Εκατοντάδες ώρες δουλειάς και πολλά-πολλά εκατομμύρια ευρώ

Υπάρχει κι η θεωρία που λέει ότι οι Ρώσοι τα έχουν βάλει όλα κόντρα στους Σανμαρινέζους κι η δεξαμενή τους στέρεψε…

ΤΟΥ ΙΑΚΩΒΟΥ ΚΑΚΟΥΡΗ

Ήταν κακό το αποτέλεσμα της Εθνικής μας στη Γλασκώβη και ιδιαίτερα ο τρόπος με τον οποίο ήρθε, αλλά πιο κακό ήταν το αποτέλεσμα των Ρώσων. Εννέα γκολ (9-0 το Σαν Μαρίνο), δεν βάζεις εύκολα ούτε σε προπόνηση… Και το χειρότερο; Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα πήγε χθες στη Ρωσία για τον μεθαυριανό αγώνα κόντρα στους Ρώσους.

Για να μη λέμε τα ίδια και τα ίδια, οι διεθνείς μας πάλεψαν, έφτασαν μέχρι τη βρύση, την… άνοιξαν, αλλά νερό δεν ήπιαν. Κι επειδή η πλειονότητα των ποδοσφαιρόφιλων έχει κουραστεί με τις τιμητικές ήττες, ήταν σκληρό το 2-1 υπέρ των Σκωτσέζων, οι οποίοι δεν τσιγκουνεύτηκαν καθόλου και μας προσέφεραν διπλή δόση πίκρας. Η πρώτη έχει να κάνει το «κουλούρι» στη συγκομιδή κι η δεύτερη με την προοπτική της Εθνικής μας στην προκριματική φάση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος 2020. Θα ήταν διαφορετικά τα πράγματα αν τσιμπούσαμε τον βαθμό στη Γλασκώβη. Κι όχι μόνο στη βαθμολογία.

Οι διακρίσεις και οι επιτυχίες εθνικών ομάδων, δεν ήταν ποτέ προϊόν συνδυασμού δύο – τριών καλών αποτελεσμάτων. Είχε προηγηθεί, έρευνα, μελέτη, προγραμματισμός… Κι είχαν επενδυθεί εκατοντάδες ώρες δουλειάς και πολλά – πολλά εκατομμύρια ευρώ. Και για να δέσει το γλυκό, υπήρχε όραμα, υπήρχε έμπνευση, υπήρχε συνεχής καθοδήγηση και πιστή εφαρμογή. Οπόταν δεν είμαι απ’ αυτούς που θα αρχίσω τις ανούσιες σούμες, τις υποθέσεις και τις μαθηματικές ασκήσεις επί χάρτου. Στην παρούσα φάση, βάζουμε απλά τις βάσεις, ελπίζοντας σε ένα καλύτερο αύριο…. Τίποτα λιγότερο και τίποτα περισσότερο.

Κατά τα άλλα, πρέπει να συγχαρούμε τους πρωτοκλασάτους διεθνείς μας, πρωτίστως επειδή ακολούθησαν την αποστολή, έστω κι αν πλησιάζουμε τα μέσα Ιουνίου. Είναι κι αυτή μία πραγματικότητα, με την οποία πρέπει να ζήσουμε, μέχρι να φτάσουμε πραγματικά στο επόμενο επίπεδο. Είναι επίσης σημαντικό ότι οι διεθνείς μας έχουν αρχίσει να πιστεύουν.

Πάμε να παίξουμε στη Ρωσία, η οποία στα τελευταία δύο παιχνίδια της έχει πετύχει 13 γκολ (!) κι ο Πιέρος Σωτηρίου θέλει βαθμολογικό κέρδος, διότι «στο τέλος, μόνο αυτό μετρά».
Πολύ σωστά, αν και θα μπορούσε να προσμετρήσουμε και τα ενθαρρυντικά πρώτα βήματα των πιτσιρικάδων, οι οποίοι σύμφωνα με τον Ραν Μπεν Σιμόν, απέδειξαν ότι δικαίως συμπεριλήφθηκαν στην αποστολή. Ο Ισραηλινός τεχνικός, δήλωσε ότι αισθάνεται ότι μπορεί να εμπιστευθεί τη νέα γενιά των Μιχάλη Ιωάννου, Ιωάννη Κωστή, Ματίας Σπόλιαριτς, και Ιωάννη Πίττα, μαζί με τη «μεσαία γενιά», όπως είπε, δηλαδή τους Πιέρο, Λαΐφη και Κούσουλο, βρίσκει νότες αισιοδοξίας να πατήσει. Ίσως να ξέχασε τον Νικόλα Ιωάννου, τον Άντονι Γεωργίου, τον Κατελάρη που είναι επίσης σε κοντινές ηλικίες, αλλά είναι ένας καλός κορμός και… δουλειά στο χέρι του.

Υ.Γ. : Κακά τα ψέματα, η «εννιάρα» των Ρώσων, δύο ημέρες πριν να τους αντιμετωπίσουμε, φοβίζει λιγάκι. Απ’ την άλλη, υπάρχει κι η θεωρία που λέει ότι τα έχουν βάλει όλα κόντρα στους Σανμαρινέζους κι η δεξαμενή τους στέρεψε…