aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Αθλητικά Νέα ΠοδοσφαίρουΔιεθνή Ποδοσφαιρικά Νέα | Διεθνή Αθλητικά ΝέαΕθνική Κύπρου: Η ειδοποιός διαφορά ανάμεσα σε Βάλεμ και Κωστένογλου

Εθνική Κύπρου: Η ειδοποιός διαφορά ανάμεσα σε Βάλεμ και Κωστένογλου

ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΒΑΛΑΝΙΔΗ

Ο Νίκος Κωστένογλου κέρδισε το στοίχημα στα πρώτα δύο παιχνίδια του στον πάγκο της Κύπρου, απέναντι στην Σλοβακία (0-0) την περασμένη Τετάρτη και την Κροατία (0-1) το περασμένο Σάββατο. Παρουσιάζοντας, αν μη τι άλλο, μαχητική ομάδα που διεκδίκησε αποτέλεσμα και στα δύο 90λεπτα. Κάτι που δεν ίσχυσε τον Σεπτέμβριο του 2020 για τον προκάτοχό του, Γιόχαν Βάλεμ, με τις απογοητευτικές και αποκαρδιωτικές εμφανίσεις κόντρα σε Μαυροβούνιο (0-2) και Αζερμπαϊτζάν (0-1).

Πέρα από τα προφανή πλεονεκτήματα που μπορεί να έχει ένας Ελλαδίτης σε θέματα κουλτούρας, νοοτροπίας, γλώσσας και γνώσης του ποδοσφαιρικού γίγνεσθαι της χώρας μας, εντοπίζεται και ένα ουσιώδες μειονέκτημα για τον Βέλγο. Δεν είναι άλλο από τη αντίθετη αγωνιστική κατάσταση των παικτών που παρέλαβαν, με την ανάληψη των καθηκόντων τους.

Εξετάζοντας έναν-έναν τους 17 διεθνείς που χρησιμοποίησε ο Κωστένογλου στα δύο παιχνίδια, εντοπίζουμε την ειδοποιό διαφορά: κανένας τους δεν έχει μονοψήφιο αριθμό συμμετοχών σε συλλογικό επίπεδο κατά την τρέχουσα σεζόν! Τις περισσότερες ο Κούσουλος με 41 παιχνίδια, τις λιγότερες ο Ιωάννου με 15. Άλλοι οκτώ ποδοσφαιριστές έχουν μεταξύ 30 και 37 (Τζιωνής 37, Λαΐφης 34, Πίττας 33, Λοΐζου 33, Αρτυματάς 32, Ανδρέου 32, Παπουλής 30, Μ. Ηλία 30) και άλλοι τόσοι μεταξύ 20 και 27 (Αντωνίου 27, Κάστανος 27, Χ. Κυριάκου 26, Ψάλτης 26, Δημητρίου 26, Μιχαήλ 26, Π. Σωτηρίου 26, Κ. Σωτηρίου 21).

Πάμε να δούμε τι γράφαμε τον περασμένο Σεπτέμβριο στο αντίστοιχο ρεπορτάζ για το ντεμπούτο του Βάλεμ απέναντι στο Μαυροβούνιο: «Από τη βασική σύνθεση είχαμε πέντε ποδοσφαιριστές με ικανοποιητική συμμετοχή σε συλλογικό επίπεδο (Λαΐφης, Κούσουλος, Τζιωνής, Πίττας, Ηλία), ενώ οι άλλοι έξι είχαν από μηδέν (Κυριακίδης, Καρώ, Γουίλερ, Κάστανος) έως ορισμένα λεπτά (Αντωνίου 38’, Χριστοφή 48’)».

Σε ελεύθερη μετάφραση, ο Βάλεμ παρέλαβε στην πλειονότητά τους κομπάρσους σε συλλογικό επίπεδο, οι οποίοι κλήθηκαν να πρωταγωνιστήσουν… εν μια νυκτί σε εθνικό. Αντιθέτως, ο Κωστένογλου έχει στη διάθεσή του παίκτες που έχουν πρώτο ρόλο στην ομάδα τους. Έρχονται με αυτοπεποίθηση, με αγωνιστικό ρυθμό και μπορούν πολύ πιο εύκολα να προσαρμοστούν στις συνθήκες ενός δύσκολου, διεθνούς επιπέδου αγώνα.

Εξ ου και η Κύπρος δείχνει πλέον ότι μπορεί να παλέψει, να κερδίσει μονομαχίες, να αμυνθεί, ακόμα και να πιέσει ψηλά τη φιναλίστ του προηγούμενου μουντιάλ στην έδρα της. Γιατί όχι, και όταν έχει καλή τακτική στο γήπεδο, να διεκδικήσει αποτέλεσμα. Υπό αυτές τις συνθήκες λοιπόν, υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ, τουλάχιστον για να συνεχίσει η Εθνική μας τις αξιοπρεπείς παρουσίες. Χρειάζεται σαφώς, όμως, καλύτερη επιθετική συμπεριφορά, για να μη μένει στην προσπάθεια.

Οι συμμετοχές των διεθνών μας σε συλλογικό επίπεδο στη σεζόν 2020-21

Κούσουλος 41
Τζιωνής 37
Λαΐφης 34
Πίττας 33
Λοΐζου 33
Αρτυματάς 32
Ανδρέου 32
Παπουλής 30
Μ. Ηλία 30
Αντωνίου 27
Κάστανος 27
Χ. Κυριάκου 26
Ψάλτης 26
Δημητρίου 26
Μιχαήλ 26
Π. Σωτηρίου 26 *
Κ. Σωτηρίου 21
Ιωάννου 15 **

* Σε Αστάνα και Λουντογκόρετς/ ** Σε ΑΠΟΕΛ, Νότιγχαμ και Άρη Θεσσαλονίκης.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ