aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Κυπριακό Πρωτάθλημα ΠοδοσφαίρουΕΘΝΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣΕθνική Κύπρου: Άνοστη «συνταγή»… 31 υλικών

Εθνική Κύπρου: Άνοστη «συνταγή»… 31 υλικών

Ούτε 20 ούτε 25, αλλά 31 συνολικά ποδοσφαιριστές αγωνίσθηκαν με το εθνόσημο στο στήθος στα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Εν ολίγοις, ο Νίκος Κωστένογλου άνοιξε το ροτέισον, ανακάτεψε την τράπουλα, εμπιστεύτηκε αν όχι όλους, τους πλείστους ποδοσφαιριστές που έπαιξαν ή ξεχώρισαν στην ομάδα τους από τον περασμένο Μάρτιο, με τα αποτέλεσμα να είναι τοις πάσι γνωστά. Στον πυθμένα του 8ου ομίλου με απολογισμό μία νίκη, δύο ισοπαλίες, έξι ήττες, μόλις τρία γκολ υπέρ και 19 κατά.

Από το «θύμισε ομάδα» στην πρεμιέρα με τη Σλοβακία (0-0), το «έπεσε ηρωικά» με την Κροατία (0-1) και το «μπράβο Κύπρος» στη νίκη με τη Σλοβενία (1-0), στην απότομη και άτσαλη προσγείωση στη μίζερη πραγματικότητά μας κατά το τελευταίο δίμηνο. Το «Βατερλό στη Βαλέτα» από τη Μάλτα (0-3)… έγινε «κατώτερη των προσδοκιών» με Ρωσία (0-2) και Σλοβακία (0-2), από εκεί στην πρόσφατη «άνευ όρων παράδοση» με Κροατία (0-3) και Ρωσία (0-6), έχοντας ως ενδιάμεσο σταθμό το «μαύρο» που έπεσε στην «Αρένα» με τη Μάλτα (2-2).

Σε μία ποδοσφαιρική Κύπρο που βγάζουμε… καλούς ποδοσφαιριστές με το ντουφέκι, αποτελεί συν τοις άλλοις μέγα θέμα η έλλειψη σωστής νοοτροπίας, συγκέντρωσης και αφοσίωσης. Συν τοις άλλοις, ξέχωρα από το γεγονός πως λείπει η απαιτούμενη ποιότητα, αδυνατούμε να οργανωθούμε και να επιτεθούμε με βάση ενός ξεκάθαρο πλάνο. Από το εκτός έδρας ματς με τη (μικρή) Μάλτα, επίσης, δεχόμαστε πανεύκολα έως αστεία γκολ, φτάνοντας προχθές βράδυ στη βαριά και ασήκωτη ήττα στην Αγία Πετρούπολη.

Ευθύνες για τη σημερινή τραγική εικόνα της Εθνικής μας ομάδας, φέρουν αρκετοί. Όπως και ο ομοσπονδιακός προπονητής (μικρή ή μεγάλη δεν έχει τούτη τη στιγμή σημασία). Παρά το γεγονός πως με βάση τον πίνακα που παραθέτουμε κατέληξε σε ένα γκρουπ παικτών. Δηλαδή, ο Μιχαήλ στο τέρμα (592’), στην άμυνα οι Ιωάννου (810′), Ψάλτης (471′), Κ. Σωτηρίου (720′), Λαΐφης (360′), στο κέντρο οι Αρτυματάς (656′), Κάστανος (608′), Κούσουλος (270′-τραυματίας) και στην επίθεση οι Παπουλής (577′), Π. Σωτηρίου (472′), Πίττας 461′). Άλλοι 20 μπήκαν στην… εξίσωση των προκριματικών, ωστόσο, σχεδόν όλοι χάθηκαν στη γενικότερη μετριότητα.

Πού πάμε και ποιο το μέλλον της Εθνικής; Αύριο στη Σλοβενία, ολοκληρώνεται άλλος ένας κύκλος επίσημων αγώνων, με τα ίδια (και χειρότερα) αποτελέσματα προηγούμενων. Η Εθνική ομάδα, πάει από το κακό στο χειρότερο, με την ορθή αξιολόγηση -τούτη τη φορά- των δεδομένων να κρίνεται κρίσιμη. Γιατί, κουβαλώντας τα ίδια μυαλά, μάλλον δεν πιάσαμε (ακόμα) πάτο.

Εθνική Κύπρου: Ο Νικόλας και η τριάδα των «9 στα 9»
Ο Νικόλας Ιωάννου είναι ο παίκτης της Εθνικής Κύπρου με τον περισσότερο χρόνο συμμετοχής στα προκριματικά του Μουντιάλ και ακολουθούν οι Κωνσταντίνος Σωτηρίου, Κωστάκης Αρτυματάς. Ισάριθμοι παίκτες έχουν αγωνισθεί και στα εννέα παιχνίδια. Εκτός από τον Ιωάννου, συναντούμε τους Γρηγόρη Κάστανο και Φώτη Παπουλή. Αντιθέτως, αυτοί με τον λιγότερο χρόνο συμμετοχής είναι οι Ματίας Σπόλιαριτς και Ονησίφορος Ρουσιάς, μετρώντας αμφότεροι από μία συμμετοχή. Σε έναν αγώνα έπαιξαν και οι Δημήτρης Χριστοφή, Ραφαήλ Μάμας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ