aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Κυπριακό Πρωτάθλημα ΠοδοσφαίρουΕΘΝΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣEθνική Κύπρου: Σκωτσέζικο ντους ξανά και ξανά

Eθνική Κύπρου: Σκωτσέζικο ντους ξανά και ξανά

ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΒΑΛΑΝΙΔΗ

Το έχει η μοίρα μας απέναντι στους Σκωτσέζους φαίνεται, να το παλεύουμε, να φτάνουμε στην πηγή, αλλά νερό να μην πίνουμε. Μετά το θρίλερ του Φεβρουαρίου του 1989 στο Τσίρειο (2-3), μετά το 1-2 στη Γλασκώβη τον Απρίλιο της ίδιας χρονιάς, προψές η Εθνική Κύπρου ήπιε άλλο ένα πικρό ποτήρι στην σκωτσέζικη πρωτεύουσα. Πάλι ήττα με 1-2 και μάλιστα, κοινό στοιχείο με την προηγούμενη φορά η πολύ, πολύ προσωρινή ισοφάριση. Τότε ήταν ο Φλώρος Νικολάου που ισοφάρισε στο 62’ για να απαντήσει ο Μακόις στο 63’, προψές -ακόμα χειρότερα- ισοφαρίσαμε με τον Γιάννη Κούσουλο στο 87’ και δεχτήκαμε τέρμα στο 89’.

Έπειτα από τέτοια ήττα, η αποστολή της Εθνικής μας αναχώρησε χθες το απόγευμα από τη βρετανική χώρα με προορισμό την πόλη Νίζνι Νόβγκοροντ, όπου αύριο (21:45, ΡΙΚ) θα φιλοξενηθεί από τη Ρωσία στο ομώνυμο γήπεδο. Στις… αποσκευές της κουβάλησε φυσιολική μπόλικη απογοήτευση. Ωστόσο, ο Ραν Μπεν Σιμόν προσπάθησε να ανορθώσει το ηθικό των Κύπριων διεθνών κατά τη διάρκεια της χθεσινής αποκατάστασης. Ο Ισραηλινός προπονητής τούς είπε πως δεν έχει παράπονο από την εμφάνισή τους, αντιθέτως τόνισε ότι είναι περήφανος γι’ αυτούς.

Και είναι αλήθεια πως λίγα ψεγάδια μπορεί να βρει κανείς από την προψεσινή παρουσία της κυπριακής ομάδας. Με προσεγμένη ανασταλτική λειτουργία, που δεν επέτρεψε στους Σκωτσέζους να απειλήσουν εντός περιοχής, πέραν του οδυνηρού νικητήριου τέρματος στο 89’. Με ορθόδοξο ποδόσφαιρο και καλή κυκλοφορία της μπάλας (51%-49% η κατοχή), με πολλές τελικές προσπάθειες (11), με κλασικές ευκαιρίες και περισσότερες τελικές στον στόχο (5 η Σκωτία, 6 η Κύπρος).

Ιδιαίτερη μνεία όμως αξίζουν οι νεαροί, οι οποίοι έπαιξαν με ωριμότητα και έστειλαν πολύ ελπιδοφόρα μηνύματα. Ο Ματία Σπόλιαριτς διηύθυνε από το κέντρο και είχε σημαντική συμβολή στην καλή κυκλοφορία της μπάλας, έχασε και ευκαιρία με σουτ λίγο έξω από την περιοχή (53’). Πολύ καλή εμφάνιση στο ντεμπούτο του είχε ο Μιχάλης Ιωάννου, ο οποίος μάλιστα ήταν πρωταγωνιστής στις καλύτερες ευκαιρίες της Κύπρου στο πρώτο ημίχρονο. Στο 18’ πάσαρε στον Πιέρο Σωτηρίου, ο οποίος έχασε την μπάλα, αλλά ο Ιωάννου ακολούθησε τη φάση, σούταρε και υποχρέωσε τον Μαρσάλ σε απόκρουση. Στο 40’ έδωσε την κάθετη πάσα στον Σωτηρίου, ο οποίος έχασε την πιο κλασική ευκαιρία της Κύπρου.
Παρθενική εμφάνιση και για τον Ιωάννη Κωστή, ο οποίος αγωνίστηκε για 25 λεπτά (υπολογιζόμενη και η πεντάλεπτη καθυστέρηση) και ταλαιπώρησε την αντίπαλη άμυνα, ενώ καλός ήταν και ο τρίτος πρωτοεμφανιζόμενος Ιωάννης Πίττας, στα 14 λεπτά (με την καθυστέρηση) που αγωνίστηκε.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ