aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Κυπριακό Πρωτάθλημα ΠοδοσφαίρουΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣΠέντε νέα σχέδια στήριξης επιχειρήσεων και εργασίας

Πέντε νέα σχέδια στήριξης επιχειρήσεων και εργασίας

Πέντε νέα σχέδια ανακοίνωσαν ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης και Υπουργός Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου για στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων, μέχρι και τον Οκτώβριο του 2020.

Από την πλευρά του ο Υπουργός των Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης ανέφερε πως τα νέα σχέδια στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων στην τρίτη Φάση θα είναι πιο στοχευμένα σε σχέση με το τι ίσχυε μέχρι σήμερα. Συγκριτικά με άλλες χώρες οι Κύπρος αντιμετώπισε με επιτυχία την απρόσμενη κρίση του Κορωνοϊού ανέφερε ο Υπουργός Οικονομικών. Η πρώτη φάση του προγράμματος αφορούσε την περίοδο του lockdown. Στηρίξαμε τις επιχειρήσεις, τον τομέα της υγείας και τους εργαζόμενους και στην δεύτερη φάση ετοιμάσαμε το έδαφος για επανεκκίνησης της οικονομίας και τόνισε πως το ύψος επιδότησης των εισοδημάτων στις τρεις φάσεις αγγίζει τα 500 εκατομμύρια ευρώ.

Αν αναλογιστεί κάποιος το ύψος αλλά και το πλέγμα όλων των σχεδίων ανέρχονται στα 3 δις και είναι το μεγαλύτερο στην Ευρώπη σημείωσε ο Υπουργός.

Κατά την ανακοίνωση των μέτρων του δεύτερου πακέτου στήριξης, ο κ. Πετρίδης ανακοίνωσε πως σε μερικές μέρες θα καταβληθεί το επίδομα στήριξης μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων. Επίσης ανακοίνωσε και την ένταξη της Κύπρου στο σχέδιο «sure» της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αφορά 38,11 εκατομμύρια που θα χρησιμοποιηθούν στην διατήρηση θέσεων εργασίας στην Κύπρο. Ο Υπουργός Οικονομικών είπε πως τα νέα σχέδια στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων και ανέργων θα είναι πέντε, σημειώνοντας ότι θα είναι πιο στοχευμένα σε σχέση με το τι ίσχυε μέχρι σήμερα, ενώ παράλληλα ανέφερε πως σε μερικές μέρες θα καταβληθεί το επίδομα στήριξης μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων.

«Με αυτά τα σχέδια συνεχίζεται το δίκτυ προστασίας» ανέφερε η Υπουργός εργασίας τονίζοντας πως από αύριο Πέμπτη αρχίζει η καταβολή των επιδομάτων. «Τα σχέδια έχουν εκπονηθεί μετά από κοινωνικό διάλογο. Στόχος της κυβέρνησης ήταν να συνεχίσει να απλώνει το δίκτυ προστασίας στους εργαζομένους» σημείωσε.

Υπάρχουν όροι και προϋποθέσεις σε όλα τα σχέδια τα οποία αφορούν την μείωση του κύκλου εργασιών άνω του 25%. Δεύτερο, τερματίζουμε τη αυτοδήλωση, πρέπει να υπάρχει βεβαίωση από εγκεκριμένο λογιστή. Το απεργιακό επίδομα καταχωρείται στον εργοδοτή ο οποίος υποχρεούται να το καταβάλει στον εργαζόμενο. Προϋπόθεση ότι σε όλα τα σχέδια να υπάρχουν απολύσεις μέχρι και τις 12/10/2020.

Τα πρώτο σχέδιο αφορά τις ξενοδοχειακές μονάδες και τα τουριστικά καταλύματα. Σε αυτό εντάσσονται οι ξενοδοχειακές μονάδες και τουριστικό κατάλυμα. Από τις 13/6 και θα ολοκληρωθεί στις 12/10/2020. ΘΑ υπάρχει επιδότηση του 90% των εργοδοτουμένων, με προΫπόθεση μείωση πέραν του 40% του κυκλικού εργασιών. Για όσες ξενοδοχειακές μονάδες αποφασίσουν να μην επαναδραστηριοποιηθούν η κάλυψη θα ανέρχεται στο 80%. Το ποσοστό της κάλυψης θα είναι στο 60% του μισθού.
Για όσους ξενοδοχοϋπάλληλοι απολύθηκαν πριν την 1η Μαρτίου και επαναπροσλήφθηκαν τότε στο ποσοστό επιδότησης θα συμπεριλαμβάνονται και αυτοί. «Κάνω έκκληση σε όλους να προσλάβουν αυτούς τους ανέργους».

Το δεύτερο σχέδιο αφορά οικονομικές δραστηριότητες οι οποίες συνδέονται με την τουριστική βιομηχανία ή τον τουρισμό και όσες επηρεάζονται από τον τουρισμό. Ολοκληρώνεται τέλος Αυγούστου. Μείωση του κύκλου εργασιών πέραν του 55% τότε θα υπάρχει επιδότηση του 60% των εργοδοτουμένων. Αν κάποιες επιχειρήσεις δεν επαναδραστηριοποιηθούν τότε η επιδότηση των εργοδοτουμένων είναι στο 80%. Το επίδομα ανέρχεται στο 60%.

Τρίτο σχέδιο αφορά, οικονομικές δραστηριότητες που δεν εντάσσονται στα προηγούμενα που έχουν μείωση πέραν του 40% για Ιούνιο και Ιούλιο και Αύγουστο στο 35%. Εάν εργοδοτούνται μέχρι τρία πρόσωπα τότε θα καλύπτονται και το 100% των εργαζομένων μέχρι και το 60%.

Το τέταρτο σχέδιο το οποίο αφορά την πλήρη αναστολή της επιχείρησης. Όσες επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές και δεν μπορούν να επαναδραστηριοποιηθούν. Στήριξη μέχρι 9 εργαζομένων θα είναι στο 100%, πέραν των 9 εργαζομένων στο 90%. Στήριξη μέχρι το τέλος Αυγούστου.

Το πέμπτο σχέδιο αφορά τους ανέργους. Θα καταβάλλεται επίδομα €360.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ