aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Κυπριακό Πρωτάθλημα ΠοδοσφαίρουΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣΘρίλερ στο Έσεξ: Τα πιο πιθανά σενάρια για τα 39 πτώματα σε φορτηγό

Θρίλερ στο Έσεξ: Τα πιο πιθανά σενάρια για τα 39 πτώματα σε φορτηγό

Αποτροπιασμό προκαλεί η φρικτή ανακάλυψη 39 νεκρών, σε κοντέινερ φορτηγού, στο Εσεξ της Βρετανίας. Ανάμεσα στους νεκρούς, η ταυτότητα των οποίων παραμένει άγνωστη, είναι και ένας έφηβος. Τη φρικτή ανακάλυψη, όπως γράφει η Daily Mail, έκανε το πλήρωμα ενός ασθενοφόρου το οποίο ειδοποιήθηκε να μεταβεί στο Waterglade Industrial Park, ένα βιομηχανικό πάρκο στο Γκρέις, νωρίς τα ξημερώματα της Τετάρτης.

Ακολούθως, από το ασθενοφόρο, εκλήθη η αστυνομία. Κανείς από όσους βρέθηκαν στο φορτηγό της φρίκης δεν μπορούσε να διασωθεί. Ειδικοί έσπευσαν στο σημείο από την πρώτη στιγμή ενώ, σύμφωνα με τις Αρχές, η αναγνώριση των πτωμάτων είναι πολύ δύσκολη. Μέχρι και αυτή την ώρα, ο τόπος που εντοπίστηκαν τα 39 πτώματα είναι αποκλεισμένος, με αυτόπτες μάρτυρες να ισχυρίζονται ότι στο σημείο βρίσκονται τουλάχιστον εννέα αστυνομικά οχήματα και περίπου 15 αστυνομικοί που εμποδίζουν τον οποιονδήποτε να πλησιάσει.

Σύμφωνα τις πρώτες πληροφορίες, το φορτηγό ξεκίνησε το ταξίδι του από τη Βουλγαρία και μπήκε στο Ηνωμένο Βασίλειο από το ουαλικό λιμάνι του Holyhead, όπου φθάνουν πλοία από την Ιρλανδία. Οι βρετανικές αρχές πιστεύουν ότι το εν λόγω φορτηγό προσπάθησε να μπει στη Βρετανία μέσω του αδύναμου σημείου της Ιρλανδίας. Ο οδηγός του φορτηγού -ένας 25χρονος άνδρας από τη Βόρεια Ιρλανδία- συνελήφθη, ως ύποπτος φόνου.

Η υπουργός Εσωτερικών, Πρίτι Πάτελ, ανακοίνωσε ότι αξιωματούχοι που ασχολούνται με τη μετανάστευση συνεργάζονται με την Αστυνομία για να διακριβωθεί τι συνέβη, κι ενώ η Εθνική Υπηρεσία για την εγκληματικότητα (NCA) που είναι αρμόδια για να ερευνήσει το οργανωμένο έγκλημα μετανάστευσης και την εμπορία ανθρώπων, εξετάζει αν ομάδες οργανωμένου εγκλήματος ενδέχεται να έχουν παίξει ρόλο στην τραγωδία. Πάντως, η  βουλευτής των Συντηρητικών, Τζάκι Ντόιλ Πράις, ευθέως μίλησε για «διακίνηση ανθρώπων». «Η διακίνηση ανθρώπων είναι μία άσχημη και επικίνδυνη επιχείρηση», έγραψε, χαρακτηριστικά, στο Twitter, και τόνισε ότι ελπίζει να αποδοθεί δικαιοσύνη.

Η βρετανική αστυνομία δεν έχει διευκρινίσει από πού ταξίδευαν οι άνθρωποι που βρέθηκαν νεκροί ή τον προορισμό για τον οποίο ταξίδευαν. Το γεγονός, πάντως, ότι το φορτηγό έφθασε στο λιμάνι του Holyhead το Σάββατο, ίσως σημαίνει ότι οι 39 άνθρωποι που βρέθηκαν νεκροί στο κοντέινερ βρίσκονταν εκεί για τουλάχιστον τέσσερις ημέρες.

Μέλος της Ενωσης Εμπορικών Μεταφορών, δήλωσε ότι το φορτηγό θα μπορούσε να είχε περάσει με πλοίο από τη Γαλλία στην Ιρλανδία να διέσχισε μέρος της Ιρλανδίας και να κατέληξε σε άλλο λιμάνι από όπου μπήκε σε πλοίο για την Ουαλία. Την ίδια ώρα, ο Ρίτσαρντ Μπάρνετ, διευθύνων σύμβουλος της Ομοσπονδίας Οδικών Μεταφορών, δήλωσε στο Press Association: «Αυτή η τραγωδία υπογραμμίζει τον κίνδυνο των συμμοριών λαθρεμπορίου μεταναστών». Όσο για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι οδηγοί από τις συμμορίες αυτές, δήλωσε: «Οι οδηγοί βρίσκονται αντιμέτωποι συνεχώς με τις προκλήσεις των λαθρεμπόρων και των συμμοριών. Πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί σχετικά με το σημείο στο οποίο έχουν παρκάρει, πρέπει να είναι πολλοί προσεκτικοί με την ασφάλεια των ρυμουλκούμενών τους, ώστε να είναι σίγουροι ότι κανείς δεν τα έχει παραβιάσει».

Ο Μπάρνετ είπε επίσης, ότι αρκετοί οδηγοί έχουν δεχθεί επίθεση τις τελευταίες εβδομάδες από τις συμμορίες και πως αυτές οι συμμορίες παράνομης εισαγωγής μεταναστών είναι «πολύ εξελιγμένες» σχετικά με το πώς να αποκτήσουν πρόσβαση στα ρυμουλκούμενα. «Ανοίγουν τρύπες από τις οροφές, βγάζουν τις πόρτες και μετά τις ξαναβάζουν» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Οι συνθήκες παραμονής στην περίπτωση που το κοντέινερ ήταν ψυγείο

Ωστόσο, αυτό που προκαλεί αίσθηση είναι πως -σύμφωνα με τον Ρίτσαρντ Μπάρνετ- το συγκεκριμένο κοντέινερ φαίνεται να ήταν ψυγείο. Αν ισχύει αυτή η εικασία, τότε οι συνθήκες στο εσωτερικό του θα ήταν «απολύτως τρομερές» και πως θα σκότωναν οποιονδήποτε εκεί μέσα «αρκετά γρήγορα». Ο διευθύνων σύμβουλος της βρετανικής Ένωσης Οδικών Μεταφορών τόνισε πως «η θερμοκρασία μπορεί να είναι τόσο χαμηλή που να φθάνει τους -25C όταν μεταφέρονται κατεψυγμένα προϊόντα αλλά και να προκαλέσει αρκετά γρήγορα τον θάνατο ανθρώπων», υποστήριξε στη βρετανική εφημερίδα «Mirror» και πρόσθεσε: «Εάν το ψυγείο λειτουργεί, είναι απίστευτα κρύα…Το μόνο μέρος για να πάει κανείς στην τουαλέτα είναι στο πίσω μέρος του φορτηγού. Μπορεί κανείς να φανταστεί ότι, εάν οι άνθρωποι ήταν εκεί μέσα για ημέρες, τότε θα υπάρχουν κόπρανα, ούρα… ».

Τζόνσον: Είμαι τρομαγμένος από αυτό το τραγικό συμβάν στο Εσεξ

Μετά τον εντοπισμό των 39 νεκρών «ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον έκανε την εξής δήλωση: «Είμαι τρομαγμένος από αυτό το τραγικό συμβάν στο Έσσεξ. Ενημερώνομαι συνεχώς από το υπουργείο Εσωτερικών το οποίο θα συνεργαστεί στενά με την αστυνομία του Έσεξ για να μάθουμε ακριβώς τι συνέβη. Οι σκέψεις μου είναι με όλους εκείνους που έχασαν τη ζωή τους και τους αγαπημένους τους».

Η υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας, Πρίτι Πατέλ, εξέφρασε τον αποτροπιασμό της μέσω του Twitter. «Σοκαρισμένη και λυπημένη από το τραγικό περιστατικό στο Γκρέις. Οι Αρχές προέβησαν στη σύλληψη του οδηγού του φορτηγού», έγραψε.

Ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας, Λίο Βαράντκαρ, δήλωσε στη Βουλή ότι το περιστατικό στη νοτιοανατολική Αγγλία ήταν μια «τραγωδία» και δεσμεύτηκε για τη διεξαγωγή έρευνας που θα ρίξει φως για το αν το φορτηγό διέσχισε την Ιρλανδία».

Μέχρι να φωτιστεί αυτή η υπόθεση, το μόνο βέβαιο -μέχρι τώρα- είναι πως πρόκειται για το μεγαλύτερο δυστύχημα τέτοιου είδους, από το 2000: τότε, 58 Κινέζοι λαθρεπιβάτες έχασαν τη ζωή τους σε ένα πλοίο από το Βέλγιο με προορισμό τη Βρετανία.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ