Νέα μέτρα: Μία φορά την ημέρα το SMS, απαγορεύση κυκλοφορίας μετά τις 21:00

ypoyrgos ygeias konstantinos ioannou

Συνέπεια των παραβάσεων που έγιναν επί των περιορισμών που ανακοίνωσε προ ημερών η κυβέρνηση, ο Υπουργός Υγείας ανακοίνωσε αυστηρότερα μέτρα.

Σε δηλώσεις του στο πλαίσιο της διάσκεψης Τύπου, ο Κωνσταντίνος Ιωάννου ανακοίνωσε ότι

– Δικαίωμα εισόδου στη δημοκρατία χωρίς προσκόμιση ιατρικού πιστοποιητικού θα έχουν:
– Όσοι έχουν μεταβεί σε χώρες του εξωτερικού για ιατρικούς σκοπούς και οι συνοδοί τους.
– Οι φοιτητές που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες
– Θα πρέπει να κατέχουν βεβαίωση από τις κατά τόπους διπλωματικές αποστολές. Ενώ οι φοιτητές θα πρέπει να κατέχουν ειδική βεβαίωση κατόπιν αξιολόγησης των απαραίτητων ιατρικών πιστοποιητικών από τριμελές ιατρικό συμβούλιο.
– Οι αιτήσεις θα αποστέλλονται σε ηλεκτρονική διεύθυνση του παγκύπριου ιατρικού συλλόγου. Αν παραστεί ανάγκη θα ναυλωθούν πτήσεις για την μεταφορά τους στην Κύπρο. – Όλοι όσοι επιστρέψουν θα τεθούν σε καραντίνα εκτός των ατόμων που είχαν μεταβεί για ιατρικούς λόγους και θα παραμείνουν σε αυτοπεριορισμό για να ακολουθούν την θεραπεία που κάνουν.

Σε ότι αφορά τις μετακινήσεις πολιτών, ο Υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ότι από την 31η Μαρτίου στις 6 το πρωί:

– Απαγορεύεται η σύναξη προσώπων στην όποια οικία πέραν των μόνιμα διαμενόντων προσώπων.
– Απαγορεύεται η όποια μετακίνηση προσώπων από τις 9:00 μ.μ. μέχρι τις 6:00 π.μ. όλες τις μέρες πλην όσων κατέχουν το έντυπο βεβαίωσης κυκλοφορίας εργαζομένου.
– Η όποια κατ’ εξαίρεση μετακίνηση του όποιου προσώπου (έντυπο Β ή SMS) μπορεί να αξιοποιηθεί μόνο μία φορά τη μέρα.
– Το έντυπο Β θα αξιοποιείται μόνο από πολίτες άνω των 65 ετών. Όλοι οι υπόλοιποι θα στέλνουν SMS.

Σε ότι αφορά τις επιχειρήσεις:
– Οι επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου (υπεραγορές, παντοπωλεία, mini market, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, αρτοποιεία, ζαχαροπλαστεία, φρουταρίες, κάβες) θα παραμένουν κλειστές την Κυριακή. Αλλά θα μπορούν να κάνουν delivery.
– Ο αριθμός προσώπων που θα επιβαίνουν σε ένα όχημα δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 3 πρόσωπα.
– Αύξηση της ποινής του εξώδικου στα 300 ευρώ.
– Θα γίνουν συστάσεις στις τράπεζες για έκδοση καρτών στους δικαιούχους.
– Επιπλέον το υπουργείο υγείας μελετάει η ηλεκτρονική κατ΄οίκον επιτήρηση σε όσους έχουν εντοπιστεί θετικοί στον Κορωνοϊό.

Από πλευράς αναλώσιμων για τους επαγγελματίες υγείας ο Υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ότι το Σάββατο θα έρθει από την Κίνα το πρώτο μεγάλο φορτίο με αναλώσιμα που θα καλύψουν όλες τις ανάγκες για το επίμαχο διάστημα και αν χρειαστεί θα γίνει νέα παραγγελία.

Σε ότι αφορά τους ασθενείς, πέραν των 200 ατόμων καθημερινά εξετάζονται από τα ιατρεία υγείας που έχουν δημιουργηθεί. Περισσότερα για το σχέδιο δράσης θα ανακοινωθούν αύριο από τον ΟΚΥπΥ. Εξέφρασε ακόμη τις ευχαριστίες στους ιατρικούς λειτουργούς και τους διαβεβαίωσε ότι τους αφήσουμε να εκτεθούν. Τους καλώ να συνεχίσουν με την ίδια αφοσίωση και η πολιτεία θα κάνει ότι περνάει από το χέρι της να τους στηρίξει.

Επιπλέον, ο Υπουργός Υγείας ανέφερε ότι για τους κατ’ οίκον ελέγχους αυτοί θα διενεργούνται από τους αστυνομικούς της γειτονίας.

Το σχέδιο ηλεκτρονικής επιτήρησης είναι υπό μελέτη και αν εφαρμοστεί θα γίνει με βραχιολάκι όπως γίνεται με τους κρατούμενους.

Διευκρίνισε ότι τα δύο περιστατικά στα οποία έγινε αναφορά χθες αφορούσε σε άτομα που ήρθαν από το εξωτερικό και αντί να αυτοπεριοριστούν ήρθαν σε επαφή με άλλους με αποτέλεσμα να γίνει διασπορά. Δεν ήταν ασθενείς οι ίδιοι.

«Στόχος των μέτρων είναι να περιορίσουμε την εξάπλωση του ιού και ο καθένας θα πρέπει να τα εφαρμόζε» κατέληξε.


 

ΠΗΓΗphilenews.com
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ