…

Η εκστρατεία της Εθνικής Ελλάδας για τα γήπεδα της Ρωσίας αρχίζει από το… Βράχο του Γιβραλτάρ. Ναι, κόντρα στο μικρότερο κρατίδιο της Ευρώπης, η Ελλάδα θέλει να μπει με το δεξί και να αφήσει πίσω της την καταστροφική πορεία των προκριματικών του Euro! Οι Νησιώτες «υποδέχονται» την Ελλάδα μερικές εκατοντάδες χιλιόμετρα πιο μακριά λόγω έλλειψης γηπέδου και θέλουν την υπέρβαση και την πρώτη επίσημή τους νίκη. Η Ομοσπονδία αναγνωρίστηκε το 2013 από την UEFA, το 2016 από τη FIFA και για πρώτη φορά θα βρεθεί σε μαραθώνιο Μουντιάλ!

Το Γιβραλτάρ είναι το νοτιότερο σημείο της Ιβηρικής χερσονήσου και ο πληθυσμός του δεν ξεπερνά τις 30.000 κατοίκους. Οχι, δεν κάναμε λάθος στα μηδενικά… Ανήκει στη Μεγάλη Βρετανία και στο δημοψήφισμα για την παραμονή ή όχι στην Ευρωπαϊκή Ενωση, το αποτέλεσμα ήταν πανηγυρικό υπέρ του Bremain! Η χώρα έδωσε μεγάλη μάχη για την ποδοσφαιρική του αναγνώριση και τα κατάφερε μόλις πριν τρία χρόνια.

Η Λίνκολν έχει κερδίσει τα 13 τελευταία πρωταθλήματα, ενώ η… δεύτερη δύναμη είναι η Γιουρόπα, η οποία το πάλεψε στα προκριματικά του Europa League και λίγο έλειψε να βρεθεί στο δρόμο του Παναθηναϊκού. H Λίνκολν είχε ρεκόρ… εσόδων το καλοκαίρι του 2014 με 350.000 ευρώ, πέρσι έφτασε τις 550.000 χάρη στην πρόκριση επί της Σάντα Κολόμα, ενώ φέτος πέρασε ξανά γύρο αφήνοντας εκτός της Φλόρα. Μάλιστα, κατάφερε να στρέψει πάνω της τα φώτα της Ευρώπης επικρατώντας 1-0 της Σέλτικ στο πρώτο ματς του β’ γύρου! Είναι με διαφορά το πιο πλούσιο club της χώρας, αφού τα έσοδα των άλλων ομάδων από την UEFA δεν ξεπερνούν τις 20.000 ευρώ! Γνωρίζετε ότι όλες οι ομάδες μοιράζονται την ίδια έδρα;

gib2

Τα τελευταία χρόνια το μικρό αυτό κρατίδιο γέμισε με χρήμα. «Πριν την UEFA κανένας δεν έπαιρνε χρήματα», λέει ο πρόεδρος της Europa, Πίτερ Καμπεζούτο. «Έπαιρναν παπούτσια και φαγητό ή άλλα υλικά αλλά όχι χρήματα. Μέχρι τώρα ήταν κάτι σαν ημί-επαγγελματίες», συνέχισε. Η Europa έχει 20 ομάδες διαφορετικών ηλικιακών κλιμακίων. Οι πιο πολλοί είναι παίκτες από το Γιβραλτάρ. Από τότε που ο εν λόγω παράγοντας ενεπλάκη με την ομάδα η πρώτη ομάδα έχει… μεταμορφωθεί και τον πλέον καταλυτικό ρόλο έπαιξε το ότι η χώρα έγινε μέλος της UEFA. «Έχουμε κάποιους παίκτες από το Γιβραλτάρ στην πρώτη ομάδα. Θέλουμε τη νέα χρονιά να έχουμε παιδιά και από τις υποδομές εκεί. Πριν δεν είχαμε καν πλάνο για Ευρώπη. Αρχίσαμε με μία ομάδα με μόλις 3 ξένους. Όμως η Λίνκολν έχει τους πιο καλούς. Για να την ανταγωνιστούμε θα πρέπει να φέρουμε παίκτες απ’ έξω».

Η Λίνκολν κάνει βήματα προόδου, η χώρα παίρνει βαθμούς και όλοι ευελπιστούν να δουν και τρίτη ομάδα στην Ευρώπη! Κι όμως σε αυτή τη χώρα των 30.000 οι εντάσεις είναι μεγάλες και η αιτία δεν είναι άλλη από την πίτα που θέλει να… ξαναμοιράσει η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία. Στόχος η κατανομή των εσόδων να αλλάξει, κάτι που δεν θέλει η Λίνκολν. Αλλωστε, τονίζει πως ήταν πρωταθλήτρια όταν δεν υπήρχαν χρήματα και τώρα που η UEFA ανοίγει την κάνουλα δεν θα μπορεί να καρπωθεί τα επιθυμητά κέρδη. Οι 25 από τους 32 της Εθνικής ανήκουν στην πρωταθλήτρια. Ο επιθετικός , Λι Κασκιάρο είναι συνοριοφύλακας και δεν πήγε ποτέ στη Ντάγκεναμ επικαλούμενος την έλλειψη εργασιακής ασφάλειας. Οταν ο Λίαμ Γουόκερ επέστρεψε από το Ισραήλ μόνο η Λίνκολν μπορούσε να του εξασφαλίσει συμβόλαιο.«Αν οι άλλοι σύλλογοι θέλουν να μοιραστούν τα χρήματά μας, πρέπει να μοιραστούν και τους κινδύνους, αλλά και τις ανησυχίες μας» τονίζει ο πρόεδρος της πρωταθλήτριας, Αλμαν.

gib3

Η Λίνκολν έκανε τρία ευρωπαϊκά sold out στο χωρητικότητας 2.200 θέσεων «Victoria», με τα εισιτήρια να κοστίζουν 5 και 15 λίρες. Το ταξίδι στο Τόρσχαβν κόστισε 100.000 ευρώ. Αυτό τονίζει ο πρόεδρος της πρωταθλήτριας στην προσπάθεια της Ομοσπονδίας να μοιράσει καλύτερα τα χρήματα της UEFA!

O Aλεν Μπούλα ήταν προπονητής του Γιβραλτάρ στο ματς με τη Γερμανία, ωστόσο κάποια… σχόλιά του στον Τύπο έφερα το διαζύγιο έπειτα από έξι χρόνια. Ο Τζεφ Γουντ ανέλαβε τα ηνία σε μια δύσκολη περίοδο. Aπό τα highlights της καριέρας του δεν ήταν τα γκολ του με την Τσάρλτον, αλλά το τέρμα που σκόραρε η ομάδα κόντρα στην Πολωνία, ακόμα και αν δέχθηκε οκτώ!

Η UEFA δεσμεύθηκε πως θα βοηθήσει στην κατασκευή γηπέδου 5000 θέσεων, άλλωστε θέλει να τους αποζημιώσει για τα 16 χρόνια πίεσης, ώστε να μπουν στην Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία. Παράλληλα, ο Ινφαντίνο πρότεινε βοήθεια ύψους 1.2 εκατ. δολαρίων το χρόνο και η αποδοχή από τη FIFA έφερε… πανηγύρια! Mέχρι στιγμής η ομάδα αναγκάζεται να ταξιδέψει 400 χλμ. και να βρεθεί στην Πορτογαλία για τα ματς. Περισσότεροι από 5000 κάτοικοι του Γιβραλτάρ είχαν ταξιδέψει για να δουν το ματς με τη Γερμανία, ενώ και με την Εθνική θα δώσουν δυναμικό παρών!

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ