aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Κυπριακό Πρωτάθλημα ΠοδοσφαίρουΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣΠροκλητική κοροϊδία σε βάρος των εφημερίδων

Προκλητική κοροϊδία σε βάρος των εφημερίδων

Χαριστική βολή στις εφημερίδες απευθείας από την κυβέρνηση. Μετά από τις διαβεβαιώσεις αρμοδίων υπουργών, όπως και του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη προσωπικά, ότι αναγνωρίζεται το πρόβλημα επιβίωσης που αντιμετωπίζουν οι εφημερίδες και θα σπεύσουν προς αρωγή διαθέτοντας €700.000 ως βοήθεια στα ΜΜΕ, με έκπληξη διαπιστώνουμε ότι η μερίδα του λέοντος από αυτό το ποσό θα κατανεμηθεί στις τηλεοράσεις. Σε όλες τις εφημερίδες συνολικά, ημερήσιες, εβδομαδιαίες και άλλες, θα διαμοιραστεί ποσό €133.000 χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το μέγεθος κάθε εφημερίδας και κυρίως το προσωπικό που εργοδοτεί.

Σε αυτή την πρωτοφανή κρίση το ενημερωτικό μέσο που υπέστη καταστροφικό πλήγμα είναι κατά γενική ομολογία οι εφημερίδες, μαζί με τα περιοδικά, αφού λόγω της πανδημίας:

– Έκλεισαν εκατοντάδες σημεία πώλησης εφημερίδων,
– Έκλεισαν στη συνέχεια ακόμα περισσότερα με την απαγόρευση των μίνι μάρκετ τις Κυριακές,
– Οι απαγορεύσεις εξόδου από το σπίτι πέραν της μίας φοράς μείωσαν δραματικά την αγορά εφημερίδων τις πρωινές ώρες,
– Το λουκέτο των επιχειρήσεων και γενικά της αγοράς μηδένισε σε χρόνο ρεκόρ τα διαφημιστικά έσοδα,
– Και, γενικά τα περιοριστικά μέτρα οδήγησαν τους πολίτες –από το σπίτι τους, πλέον– στην σχεδόν αποκλειστική ενημέρωση από τηλεοράσεις και διαδίκτυο

Η κρίση, βεβαίως, είναι ευρύτερη, αλλά η διαφορά του Τύπου με την κρίση που αντιμετωπίζουν αυτή την περίοδο άλλες επιχειρηματικές δραστηριότητες έγκειται στο γεγονός ότι οι εφημερίδες δεν μπορούν να αναστείλουν την έκδοσή τους για όσο διαρκεί η κρίση ώστε να περιορίσουν το κόστος τους. Συνεχίζουν ανελλιπώς την έκδοση τους, με καθημερινά λειτουργικά έξοδα δεκάδων χιλιάδων ευρώ, χωρίς σχεδόν καθόλου έσοδα. Συνεχίζουν άοκνα τον καθημερινό αγώνα έγκυρης και έγκαιρης ενημέρωσης -κάτι που ο Κύπριος αποζητά, σήμερα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά- και μέσω των ηλεκτρονικών τους ιστοσελίδων, ενημερώνοντας επί 24ώρου, εφτά μέρες την εβδομάδα το αναγνωστικό κοινό που διψά για σοβαρές, εξακριβωμένες πληροφορίες για την πανδημία και όλα τα συνεπακόλουθά της.

Τα τηλεοπτικά κανάλια από την άλλη, που χάρη στον περιορισμό αύξησαν κατά πολύ τους τηλεθεατές τους (με απανωτές επαναλήψεις, κι όχι φρέσκο πρόγραμμα) ενώ παράλληλα γέμισαν με διαφημίσεις, αν μη τι άλλο υπεραγορών, προϊόντων κατανάλωσης, τραπεζών κ.λπ. θα ευεργετηθούν με πολλαπλάσια των εφημερίδων επιχορήγηση από το κράτος.

Εκτός από τις τηλεοράσεις, μέρος των €700.000 θα διαμοιραστεί και σε 23 παγκύπρια ραδιόφωνα και σε 17 ηλεκτρονικές εφημερίδες. Ακόμα και ιστοσελίδες που λειτουργούν κλέβοντας τη δουλειά των εφημερίδων και των ηλεκτρονικών τους εκδόσεων, θα λάβουν χορηγία από το κράτος για να συνεχίσουν να επιβιώνουν σε βάρος των άλλων.

Η κοροϊδία γίνεται ακόμα πιο προκλητική όταν, για να λάβει ο Φιλελεύθερος €22.000 που αποφασίστηκε ότι του αναλογεί, του ζητούν να υπογράψει επιστολή με την οποία εκφράζει ευγνωμοσύνη γι΄ αυτή την εξευτελιστική αντιμετώπιση. Μας ζητούν να υπογράψουμε ότι: «Θέλουμε να σας ευχαριστήσουμε ιδιαίτερα για τη χορηγία αυτή και να σας διαβεβαιώσουμε ότι θα σταθούμε δίπλα στο κράτος», και μάλιστα, όπως αναφέρεται, το ποσό αυτό αποτελεί χορηγία «για το χρόνο/χώρο που έχετε διαθέσει και θα εξακολουθήσετε να διαθέτετε για την προώθηση και προβολή όλου του πληροφοριακού υλικού που θα σας δοθεί από το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών μέχρι τη λήξη της κρίσης που ταλανίζει τη χώρα μας». Να σημειωθεί ότι ο Φιλελεύθερος έχει ήδη δημοσιεύσει δεκάδες καταχωρήσεις της κυβέρνησης για την πανδημία μεγαλύτερης αξίας από τη χορηγία, χωρίς να πληρωθεί ούτε ένα ευρώ. Μήπως το ΓΤΠ απαιτεί μέσω του πιο πάνω ποσού να εξοφλήσει αυτές και να συνεχίσει να αποστέλλει υλικό «μέχρι τη λήξη της κρίσης» και ο Φ να δημοσιεύει, ό,τι του αποσταλεί δωρεάν; Όποτε κι αν έρθει αυτό, σε όποιο μέγεθος και να είναι;

Ο Φιλελεύθερος, με δική του πρωτοβουλία και χωρίς να περιμένει ανταμοιβή γι΄ αυτό, κάνει από την πρώτη στιγμή γιγαντιαία εκστρατεία, με όσα μέσα διαθέτει ή και διευθύνει, συμβάλλοντας στην κρατική και κοινωνική προσπάθεια #ΜένουμεΣπίτι. Μέχρι και «στέγη» στο λογότυπο του φόρεσε, αλλά ούτε αυτό εκτιμήθηκε, ως φαίνεται από την κυβέρνηση.

Μπροστά σε αυτή την πρωτοφανή κοροϊδία ο Φιλελεύθερος αποφάσισε ότι θα διαθέσει το αντίστοιχο ποσό των 22.000 ευρώ της χορηγίας στο Ίδρυμα Σοφία για τα Παιδιά, ένα από τα φιλανθρωπικά σωματεία που στηρίζει διαχρονικά, και το οποίο, τις δύσκολες μέρες που διανύουμε παρέχει «τρόφιμα για το σπίτι» -μια νέα αξιοθαύμαστη πρωτοβουλία – στις οικογένειες των παιδιών που φοιτούν στα 16 ολοήμερα σχολεία της Κύπρου που στηρίζει μέσω του Προγράμματος «Μαγειρεύω και Προσφέρω».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ