aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Οι νέοι ενάντια στον ρατσισμό

Η ΚΟΠ και Yπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, όπως ανακοινώθηκε προχθές, θα υλοποιήσουν ένα τετραετές πρόγραμμα σε εκπαιδευτικά ιδρύματα σε όλες τις επαρχίες με κεντρικό μήνυμα «Όλοι διαφορετικοί, όλοι ίσοι». Στόχος του προγράμματος είναι η σωστή διαπαιδαγώγηση των νέων ενάντια στον ρατσισμό κάθε είδους.

Η κ. Κάλλη Χατζηιωσήφ, επιθεωρήτρια Φυσικής Αγωγής Μέσης Εκπαίδευσης, θα έχει το γενικό συντονισμό εκ μέρους του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού για υλοποίηση του προγράμματος. Το πλάνο για την τρέχουσα σχολική περίοδο περιλαμβάνει τη διοργάνωση ενδοσχολικού πρωταθλήματος φούτσαλ, προαιρετικό πρωτάθλημα φούτσαλ αρρένων λυκείων σε περιφερειακή και παγκύπρια φάση και μία εορταστική εκδήλωση ανά επαρχία.

Στην ομιλία του ο πρόεδρος της ΚΟΠ Κωστάκης Κουτσοκούμνης τόνισε μεταξύ άλλων: «Ως ομοσπονδία, συναισθανόμενοι και την ευθύνη μας απέναντι στο κοινωνικό σύνολο, δεν περιοριζόμαστε μόνο στη διοργάνωση των πρωταθλημάτων. Στις προτεραιότητές μας είναι η ευαισθητοποίηση του φίλαθλου κοινού σε προβλήματα κοινωνικών ομάδων αλλά και η σωστή διαπαιδαγώγηση των νέων σε θέματα συμπεριφοράς στο χώρο του αθλητισμού και της ζωής γενικότερα. Είναι με ιδιαίτερη ικανοποίηση που δεχθήκαμε την άμεση θετική ανταπόκριση του υπουργείου σας στην πρόσκλησή μας για υλοποίηση του προγράμματος ενάντια στο ρατσισμό.

Έχω την άποψη ότι η σωστή αντιμετώπιση ανθρώπων με διαφορετικό χρώμα, γλώσσα, καταγωγή, θρησκεία, ικανότητα, είναι θέμα παιδείας και δεν θα μπορούσαμε να βρούμε καλύτερη επιλογή από τα εκπαιδευτικά μας ιδρύματα για να μεταδώσουμε αυτό το μήνυμα εναντίον κάθε είδους ρατσισμό. Αυτό το πρόγραμμα που ανακοινώνουμε σήμερα είναι επέκταση των ενεργειών μας και αποδέκτες των μηνυμάτων θα είναι οι νέοι μας, οι αυριανοί φίλαθλοι, αθλητές , πολίτες της κοινωνίας και ελπίζουμε, ότι με τη συνεργασία και του Υπουργείου Παιδείας, θα έχουμε θετικά αποτελέσματα.

Ο υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κώστας Καδής στο δικό του χαιρετισμό ανέφερε μεταξύ άλλων: «Με την εφαρμογή του προγράμματος στέλνουμε σημαντικά κοινωνικά και ανθρωπιστικά μηνύματα και παράλληλα αναδεικνύουμε το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει ο αθλητισμός και ειδικότερα το ποδόσφαιρο στην εξάλειψη κάθε είδους ρατσιστικού φαινομένου. Μέσα από το χώρο του γηπέδου ο μαθητής καλλιεργεί το σώμα και το μυαλό, μαθαίνει να έχει αυτοέλεγχο και αυτοπειθαρχία, να συνεργάζεται και να επικοινωνεί αποτελεσματικά με τους άλλους.

Ο στόχος του συνάδει απόλυτα και με το δεύτερο υπό έμφαση στόχο της φετινής σχολικής χρονιάς που αφορά στην ευαισθητοποίηση κατά του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας και την προώθηση της ισότητας και του σεβασμού στη διαφορετικότητα και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Η αντιρατσιστική πολιτική ενισχύεται από την εφαρμογή στα σχολεία μας του Κώδικα Συμπεριφοράς Κατά του Ρατσισμού και Οδηγού Διαχείρισης και Καταγραφής Ρατσιστικών Περιστατικών, όπως επίσης και από το μάθημα της Φυσικής Αγωγής στα σχολεία όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων, το οποίο αποσκοπεί, μεταξύ άλλων, να προάγει τον σεβασμό της διαφορετικότητας των ατόμων και την συνεργασία με όλους.  Εύχομαι από καρδιάς το πρόγραμμα να αγκαλιαστεί όπως του αρμόζει και να φέρει τα αναμενόμενα θεμιτά αποτελέσματα».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ