aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Κυπριακό Πρωτάθλημα ΠοδοσφαίρουΕΘΝΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣΕθνική: Με ψυχή πέτυχε την παραμονή

Εθνική: Με ψυχή πέτυχε την παραμονή

Μια φωτοβολίδα του Τζιωνή από… την Αμερική και ένα άψογο τελείωμα του Πιέρου, ενός δεινού σκόρερ, έβαλαν τη σφραγίδα στην επιτυχία της Κύπρου απέναντι στην Εσθονία, εξασφαλίζοντας την παραμονή στην Γ’ Κατηγορία του Πρωταθλήματος Εθνών της ΟΥΕΦΑ. Η Κύπρος, που το ήθελε πιο πολύ και ήταν ανώτερη, πέτυχε έστω και την υστάτη τον στόχο της παραμονής, κι ας αγωνιζόταν με αριθμητικό μειονέκτημα σχεδόν σ’ όλο το δεύτερο ημίχρονο.

Μια άδικη δεύτερη κίτρινη κάρτα του Πορτογάλου διαιτητή Αρτούρ Ντίας στον Ντανίλο Σπόλιαριτς, άφησε την Εθνική μας με 10 παίκτες. Ακόμη και έτσι όμως, οι διεθνείς μας έφθασαν στην επιτυχία, την οποία πανηγύρισαν στο τέλος με τις 3.500 Κύπριους φιλάθλους που βρέθηκαν στο ΑΕΚ Αρένα. Βάσει της εικόνας και των δύο αγώνων με τους Εσθονούς, πανάξια η Κύπρος παρέμεινε στην Κατηγορία την οποία αποχαιρέτησαν οι αντίπαλοί της.

Ήταν η πρώτη νίκη της Κύπρου μετά από έναν ακριβώς χρόνο. Συγκεκριμένα, την προηγούμενη φορά που πανηγύρισε ήταν στις 29 Μαρτίου 2021, όταν επικράτησε της Σλοβενίας με 1-0 στο ΓΣΠ για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Πλέον, η Κύπρος στο Πρωτάθλημα Εθνών της περιόδου 2022-23, θα έχει ως αντιπάλους στο 2ο όμιλο της Γ’ Κατηγορίας, τις Ελλάδα, Βόρειο Ιρλανδία και Κόσοβο.

Η Εθνική, παίζοντας μπροστά στο κοινό της και γνωρίζοντας πως θέλει μόνο νίκη για να πετύχει τον στόχο της, μπήκε δυνατά στο παιχνίδι. Έδειξε με το «καλησπέρα» τις προθέσεις της και έβαλε στο παιχνίδι και τον κόσμο. Πιο ποιοτική και ψυχωμένη, επέβαλε τον ρυθμό της και έδειχνε ικανή να πάρει το προβάδισμα, απέναντι σ’ έναν αντίπαλο που περιορίστηκε αμυντικά.

Ο Τζιωνής, αφού απείλησε μόλις στο πρώτο λεπτό, στο 19’ με ένα εξαιρετικό σουτ εκτός περιοχής δεν άφησε περιθώρια αντίδρασης στον αντίπαλο τερματοφύλακα που είδε την μπάλα να… καρφώνεται στο βάθος της εστίας του. Πλέον, με την Κύπρο να έχει το αποτέλεσμα που της έδινε αυτό που επιζητούσε, θέλησε πρωτίστως να κάνει διαχείριση. Από την άλλη, οι Εσθονοί επιδίωξαν να ανεβάσουν ρυθμό και έβγαιναν πιο απειλητικά στην επίθεση. Ωστόσο, δεν είχαν τις λύσεις για να βάλουν δύσκολα στον Μιχαήλ.

Η άδικη αποβολή στον Σπόλιαριτς στο 47’, με τον Πορτογάλο διαιτητή να κρίνει ότι έκανε καθυστέρηση σε μια εκτέλεση φάουλ στο κέντρο του γηπέδου δείχνοντάς του δεύτερη κίτρινη κάρτα, έβαλε δύσκολα στην Εθνική μας. Όμως, η αντίδραση και η ψυχή των διεθνών μας έφερε άμεσα δεύτερο γκολ (51’), μετά από εξαιρετική συνεργασία των Τζιωνή – Παπουλή – Σωτηρίου. Ήταν ό,τι καλύτερο για την Κύπρο το προβάδισμα των δύο τερμάτων.

Η Εσθονία προσπάθησε για το γκολ που θα την έβαζε στη διεκδίκηση της ισοφάρισης που θα έστελνε το ματς στην παράταση, αλλά δεν είχε τις λύσεις στην τελική προσπάθεια. Μεγαλύτερη ευκαιρία ήταν αυτή του Σόργκα (68′), αλλά το πλασέ από κοντά απομάκρυνε σωτήρια ο Μιχαήλ. Τρία λεπτά προηγουμένως η Κύπρος άγγιξε το τρίτο γκολ με τον Παπουλή, αλλά το πλασέ του ήταν άστοχο.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ