aekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaehtnikosomonoiaolympiakospaeekpafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLigaEuro 2020

Κυπριακό Πρωτάθλημα ΠοδοσφαίρουΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣΠροστασία και Ευημερία Παιδιών στον Αθλητισμό

Προστασία και Ευημερία Παιδιών στον Αθλητισμό

Ο Κυπριακός Οργανισμός Αθλητισμού, μέσα στα πλαίσια της Στρατηγικής που έχει εκπονήσει για την Προστασία και Ευημερία των Παιδιών στον αθλητισμό, αλλά και των υποχρεώσεων του που απορρέουν μέσα από την Εθνική Στρατηγική για την Καταπολέμηση της Σεξουαλικής Κακοποίησης και Εκμετάλλευσης Παιδιών και της Παιδικής Πορνογραφίας Νόμος του 2017 (Ν. 112(I)/2017), έχει αναπτύξει μια στενή και εποικοδομητική συνεργασία με το Συμβούλιο «ΦΩΝΗ», τον Οργανισμό «Hope for Children» CRC Policy Center και την Κυπριακή Ομοσπονδία Κολύμβησης.

Προϊόν αυτής της συνεργασίας είναι και οι δράσεις που ανακοινώθηκαν στη σημερινή (8/07/2021) δημοσιογραφική διάσκεψη. Οι δράσεις αυτές είναι συμπληρωματικές των δράσεων που γνωστοποιήθηκαν στο κοινό τον Φεβρουάριο του 2021.

Στη διάσκεψη η Γενική Διευθύντρια του ΚΟΑ Δρ Μαίρη Χαραλάμπους Παπαμιλτιάδη αναφερόμενη στις δράσεις, μεταξύ άλλων τόνισε και τα εξής:

Οι συγκεκριμένες ενέργειες έχουν ως στόχο τη δημιουργία ενός υγιούς και ασφαλούς περιβάλλοντος αθλητικής ενασχόλησης των παιδιών μέσω της πρόληψης – πρωτίστως – αλλά και της σωστής αντιμετώπισης κάθε μορφής παρενόχλησης, κακοποίησης, ψυχικής και σωματικής βίας, εκφοβισμού και παραμέλησης. Σκοπός του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού είναι η δημιουργία συνθηκών προστασίας αλλά και ενδυνάμωσης των παιδιών που ασχολούνται με τον αθλητισμό.

Με βάση τα πιο πάνω, ο ΚΟΑ έχει εργαστεί εντατικά τους τελευταίους μήνες με τους πιο πάνω εταίρους και έχει δρομολογήσει διάφορες πολιτικές προς την κατεύθυνση αυτή, με πιο σημαντικές τις πιο κάτω:
• Δημιουργία Εγχειριδίου Ενημέρωσης, Αναγνώρισης και Διαχείρισης περιστατικών Σεξουαλικής Κακοποίησης και Εκμετάλλευσης παιδιών. Πρόκειται για ένα λεπτομερές και εμπεριστατωμένο έγγραφο το οποίο αποτελεί ένα εξαιρετικό εργαλείο στα χέρια των Αθλητικών Οργανισμών με στόχο την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση και κατάλληλη προσέγγιση έναντι της σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης παιδιών.

• Εκπαιδευτικά Σεμινάρια με τη συμμετοχή όλων των αθλητικών Ομοσπονδιών τα οποία αφορούν τόσο στο εγχειρίδιο και τις παραμέτρους που προσεγγίζει, όσο και στον «Οδηγό ΚΟΑ για την εφαρμογή μέτρων προστασίας και ευημερίας όλων των συμμετεχόντων στον Αθλητισμό.

• Παραμύθι «Σπάσε τη Σιώπη». Ένα εξαιρετικό παραμύθι το οποίο μπορεί με απλή και κατανοητή γλώσσα να βοηθήσει και να καθοδηγήσει παιδάκια και γονείς να αναγνωρίσουν ανάρμοστες συμπεριφορές στον αθλητισμό. Η ιδέα και η συγγραφή του παραμυθιού ήταν της Μαρίας Κάνθερ. Ο ΚΟΑ στηρίζει και προωθεί την πιο πάνω πρωτοβουλία ως ένα επιπλέον μέσο πρόληψης ανάρμοστων συμπεριφορών στον αθλητισμό και όχι μόνο.

• Πρόγραμμα με τίτλο: «Για τον αθλητισμό που ονειρευόμαστε». Το συγκεκριμένο πρόγραμμα εκπονείται σε συνεργασία με το Συμβούλιο ΦΩΝΗ, το Hope for Children CRC Policy Center και την Ομοσπονδία Κολύμβησης. Το πιλοτικό αυτό πρόγραμμα έχει ως στόχο, μέσα από τις απόψεις και τα βιώματα των παιδιών που συμμετέχουν στο άθλημα της κολύμβησης, να βελτιώσει στον μέγιστο δυνατό βαθμό το περιβάλλον στο οποίο αθλούνται τα παιδιά, δημιουργώντας συνθήκες προστασίας, ασφαλούς άθλησης, ενδυνάμωσης και θετικών εμπειριών στον αθλητισμό. Ο ΚΟΑ προτίθεται να επεκτείνει στη συνέχεια το πρόγραμμα αυτό και σε άλλα αθλήματα.

Η Πρόεδρος του Συμβουλίου ΦΩΝΗ κα Αναστασία Παπαδοπούλου, αφού ευχαρίστησε τη Γενική Διευθύντρια και το ΔΣ του ΚΟΑ πρόσθεσε και τα εξής: «Όταν πριν λίγους μήνες άρχισε και στην Κύπρο ο με χείμαρρος του κινήματος #MeToo με τις καταγγελίες πρώτα από την Άντρη Ελευθερίου και μετά από τόσες άλλες γυναίκες, ο ΚΟΑ δεν έμεινε απλά παρατηρητής. Αμέσως επικοινώνησε μαζί μας και μαζί σχεδιάσαμε τις δράσεις που ανακοινώνονται σήμερα. Ως Συμβούλιο Φωνή γνωρίζουμε ότι η δύναμη στη μάχη ενάντια στη σεξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευση παιδιών βρίσκεται στη συνεργασία, στην ομαδική δουλειά και κυρίως βρίσκεται όπου οποιοδήποτε άτομα, υπηρεσία και οργανισμός αναλάβει την ηθική του ευθύνη έναντι των παιδιών μας. Σήμερα ακούμε για το αποτέλεσμα μιας τέτοιας συνέργειας καθώς και για την απαρχή μιας νέας εποχής όσον αφορά την ασφάλεια των παιδιών μας που επιλέγουν να ασχοληθούν με τον αθλητισμό. Σε λιγότερο από 4 μήνες από την επίσημη συμφωνία μεταξύ του ΚΟΑ και του Συμβουλίου Φωνή βλέπουμε σήμερα την ύπαρξη ολοκληρωμένου επιστημονικού εγχειριδίου για το χώρο του αθλητισμού». Τέλος η κα Παπαδοπούλου ευχαρίστησε και τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Κολύμβησης κ. Αλέξανδρο Χριστοφόρου για τη συμμετοχή της Ομοσπονδίας στις εν λόγω δράσεις.

Ο Πρόεδρος της ΚΟΕΚ δήλωσε την ετοιμότητα της Ομοσπονδίας να συμμετάσχει στο πρόγραμμα, αποδεχόμενη την πρόταση του ΚΟΑ, αφού όπως ανέφερε, θεωρεί πολύ σημαντική την εν λόγω πρωτοβουλία του ΚΟΑ προς μια ουσιαστική και αποτελεσματική προσέγγιση του θέματος.

Η κα Άντρια Νεοκλέους Διευθύντρια Ανθρωπιστικού Τομέα Hope for Children CRC Policy Center, τόνισε πως για τον Οργανισμό της αποτελεί ιδιαίτερη σημασία αυτή η συνεργασία και είπε και τα ακόλουθα: «Αυτό σκοπεύουμε να κάνουμε μέσα από το πρόγραμμα που πρόκειται να υλοποιήσουμε μαζί τον ΚΟΑ, την Ομοσπονδία Κολύμβησης και το Συμβούλιο ΦΩΝΗ, με τίτλο «Μίλησέ μας για την κολύμβηση που ονειρεύεσαι!» Αρχίζοντας πιλοτικά με το άθλημα της κολύμβησης, έχουμε ως στόχο να ακούσουμε όσα περισσότερα παιδιά συμμετέχουν στον αθλητισμό.

Στα πλαίσια της πρωτοβουλίας αυτής θα διεξαχθούν ομάδες εστίασης μεταξύ Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους του ΚΟΑ σε όλες τις επαρχίες της Κύπρου. Οι ομάδες εστίασης θα έχουν διαδραστικό και βιωματικό χαρακτήρα κατά τις οποίες τα παιδιά ηλικίας από 9 μέχρι 17 ετών θα έχουν την ευκαιρία να μοιραστούν τις απόψεις και εμπειρίες τους, να εκφράσουν οτιδήποτε τους απασχολεί αλλά και αυτά που τους κάνουν χαρούμενους στον χώρο της κολύμβησης και να κάνουν εισηγήσεις για τρόπους βελτίωσης του αγαπημένου τους αθλήματος». Καταλήγοντας η κα Νεοκλέους αναφέρθηκε στον τρόπο εγγραφής των παιδιών στο πρόγραμμα: «Θέλουμε να ενθαρρύνουμε τα παιδιά από σήμερα κιόλας να επισκεφθούν την ιστοσελίδα του οργανισμού μας για να εκδηλώσουν ενδιαφέρον συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα που βλέπεται εδώ. Η ιστοσελίδα είναι www.uncrcpc.org.cy/milise-mas-gia-tin-kolimvisi-pou-oneirevesai/. Την ιστοσελίδα θα μπορείτε να τη βρείτε και μέσα από τη προώθηση που θα γίνει στα κοινωνικά δίκτυα».

Κλείνοντας η Γενική Διευθύντρια του ΚΟΑ ευχαρίστησε το Συμβούλιο Φωνή, τον Οργανισμό Hope for Children CRC Policy Center και την Ομοσπονδία Κολύμβησης για την πολύτιμη συνεργασία και το εξαιρετικό αποτέλεσμα, αφού όπως είπε οι δράσεις αυτές αποτελούν μια σημαντική και δυναμική αρχή για την εξασφάλιση της προστασίας, της ασφάλειας και της ενδυνάμωσης των παιδιών μας μέσω του αθλητισμού.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ