aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

ΑΛΛΑ ΣΠΟΡΑΛΛΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑΠαρουσίαση της Εθνικής Στρατηγικής για τον Αθλητισμό

Παρουσίαση της Εθνικής Στρατηγικής για τον Αθλητισμό

Παρουσιάστηκε σήμερα στο Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΠΑΝ) η Εθνική Στρατηγική για τον Αθλητισμό. Το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας θέτει ως βασική προτεραιότητά του τον Αθλητισμό, γιατί πιστεύει στις διαχρονικές αξίες που καλλιεργεί και αναπτύσσει.

Το ευ αγωνίζεσθαι, η προσπάθεια για αριστεία, η επιμονή, η αλληλεγγύη, η προσωπική υπέρβαση, η ευγενή άμιλλα, η συνεργασία, η ομαδικότητα και πάνω από όλα το ήθος, διδάσκονται μέσα από τον αθλητισμό, ο οποίος μπορείς να καταστεί εργαλείο για μια καλύτερη κοινωνία.

Για υλοποίηση της Εθνικής Στρατηγικής για τον Αθλητισμό ανατέθηκε η εκπόνηση σχετικής μελέτης σε διεθνή οίκο. Η μελέτη για τη θέσπιση Εθνικής Στρατηγικής για τον Αθλητισμό αποτελεί το πρώτο βήμα προς τον εκσυγχρονισμό και τη διαμόρφωση ενός νέου αθλητικού γίγνεσθαι, με στόχο την εναρμόνιση του κυπριακού αθλητισμού με τα σύγχρονα ευρωπαϊκά δεδομένα.

Η εφαρμογή της Εθνικής Στρατηγικής, θα κατοχυρωθεί με τη θέσπιση Ενιαίας Αθλητικής Νομοθεσίας για όλες τις παραμέτρους του Αθλητισμού μας. Παράμετροι, όπως η πολυπλοκότητα του ίδιου του αντικειμένου, η εμπλοκή πολλών φορέων άσκησης αθλητικής πολιτικής, η οικονομική διάσταση, αλλά και η κοινωνική διάσταση του αθλητισμού, επιβάλλουν την ανάγκη ριζικής αναδόμησης μιας Ενιαίας Αθλητικής Νομοθεσίας, που να ρυθμίζει με απόλυτη σαφήνεια, όλες τις παραμέτρους του αθλητισμού.

Η συγκεκριμένη μελέτη, θα αποσταλεί σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς από τους οποίους αναμένεται να αποσταλούν οι απόψεις και παρατηρήσεις τους, στη βάση πάντα των στρατηγικών σχεδιασμών του κάθε φορέα.

Ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, Κώστας Χαμπιαούρης, σε χαιρετισμό που απηύθυνε στο πλαίσιο της παρουσίασης αναφέρθηκε στις άμεσες δράσεις που προτίθεται να προβεί το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΠΑΝ), μέσω των δύο πυλώνων του πλαισίου πολιτικής, αναβαθμίζοντας το θεσμικό και διοικητικό πλαίσιο του αθλητισμού, καθώς και του πλαισίου λειτουργίας, που αφορά στις υποδομές και διοικητικές δομές.

Ταυτόχρονα, ανέφερε ο κ. Χαμπιαούρης, το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΠΑΝ), έχει προχωρήσει στην προετοιμασία προδιαγραφών, για άμεση προκήρυξη προσφορών, προκειμένου να επιλεγεί ομάδα επιστημόνων του Αθλητικού Δικαίου, η οποία θα αναλάβει την ετοιμασία της Ενιαίας Αθλητικής Νομοθεσίας.

Τόνισε, επίσης πως η Εθνική Στρατηγική για τον Αθλητισμό, αναμένεται να καθορίζει ξεκάθαρα τον ρόλο κάθε εμπλεκόμενου φορέα, καθώς και τους τρόπους αξιολόγησης των φορέων. Επίσης, πρόσθεσε ότι αναμένεται οι στρατηγικοί σχεδιασμοί, όλων των φορέων, να εναρμονιστούν με την Εθνική Στρατηγική για τον Αθλητισμό και να ευθυγραμμίζονται με τη μεθοδολογία, που έχει καθορίσει το Υπουργείο Οικονομικών. Όσον αφορά στον Στρατηγικό Σχεδιασμό για τον Σχολικό Αθλητισμό έχει ολοκληρωθεί.

Σημείωσε, επιπρόσθετα, πως το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, δίνει προτεραιότητα και στην κοινωνική διάσταση του αθλητισμού, για την ποιότητα ζωής των σημερινών μαθητών και αυριανών πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ήδη, επισήμανε, βρίσκονται στο στάδιο εφαρμογής δύο μεγάλα προγράμματα, προσανατολισμένα στην υγεία, το «Εθνικό πρόγραμμα αξιολόγησης φυσικής κατάστασης μαθητών και μαθητριών» και η «έκδοση κατευθυντήριων οδηγιών, για τη φυσική δραστηριότητα» του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας.

Τέλος, ο Υπουργός εξέφρασε τις θερμές του ευχαριστίες στα μέλη της Συμβουλευτικής Επιτροπής για την Εθνική Στρατηγική για τον Αθλητισμό, στην ανώτατη αθλητική Αρχή που είναι ο Κυπριακός Οργανισμός Αθλητισμού, στην Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή, στους λειτουργούς του ΥΠΠΑΝ και στους τρεις στενούς συνεργάτες του και συντονιστές του έργου, Φοίβο Ζαχαριάδη -Σύμβουλο του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας επί αθλητικών θεμάτων-, κα Κάλλη Χατζηιωσήφ και Κώστα Παπακώστα.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ