aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Κυπριακό Πρωτάθλημα ΠοδοσφαίρουΕΘΝΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣΕθνική: Αλλαγές, επειδή «δεν πάει άλλο» - Ειλημμένη απόφαση για Κωστένογλου

Εθνική: Αλλαγές, επειδή «δεν πάει άλλο» – Ειλημμένη απόφαση για Κωστένογλου

Η εικόνα του κυπριακού ποδοσφαίρου σε εθνικό επίπεδο προβληματίζει έντονα. Κι όχι μόνο επειδή η εθνική μας ομάδα, έπεσε κι άλλο στην παγκόσμια κατάταξη κι έφτασε στη θέση 107. Μια θέση που δεν αξίζει στο ποδόσφαιρό μας. Ο δε προβληματισμός αγγίζει όλα τα επίπεδα. Έχει εκτοξευθεί σε επίπεδο αξιωματούχων της Ομοσπονδίας, ενώ και ο φίλαθλος κόσμος εκφράζει τη δυσαρέσκειά του και για τα αποτελέσματα και για την ευρύτερη εικόνα.

Για την εθνική ανδρών, η σειρά αγώνων για το τρίτο Πρωτάθλημα Εθνών ήταν εφιαλτική όσο και η προηγούμενη. Σε σύνολο τεσσάρων αγώνων ο απολογισμός μας ήταν μόλις δύο βαθμοί, οι δύο ισοπαλίες απέναντι στη Βόρειο Ιρλανδία. Πλέον, θα πρέπει να γίνει μεγάλη προσπάθεια στους δύο εναπομείναντες αγώνες τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, προκειμένου να αποφύγουμε την τελευταία θέση του ομίλου και τα μπαράζ παραμονής στη Γ’ Κατηγορία (είναι προγραμματισμένα για το Μάρτιο του 2024).

Στις 24 Σεπτεμβρίου η Κύπρος θα υποδεχθεί την Ελλάδα στις 21:45 στο ΑΕΚ Αρένα και θα ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις της στις 27 Σεπτεμβρίου εκτός έδρας με το Κόσοβο (21:45). Αγώνες στους οποίους πρέπει να έχει βαθμολογικό κέρδος, με την ελπίδα ότι οι Βορειο-ιρλανδοί (φιλοξενούν το Κόσοβο και στη συνέχεια θα παίξουν εκτός έδρας με την Ελλάδα), δεν θα πάρουν περισσότερους βαθμούς από εμάς. Υπάρχει επίσης και το σενάριο της ισοβαθμίας, αλλά θα πρέπει να έχουμε καλύτερο συντελεστή τερμάτων που σήμερα είναι στο -5 (2-7). Όλα αυτά, βέβαια, πολύ μικρή σημασία έχουν και μοιάζουν με το δέντρο μέσα στο δάσος.

Κι επειδή οι αξιωματούχοι της ΚΟΠ έχουν διαπιστώσει ότι δεν πάει άλλο, είναι αποφασισμένοι να πάρουν δραστικά μέτρα. Αποφάσεις που δεν έχουν να κάνουν μόνο με τα πρόσωπα, αλλά με τη φιλοσοφία λειτουργίας των εθνικών ομάδων. Πολύ περισσότερο στην προσπάθεια οι διεθνείς να έχουν όλα τα εφόδια ανεβαίνοντας τις βαθμίδες στις εθνικές ομάδες. Σε ό,τι αφορά στα πρόσωπα, είναι ειλημμένη απόφαση ο Νίκος Κωστένογλου να αποχωρήσει. Αν και το συμβόλαιό του λήγει τον Σεπτέμβριο, θεωρήθηκε σωστό να του ανακοινωθεί σύντομα, έτσι ώστε να μπορέσει κι ο ίδιος να αναζητήσει τον επόμενο σταθμό της καριέρας του.

Την ερχόμενη βδομάδα, λοιπόν, στη συνεδρία της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΚΟΠ, θα επικυρωθεί η απόφαση και δεν αποκλείεται να γίνει συζήτηση και για τον αντικαταστάτη του Κωστένογλου. Η υποψηφιότητα του Τιμούρ Κετσπάγια για τον πάγκο του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος είναι μεν ισχυρή, αλλά εντός της Εκτελεστικής υπάρχουν και διαφωνούντες. Κάποιοι θεωρούν ως καλύτερη λύση τη συνεργασία με έναν ξένο τεχνικό, και κάποιοι άλλοι βάζουν στο τραπέζι και την υποψηφιότητα Πάμπου Χριστοδούλου.

Επειδή έχει διαπιστωθεί ότι υπάρχει σοβαρότατο πρόβλημα στην ανάπτυξη και στη βελτίωση των νεαρών διεθνών μέχρι να φτάσουν στην εθνική ανδρών, είναι στα σκαριά η συνεργασία με έναν τεχνικό διευθυντή. Θα έχει την ευθύνη και την αρμοδιότητα να ενώσει όλους τους κρίκους των «μικρών» εθνικών ομάδων, έτσι ώστε να υπάρχει ενιαία φιλοσοφία. Ο άνθρωπος αυτός θα είναι πιθανότατα Έλληνας, με ανάλογες εμπειρίες και θα έχει όρους εντολής να βελτιώσει τις συνθήκες εξέλιξης και αξιολόγησης των νεαρών ποδοσφαιριστών μέχρι να φτάσουν στον προθάλαμο της εθνικής ανδρών.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ