aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Κυπριακό Πρωτάθλημα ΠοδοσφαίρουΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣNike εναντίον Adidas: «πόλεμος» με φόντο το ποδόσφαιρο (pics & vids)

Nike εναντίον Adidas: «πόλεμος» με φόντο το ποδόσφαιρο (pics & vids)

Η 11η Ιουλίου 1998 είναι μια ημέρα που θέλουν να ξεχάσουν όσοι ήταν στην αποστολή της εθνικής ομάδας της Βραζιλίας για το Μουντιάλ της Γαλλίας. Ο Ρονάλντο ήταν σε κακή κατάσταση. Ζαλιζόταν, έκανε εμετούς, οι φήμες έλεγαν ότι έπαθε ακόμα και κρίση επιληψίας. Οι συμπαίκτες του τον παρακολουθούσαν σοκαρισμένοι.

Ουδείς στη «σελεσάο» πίστευε ότι το «φαινόμενο» θα μπορούσε την επόμενη ημέρα να μπει στο «Σταντ ντε Φρανς» και να αγωνιστεί στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου κόντρα στους οικοδεσπότες. Άκουσαν με έκπληξη τον Μάριο Ζαγκάλο να ανακοινώνει ότι ο Ρονάλντο θα αγωνιστεί κανονικά.

Και έπαιξε. Ο… θρύλος λέει ότι ήταν αίτημα της Nike να είναι παρών στον τελικό ο Ρονάλντο. Η αμερικανική εταιρεία αθλητικών ειδών, χορηγός της Βραζιλίας, φέρεται να επέβαλε τη συμμετοχή του παίκτη. Ήταν ο κορυφαίος στον κόσμο. Και η Nike δεν προσέφερε στη Βραζιλία εκατομμύρια ευρώ για να μείνει εκτός του αγώνα ο σπουδαιότερος αθλητής που θα μπορούσε να την διαφημίσει.

Είναι απλά ένα ενδεικτικό γεγονός του τι μπορούν να κάνουν οι χορηγοί. Η Τσέλσι ανακοίνωσε επίσημα την Πέμπτη τη χορηγική συμφωνία της με την εταιρία Nike, αφήνοντας την Adidas, η οποία της προσέφερε… ψίχουλα σε σχέση με τα χρήματα που θα βάλει στα ταμεία της από την αμερικανική εταιρεία. Η γερμανική εταιρεία έδινε 30 εκατομμύρια λίρες ετησίως στους «μπλε», οι ανταγωνιστές τους προσέφεραν τα διπλάσια και έκαναν τη συμφωνία.

nikadi

Είναι μάχη ουσίας, αλλά και εντυπώσεων. Οι ομάδες και οι ποδοσφαιριστές είναι βιτρίνες. Όλοι τρέχουν να αγοράσουν την φανέλα της Adidas με το όνομα του Λιονέλ Μέσι. Ανάρπαστη γίνεται η φανέλα του Κριστιάνο Ρονάλντο, ο οποίος εκπροσωπεί τη Nike.
Είναι αλήθεια ότι τα τελευταία χρόνια η αμερικανική εταιρεία, κυρίως από το 2000 και έπειτα, έχει διευρύνει την διαφορά της σε ό,τι αφορά τα κέρδη σε σχέση με την αντίπαλό της. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι αποχώρησε από την ενεργό δράση ο σπουδαιότερος αθλητής, του οποίου υπήρξε χορηγός: ο Μάικλ Τζόρνταν. Ο θρύλος του μπάσκετ και η Nike ταυτίστηκαν απόλυτα. Ήταν ένα…

nikadi2

Το 2015 η Nike είχε συνολικά κέρδη που ανήλθαν σε 86,2 δισεκατομμύρια ευρώ. Η Adidas περιορίστηκε σε μόλις 17,1 δισεκατομμύρια ευρώ. Ωστόσο, η γερμανική εταιρεία ήταν η μεγάλη θριαμβεύτρια του τελευταίου Μουντιάλ. Στη Βραζιλία το 2014 οι δύο ομάδες του τελικού, Γερμανία και Αργεντινή, ήταν δικές της, όπως επίσης ο πολυτιμότερος παίκτης της διοργάνωσης, ο Λιονέλ Μέσι, ο καλύτερος τερματοφύλακας, Μάνουελ Νόιερ, αλλά και ο πρώτος σκόρερ του τουρνουά, Χάμες Ροδρίγκες. Την ίδια ώρα η Nike έβλεπε τα δικά της αστέρα, την Βραζιλία και τον Κριστιάνο Ρονάλντο να… καταποντίζονται. Η απάντηση της Nike ήρθε ένα χρόνο μετά όταν η Χιλή, της οποίας είναι χορηγός, επικράτησε της Αργεντινής στον τελικό του Κόπα Αμέρικα.

nikadi3

Στο πρόσφατο EURO της Γαλλίας, η Αdidas ήταν χορηγός των εννέα από τις 24 ομάδες (ποσοστό 37%), ακολουθούσε η Nike με έξι εθνικές ομάδες, η Puma με πέντε, ενώ οι υπόλοιπες τέσσερις ομάδες φορούσαν εμφανίσεις άλλων εταιρειών. Ωστόσο, η Nike είχε την υπεροχή σε ό,τι αφορούσε τους παίκτες – σταρ που την εκπροσώπησαν στα γήπεδα της Γαλλίας. Με πρώτο και καλύτερο τον τρεις φορές νικητή της «Χρυσής Μπάλας», Κριστιάνο Ρονάλντο, και τους Γουέιν Ρούνεϊ και Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς. Η Adidas σαφώς υστερούσε σε αυτό το κομμάτι, έχοντας ως κορυφαίους εκπροσώπόυς της τους Πολ Πογκμπά, Γκάρεθ Μπέιλ και Μεσούτ Οζίλ.

nikadi4

O ανταγωνισμός των δύο κολοσσών δεν περιορίζεται φυσικά μέσα στο γήπεδο. Κατά καιρούς εκατέρωθεν εκτοξεύονται κατηγορίας περί… κλοπής πνευματικής ιδιοκτησίας, καθώς μπορεί η μία να κυκλοφορήσει μια μπάλα με σχέδιο που είχε στα συρτάρια της η έτερη. Eξίσου έντονη είναι η κόντρα και στο θέμα της διαφήμισης. Ποια θα κυκλοφορήσει το καλύτερο, το πιο εντυπωσιακό, το πιο εμπνευσμένο σποτάκι; Στην προσπάθειά τους να γίνουν καλύτεροι από τους ανταγωνιστές τους μας προσφέρουν διαφημιστικά πραγματικά έργα τέχνης, όπως αυτό που κυκλοφόρησε η Nike με πρωταγωνιστή τον Κριστιάνο Ρονάλντο πριν από το φετινό EURO.

Κάτι, επίσης, αξιοσημείωτο είναι οι… εθνικότητες των ποδοσφαιριστών στους οποίους έχουν προτίμηση οι εταρείες. Για παράδειγμα, η Adidas επιλέγει κυρίως Βραζιλιάνους και ακολουθούν οι Ισπανοί και οι Γερμανοί. Η Nike προτιμά τους Αμερικανούς και κατόπιν Άγγλους και Βραζιλιάνους.

nikadi5

Οι κορυφαίες χορηγικές συμφωνίες ποδοσφαιρικών συλλόγων (μετά την ανακοίνωση ότι η Τσέλσι… προσχωρεί στη Nike)

1. Μπαρτσελόνα Nike 155 εκατομμύρια ευρώ ετησίως
2. Ρεάλ Μαδρίτης Adidas 145 εκατομμύρια ευρώ ετησίως μέχρι to 2026
3. Mάντσεστερ Γ. Adidas 98 εκατομμύρια ευρώ ετησίως μέχρι το 2025
4. Τσέλσι Nike 78 εκατομμύρια ευρώ ετησίως μέχρι το 2027
5. Μπάγερν Adidas 60 εκατομμύρια ευρώ ετησίως μέχρι το 2030
6. Άρσεναλ Puma 38,5 εκατομμύρια ευρώ ετησίως μέχρι το 2019
7. Λίβερπουλ New Balance 32 εκατομμύρια ευρώ ετησίως μέχρι το 2018
8. Γιουβέντους Adidas 25,5 εκατομμύρια ευρώ ετησίως μέχρι το 2022
9. Μίλαν Adidas 24,5 εκατομμύρια ευρώ ετησίως μέχρι το 2023
10. Παρί Σεν Ζερμέν Nike 24,5 εκατομμύρια ευρώ ετησίως μέχρι το 2022

Δείτε κάποια από τα εντυπωσιακότερα σποτάκια των δύο εταιρειών με πρωταγωνιστές τους κορυφαίους παίκτες του κόσμου:

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ