aekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaehtnikosomonoiaolympiakospaeekpafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLigaEuro 2020

Κυπριακό Πρωτάθλημα ΠοδοσφαίρουΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣΟ Ιωνάς βάζει… χέρι στους φακέλους της ΟΥΕΦΑ για ύποπτους αγώνες

Ο Ιωνάς βάζει… χέρι στους φακέλους της ΟΥΕΦΑ για ύποπτους αγώνες

Την ανησυχία του για τον υπερδιπλάσιο αριθμό των φακέλων για ύποπτα παιχνίδια που έφτασε από την ΟΥΕΦΑ κατά το τελευταίο πρωτάθλημα, απ’ ό,τι τα προηγούμενα χρόνια, εξέφρασε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Ιωνάς Νικολάου, στο πλαίσιο της συνάντησης που είχε σήμερα, με εκπροσώπους της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου (ΚΟΠ), κατά την οποία αποφασίστηκαν συγκεκριμένες ενέργειες οι οποίες θα αντιμετωπίσουν πιο δραστικά το φαινόμενο.

Μετά το πέρας της συνάντησης ο Υπουργός δήλωσε:

«Μετά από αξιολόγηση της κατάστασης όσον αφορά τις υποθέσεις για ύποπτους αγώνες ποδοσφαίρου στον τόπο μας, έχοντας υπόψη τους αριθμούς των φακέλων που έχουν σταλεί από την ΟΥΕΦΑ, έκρινα σκόπιμο ότι θα έπρεπε να συγκληθεί μια συνάντηση μαζί με την ΚΟΠ για να ανταλλάξουμε απόψεις αναφορικά με τα μέτρα που θα μπορούσαν να ληφθούν, με σκοπό να ενεργήσουμε πιο δραστικά αναφορικά με τη διερεύνηση και την πρόληψη αυτών των φαινομένων.

Σήμερα, εκκρεμούν 59 υποθέσεις για διερεύνηση, οι οποίες σχετίζονται με ύποπτα παιχνίδια, 21 φάκελοι έχουν φτάσει κατά το τελευταίο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου από την ΟΥΕΦΑ, και οι 16 από αυτούς αναφέρονται σε παιχνίδια που έχουν γίνει το 2016.

Πρόκειται για μια ανησυχητική κατάσταση, για έναν πολύ μεγάλο αριθμό φακέλων, εάν αναλογιστούμε ότι οι φάκελοι που είχαμε μέχρι στιγμής ήταν: το 2013 -14 ήταν 8 φάκελοι, το 2012-13 ήταν 10 φάκελοι και το 2010, 9 φάκελοι. Ο αριθμός των φακέλων που έφτασε κατά το τελευταίο πρωτάθλημα ήταν υπερδιπλάσιος από τα προηγούμενα χρόνια, γεγονός το οποίο μας ανησύχησε.

Γι’ αυτό συγκλήθηκε η σημερινή σύσκεψη κατά την οποία έγινε μια συζήτηση και αξιολόγηση με την ΚΟΠ για τα μέτρα τα οποία ήδη λαμβάνουν αλλά και τα μέσα τα οποία έχουμε στη διάθεσή μας για διερεύνηση αυτών των ύποπτων υποθέσεων, εφόσον δεν υπάρχει καταγγελία συγκεκριμένη όπου να καταγγέλλονται συγκεκριμένες ενέργειες για στημένα παιχνίδια, αλλά στοιχεία που προέρχονται από τη στοιχηματική δραστηριότητα, από την οποία η ΟΥΕΦΑ είχε κρίνει ότι εντάσσονται στην κατηγορία ύποπτων παιχνιδιών για σκοπούς διερεύνησης. Από τα στοιχεία της στοιχηματικής δραστηριότητας δεν σημαίνει ή δεν αποδεικνύεται άμεσα ότι πρόκειται για στημένο παιχνίδι.

Αξιολογώντας την κατάσταση έχουμε σήμερα αποφασίσει, σε συνεργασία με την ΚΟΠ να ερευνήσουμε συγκεκριμένες δυνατότητες που είναι:

Να διερευνηθεί από την ΟΥΕΦΑ ο τρόπος αντιμετώπισης του θέματος, στη βάση των στοιχείων που έχουν. Για το σκοπό αυτό υπεύθυνο στέλεχος της ΟΥΕΦΑ που χειρίζεται αυτά τα θέματα, θα προγραμματιστεί να είναι στην Κύπρο κατά το δεύτερο δεκαπενθήμερο Ιουλίου, ώστε να ανταλλάξουμε απόψεις.

Να διερευνηθεί από πλευράς της ΚΟΠ, με το νέο πρωτάθλημα, να αξιοποιηθούν πειθαρχικά, αποτελεσματικά μέτρα προς τα σωματεία και τους παράγοντες των ομάδων. Η παράκλησή μας ήταν να φθάνουν και σε σημείο υποβιβασμού ομάδας, η οποία επιδεικνύει μια συνεχή συμπεριφορά που χαρακτηρίζεται ως ή εντάσσεται στις περιπτώσεις των ύποπτων παιχνιδιών, με σκοπό να δοθεί σαφέστατο το μήνυμα σε όλους ότι η Ομοσπονδία επιδεικνύει μηδενική ανοχή επί των φαινομένων αυτών. Ο κ. Κουτσοκούμνης και οι συνεργάτες του ανέλαβαν να μελετήσουν αυτή μας την παράκληση και θα έχουμε τη δυνατότητα να συζητήσουμε στη συνέχεια τις προθέσεις τους, αναφορικά με τα μέτρα, τα οποία προτίθενται να λάβουν».

Ο κ. Νικολάου υπογράμμισε ότι σκοπός δεν είναι η ανάμειξη στα της ΚΟΠ, όπου δεν υπάρχει τέτοιο δικαίωμα, αλλά αυτά εντάσσονται στην προσπάθεια που καταβάλλεται από κοινού για να αντιμετωπιστούν αυτά τα φαινόμενα, προσθέτοντας ως τρίτο μέτρο την ανάληψη από μέρους του Υπουργείου Δικαιοσύνης να διερευνήσει την πιθανότητα δημιουργίας ποινικού αδικήματος για τους παράγοντες -προπονητές ή ποδοσφαιριστές- οι οποίοι συμμετέχουν σε στοίχημα που αφορά αγώνα της ομάδας τους, είτε αυτοί παίζουν στο παιχνίδι είτε δεν αγωνίζονται.

«Το ίδιο θα μπορεί να ισχύσει και για τους παράγοντες των ομοσπονδιών, είτε είναι ποδοσφαίρου είτε άλλων ομαδικών αθλημάτων. Δηλαδή, οι παράγοντες της ομοσπονδίας να μη δικαιούνται να συμμετέχουν σε στοίχημα για αγώνες που διεξάγονται στα πλαίσια του πρωταθλήματος που διενεργείται από την ίδια την ομοσπονδία», τόνισε.

Περαιτέρω, ο κ. Υπουργός ανέφερε ως άλλο ένα μέτρο το να ζητηθεί από την Εθνική Αρχή Στοιχημάτων να μην επιτρέψει το στοίχημα σε ομάδες της Β’ και της Γ’ κατηγορίας, και να περιοριστεί μόνο στο στοίχημα σε ομάδες της Α’ κατηγορίας, και αυτό να γίνεται υπό την προϋπόθεση ότι στο αθλητικό στοίχημα θα πρέπει να υπάρχει το γενικότερο το οποίο διενεργείται, να υπάρχουν και τρεις ομάδες του κυπριακού ποδοσφαίρου.

Επιπρόσθετα, ο κ. Υπουργός είπε ότι συμφωνήθηκε όπως για κάθε φάκελο ο οποίος έρχεται από την ΟΥΕΦΑ θα ετοιμάζεται μια έκθεση από πλευράς της Ομοσπονδίας, η οποία θα διευκολύνει το έργο της διερεύνησης. «Διαπιστώθηκε, δυστυχώς, για ακόμη μια φορά, ότι για να γίνει πιο αποτελεσματική η διερεύνηση αυτών των υποθέσεων είναι αναγκαία η ενίσχυση των μέσων που έχει στη διάθεσή της η Αστυνομία, με τη δυνατότητα άρσης του απορρήτου της τηλεφωνικής επικοινωνίας, κατά τρόπο ώστε να μπορεί η Αστυνομία, υπό κάποιες αυστηρές προϋποθέσεις, να θέτει υπό παρακολούθηση τηλεφωνικές συνδιαλέξεις», επεσήμανε. Ο κ. Νικολάου τόνισε ότι αναγνωρίζει τις ευαισθησίες που υπάρχουν από πλευράς κάποιων μελών της Βουλής, αλλά σίγουρα θα πρέπει να αξιολογηθούν όλα τα δεδομένα και να κρίνουμε την αναγκαιότητα, η οποία μπορεί να επιβάλλει τον περαιτέρω περιορισμό κάποιων δικαιωμάτων, με σκοπό την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη διερεύνηση πολύ σοβαρών υποθέσεων.

Παράλληλα, σημείωσε, η Αστυνομία θα εξαντλεί όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή της, περιλαμβανομένης ακόμη και της δυνατότητας να καλούνται για τις ύποπτες περιπτώσεις οι παράγοντες, οι προπονητές και οι ποδοσφαιριστές για να δώσουν κατάθεση. «Κανένας δεν θα μπορεί να ξεφεύγει πια της δυνατότητας διερεύνησης με σκοπό να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αυτή την κατάσταση», κατέληξε.

Ερωτηθείς κατά πόσον αυτή η σύσκεψη αποτελούσε πρωτοβουλία του Υπουργείου, ο κ. Νικολάου είπε ότι συγκλήθηκε όταν έλαβε ενημέρωση από την Αστυνομία αναφορικά με τον αριθμό των φακέλων που έχουν υποβληθεί φέτος, ο οποίος είναι ανησυχητικός.

«Ζήτησα να γίνει συνάντηση για να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε και εάν χρειαστεί θα το εξετάσουμε περαιτέρω και με τον Γενικό Εισαγγελέα», πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι η ΚΟΠ ήταν πλήρως συνεργάσιμη γύρω από τα θέματα αυτά, με κάποιες από τις εισηγήσεις που έχουν ήδη υιοθετηθεί να έχουν υποβληθεί από την ίδια την Ομοσπονδία, επιδεικνύοντας ιδιαίτερο ενδιαφέρον στο να προχωρήσουν να λάβουν πειθαρχικά μέτρα όσον αφορά τις ομάδες για τις οποίες υποβάλλονται ύποπτοι φάκελοι – κάτι που αναμένεται ότι θα πράξουν.

«Αναμένουμε να υπάρξουν δραστικά μέτρα και σύντομα, που να εφαρμόζονται τουλάχιστον από το νέο πρωτάθλημα», δήλωσε, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι όλες οι ομάδες που συγκροτούν την Ομοσπονδία θα επιδείξουν την ίδια συνεργασία γιατί η διαφύλαξη του ποδοσφαίρου δεν είναι υπόθεση που αφορά μόνο εμάς αλλά περισσότερο αυτούς που συμμετέχουν στο άθλημα.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ