aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Κυπριακό Πρωτάθλημα ΠοδοσφαίρουΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣΤο Πολεοδομικό «μαγείρεψε» τις ζώνες στις Χαλεπιανές

Το Πολεοδομικό «μαγείρεψε» τις ζώνες στις Χαλεπιανές

TOY BAΣΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Υπηρεσιακό έγγραφο δακτυλοδείχνει το Πολεοδομικό Συμβούλιο ως το Σώμα το οποίο αναβάθμισε την περιοχή των Χαλεπιανών στο Πέρα Χωρίο Νήσου, βολεύοντας με αυτό τον τρόπο και την έκταση στην οποία βρίσκεται και το γήπεδο της Ομόνοιας. Την αναβάθμιση ανέτρεψε, εν μέρει, ο υπουργός Εσωτερικών, Σωκράτης Χάσικος, με προϋποθέσεις που έθεσε ως προς το εμβαδόν που απαιτείται για να υλοποιηθούν οι μεγάλες αναπτύξεις που επιτρέπονται στη ζώνη που διαμορφώθηκε τελικά.

Συγκεκριμένα, στην περιοχή των Χαλεπιανών δεν υπάρχει τεμάχιο έκτασης πέραν των 200.000 τετραγωνικών μέτρων, όπως απαιτείται με τις προϋποθέσεις που ετέθησαν από τον υπουργό Εσωτερικών.

Όπως πληροφορείται ο «Φ», από ενδοϋπηρεσιακή έρευνα πρόεκυψαν τα εξής όσον αφορά το πώς φτάσαμε στη διαμόρφωση της πολεοδομικής ζώνης στις Χαλεπιανές και στην ευρύτερη περιοχή, η οποία προηγουμένως βρισκόταν σε Ζώνη Γ3 (υπαίθρου) με συντελεστή δόμησης 0,10:1 (10%):

● Στις εισηγήσεις της η Τοπική Αρχή (Κοινοτικό Συμβούλιο Νήσου – Πέρα Χωρίου) περιέλαβε την ένταξη της περιοχής των Χαλεπιανών σε Ζώνη Ειδικών Χρήσεων που καλύπτει μεγάλη έκταση από τον αυτοκινητόδρομο και την περιοχή γύρω από το κοιμητήριο μέχρι και τα όρια με τον Δήμο Τσερίου. Σε αυτή τη ζώνη η κοινότητα πρότεινε την ανάπτυξη μεγάλων αθλητικών κέντρων και κέντρων πολλαπλού αθλητικού/ψυχαγωγικού χαρακτήρα, κέντρων δεξιώσεων και αναψυχής, κέντρων εστίασης, εξειδικευμένων ιατρικών/διαγνωστικών κέντρων, κέντρων έρευνας και ανάπτυξης υψηλής τεχνολογίας, εκπαιδευτικών κέντρων, οργανωμένων εμπορικών κέντρων τύπου MALL κ.λπ. (δεν έκανε αναφορά σε συντελεστές δόμησης).

● Το Κοινό Συμβούλιο (συμμετέχουν διάφοροι φορείς οι οποίοι υποβάλλουν εισηγήσεις στο Πολεοδομικό Συμβούλιο), υιοθετώντας μόνο μέρος των εισηγήσεων του κοινοτικού συμβουλίου, αποφάσισε την ένταξη της περιοχής δυτικά του αυτοκινητόδρομου (όπου βρίσκονται και οι Χαλεπιανές) σε Γεωργική Περιοχή Εξειδικευμένων Αναπτύξεων (Γα4) με στόχο την εξυπηρέτηση της ευρύτερης περιφέρειας με στρατηγικές αναπτύξεις που αφορούν την εκπαίδευση, την υγεία, την αναψυχή και τον αθλητισμό με συντελεστή δόμησης από 0,15:1 – 0,35:1 (15%-35%).

● Το Πολεοδομικό Συμβούλιο (αναβαθμίζοντας την προτεινόμενη από το Κοινό Συμβούλιο εισήγηση) συμφώνησε με την ένταξη της ευρύτερης περιοχής σε ζώνη εξειδικευμένων αναπτύξεων αλλά αποφάσισε όπως, ειδικά η περιοχή των Χαλεπιανών, ενταχθεί σε Ζώνη Ειδικών Χρήσεων, όπου θα επιτρέπεται η χωροθέτηση ευρέως φάσματος χρήσεων όπως γραφεία/υπηρεσίες, ανθοπωλεία, πρατήρια πετρελαιοειδών, εκθεσιακοί χώροι καθώς και εξειδικευμένες αναπτύξεις, με συντελεστή δόμησης 0,60:1 (60%).

● Ο υπουργός Εσωτερικών, αφού μελέτησε τις προτάσεις του Πολεοδομικού Συμβουλίου, προτού δημοσιεύσει το Σχέδιο Ανάπτυξης, αποφάσισε ότι δεν δικαιολογείτο η εισήγηση του Πολεοδομικού Συμβουλίου για την περιοχή αυτή και δεν την υιοθέτησε, οπότε η εν λόγω περιοχή, αναπόφευκτα, εντάχθηκε σε Γεωργική Ζώνη Εξειδικευμένων Αναπτύξεων, όπως και όλη η υπόλοιπη συνορεύουσά της περιοχή (με συντελεστή δόμησης από 0,20:1 έως 0,40:1, δηλαδή 20%-40%).

● Μετά από την υποβολή και μελέτη ενστάσεων, το δημοσιευμένο Τοπικό Σχέδιο οριστικοποιήθηκε, στις 29/5/2015, οπόταν στη συνολική περιοχή, στην οποία εμπίπτει και αυτή των Χαλεπιανών, επιτράπηκαν εκτός από τις Εξειδικευμένες Χρήσεις και οι Ενοποιημένες Αναπτύξεις [με συντελεστή δόμησης στρατηγικών χρήσεων 0,15:1 – 0,60:1 (15%-60%) και υπό σοβαρές προϋποθέσεις].

Σημειώνεται πως η συγκεκριμένη περιοχή των Χαλεπιανών δεν μπορεί να αξιοποιήσει την πολιτική των Ενοποιημένων Αναπτύξεων αφού το καθαρό εμβαδόν προς ανάπτυξη είναι μικρότερο από τα 200.000 τμ που απαιτείται για τον σκοπό αυτό.

Πώς είδε την αναβάθμιση ο Μ. Νεοφύτου

Όπως είναι γνωστό, ο πρώην πρόεδρος της Ομόνοιας Μιλτιάδης Νεοφύτου υποστήριξε ενώπιον του Δικαστηρίου (όπου διεκδικεί αποζημιώσεις ύψους €22 εκατ. για έξοδα που έκανε για την Ομόνοια και για εργασίες στις οικίες του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας) ότι ο κ. Χριστόφιας κατόπιν εισήγησης του πρώην υπουργού Οικονομικών Χαρίλαου Σταυράκη, έδωσε οδηγίες όπως αναβαθμιστεί η πολεοδομική ζώνη στις Χαλεπιανές, ώστε να αποκτήσει αξία το «γήπεδο» της Ομόνοιας.

Με βάση την κατάθεση Μιλτιάδη Νεοφύτου, η αξία του τεμαχίου θα εκτοξευόταν σε €40 εκατ.-€50 εκατ. με σκοπό να πουληθεί και να εξοφληθούν τα χρέη της Ομόνοιας, αλλά να δοθούν και στον ίδιο τα χρήματα που δαπάνησε για το σωματείο. Όπως είναι γνωστό, οι αναφορές του Μιλτιάδη Νεοφύτου απορρίφθηκαν τόσον από τον πρώην υπουργό Εσωτερικών Νεοκλή Συλικιώτη, όσον και από το περιβάλλον του Χαρίλαου Σταυράκη.

Τι είχε πει ο Χάσικος

Στις 17 Σεπτεμβρίου σε παρέμβαση του ο υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος, σχολιάζοντας σχετικά δημοσιεύματα και αναφορές ως προς την κατάθεση Μιλτιάδη Νεοφύτου ενώπιον του Δικαστηρίου, ανέφερε ανάμεσα σε άλλα, πως «το Σχέδιο που δημοσιεύθηκε στις 29/11/2013 αφορούσε πολιτική, η οποία κάλυπτε ολόκληρη την περιοχή και όχι μόνο τις «Χαλεπιανές», όπως κάποιοι φωτογράφιζαν με την πρόταση τους και με πρόθεση να υπογραφεί από τον νέο υπουργό Εσωτερικών της Κυβέρνησης Νίκου Αναστασιάδη».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ