aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Κυπριακό Πρωτάθλημα ΠοδοσφαίρουΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣΣτον Δρ. Αλέξη Λύρα το Έπαθλο ΟΠΑΠ «Στέλιος Κυριακίδης» της Ένωσης Αθλητικογράφων Κύπρου

Στον Δρ. Αλέξη Λύρα το Έπαθλο ΟΠΑΠ «Στέλιος Κυριακίδης» της Ένωσης Αθλητικογράφων Κύπρου

Στον καθηγητή και ερευνητή επί θεμάτων Ολυμπισμού, Δρ. Αλέξη Λύρα, θα απονεμηθεί για το 2020 το Έπαθλο ΟΠΑΠ «Στέλιος Κυριακίδης», στα πλαίσια της 48ης Γιορτής των Αρίστων της Ένωσης Αθλητικογράφων Κύπρου (ΕΑΚ), η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 8 Απριλίου 2021 στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας. Το έπαθλο αυτό δίνεται κάθε χρόνο σε άτομα που εκπροσωπούν επάξια την Κύπρο στο εξωτερικό.

Τα τελευταία είκοσι χρόνια, ο Δρ. Αλέξης Λύρας δίδαξε και διδάσκει Ολυμπισμό σε Αμερική, Ιαπωνία, Ινδία, Μποτσουάνα, Νότια Αφρική, Μονακό, Τρινιντάντ και Τομπάγκο, Ισπανία, Ελλάδα και Αυστρία και ανέπτυξε δράσεις και πρωτοβουλίες ανά το παγκόσμιο. Είναι καθηγητής εφαρμοσμένου Ολυμπισμού και κοινωνικής ψυχολογίας και είναι υπότροφος της Ολυμπιακή Αλληλεγγύης της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής. Η διδασκαλία, εφαρμοσμένη έρευνα και διακεκριμένη ακαδημαϊκή του δράση προσανατολίζεται γύρω από τον αναδυόμενο τομέα του Εφαρμοσμένου Ολυμπισμού για Ειρήνη και Βιώσιμη Ανάπτυξη. Έχει αναπτύξει και υλοποιήσει παγκόσμιες δράσεις και προγράμματα στους τομείς της Εκπαίδευσης, της Επίλυσης Συγκρούσεων και Βιώσιμης Ανάπτυξης με βάση τον Ολυμπισμό, τον ανθρωπισμό, τη κοινωνική δράση και κοινωνική καινοτομία.

«Νιώθω δέος, χρέος και ευγνωμοσύνη. Είμαι τυχερός, γιατί το Πάνθεο του δικού μου Ολύμπου ήταν πλημμυρισμένο από ανθρώπους παραδείγματα, με καθημερινούς άθλους ζωής, άθλους αλτρουισμού και δημιουργικότητας, εραστές της τέχνης, των άθλων ζωής και της αριστείας, εκφραστές αξιών, ανθεκτικότητας, καινοτομίας και δια βίου δημιουργικότητας. Αυτοί με ενέπνευσαν, σφράγισαν και καθόρισαν. Με το ταξίδι της δικής τους ζωής, στην πράξη. Με δίδαξαν ότι ο Ολυμπισμός, δεν διαβάζετε – Ολυμπισμός είναι ταξίδι ζωής- είναι ανθρωπισμός στη καθημερινότητα, με πράξεις. Αυτοί μου σφράγισαν και παρέδωσαν την πυξίδα που φυλάω πάντα μαζί μου, σε  κάθε προορισμό της δικής μου ζωής, σε κάθε σταθμό της ζωής μου, σε κάθε Ιθάκη. Νιώθω απέραντη ευγνωμοσύνη για την τιμή που μου κάνετε. Σας ευχαριστώ από καρδιάς! Με τη τιμή που μου κάνετε με γεμίζετε με ακόμα μεγαλύτερο συναίσθημα ευθύνης. Χρέος μου να παραδώσω αυτή την κληρονομιά, αξίες και παράδοση στις επόμενες γενιές του τόπου μας, αυτό τον αγώνα και κληρονομία πρέπει να θωρακίσουμε, και για αυτή την παράδοση θα συνεχίσω να αγωνίζομαι με όλη τη δύναμη της ψυχής μου», δήλωσε για την επιλογή της ΕΑΚ να τον βραβεύσει με το Έπαθλο ΟΠΑΠ «Στέλιος Κυριακίδης».

«Ολυμπισμός για την Ανθρωπότητα»

Το 2012 ίδρυσε και προεδρεύει του Οργανισμού «Ολυμπισμός για την Ανθρωπότητα» (Ο4Η), και είναι κάτοχος ακαδημαϊκής υποτροφίας στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Επίλυσης Συγκρούσεων στο Τμήμα Κυβερνητικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Georgetown από τον Αύγουστο του 2012. Το O4H (o4ha.org) δημιουργήθηκε ως μέρος πρωτοβουλίας διεθνούς ανάπτυξης στο πρόγραμμα επίλυσης συγκρούσεων του τμήματος Κυβερνητικών Σπουδών στο Georgetown University και ανέπτυξε δράσεις και προγράμματα ανά το παγκόσμιο. Ο «Ολυμπισμός για την Ανθρωπότητα», καθιέρωσε το πρώτο πρόγραμμα επαγγελματικής κατάρτισης και διεθνές συνέδριο Ολυμπισμός σε Δράση: Αθλητισμός για την Ανάπτυξη και Ειρήνη (O4H Praxis και O4H Summit) στη γενέτειρα της Δημοκρατίας και της Ολυμπιακής ιδέας, την Αθήνα, στους Δελφούς και την Αρχαία Ολυμπία και σε σειρά χωρών και ευάλωτες ομάδες ανά το παγκόσμιο. Οι θεωρίες και το ακαδημαϊκό έργο του Δρ. Αλέξη Λύρα βασίζονται σε αρχές κοινωνικής και ανθρωπιστικής ψυχολογίας και χρησιμοποιούνται ευρέως από τη παγκόσμια ακαδημαϊκή κοινότητα για υλοποίηση ανθρωπιστικών προγραμμάτων σε τομείς όπως είναι οι διακοινοτικές και διομαδικές συγκρούσεις- παρεμβατικά προγράμματα  οικοδόμησης ειρήνης και η ένταξη ευάλωτων ομάδων, αστέγων νέων και προσφύγων στη κοινωνία.

Το έργο στην Τσουκούμπα

Τα τελευταία έξι χρόνια βρίσκεται στην Τσουκούμπα της Ιαπωνίας, χώρα στην οποία ανατέθηκαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2020, που θα πραγματοποιηθούν το ερχόμενο καλοκαίρι μετά την περσινή αναβολή τους λόγω της πανδημίας. Στο Πανεπιστήμιο της Τσουκούμπα διδάσκει Ολυμπισμό για κοινωνική αλλαγή, διπλωματία, καινοτομία και διεθνή ανάπτυξη, στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα  ου «Sport for Tomorrow» το οποίο αποτελεί τη διεθνή συνεισφορά της Ιαπωνικής κυβέρνησης προς την παγκόσμια κοινότητα λόγω της ανάληψης των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο. Η παγκόσμια αυτή δράση υλοποιείται από κοινού από το υπουργείο παιδείας, το υπουργείο εξωτερικών και πολλοί άλλοι φορείς από το δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Σκοπός του προγράμματος είναι η προώθηση και ανάπτυξη προγραμμάτων σε περισσότερα από δέκα εκατομμύρια ανθρώπους σε εκατό χώρες. Ένα πρόγραμμα που θα διαρκέσει μέχρι την πραγματοποίηση των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων του 2020. Η πιο πρόσφατη πρωτοβουλία του Δρ. Αλέξη Λύρα, στοχεύει τη προέκταση της τριαντάχρονης του δράσης με δημιουργία και εδραίωση παγκόσμιου δικτύου συνεργασίας και Ακαδημαϊκής Διπλωματίας για την προώθηση εφαρμοσμένης έρευνας και εκπαίδευση στελεχών για βιώσιμη Ανάπτυξης και Ανθρωπιστική Δράσης- συνδέοντας με αυτό τον τρόπο τους Ολυμπιακούς του Τόκιο, με τους Αγώνες στο Παρίσι το 2024 και στο Λος Άντζελες το 2028 και τη παγκόσμια ακαδημαϊκή κοινότητα με την πεμπτουσία της Ολυμπιακής κληρονομιάς και πολιτισμού στην πράξη.

Χορηγοί και υποστηρικτές

Η Γιορτή των Αρίστων της ΕΑΚ βρίσκεται υπό την αιγίδα του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού (ΚΟΑ). Μέγας Χορηγός της εκδήλωσης και της ΕΑΚ είναι η ΟΠΑΠ Κύπρου. Χρυσοί Χορηγοί της ΕΑΚ είναι η Cytavision, η UNICARS και η Τράπεζα Κύπρου.

Αθλοθέτης των επάθλων είναι η εταιρεία HERCULES. Χορηγός Επικοινωνίας της 48ης Γιορτής Αρίστων η Cytavision. Χορηγός φιλοξενίας το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας. Χορηγοί της ΕΑΚ είναι οι CNP CYPRIALIFE και Psaltis Auto Parts και Eneos Motor Oil. Την καταμέτρηση των ψήφων των Αρίστων πραγματοποίησε το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ