aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Κυπριακό Πρωτάθλημα ΠοδοσφαίρουΕΘΝΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣΜπεν Σιμόν: «Οι λίγοι, όταν προσπαθήσουν, μπορούν να γίνουν πολλοί...»

Μπεν Σιμόν: «Οι λίγοι, όταν προσπαθήσουν, μπορούν να γίνουν πολλοί…»

Ο Ραν Μπεν Σιμόν βρίσκεται στον πάγκο της Εθνικής μας ομάδας των Ανδρών από τον περασμένο Ιούλιο. Αντικατέστησε τον Χριστάκη Χριστοφόρου με στόχο να προετοιμασία την Εθνική μας για τις επίσημες υποχρεώσεις της στα προκριματικά του EURO 2020 αλλά και για το Πρωτάθλημα των Εθνών.

Μπορεί τα πρώτα αποτελέσματα (με εξαίρεση τον αγώνα με τη Βοσνία Ερζεγοβίνη) να μην ήταν αυτά που ενδεχομένως να περιμέναμε, όμως, από τη μέχρι τώρα παρουσία του νέου Ομοσπονδιακού προπονητή, προκύπτουν αρκετά θετικά στοιχεία τα οποία μας επιτρέπουν να αισιοδοξούμε για το μέλλον.

Ο κ. Σιμόν, σε συνέντευξη του στο 29ο τεύχος του Περιοδικου «ΚΟΠ» που κυκλοφόρησε προσφατα, εκφράζει την αισιοδοξία για το μέλλον της Εθνικής, δεν διστάζει να δηλώσει την πίστη του ότι η Εθνική μας μπορεί στο κοντινό μέλλον να κάνει τη δική της υπέρβαση και τονίζει τη σημασία που έχει για μια Εθνική ομάδα να έχει την στήριξη του κόσμου.

-Κύριε Σιμόν, έχοντας συμπληρώσει πέντε περίπου μήνες στην τεχνική ηγεσία της Εθνικής μας και μετά από έξι αγώνες, τέσσερις επίσημους και δύο φιλικούς, ποια είναι η γενική σας εκτίμηση για την ομάδα μας;

«Νιώθω ότι έχω μάθει πάρα πολλά πράγματα σε αυτό το διάστημα τα οποία με έχουν φέρει σε πολύ καλύτερη θέση για να πάρω καλές αποφάσεις για την ομάδα. Νιώθω ότι έχω μάθει δύο πολύ σημαντικά πράγματα: Πρώτον, η προοπτική αυτής της ομάδας είναι πολύ μεγάλη και το δεύτερο, ο δρόμος για να πετύχουμε αυτά που θέλουμε, είναι μακρής και δύσκολος».

-Με εξαίρεση τη νίκη επί της Βοσνίας, τα αποτελέσματα που ακολουθήσαν ήταν αρνητικά. Κυρίως τα δύο τελευταία στους φιλικούς αγώνες με τη Γεωργία και την Αρμενία. Σας απογοήτευσαν αυτά τα αποτελέσματα;

«Ξέρω ότι στο ποδόσφαιρο τα αποτελέσματα είναι πολύ σημαντικά και αυτό ισχύει και για μένα. Αλλά στους τελευταίους αγώνες, δηλαδή στα φιλικά που κάναμε στη Γεωργία και στην Αρμενία, τα αποτελέσματα δεν ήταν η προτεραιότητα. Η πρώτη μου προτεραιότητα ήταν να κάνω κάποιες δοκιμές και να βελτιώσω κάποια πράγματα που θα μας βοηθήσουν στο μέλλον να πάρουμε καλύτερα αποτελέσματα. Και ναι, στο σύντομο μέλλον, τα αποτελέσματα είναι αυτά που θα κρίνουν τη δουλειά που κάνουμε».

-Από όσα έχετε δει μέχρι τώρα, ποιο θα χαρακτηρίζατε ως το πιο δυνατό σημείο της Εθνικής μας ομάδας και ποιο είναι το χαρακτηριστικό που πρέπει να βελτιώσετε;

«Σε αυτούς τους μήνες που είμαι στην Εθνική ομάδα, έχω μάθει πάρα πολλά πράγματα και έχω εντοπίσει και τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της ομάδας. Χωρίς να μου αρέσει να τα κατατάσσω σε πρώτο, δεύτερο κ.λ.π. τα πλεονεκτήματα, ένα από τα πολύ θετικά στοιχεία που διαπιστώνω με ικανοποίηση, είναι ότι υπάρχει ένα πολύ δυνατό δέσιμο μεταξύ των ποδοσφαιριστών, μια πολύ δυνατή σύνδεση και είναι πραγματικά πρόθυμοι να παίξουν ο ένας για τον άλλον. Αυτό που χρειάζεται να βελτιώσουμε, είναι να μάθουμε να συνεχίσουμε να το κάνουμε αυτό, να παίζει δηλαδή ο ένας για τον άλλο και να μην χάνεται αυτή η σύνδεση κάτω από δύσκολες συνθήκες, όταν τα πράγματα δεν πάνε όπως τα σχεδιάσαμε και υπάρχουν δυσκολίες».

-Έχοντας μελετήσει τα πάντα για την Εθνική μας και όπως έχετε πει, έχετε μάθει πάρα πολλά πράγματα αυτούς τους μήνες που είστε στην ομάδα, είστε αισιόδοξος ότι μπορεί αυτή η Εθνική στο άμεσο μέλλον να κάνει το βήμα παραπάνω; Να πετύχει κάτι που δεν πέτυχε στο παρελθόν;

«Σε όλη μου τη ζωή έχω τη φιλοσοφία ότι ποτέ δεν πρέπει να είσαι είτε υπερβολικά αισιόδοξος είτε υπερβολικά απαισιόδοξος αλλά, να είσαι ρεαλιστής. Η ρεαλιστική μου άποψη και η πίστη μου είναι αυτή την στιγμή μεγαλύτερη από ότι όταν πρωτοήρθα στην ομάδα. Αυτό προκύπτει από το γεγονός ότι οι ποδοσφαιριστές δείχνουν πραγματικά πρόθυμοι να ανταποκριθούν στον τρόπο που θέλουμε να καθοδηγήσουμε αυτή την ομάδα και κάτι εξίσου σημαντικό, είναι το γεγονός ότι όσοι ασχολούνται με την Εθνική ομάδα στην Ομοσπονδία, είναι κάτι περισσότερο από πρόθυμοι να μας παρέχουν ότι χρειαζόμαστε για να πετύχουμε αυτά που θέλουμε».

-Υπάρχει η άποψη στον κόσμο ότι ένα από τα μεγαλύτερο προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει η Εθνική μας είναι η νοοτροπία. Των ποδοσφαιριστών, των παραγόντων, των φιλάθλων….

«Σε κάθε τομέα της ζωής, η νοοτροπία είναι πολύ μεγάλη υπόθεση. Δεν έχω έρθει στην Εθνική Κύπρου για να κάθομαι να εντοπίζω και να συζητώ τα προβλήματα που πιθανόν να υπάρχουν, έχω έρθει στην Εθνική Κύπρου για να προσπαθήσω να αλλάξω κάποια πράγματα. Ζούμε στην εποχή της ελεύθερης πληροφόρησης, στην εποχή που υπάρχει εύκολη πρόσβαση στην πληροφόρηση και ο καθένας μπορεί με διάφορους τρόπους να εκφράσει ελεύθερα την άποψη του, ζούμε σε μια εποχή που όλοι ενδεχομένως να πιστεύουν ότι ξέρουν ποια μπορεί να είναι τα προβλήματα που υπάρχουν στην ομάδα. Όμως, μόνοι πολύ λίγοι από εμάς είναι πρόθυμοι να προσπαθήσουν πραγματικά για να αλλάξουμε κάποια πράγματα».

-Αυτοί οι λίγοι είναι αρκετοί για να αλλάξουν την κατάσταση;

«Οι λίγοι, όταν προσπαθήσουν, μπορούν να γίνουν πολλοί και να επηρεάσουν ακόμη περισσότερους. Οι ηγέτες οφείλουν να εμπνέουν και να επηρεάζουν θετικά τους υπόλοιπους, αυτούς που τους ακολουθούν. Δουλεύουμε πάρα πολύ σε αυτό τον τομέα και είναι με μεγάλη ικανοποίηση που βλέπω αρκετούς ποδοσφαιριστές στην Εθνική ομάδα της Κύπρου έτοιμους και πρόθυμους να ηγηθούν της προσπάθειας μας και αυτό με κάνει πάρα πολύ αισιόδοξο».

-Έχουμε δει να καλείται στην Εθνική μέχρι στιγμής ένα μεγάλο αριθμό ποδοσφαιριστών… Πάνω από τριάντα…

«Το μεγάλος αριθμός, είναι σχετικό…»

-Έχετε καλέσει τότε ένα μεγάλο αριθμό από τους διαθέσιμους ποδοσφαιριστές… Που παίζουν στις ομάδες τους. Είστε ικανοποιημένοι από το υλικό που έχετε στη διάθεση σας; Από την ικανότητα, το ταλέντο, το πάθος τους;

«Δεν είναι απλό να απαντήσω αυτή την ερώτηση. Το σημαντικό για εμένα είναι πώς να καταφέρω να πάρω το μέγιστο δυνατό από κάθε ποδοσφαιριστή. Όποια προοπτική έχει ο κάθε ποδοσφαιριστής που έρχεται στην Εθνική, πρέπει να την εκμεταλλευόμαστε στο έπακρο. Αυτό είναι το ζητούμενο με τους ποδοσφαιριστές που έρχονται στην Εθνική. Από εκεί και πέρα, πρέπει να αξιολογήσουμε ποια προοπτική έχει ο κάθε ποδοσφαιριστής, σε ποιο βαθμό μπορεί να ξεπεράσει τον εαυτό του, να δουλέψει σκληρά και να κάνει κάτι διαφορετικό από ότι έκανε μέχρι τώρα, για να φέρει αποτελέσματα διαφορετικά από αυτά που είχαμε μέχρι τώρα. Αυτό είναι το ζητούμενο και όχι αν έχουμε καλέσει πολλούς ή λίγους ποδοσφαιριστές και σε αυτό τομέα επικεντρώνεται η προσπάθεια μας».

Η ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΣΤΗΡΙΞΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ.

-Όταν αναλαμβάνατε την Εθνική, περιμένατε κάτι διαφορετικό από αυτό που τελικά συναντήσατε; Ποδοσφαιρικά και όχι μόνο….

«Από ποδοσφαιρικής πλευράς, βρήκα αυτό που σε μεγάλο βαθμό περίμενα. Όμως, όσον αφορά κάποια πράγματα που περιβάλλουν την Εθνική ομάδα, είναι αλήθεια ότι περίμενα κάτι διαφορετικό. Και θα εξηγήσω τι εννοώ: Πιστεύω ότι η κάθε Εθνική ομάδα, ανήκει στην χώρα της. Μια από τις μεγαλύτερες πηγές έμπνευσης για τους ποδοσφαιριστές, αυτό που τους δίνει το πιο ισχυρό κίνητρο από οτιδήποτε άλλο, είναι η υποστήριξη του κόσμου. Αν η Κύπρος θέλει να πετύχει στο μέλλον, αυτό μπορεί να συμβεί μόνο αν ο κόσμος αυτής της χώρας συμπαρασταθεί και στηρίξει την ομάδα του. Πρέπει όλοι να καταλάβουν ότι οι ποδοσφαιριστές δεν έρχονται στην Εθνική για να παίξουν για τα λεφτά, δεν έρχονται να παίξουν για να έχουν άλλα οφέλη αλλά έρχονται να παίξουν στην Εθνική γιατί επιζητούν την αναγνώριση από τον κόσμο».

-Άρα, αυτό που περιμένατε ήταν μεγαλύτερη στήριξη από τον κόσμο…

«Ο κόσμος πρέπει να στηρίξει την ομάδα. Αυτή η στήριξη, είναι η πιο σημαντική παράμετρος για να μπορέσει η Εθνική Κύπρου μελλοντικά να έχει επιτυχίες. Ήρθα στην Κύπρο και είδα μια χώρα κολλημένη με το ποδόσφαιρο, τον κόσμο να αγαπά παθολογικά το άθλημα. Για να πετύχεις κάτι, να έχεις αποτελέσματα, πρέπει πρώτα να το πιστέψεις. Δεν μπορεί ο κόσμος να περιμένει πρώτα τις επιτυχίες και μετά να πιστέψει στην ομάδα. Για αυτό καλούμε τον κόσμο να συμμεριστεί την πίστη μας στην Εθνική ομάδα και να μας δώσει την ώθηση που χρειαζόμαστε για να πετύχουμε όλοι μαζί».

ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΩΝ ΕΘΝΩΝ

-Το 2018 αρχίζει μια νέα διοργάνωση, το Πρωτάθλημα των Εθνών. Τι μπορούμε να περιμένουμε από αυτή τη διοργάνωση ως Κύπρος;

«Έχω μελετήσει αυτή τη διοργάνωση από όλες τις απόψεις και γνωρίζω τα πάντα για αυτήν. Θα έλεγα ότι είναι μια πολύ δύσκολη διοργάνωση αλλά και πολύ δίκαια γιατί όλες οι ομάδες αγωνίζονται εναντίον ομάδων που πάνω, κάτω βρίσκονται στην ίδια δυναμικότητα με αυτές. Από κάθε κατηγορία, προκρίνεται στην τελική φάση του EURO 2020 μόνο μια ομάδα και για να καταφέρεις να είσαι αυτή η ομάδα, πρέπει να είσαι κάτι το ιδιαίτερα ξεχωριστό και μοναδικό για να καταφέρεις. Βρισκόμαστε σε μια κατηγορία με δυνατές ομάδες αλλά αντί να συζητάμε πόσο δυνατοί είναι οι πιθανοί αντίπαλοι μας, είναι καλύτερα να επικεντρωθούμε στο πόσο δυνατοί μπορούμε να γίνουμε εμείς».

-Ως Κύπρος, μπορούμε να εκμεταλλευτούμε αυτή τη διοργάνωση και να είμαστε η ομάδα που θα τα καταφέρει από την κατηγορία μας;

«Πρώτα από όλα ναι, το πιστεύω. Αν δεν το πίστευα, δεν θα είχα κανένα λόγο να βρίσκομαι εδώ που βρίσκομαι σήμερα. Το να το πιστεύω εγώ όμως δεν είναι αρκετό. Πρέπει να κάνω και τους ποδοσφαιριστές μου να το πιστέψουν. Μπορεί να είμαστε σε μια κατηγορία με αρκετά δυνατές ομάδες, όμως θεωρώ ότι και εμείς σαν ομάδα έχουμε τα πλεονεκτήματα μας τα οποία πρέπει να εκμεταλλευτούμε. Όμως, θα μπορούμε να πούμε πολύ περισσότερο για αυτή τη διοργάνωση μετά την κλήρωση (σ.σ. 24 Ιανουαρίου 2018)».

-Ομάδες όπως η Ελλάδα και η Εσθονία που ήταν στον ίδιο προκριματικό όμιλο με εμάς στην τελευταία διοργάνωση, είναι στους πιθανούς αντιπάλους μας στο Πρωτάθλημα των Εθνών. Άρα, πάνω κάτω, αυτού του επιπέδου θα είναι οι αντίπαλοι μας….

«Ναι, αυτό είναι γεγονός, όμως η δική μας προσπάθεια θα είναι να βελτιώσουμε το δικό μας επίπεδο. Να προοδεύουμε συνεχώς και να μην κοιτάζουμε το παρελθόν αλλά να βλέπουμε το μέλλον στα μάτια».

ΟΙ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΕΣ

-Επιδιώκετε συναντήσεις με ποδοσφαιριστές σε τακτά χρονικά διαστήματα και όχι μόνον ότι είναι περίοδος Εθνικών ομάδων. Μιλάτε μαζί τους, τους αναλύετε αγώνες. Τι περιμένετε από αυτή την προσέγγιση;

«Το να πιστεύεις ότι μπορείς να πετύχεις μεγάλα πράγματα με την Εθνική ομάδα της Κύπρου με το να συναντάς τους παίκτες κάθε 3-4 μήνες και να δουλεύεις μαζί τους μόνο σε περιόδους προπονήσεων, αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί να γίνει. Πρέπει να βρούμε λύσεις να εμπνεύσουμε και να επηρεάζουμε τους ποδοσφαιριστές όσο πιο τακτικά μπορούμε. Για αυτό, μιλώ μαζί τους τηλεφωνικά, τους συναντώ με τους συνεργάτες μου, τους προβάλλουμε βίντεο από αγώνες τους, βίντεο από άλλους αγώνες προσπαθώντας να τους κάνουμε καλύτερους και να καλύψουμε το θεωρητικό μέρος της προπόνησης όσο πιο καλά μπορούμε, σε περιόδους που δεν έχουμε προπονήσεις με την Εθνική. Για να καταφέρεις να αλλάξεις το DNA, πρέπει να φτάσεις μέχρι το αίμα. Αυτή είναι η προσπάθεια μας στην Εθνική Κύπρου».

Το Βέλγιο και η Γαλλία…

Το καλοκαίρι του 2018 θα γίνει στη Ρωσία η τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Ζητήσαμε από τον κ. Σιμόν τις εκτιμήσεις του για αυτή τη διοργάνωση και για τις ομάδες οι οποίες πιστεύει ότι μπορούν να μας εκπλήξουν θετικά. «Κατά αρχήν, οι μεγάλες ομάδες δεν αποτελούν τόσο μεγάλο φόβητρο πια. Για αυτό προβλέπω ότι θα δούμε πολλές εκπλήξεις. Υπάρχουν μερικές ομάδες που μπορούν να εκπλήξουν ποδοσφαιρικά όλο τον κόσμο και αυτές οι ομάδες θα είναι ίσως η Γαλλία και το Βέλγιο. Σε γενικές γραμμές, περιμένω μια ανοικτή διοργάνωση στην οποία επαναλαμβάνω ότι θα δούμε αρκετές ποδοσφαιρικές εκπλήξεις».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ