aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Κυπριακό Πρωτάθλημα ΠοδοσφαίρουΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣΣυμμαχία Πολιτών: Πρόταση αναβάθμισης κυπριακού αθλητισμού - καταπολέμησης διαφθοράς

Συμμαχία Πολιτών: Πρόταση αναβάθμισης κυπριακού αθλητισμού – καταπολέμησης διαφθοράς

Η Συμμαχία Πολιτών έχει αποστείλει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας γραπτή εισήγηση, στους αρμόδιους Υπουργούς και αρμόδιους φορείς σε σχέση με την αναβάθμιση του αθλητισμού και της καταπολέμησης της διαφθοράς σε αυτά.

Η εισήγηση της Συμμαχίας Πολιτών εστιάζεται σε δύο πυλώνες και συγκεκριμένα στις πρόνοιες που θα πρέπει να συμπεριληφθούν στο νέο Αθλητικό Νόμο που προωθεί ο Σύμβουλος του Προέδρου της Δημοκρατίας για αθλητικά θέματα, καθώς και σε αλλαγές που πρέπει να προκύψουν σε κανονισμούς και στη λειτουργία Ομοσπονδιών.

Οι εισηγήσεις μας αντικατοπτρίζουν το επιδιωκόμενο τρίπτυχο:

Α. Αναδιάρθρωση που θα λειτουργήσει αποτρεπτικά και ανασταλτικά προς τη διαφθορά.

Β. Πραγματική επίδειξη μηδενικής ανοχής με εξοντωτικές ποινές και αποτρεπτικά μέτρα.

Γ. Καλλιέργεια νέας κουλτούρας για θέματα διαφθοράς στον αθλητισμό.

Στο ίδιο πλαίσιο και με στόχο την προστασία του αθλητισμού και την καταπολέμηση της διαφθοράς, μέσω αποτρεπτικών κυρίως μέτρων, που θα βελτιώσουν τη λειτουργία, αλλά και την αξιοπιστία των αθλητικών διοργανώσεων, θεωρούμε επιβεβλημένη και τη δημιουργία Υφυπουργείου Αθλητισμού, το οποίο θα αναλάβει το ρόλο της ανώτατης αθλητικής αρχής της χώρας.

Προσομοιάζοντας τη μετατροπή του ΚΟΤ σε Υφυπουργείο Τουρισμού, θα πρέπει το Υφυπουργείο Αθλητισμού να απορροφήσει τη λειτουργία του ΚΟΑ και να μετατραπεί σε θεματοφύλακα του κυπριακού αθλητισμού, αλλά και καθοδηγητή λειτουργίας και ανάπτυξης του κυπριακού αθλητισμού.

Κλείνοντας να σημειώσουμε ότι η πρότασή μας συγκεντρώνεται σε πρόνοιες του νέου αθλητικού νόμου, ο οποίος θα πρέπει να έχει ρητές αναφορές σε τρόπους αποτροπής και καταστολής της διαφθοράς στο ποδόσφαιρο.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΗΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ ΠΟΛΙΤΩΝ

«Μας χαροποιεί και χαιρετίζουμε το γεγονός ότι ο Υπουργός Δικαιοσύνης και κατ’ επέκταση η Πολιτεία έχουν εγκύψει επί των θεμάτων που αφορούν τα όσα τεκταίνονται στο ποδόσφαιρο σε σχέση με τη διαφθορά και τη χειραγώγηση αγώνων. Η αντιμετώπιση των προβλημάτων στον χώρο του ποδοσφαίρου θα επιτευχθεί μόνο όταν τεθούν τα δεδομένα στην σωστή τους διάσταση. Το σημαντικότερο είναι να αποδίδεται δικαιοσύνη, κάτι όμως που ρεαλιστικά είναι δύσκολο και το αναγνωρίζει και η ίδια η UEFA, η οποία τώρα προσπαθεί να επιτύχει την σύσταση ειδικού αστυνομικού μηχανισμού, στα πρότυπα της Europol, προς επίτευξη του στόχου της εξιχνίασης υποθέσεων χειραγώγησης αγώνων.

Μια κίνηση προς τη σωστή κατεύθυνση, όχι όμως από μόνη της ικανοποιητικά επαρκής, είναι και η άρση του τηλεφωνικού απορρήτου και η παρακολούθηση τηλεφωνικών και επικοινωνιακών δεδομένων, εκεί και όπου υπάρχουν εύλογες υποψίες. Για αυτό ακριβώς το λόγο, πέραν των προσπαθειών απόδοσης δικαιοσύνης, τις οποίες δεν μπορούμε εύκολα να ελέγξουμε, χωρίς τη βοήθεια μαρτύρων, επιβάλλεται η τροποποίηση ή αλλαγή του Αθλητικού Νόμου στη χώρα μας, που χρονολογείται από το 1969. Ταυτόχρονα χρειάζεται να δούμε και τα θέματα της αθλητικής δικαιοσύνης, μέσα από την οποία μπορούν να επιβληθούν παραδειγματικές ποινές, οι οποίες να προκαλούν σοβαρό κόστος, να επιδεικνύουν πραγματικά τη μηδενική ανοχή, να είναι αποτρεπτικές και να ικανοποιούν και το περί δικαίου αίσθημα, αφού η ποινική δικαιοσύνη μέχρι στιγμής αδυνατεί να το πράξει.

Χρήζει εμπλουτισμού και ενίσχυσης των προνοιών που αφορούν τη λειτουργία, τον έλεγχο, τη δικαιοδοσία και τη διακυβέρνηση, σε διοικητικό, οικονομικό και λειτουργικό επίπεδο με σκοπό να λειτουργήσει αφενός θετικά προς την αναβάθμιση του αθλητισμού μας και αφετέρου αποτρεπτικά σε σχέση με τη διαφθορά.

Ως Συμμαχία Πολιτών, δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση και στο γεγονός ότι χρειάζεται να επενδύσουμε ως Κράτος στην αλλαγή της αθλητικής κουλτούρας που επικρατεί στην Κύπρο και η οποία θα μεταλαμπαδευτεί στη νέα γενιά αθλητών, παραγόντων, προπονητών, διαιτητών κ.ο.κ. Μια νέα, πιο διάφανη, πιο έντιμη και ηθική αθλητική (και πολιτική) κουλτούρα θα είναι η απάντηση σε πολλά από τα προβλήματα της χώρας μας σε όλα τα επίπεδα.

Θεωρούμε ότι η Πολιτεία θα πρέπει να έχει ρόλο και λόγο στην όλη προσπάθεια αυτή, εφόσον υπάρχει το ενδεχόμενο διάπραξης ποινικών αδικημάτων κατ’ εξακολούθηση και εφόσον η Πολιτεία επενδύει χρήματα στον αθλητισμό και ειδικά στο ποδόσφαιρο (χρηματοδότηση νέων γηπέδων, υποδομών για κάρτα φιλάθλου, αστυνόμευση αγώνων, εκπτώσεις/ελαφρύνσεις σε οικονομικές υποχρεώσεις ομάδων προς το κράτος).

Στα πλαίσια εκσυγχρονισμού της λειτουργίας του κυπριακού αθλητισμού, θεωρούμε επιβεβλημένη τη δημιουργία Υφυπουργείου Αθλητισμού, το οποίο θα αναλάβει το ρόλο της ανώτατης αθλητικής αρχής της χώρας. Προσομοιάζοντας τη μετατροπή του ΚΟΤ σε Υφυπουργείο Τουρισμού, θα πρέπει το Υφυπουργείο Αθλητισμού να απορροφήσει τη λειτουργία του ΚΟΑ και να μετατραπεί σε θεματοφύλακα του κυπριακού αθλητισμού, αλλά και καθοδηγητή λειτουργίας και ανάπτυξης του κυπριακού αθλητισμού.

Ο εμπλουτισμός και ενδυνάμωση των πόρων (ανθρώπινο δυναμικό, υποδομές, οικονομικά πόροι) θα πρέπει να τεθεί σε προτεραιότητα. Στόχος του Υφυπουργείου, πέραν από τη λειτουργία του αθλητισμού στη χώρα, θα πρέπει να είναι η διασύνδεση του με άλλες κρατικές υπηρεσίες (όπως Υπουργεία Υγείας, Δικαιοσύνης, Οικονομικών, Εργασίας, Τουρισμού, Εξωτερικών) έτσι ώστε να εκπληρώσει το πολυεπίπεδο έργο που προκύπτει από τις ιδιότητες του αθλητισμού στη σύγχρονη κοινωνία.

Έχοντας κατά νου ότι ο αθλητισμός μπορεί να αποτελέσει σημαντικό «όχημα» κοινωνικής αλλαγής και προόδου, σημειώνουμε ότι o αθλητισμός μπορεί να αξιοποιηθεί ως παιδαγωγικό εργαλείο για την ενθάρρυνση κυβερνητικών και πολιτικών δράσεων για μετατροπή του αθλητισμού σε γνήσιο και αποδοτικό εργαλείο αλληλοσεβασμού, ειρήνης, και βελτίωσης της ποιότητας ζωής. Σημαντικό μερίδιο των εργασιών του Υφυπουργείου Αθλητισμού, θα πρέπει να αφιερωθεί στην εξυγίανση του αθλητισμού, την καταπολέμηση της διαφθοράς και της διαπλοκής, καθώς και την ανάπτυξη νόμιμων εσόδων για το κράτος, τους εμπλεκομένους και τον ίδιο τον αθλητισμό, προσφέροντας ουσιαστικά στο ΑΕΠ της χώρας μας.

Στα πλαίσια των πιο πάνω, καταθέτουμε μια σειρά εισηγήσεων για την προστασία του αθλητισμού και την καταπολέμηση της διαφθοράς, μέσω αποτρεπτικών κυρίως μέτρων, που θα βελτιώσουν τη λειτουργία, αλλά και την αξιοπιστία των αθλητικών διοργανώσεων. Η πρόταση μας εστιάζεται σε δύο πυλώνες και συγκεκριμένα στις πρόνοιες που θα πρέπει να συμπεριληφθούν στο νέο Αθλητικό Νόμο που προωθεί ο Σύμβουλος του Προέδρου της Δημοκρατίας για αθλητικά θέματα, καθώς και σε αλλαγές που πρέπει να προκύψουν σε κανονισμούς και στη λειτουργία Ομοσπονδιών.

Οι εισηγήσεις μας αντικατοπτρίζουν το επιδιωκόμενο τρίπτυχο:

Οι εισηγήσεις μας αντικατοπτρίζουν το επιδιωκόμενο τρίπτυχο:

Α. Αναδιάρθρωση που θα λειτουργήσει αποτρεπτικά και ανασταλτικά προς τη διαφθορά.

Β. Πραγματική επίδειξη μηδενικής ανοχής με εξοντωτικές ποινές και αποτρεπτικά μέτρα.

Γ. Καλλιέργεια νέας κουλτούρας για θέματα διαφθοράς στον αθλητισμό.

1. ΠΡΟΝΟΙΕΣ ΑΘΛΗΤΙΚΟΥ ΝΟΜΟΥ

1.1 Όλες οι ομάδες που αγωνίζονται στα πρωταθλήματα Α’ & Β΄ κατηγορίας θα πρέπει να έχουν νομική υπόσταση Δημόσιας Εταιρείας (ΠοΔΕ – Ποδοσφαιρική Δημόσια Εταιρία).

1.2 Η κάθε ΠοΔΕ να ελέγχεται κατά τουλάχιστον 50.1% από το αντίστοιχο Σωματείο (μέλος ΚΟΠ) και να υπόκειται σε έλεγχο ως κάθε δημόσια εταιρεία, σύμφωνα με το σχετικό Νόμο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Θα υποβοηθήσει και τη λειτουργία των Σωματείων αφού ως μέτοχοι σε Δημόσιες Εταιρείες θα πρέπει να συμμορφώνονται σε κανόνες χρηστής διοίκησης και κανονισμούς/νόμους της χώρας.

1.3 Σε περίπτωση που νομικό πρόσωπο είναι μέτοχος σε ΠοΔΕ, αυτό το νομικό πρόσωπο θα πρέπει να ορίζει αντιπρόσωπο του κάποιο φυσικό πρόσωπο για σκοπούς λειτουργίας ή/και συμμετοχής σε ΠοΔΕ.

1.4 Η διοίκηση ΠοΔΕ θα πρέπει να αποτελείται από εκλεγμένους αντιπροσώπους των μετόχων, σύμφωνα με το κάθε καταστατικό, κατά προτίμηση χωρίς να υπερβαίνουν τον αριθμό των εννέα ως έντεκα μελών, οι οποίοι όλοι ανεξαιρέτως θα πρέπει να ορίζεται από όλα τα καταστατικά των ΠοΔΕ ότι έχουν τη νομική υπόσταση εκτελεστικών διευθυντών, φέροντας και την ανάλογη νομική ευθύνη για πράξεις ή/και παραλείψεις.

1.5 Η συμμετοχή φυσικών προσώπων σε συμβούλια ΠοΔΕ θα πρέπει να τυγχάνει αδειοδότησης από την ανώτατη αθλητική αρχή του τόπου. Στα πλαίσια αυτής της αδειοδότησης θα πρέπει να καταρτιστεί πρωτόκολλο διαδικασίας, το οποίο να συμπεριλαμβάνει για κάθε αιτητή το λεγόμενο due diligence:

  • Ετήσιο Πόθεν έσχες
  • Οικειοθελή άρση τραπεζικών και τηλεφωνικών απορρήτων
  • Λευκό Ποινικό Μητρώο
  • Να μην είναι οικονομικά πτωχεύσας
  • Να μην συμμετέχει ταυτόχρονα ή να κατέχει αξίωμα σε πολιτικό κόμμα/κίνημα/πλατφόρμα πολιτικής υφής

1.6 Πέραν από οποιαδήποτε οικονομικά κριτήρια που αφορούν αθλητικές αρχές, εθνικού ή ηπειρωτικού επιπέδου, οι ΠοΔΕ θα πρέπει να αδειοδοτούνται ετησίως και από την ανώτατη αθλητική αρχή του τόπου σε σχέση με την οικονομική λειτουργία τους, την οικονομική βιωσιμότητα και τη συμμόρφωση τους στις πρόνοιες του σχετικού νόμου περί δημοσίων εταιρειών. Η ανώτατη αθλητική αρχή θα έχει δικαίωμα να συνεργάζεται με άλλες υπηρεσίες του κράτους για τη διαδικασία αδειοδότησης των ΠοΔΕ.

1.7 Οι αθλητικές ποινές για χειραγώγηση ποδοσφαιρικών αγώνων δύναται να ορίζονται από τον αθλητικό Νόμο (όπως συμβαίνει και σε άλλες χώρες) και θα έχουν ως ακολούθως:

  • Σε περίπτωση «κόκκινου φάκελου» με υπόδειξη υπαιτιότητας, η ποινή για το 1ο παράπτωμα θα είναι υποβιβασμός στην αμέσως κατώτερη κατηγορία και για το 2ο παράπτωμα θα είναι διαγραφή από τα μητρώα της Ομοσπονδίας.
  • Σε περίπτωση «κόκκινου φάκελου» χωρίς υπόδειξη υπαιτιότητας, η ποινή για κάθε ομάδα για το 1ο παράπτωμα θα είναι χρηματικό πρόστιμο €100.000 και αφαίρεση 9 βαθμών, για το 2ο παράπτωμα υποβιβασμός στην αμέσως κατώτερη κατηγορία και για το 3ο παράπτωμα θα είναι διαγραφή από τα μητρώα της Ομοσπονδίας.
  • Σε περίπτωση κίτρινου φακέλου, η ποινή για το 1ο παράπτωμα θα είναι €50.000 πρόστιμο και αφαίρεση 6 βαθμών, για το 2ο παράπτωμα υποβιβασμός στην αμέσως κατώτερη κατηγορία και για το 3ο παράπτωμα θα είναι υποβιβασμός της ομάδας στο αγροτικό πρωτάθλημα, με στέρηση ανόδου για περίοδο πέντε ετών.
  • Για κάθε ομάδα τα παραπτώματα θα είναι αθροιστικά από χρονιά σε χρονιά και δεν θα διαγράφονται με το τέλος κάθε αγωνιστικής περιόδου.
  • Σε περίπτωση κόκκινου φακέλου, τα φυσικά πρόσωπα που απαρτίζουν το ΔΣ της ΠοΔΕ θα χάνουν αυτόματα την αδειοδότηση τους για συμμετοχή σε ΠοΔΕ για περίοδο πέντε (5) ετών. Εάν φυσικό πρόσωπο τύχει στέρησης άδειας, τότε σε περίπτωση επανάληψης θα τιμωρείται με στέρηση άδειας εφ’ όρου ζωής.
  • Σε περίπτωση ονομαστικής υπόδειξης αθλητή σε φάκελο, ο αθλητής θα χάνει αυτόματα την άδεια εξασκήσεως επαγγέλματος του στην Κύπρο, για περίοδο τριών ετών (δες άρθρο 1.9).

Ανεξαρτήτως χρώματος φακέλου και έκβασης ποινικών υποθέσεων, σε περίπτωση ύπαρξης φακέλου θεωρείται δεδομένη η ανάγκη άμεσου τερματισμού οποιασδήποτε κρατικής χορηγίας προς την ίδια την Ομοσπονδία του αθλήματος για περίοδο δύο χρόνων, καθώς και η διακοπή οποιονδήποτε διακανονισμών μεταξύ του κράτους και Σωματείων (μετόχων σε ΠοΔΕ) για τακτοποίηση κυβερνητικών οφειλών.

1.8 Σε σχέση με το ενδεχόμενο χειραγώγησης αθλητικών γεγονότων, εκτός ποδοσφαίρου, να γίνει τροποποίηση του Νόμου που διέπει τη λειτουργία της Εθνικής Αρχής Στοιχημάτων, έτσι ώστε να δημιουργηθεί μηχανισμός παρακολούθησης στοιχηματικής δραστηριότητας, είτε σε συνεργασία με διεθνείς φορείς ή απευθείας με τις ηπειρωτικές ομοσπονδίες αθλημάτων. Οι ποινές για χειραγώγηση να προσομοιάζουν αυτές του ποδοσφαίρου.

1.9 Σε σχέση με τη συμμετοχή ποδοσφαιριστών, θα πρέπει επίσης να δημιουργηθεί διαδικασία αδειοδότησης από την ανώτατη αθλητική αρχή. Η αδειοδότηση θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει συμμόρφωση με πρόνοιες όπως:

  • Όλες τις αθλητικές πρόνοιες που συμπεριλαμβάνονται στους Κανονισμούς Εγγραφών Μεταγραφών της ΚΟΠ (να ενισχυθούν – δες άρθρο 2.3).
  • Λευκό ποινικό μητρώο.
  • Ετήσιο πόθεν έσχες και αναγκαστικό φορολογικό έλεγχο ανεξάρτητα χρόνου παραμονής στη χώρα.
  • Καμία συμμετοχή σε αγώνα άλλου πρωταθλήματος/χώρας για τον οποίο να έχει σταλεί κόκκινος φάκελος.

1.10 Να συμπεριληφθεί πρόνοια που να επιβάλει την μετατροπή της διαιτησίας σε ημιεπαγγελματική ή/και επαγγελματική. Η άδεια εξασκήσεως επαγγέλματος να εκδίδεται από την ανώτατη αθλητική αρχή του τόπου και να προσομοιάζει σε κριτήρια αυτή των φυσικών προσώπων που συμμετέχουν σε Συμβούλια ΠοΔΕ (δες άρθρο 2.4).

1.11 Ο αθλητισμός να συμπεριληφθεί άμεσα στο πεδίο δράσης των κρατικών υπηρεσιών όπως Έφορος Εταιριών, Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς κτλ. Να γίνει αναγκαστική η συμμόρφωση των ΠοΔΕ με όλους τους κανονισμούς που ισχύουν για τις υπόλοιπες δημόσιες εταιρείες. Σε σχέση με την καταπολέμηση ξεπλύματος βρώμικου χρήματος (AML) οι ΠοΔΕ να υπόκεινται σε ετήσιο έλεγχο και να είναι αναγκαστικά συμβεβλημένες με φυσικά ή νομικά πρόσωπα τα οποία να είναι προσοντούχα στο αντικείμενο.

1.12 Αναγνώριση νομικής υπόστασης μιας ανεξάρτητης Λίγκας, που θα δημιουργηθεί για να διαχειριστεί τη διεξαγωγή ποδοσφαιρικών πρωταθλημάτων, εκ μέρους της ΚΟΠ (δες άρθρο 2).

1.13 Κατοχύρωση δικαιωμάτων για whistleblowers και δημιουργία προγράμματος προστασίας μαρτύρων. Δημιουργία εμπιστευτικών καναλιών επικοινωνίας και παροχής πληροφοριών για χειραγώγηση αγώνων.

1.14 Θεσμοθέτηση ετήσιων προγραμμάτων προσανατολισμού αθλητών (δες άρθρο 2.3) τα οποία να διασυνδεθούν με την ετήσια άδεια εξασκήσεως επαγγέλματος για αθλητές και τα οποία να συμπεριλαμβάνουν μεταξύ άλλων και θέματα αποτροπής και καταπολέμησης της διαφθοράς στον αθλητισμό.

1.15 Στα πλαίσια αναδιάρθρωσης του τρόπου απόδοσης αλλά και ελέγχου αξιοποίησης κρατικής επιχορήγησης στον αθλητισμό και δη στις Ομοσπονδίες, θα πρέπει να συμπεριληφθεί στα μέτρα ποιοτικού ελέγχου, ως βασικός δείκτης απόδοσης (Key Performance Indicator) και η δράση της Ομοσπονδίας για επιμόρφωση των αθλητών/διαιτητών/παραγόντων σε θέματα διαφθοράς, καθώς και μέτρα καταπολέμησης της, που θα πρέπει να αντικατοπτρίζονται στο Καταστατικό, τους Κανονισμούς Λειτουργίας και τις ετήσιες Προκηρύξεις Πρωταθλημάτων. Νοείται ότι στα πλαίσια του νέου Νόμου θα καθορίζεται ποιοτικά και ποσοτικά ο τρόπος απόδοσης και το ύψος χορήγησης των αθλητικών ομοσπονδιών από το κράτος.

1.16 Το αθλητικό δίκαιο της Κύπρου και η λειτουργία της αθλητικής δικαιοσύνης θα πρέπει να τύχουν αναδιάρθρωσης, ενοποίησης και τυποποίησης, τουλάχιστον σε δευτεροβάθμιο και τριτοβάθμιο επίπεδο, χωρίς να αγνοούνται οι επί μέρους αθλητικοί νόμοι της κάθε ομοσπονδίας ξεχωριστά. Η σημερινή ανυπαρξία της ΑΔΕΑ και η νομική σύγκρουση που υπάρχει με ανάλογα όργανα ομοσπονδιών έχει παραλύσει την αθλητική δικαιοσύνη της χώρας. Αρχικά μέτρα πρέπει να συμπεριλαμβάνουν τη δημιουργία τριτοβάθμιου και τελεσίδικου οργάνου για όλο τον Κυπριακό αθλητισμό, η υιοθέτηση του θεσμού «Αθλητικού Εισαγγελέα», καθώς και η εναρμόνιση του αθλητικού δικαίου με το νομικό σύστημα της χώρας, έτσι ώστε συγκεκριμένα στοιχεία του αθλητικού δικαίου να θεωρούνται αποδεκτά και στο γενικό νομικό πλαίσιο.

2. ΑΘΛΗΤΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ

2.1 Η διεξαγωγή πρωταθλημάτων στην Α’ και Β’ κατηγορία θα πρέπει να γίνεται κάτω από την ομπρέλα ξεχωριστής Λίγκας, που θα δημιουργηθεί από τις αντίστοιχες ΠοΔΕ. Η Λίγκα θα είναι ανεξάρτητη από την ΚΟΠ και θα έχει νομική υπόσταση που θα αναγνωρισθεί από τον αθλητικό νόμο – Έχει εκπονηθεί ξεχωριστή μελέτη, η οποία επίσης μπορεί να κατατεθεί στη σφαίρα του δημόσιου διαλόγου.

2.2 Λόγω του μεγέθους της αγοράς, αλλά και της γεωγραφικής κατανομής του κυπριακού ποδοσφαίρου, θα πρέπει να περιοριστεί η συμμετοχή ομάδων στην Α’ κατηγορία σε 8 ομάδες και στη Β’ κατηγορία σε 10. Στόχος είναι, μέσα από τον περιορισμό, αφενός να αυξηθεί ο ανταγωνισμός, αφετέρου να αυξηθεί το περιθώριο εμπορικής/οικονομικής εκμετάλλευσης εκ μέρους των ΠοΔΕ. Τα 2 αυτά μέτρα λειτουργούν αλυσιδωτά ως προς την αποτροπή ή μείωση ενδεχόμενης χειραγώγησης αγώνων.

2.3 Η αδειοδότηση συμμετοχής ποδοσφαιριστών στην Κύπρο, υπό τη μορφή άδειας εξασκήσεως επαγγέλματος, θα πρέπει να συμπεριλάβει επιπρόσθετα κριτήρια, ως ακολούθως:

  • Διεθνείς συμμετοχές με εθνικές ομάδες (ισχύει σε πολλές χώρες για να διασφαλίσει ποιότητα επαγγελματιών).
  • Κατώτατο ποσό αμοιβής ανά κατηγορία (αποφεύγεται η φοροδιαφυγή, τα διπλά συμβόλαια, η οικονομική εκμετάλλευση – τα μέτρα λειτουργούν αλυσιδωτά ως προς την αποτροπή ή μείωση ενδεχόμενης χειραγώγησης αγώνων).
  • Κατάργηση ερασιτεχνικών συμβολαίων στις 2 κατηγορίες, ανεξάρτητα ηλικιακής κατηγορίας ή/και αθλητικών προσόντων.
  • Αναγκαστική συμμετοχή σε ετήσιο πρόγραμμα προσανατολισμού, υπό την αιγίδα της ανώτατης αθλητικής αρχής, που θα επιμορφώνει αθλητές για θέματα διαφθοράς, χειραγώγησης αγώνων, οικονομικών εγκλημάτων στο χώρο του αθλητισμού κτλ.

2.4 Η μετατροπή της διαιτησίας σε ημιεπαγγελματικό/επαγγελματικό προσόν, θα πρέπει να διασυνδεθεί με μια σειρά κανονισμών λειτουργίας, ελέγχου, επιμόρφωσης, προσανατολισμού και διασφάλισης ποιότητας. Ξεχωριστή μελέτη έχει εκπονηθεί και μπορεί να δημοσιοποιηθεί».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ