aekaelanorthosisapoelapollonarisethnikos achnasΠΑΡΑΛΙΜΝΙkarmiotissasalaminaΟΜΟΝΟΙΑ ΑΡΑΔΙΠΠΟΥomonoiaΟΜΟΝΟΙΑ 29ΗΣ ΜΑΙΟΥpafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Κυπριακό Πρωτάθλημα ΠοδοσφαίρουΕΘΝΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣΑστείο να λέμε πως δεν έχει κόσμο

Αστείο να λέμε πως δεν έχει κόσμο

ΤΟΥ ΠΑΝΙΚΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

RADIO ACTIVE (ΟΙ ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ ΤΗΣ ΕΞΕΔΡΑΣ 18.00-19.00) ΤΗΛ. 22-744333

Αρκετός λόγος πέραν της αγωνιστικής παρουσίας του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος έγινε και για τον κόσμο που παρακολούθησε τον πρόσφατο αγώνα με τη Σκωτία. Τα τελευταία χρόνια πολλές φορές ανοίγουν παρόμοιες συζητήσεις. Υπάρχει μια μεγάλη μερίδα οπαδών που ισχυρίζεται πως τα παλαιότερα χρόνια τους αγώνες της εθνικής ομάδας παρακολουθούσαν περισσότεροι θεατές και ως εκ τούτου σήμερα αυθαίρετα συμπεραίνει ότι ο φίλαθλος κόσμος την έχει απαξιώσει. Αυτή είναι η μισή αλήθεια.

Αρκετοί δε, επικαλούνται τον αγώνα Κύπρου-Ιταλίας που διεξάχθηκε το… 1983. Ναι, τότε το Τσίρειο μάζεψε κοντά στις 25.000 φιλάθλους. Σήμερα πού είναι αυτός ο κόσμος, διερωτώνται αρκετοί στην προσπάθειά τους να υποστηρίξουν την επιχειρηματολογία τους. Ξεχνάνε όμως πως πριν από μια εικοσαετία και βάλε, το 1998, κόντρα στην Ισπανία, μια από τις σπουδαιότερες ομάδες της Ευρώπης, σε ένα ποδοσφαιρικό γήπεδο όπως είναι το «Αντώνης Παπαδόπουλος» πήγαν δεν πήγαν 3-4 χιλιάδες. Γιατί; Προφανώς δεν πίστευαν πως θα κερδίζαμε τον αγώνα.

Το περασμένο Σάββατο πέραν των Σκωτσέζων, οι Κύπριοι οπαδοί ήταν γύρω στις 7 με 8 χιλιάδες. Νούμερο που κατά πολλούς είναι μικρό ή εμπερικλείεται σε μια κοινότυπη φράση «λιγοστός ο κόσμος της εθνικής μας». Επειδή η μνήμη έχει την τάση να εξωραΐζει το παρελθόν δημιουργώντας μια περισσότερο διασκεδαστική ανάμνηση, για να σχηματίσουμε όσο το δυνατό καλύτερη εικόνα θα πρέπει να λάβουμε τα δεδομένα πώς έχουν σήμερα πώς είχαν πριν από 26 χρόνια.

Η Εθνική ομάδα με μέσο όρο εισιτηρίων περίπου στις 7-8 χιλιάδες είναι μια από τις δημοφιλέστερες ομάδες του νησιού. Δεν ξέρω πόσες ομάδες μπορούν να έχουν περισσότερο κόσμο σήμερα, επαναλαμβάνω σήμερα, στους αγώνες τους. Οπότε άκριτα να υποστηρίζεται από μια μεγάλη μερίδα οπαδών ότι η εθνική ομάδα και οι διεθνείς μας απαξιώνονται από τον κόσμο είναι το λιγότερο άστοχο.

Σε μια εποχή που οι περισσότεροι φίλαθλοι απομακρύνθηκαν από τα γήπεδα, αν μια ομάδα διατηρεί  ένα πολύ μεγάλο όγκο οπαδών είναι η Εθνική Κύπρου. Αν λοιπόν, βάλουμε τα πράγματα κάτω και τα ζυγίσουμε θα αντιληφθούμε πως, εδώ και χρόνια η Εθνική Κύπρου διατηρεί ένα αρκετά μεγάλο αριθμό οπαδών, όπως σε παιχνίδια με την Πορτογαλία, τη Γερμανία, τη Γαλλία, το Βέλγιο ακόμη και με μικρότερες βεληνεκούς ομάδες.

Λιγοστό κόσμο στα γήπεδα-δυστυχώς- κουβαλούν αρκετές από τις δημοφιλέστερες ομάδες του νησιού παρά η Εθνική Κύπρου, η οποία είναι και ο εύκολος στόχος για κριτική. Στα πλείστα παιχνίδια της η Κύπρος ξεπερνά τα 10.000 εισιτήρια κάτι που δεν μπορούν να το ισχυριστούν πολλοί σύλλογοι. Ίσως ορισμένοι να αναφερθούν στους οπαδούς των ξένων ομάδων, τότε για να υπάρχει καλύτερη σύγκριση θα πρέπει και στο κυπριακό πρωτάθλημα να αφαιρούμε τα εισιτήρια των φιλοξενουμένων. Πάλι το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο. Ο κόσμος έχει αγκαλιάσει την εθνική ομάδα και αυτό το κάνει χωρίς να απαιτεί τη νίκη ή την πρόκριση σ’ αντίθεση με τις ομάδες μας που μαζεύουν κόσμο συνήθως στις επιτυχίες.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ