aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Η Κύπρος στο Κογκρέσο της SEESJA

Η Ένωση Αθλητικογράφων Κύπρου (ΕΑΚ) συμμετείχε στην 8η Σύνοδο της Ένωσης Αθλητικών Συντακτών Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEESJA), που για το 2019 πραγματοποιήθηκε στην πόλη Σιόφοκ της Ουγγαρίας. Την Κύπρο στη Σύνοδο της SEESJA εκπροσώπησε ο ταμίας του Δ.Σ. της ΕΑΚ, Μάριος Χατζηστυλλής.

Η SEESJΑ (South East European Sports Journalists Association) αποτελεί τη μετεξέλιξη του Βαλκανικού Συνδέσμου Αθλητικών Συντακτών (BASU), που είχε ιδρυθεί το 1996. Πλέον τα τελευταία χρόνια έχει επεκταθεί σε περισσότερες χώρες της ευρύτερης περιοχής. Στην περσινή Σύνοδο εξετάστηκε και εγκρίθηκε η υποβολή αίτησης της ΕΑΚ για ένταξη στη SEESJΑ. Πέραν της χώρας μας, μέλη της Ένωσης Αθλητικών Συντακτών Νοτιοανατολικής Ευρώπης είναι επίσης οι αντίστοιχες ενώσεις από Ελλάδα, Σερβία, Βοσνία, Κροατία, Τουρκία, Κόσοβο (επίσης νέο μέλος), Ουγγαρία, Ρουμανία, Μαυροβούνιο, Αλβανία, Βουλγαρία, Μολδαβία, Βόρεια Μακεδονία και Σλοβενία.

Οι προκλήσεις της εποχής
Η φετινή Σύνοδος της SEESJA εξέτασε αρχικά τις προκλήσεις της νέας ψηφιακής εποχής για τους αθλητικούς συντάκτες. Ανταλλάχθηκαν απόψεις και κατατέθηκαν εισηγήσεις, με βάση τις διαφορετικές εμπειρίες και εργασιακές συνθήκες σε κάθε χώρα. Τα συμπεράσματα είναι ενθαρρυντικά ως προς το τι μας φέρνουν τα χρόνια μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση.
Ανεξαρτήτως, όμως, των όποιων διαφορών πολιτισμού θρησκείας ή κουλτούρας, τονίστηκε η αποφασιστικότητα των κρατών μελών της SEESJA όπως συνεχίσουν οι αθλητικοί συντάκτες να υπηρετούν τον αθλητισμό με αντικειμενικότητα, σεβασμό προς τους διαγωνιζόμενους, συνεχή προώθηση του Fair Play, της ισότητας και του εθελοντισμού, ενάντια στο ντόπινγκ και ενάντια σε κάθε μορφή ρατσισμού. Συζητήθηκαν επίσης θέματα που αφορούσαν στον αθλητικό τουρισμό, τις συνεργασίες μεταξύ συναδέλφων από διαφορετικά μέρη της Γης και κυρίως μεταξύ χωρών που σε πολιτικό επίπεδο δεν έχουν και τις καλύτερες των σχέσεων.

Θερμή υποδοχή για Κύπρο
Η Σύνοδος καλωσόρισε επισήμως την Κύπρο στη SEESJA και η χώρα μας ανταπέδωσε με αναμνηστικά δώρα και κυπριακά προϊόντα προς τους Ούγγρους διοργανωτές. Επιδόθηκε επίσης στον πρόεδρο της SEESJA, κ. Μπόσκο Τρπέσκι, πλακέτα από ξύλο πεύκου και καρυδιάς, με κεντρικό θέμα τα κλαδιά ελιάς. Συμβολικά, αφού η ελιά θεωρείται δέντρο ιερό, σύμβολο της ειρήνης και της δόξας μεταξύ άλλων. «Ο αθλητισμός ενώνει τα κράτη και πρώτοι εμείς, οι αθλητικοί συντάκτες της περιοχής μας, οφείλουμε να δίνουμε το καλό παράδειγμα. Είναι με μεγάλη χαρά που δεχόμαστε την Κύπρο στην οικογένειά μας και το ωραίο αυτό δώρο», είπε μεταξύ άλλων, φανερά συγκινημένος, ο κ. Τρπέσκι, καλώντας παράλληλα τη χώρα μας να διοργανώσει τη Σύνοδο εντός της επόμενης πενταετίας. «Θα ήταν χαρά μας να έρθουμε στο όμορφο νησί σας και ας πρέπει όλοι να μπούμε στο αεροπλάνο!», πρόσθεσε. Καθόλου τυχαία η επισήμανση, αφού οι πλείστοι σύνεδροι πήγαν στην Ουγγαρία από κοντινές χώρες και γενικότερα συνηθίζουν να μεταβαίνουν οδικώς στις συνόδους.

Στο πλαίσιο της ετήσιας Συνόδου της SEESJA διεξήχθη και φέτος το καθιερωμένο τουρνουά ποδοσφαίρου «6×6», με νικήτρια την ομάδα της Μολδαβίας, που επικράτησε της Κροατίας στον μεγάλο τελικό. Στον μικρό τελικό η Βόρεια Μακεδονία κέρδισε την Ουγγαρία και πήρε την 3η θέση. Η 9η Σύνοδος και δεύτερη με την παρουσία της ΕΑΚ θα γίνει στο Μαυροβούνιο το 2020, ενώ για το 2021 έχει ήδη υποβληθεί πρόταση από το Κόσοβο, που έγινε αποδεκτή από τους συνέδρους. Τον ερχόμενο Φεβρουάριο, επίσης στην Ουγγαρία (Βουδαπέστη) θα γίνει το Παγκόσμιο Κογκρέσο της AIPS (Παγκόσμια Ένωση Αθλητικών Συντακτών) στο οποίο θα εκπροσωπηθεί η ΕΑΚ.

Η Ένωση Αθλητικογράφων Κύπρου είναι εδώ και χρόνια μέλος της AIPS και του ευρωπαϊκού της τομέα (AIPS Europe). Στόχος της ΕΑΚ είναι η ανάπτυξη περαιτέρω σχέσεων και συμμαχιών με τους συνάδελφους αθλητικούς συντάκτες ανά το παγκόσμιο.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ