aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Κυπριακό Πρωτάθλημα ΠοδοσφαίρουΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣΟ ΠτΔ ανακοίνωσε τα νέα μέτρα: Παράταση έως τις 30/4, δεν εξαιρείται το Πάσχα

Ο ΠτΔ ανακοίνωσε τα νέα μέτρα: Παράταση έως τις 30/4, δεν εξαιρείται το Πάσχα

Την παράταση των περιοριστικών μέτρων μέχρι τις 30 Απριλίου ανακοίνωσε το βράδυ της Τετάρτης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης. Το Πάσχα, όπως τόνισε, δεν εξαιρείται.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανακοίνωσε μεταξύ άλλων τις αποφάσεις του Υπουργικού:

Παράταση μέχρι τις 30 Απριλίου των όσων μέτρων έχουν κατά καιρούς αποφασισθεί είτε από το Υπουργικό Συμβούλιο είτε από τους καθ’ ύλην Υπουργούς με διατάγματα. Η σημερινή απόφαση είναι χωρίς καμία εξαίρεση για τις γιορτές του Πάσχα.
Είναι αυτονόητο πως τα μέτρα καλύπτουν και τις όποιες συναθροίσεις για εορτασμό των εθίμων του Πάσχα.

Όσον αφορά τον επαναπατρισμό των συμπολιτών μας, πέραν των ήδη υφιστάμενων κατηγοριών για τις οποίες ήδη έχει δρομολογηθεί η επιστροφή τους στην Κύπρο αποφασίσθηκε σήμερα η σταδιακή επιστροφή Κύπριων πολιτών που εμπίπτουν στις πιο κάτω κατηγορίες:

Για προληπτικούς σκοπούς αντιμετώπισης της πανδημίας, αποφασίσθηκαν:

i) Η διεξαγωγή δειγματοληπτικών εξετάσεων ανά Επαρχία, με βάση τις υποδείξεις της επιστημονικής ομάδας.

ii) Διεξαγωγή τις επόμενες των ημερών 20.000 επιπλέον δειγματοληπτικών εξετάσεων, σε άτομα τα οποία, με βάση τα διατάγματα του Υπουργείου Υγείας, συνεχίζουν να εργάζονται είτε στον ιδιωτικό είτε στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, συμπεριλαμβανομένης και της Εθνικής Φρουράς.

iii) Δειγματοληπτικές εξετάσεις σε όλους όσους, με βάση το πρόγραμμα σταδιακού και ελεγχόμενου επαναπατρισμού, θα επιστρέψουν στην Κύπρο.

Όσον αφορά στα οικονομικά μέτρα, αποφασίσθηκε η παράταση της κρατικής στήριξης των εργαζομένων και των επιχειρήσεων μέχρι και τις 12 Ιουνίου 2020.

Αυτούσια η ομιλία του:

Η σημερινή μου παρέμβαση στόχο έχει την ενημέρωση σας σχετικά με τα μέχρι σήμερα  αποτελέσματα των μέτρων που έχουν  υιοθετηθεί για καταπολέμηση της πανδημίας, ενώ την ίδια ώρα να σας ενημερώσω για μια σειρά μέτρων που σήμερα αποφάσισε το Υπουργικό Συμβούλιο.

Σε ό,τι αφορά στα αποτελέσματα των μέτρων, χωρίς ποτέ να θέλω να καλλιεργώ αδικαιολόγητη αισιοδοξία, αναφέρω πως με βάση και τις εκτιμήσεις της  επιστημονικής ομάδας, τα μέτρα που λάβαμε αποδίδουν και διαφαίνεται ακτίδα φωτός. Την ίδια στιγμή, θα ήθελα να καταστήσω σαφές πως δεν μας επιτρέπεται η όποια παρέκκλιση  ή τυχόν χαλάρωση των μέτρων που έχουν ληφθεί, καθώς θα οδηγούσε, σε μια χωρίς προηγούμενο αναστροφή,  με καταστροφικές συνέπειες.

Για τούτο και οι σημερινές αποφάσεις της Κυβέρνησης εντάσσονται μέσα στο πλαίσιο που έχω προδιαγράψει.

Συμπατριώτισσες, Συμπατριώτες,

Ένα από τα σημαντικότερα αποτελέσματα των μέτρων, ήταν η εξουδετέρωση των εισαγομένων κρουσμάτων από το εξωτερικό.

Το πιο οδυνηρό ίσως μέτρο, ήταν η απόφαση για αποτροπή επιστροφής των χιλιάδων φοιτητών που σπουδάζουν στο εξωτερικό.

Όπως όμως ξέρετε, στόχος δεν ήταν άλλος παρά η προστασία τόσο των ιδίων των φοιτητών, όσο και του συνόλου των πολιτών, από μια ενδεχόμενη ανεξέλεγκτη εισαγωγή και διασπορά νέων κρουσμάτων.

Η έγνοια μας για προστασία και βοήθεια των νέων μας που σπουδάζουν στο εξωτερικό, είναι δεδομένη και αποδεικνύεται από τις αποφάσεις της Κυβέρνησης να τους ενισχύσει οικονομικά αλλά και μέσα από ένα οργανωμένο σχέδιο,  να τους παράσχει ιατρική, φαρμακευτική και άλλη βοήθεια αναλόγως των αναγκών του κάθε φοιτητή.

Την ευθύνη έφερε το Υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο ανέλαβε και το βάρος εκπόνησης ενός σχεδίου, ασφαλούς, σταδιακού επαναπατρισμού των όσων επιθυμούν να επιστρέψουν, είτε φοιτητών είτε εργαζομένων.

Στις αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου καθορίζονται λεπτομερώς τόσο οι αριθμοί όσο και τα χρονοδιαγράμματα επιστροφής, ενώ έχουν καθοριστεί και τα αυστηρά μέτρα αποτροπής διασποράς νέων κρουσμάτων που θα συνοδεύουν το σχέδιο επαναπατρισμού.

Η δεύτερη δέσμη αποφάσεων αφορά πρόσθετα μέτρα διασφάλισης των εισοδημάτων και της εργασίας, με την στήριξη των εργαζομένων και των επιχειρήσεων, αλλά και των οικονομικά ευάλωτων ομάδων.

Η σημερινή εξαγγελία των νέων μέτρων υποδηλοί την αποφασιστικότητα μας να διατηρήσουμε την δυνατότητα μιας δυναμικής επανεκκίνησης της οικονομίας, μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν.

Μέσα στο πλαίσιο που έχω προαναφέρει, το Υπουργικό Συμβούλιο, κατά την σημερινή του συνεδρία αποφάσισε τα ακόλουθα:

Παράταση μέχρι τις 30 Απριλίου των όσων μέτρων έχουν κατά καιρούς αποφασισθεί είτε από το Υπουργικό Συμβούλιο είτε από τους καθ’ ύλην Υπουργούς με διατάγματα. Η σημερινή απόφαση είναι χωρίς καμία εξαίρεση για τις γιορτές του Πάσχα. Είναι αυτονόητο πως τα μέτρα καλύπτουν και τις όποιες συναθροίσεις για εορτασμό των εθίμων του Πάσχα.

Όσον αφορά τον επαναπατρισμό των συμπολιτών μας, πέραν των ήδη υφιστάμενων κατηγοριών για τις οποίες ήδη έχει δρομολογηθεί η επιστροφή τους στην Κύπρο αποφασίσθηκε σήμερα η σταδιακή επιστροφή Κύπριων πολιτών που εμπίπτουν στις πιο κάτω κατηγορίες:

Όσων διαμένουν σε Πανεπιστημιακές εστίες και οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι κατά το τρέχον ακαδημαϊκό έτος σε προπαρασκευαστικά προγράμματα, τα λεγόμενα Foundation Courses, είτε βρίσκονται στο πρώτο έτος του πτυχιακoύ κύκλου σπουδών.

Μόνιμα διαμενόντων στην Κυπριακή Δημοκρατία που ευρίσκονται σε χώρες του εξωτερικού για σκοπούς προσωρινής εργασίας και των οποίων η απασχόληση έχει ανασταλεί ή τερματιστεί εξαιτίας του κορωνοϊού.

Μόνιμα διαμενόντων στην Κυπριακή Δημοκρατία που ευρίσκονται σε χώρες του εξωτερικού και των οποίων η επιστροφή τους κρίνεται απαραίτητη για ανθρωπιστικής φύσεως λόγους, όπως:

Είναι λήπτες ή δότες οργάνων που καλούνται εκτάκτως για μεταμοσχεύσεις, και

Θα επιτρέπεται ακόμη η είσοδος στην Δημοκρατία προσώπων, ανεξαρτήτως υπηκοότητας, η συνδρομή των οποίων, λόγω της επαγγελματικής ή επιστημονικής τους ιδιότητας κρίνεται απαραίτητη στις προσπάθειες καταπολέμησης της πανδημίας του Κορωνοϊού.

Στο σημείο αυτό, θα ήθελα να τονίσω πως οι αποφάσεις για επαναπατρισμό των υπολοίπων Κύπριων συμπολιτών μας που ευρίσκονται στο εξωτερικό, θα λαμβάνονται στην βάση της επικρατούσας κατάστασης και της απαραιτήτου γνώμης των επιστημονικών συνεργατών της Κυβέρνησης,

Για προληπτικούς σκοπούς αντιμετώπισης της πανδημίας, αποφασίσθηκαν:

i) Η διεξαγωγή δειγματοληπτικών εξετάσεων ανά Επαρχία, με βάση τις υποδείξεις της επιστημονικής ομάδας.

ii) Διεξαγωγή τις επόμενες των ημερών 20.000 επιπλέον δειγματοληπτικών εξετάσεων, σε άτομα τα οποία, με βάση τα διατάγματα του Υπουργείου Υγείας, συνεχίζουν να εργάζονται είτε στον ιδιωτικό είτε στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, συμπεριλαμβανομένης και της Εθνικής Φρουράς.

iii) Δειγματοληπτικές εξετάσεις σε όλους όσους, με βάση το πρόγραμμα σταδιακού και ελεγχόμενου επαναπατρισμού, θα επιστρέψουν στην Κύπρο.

Κυρίες και Κύριοι,

Όσον αφορά τα οικονομικά μέτρα, αποφασίσθηκε η παράταση της κρατικής στήριξης των εργαζομένων και των επιχειρήσεων μέχρι και τις 12 Ιουνίου 2020.

Επιπρόσθετα, για περίοδο τεσσάρων μηνών, μετά τη λήξη της ανωτέρω περιόδου, θα συνεχιστεί η κρατική στήριξη τόσο των εργαζομένων όσο και των επιχειρήσεων στη βάσει σχετικών κριτηρίων όπως με λεπτομέρεια θα αναπτύξει ο Υπουργός Οικονομικών και η Υπουργός Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Αγαπημένες Φίλες και Φίλοι,

Παραφράζοντας τον Οικουμενικό Πατριάρχη που σοφά ανέφερε πως «δεν κινδυνεύει η πίστη αλλά οι πιστοί», θα έλεγα πως σήμερα δεν κινδυνεύει ο τρόπος ζωής, αλλά η ίδια η ζωή μας.

Για αυτό και δεν πρέπει να υποκύψουμε στις δυσκολίες που χωρίς αμφιβολία τα περιοριστικά μέτρα έχουν προκαλέσει.

Αυτό που θέλω να γνωρίζετε είναι πως η διάρκεια ισχύος τους, εξαρτάται κατά κύριο λόγο από το πόσο με αυστηρότητα υπομένουμε την δυσφορία που προκαλούν.

Γνωρίζω πως τα μέτρα θα είναι οδυνηρότερα τούτες τις μέρες του Πάσχα, που θα γιορτάζαμε,  με τους αγαπημένους μας.

Αυτό που θέλω, είναι όταν θα βρεθούμε, χωρίς περιορισμούς στο επόμενο γιορταστικό τραπέζι, να μην λείπει κανένα από τα παιδιά, κανένας από τους γονιούς, κανένας παππούς ή γιαγιά.

Δεν είναι η πρώτη φορά που έχουμε περάσει ανάλογες ή και χειρότερες δοκιμασίες.

Εάν καταφέραμε να επιβιώσουμε, είναι γιατί όλοι μαζί όταν δοκιμαστήκαμε  χάρις στο πείσμα και την αποφασιστικότητα  μας, κατορθώσαμε να υπερβούμε τις δοκιμασίες και να βγούμε ακόμη πιο δυνατοί.

Ούτε τυχαία είναι τα όσα ενθαρρυντικά καταγράφονται.

Για αυτό και θέλω θερμά να ευχαριστήσω την συντριπτική πλειοψηφία  των πολιτών που με την ωριμότητα που επιδεικνύουν, πειθαρχούν στα μέτρα και  ταυτόχρονα δίνουν μαθήματα σε όσους αρνούνται να επιδείξουν πνεύμα αλληλοσεβασμού και αλληλεγγύης στους συμπολίτες τους.

Αυτή την ώρα απαιτείται να φανούμε για άλλη μια φορά δυνατοί προκειμένου να προστατεύσουμε την οικογένεια, τους αγαπημένους μας, τον εαυτό μας.

Κάθε μέρα που περνά και τα κρούσματα είναι λιγότερα,  μας φέρνει πιο κοντά στην ημέρα που θα επιστρέψει η ζωή μας στους κανονικούς της ρυθμούς.

Για τούτο, για άλλη μια φόρα απευθύνω έκκληση προς όλους: Παραμείνετε στα σπίτια, στα καταφύγια σας, και θα τα καταφέρουμε.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΛΕΠΤΟ ΠΡΟΣ ΛΕΠΤΟ ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ PHILENEWS!

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ