aekaelakritasanorthosisapoelapollonarisdoksakarmiotissasalaminaomonoiaolympiakosparalimnipafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Κυπριακό Πρωτάθλημα ΠοδοσφαίρουΕΘΝΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣΕπ. Διοικήσεως: Δυσμενής διάκριση σε βάρος Τ/κ τα γεγονότα στο Κύπρος-Βέλγιο

Επ. Διοικήσεως: Δυσμενής διάκριση σε βάρος Τ/κ τα γεγονότα στο Κύπρος-Βέλγιο

ΤΗΣ ΜΑΡΙΛΕΝΑΣ ΠΑΝΑΓΗ

Επίσημα τοποθετείται η επίτροπος Διοικήσεως ως Αρχή κατά των Διακρίσεων, στην απομόνωση των Τουρκοκυπρίων φιλάθλων στις κερκίδες του ΓΣΠ κατά τον ποδοσφαιρικό αγώνα της Εθνικής Κύπρου με την Εθνική Βελγίου που πραγματοποιήθηκε στις 6 περασμένου Σεπτεμβρίου Λευκωσία και επισημαίνει ότι η διεύθυνση του γηπέδου θα έπρεπε να τοποθετήσει επιτηρητές και όχι να διαχωρίσει τους φιλάθλους.

Να υπενθυμίσουμε ότι η απομόνωση των Τουρκοκυπρίων φιλάθλων κατά τη διάρκεια του συγκεκριμένου αγώνα, και τότε είχε προκαλέσει αρκετές συζητήσεις στα μέσα ενημέρωσης αλλά και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ κρίθηκε από την επίτροπο ως ένα ζήτημα αρκετά σοβαρό το οποίο έχριζε περαιτέρω διερεύνησης από την ίδια ως Αρχή κατά των Διακρίσεων.

Η επίτροπος, αν και τονίζει στην γραπτή τοποθέτηση της ότι μπορεί να κατανοήσει εν μέρει τους λόγους για τους οποίους έγινε ο διαχωρισμός, υπογραμμίζει ότι το δικαιολογητικό ότι με αυτό τον τρόπο προστατεύονταν από ενδεχόμενες εναντίον τους επιθέσεις, λειτούργησε κατά τρόπο που αντέστρεφε τους ρόλους δίνοντας την εντύπωση ότι οι Τουρκοκύπριοι ήταν οι δυνητικοί δράστες και όχι τα δυνητικά θύματα, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι τέτοιες ενέργειες περνούν λανθασμένα μηνύματα στην κυπριακή κοινωνία.

Στόχος της τοποθέτησης της, αναφέρει η επίτροπος Διοικήσεως, «είναι να εξηγηθεί γιατί μια τέτοια ενέργεια όχι απλώς δεν προάγει τον αθλητισμό και συνιστά δυσμενή διάκριση εις βάρος των Τουρκοκυπρίων φιλάθλων, αλλά και περνά λανθασμένα μηνύματα σε σχέση με τη δυνατότητα των δύο κοινοτήτων να συνυπάρχουν, να μοιράζονται κοινές αξίες και εμπειρίες και να προετοιμάζονται με άτυπους και καθημερινούς τρόπους για τη στιγμή της ομαλής επανένωσης του τόπου. Σε αυτήν ιδίως τη χρονική συγκυρία, περιστατικά όπως το πιο πάνω είναι δυνατό να καλλιεργήσουν αίσθημα ανασφάλειας, καχυποψίας, απογοήτευσης, ματαίωσης και δυσαρέσκειας ανάμεσα στους πολίτες των δύο κοινοτήτων, υπονομεύοντας τη θέληση τους για μια κοινή πορεία υπό συνθήκες ειρήνης και ευημερίας για όλους».

Το περιστατικό, προσθέτει η Ελίζα Σαββίδου, «συνέβη στις 6 Σεπτεμβρίου 2016 όταν τρία λεωφορεία μετέφεραν από τα κατεχόμενα στο ΓΣΠ με τη συνοδεία της κυπριακής Αστυνομίας, Τουρκοκύπριους φιλάθλους για να παρακολουθήσουν τον αγώνα της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου της Κύπρου με την αντίστοιχη ομάδα του Βελγίου. Με την είσοδο τους στο γήπεδο, οι φίλαθλοι των δύο λεωφορείων οδηγήθηκαν από τις Αρχές του γηπέδου στη βόρεια κερκίδα και όχι στη νότια κερκίδα για την οποία είχαν προμηθευθεί τα εισιτήρια τους».

Προσθέτει μάλιστα ότι «στους φιλάθλους του τρίτου λεωφορείου που πρόλαβαν και κάθισαν ανάμεσα στους άλλους Κύπριους φιλάθλους, υποδείχθηκε να μετακινηθούν», με αποτέλεσμα «ορισμένοι από αυτούς να αρνηθούν και να παραμείνουν στις θέσεις τους, ενώ κάποιοι άλλοι με τη συνοδεία των επιτηρητών του γηπέδου οδηγήθηκαν στη βόρεια κερκίδα, όπου παρακολούθησαν τον αγώνα χωριστά και απομονωμένα από τους υπόλοιπους φιλάθλους».

Κατά τη διερεύνηση του ζητήματος η επίτροπος Διοικήσεως, ζήτησε τις απόψεις του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού, της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου και της διεύθυνσης του ΓΣΠ.

Όπως προέκυψε από την ενημέρωση της οποίας έτυχε από όλους τους αρμόδιους φορείς, η σχετική απόφαση για απομόνωση των Τουρκοκυπρίων λήφθηκε από τη Διεύθυνση του γηπέδου και στόχος της απόφασης «για διαχωρισμό των Τουρκοκυπρίων από τους Ελληνοκύπριους φιλάθλους μέσω της χρησιμοποίησης της βόρειας κερκίδας ήταν η αποτροπή τυχόν επεισοδίων μεταξύ τους».

Όπως δε υποστήριξε ο διευθυντής του ΓΣΠ, του οποίου η επίτροπος παρουσιάζεται να κατανοεί τις ανησυχίες, «και σε άλλους ποδοσφαιρικούς αγώνες μεταξύ κυπριακών και τουρκικών ομάδων τους οποίους ήρθαν για να παρακολουθήσουν Τουρκοκύπριοι, είχε και πάλι αξιοποιηθεί η βόρεια κερκίδα».

Έδινε την εντύπωση ότι εκείνοι ήταν οι επικίνδυνοι

Οι προθέσεις της Διεύθυνσης του γηπέδου, αναφέρει η επίτροπος, «δεν αμφισβητούνται, ούτε υποτιμάται η ανησυχία της για τυχόν έκτροπα που θα έθεταν υπό διακινδύνευση την ασφάλεια ιδίως των Τουρκοκυπρίων φιλάθλων και την ομαλή διεξαγωγή του ποδοσφαιρικού αγώνα».

Αυτό, ωστόσο, που τίθεται υπό αμφισβήτηση «είναι η καταλληλότητα και η ορθότητα του τρόπου που επιλέχθηκε».

Συγκεκριμένα, η απομόνωση των ίδιων των Τουρκοκυπρίων σε ξεχωριστή κερκίδα «έδινε περισσότερο την εντύπωση ότι ήταν εκείνοι που αποτελούσαν τον κίνδυνο και που έπρεπε να κρατηθούν μακριά από το κυρίως σώμα των φιλάθλων. Μετέθετε συνεπώς τον αντίκτυπο της απόφασης που λήφθηκε αποκλειστικά επάνω τους, δημιουργώντας συνάμα μια εικόνα δικής τους επικινδυνότητας και ανακυκλώνοντας αρνητικά στερεότυπα και προκαταλήψεις».

«Μεγαλύτερη παρουσία επιτηρητών»

Η Επίτροπος, προς αποφυγή παρόμοιων περιστατικών στο μέλλον, προβαίνει σε εισηγήσεις προς τους αρμόδιους φορείς ΚΟΑ, ΚΟΠ αλλά και στον αρχηγό της Αστυνομίας.

«Αυτό που θα μπορούσε να γίνει στη συγκεκριμένη περίπτωση, εφόσον υπήρχαν αξιολογημένοι και συγκεκριμένοι φόβοι για την ασφάλεια, ήταν η διασφάλιση μεγαλύτερης παρουσίας επιτηρητών ή αστυνομικών στο γήπεδο και η επιμελέστερη επίβλεψη των χώρων στους οποίους είχαν κατευθυνθεί οι Τουρκοκύπριοι φίλαθλοι για προστασία τους από τυχόν προσβολές ή επιθέσεις», αναφέρει η Ελίζα Σαββίδου και προσθέτει ότι «θα πρέπει να αναληφθούν στοχευμένες πρωτοβουλίες για ενθάρρυνση, ενίσχυση και διευκόλυνση της κοινής συμμετοχής ανάμεσα Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων σε αθλητικά γεγονότα θέτοντας το Γραφείο μου στη διάθεση των αρμοδίων για σχεδιασμό ενός συγκεκριμένου πλαισίου ή σχεδίου δράσης».

«Ας μην ξεχνούμε», καταλήγει, «πως ο χώρος του αθλητισμού αποτελεί προνομιακό πεδίο διαχείρισης των ζητημάτων του πλουραλισμού, της πολυμορφίας και της ετερότητας, μέσω του οποίου μπορούν να δοθούν στην ευρύτερη κοινωνία καίρια και ουσιαστικά μηνύματα περί αλληλοσεβασμού και ειρηνικής συνύπαρξης. Ιδίως στην περίπτωση της Κύπρου, ο χώρος του αθλητισμού μπορεί να αξιοποιηθεί ως μέσο για τη μετάβαση από τη σύγκρουση στην αποδοχή».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ