aekaelakritasanorthosisapoelapollonarisdoksakarmiotissasalaminaomonoiaolympiakosparalimnipafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Κυπριακό Πρωτάθλημα ΠοδοσφαίρουΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣΜεταρρύθμιση στο κυπριακό Sport Law

Μεταρρύθμιση στο κυπριακό Sport Law

Ο Ανδρέας Θεμιστοκλέους αρθρογραφεί στο blog του sportdebate.wordpress.com για τη μεταρρύθμιση στο κυπριακό Sport Law.

Αναλυτικά: «Ετοίμαζα ψες βράδυ μια παρουσίαση για την πρακτική εφαρμογή του αθλητικού δικαίου σε αθλητικούς οργανισμούς στην Κύπρο, με στόχο να συνεισφέρω στην περαιτέρω εκπαίδευση φοιτητών του τμήματος αθλητικής διοίκησης στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας.

Η διάλεξη μου θα γίνει την Τετάρτη και πραγματικά ανυπομονώ να μοιραστώ με τους φοιτητές γνώσεις και εμπειρίες, αλλά και να ανταλλάξουμε απόψεις. Είμαι ένθερμος υποστηρικτής της ανάπτυξης της κριτικής σκέψης, ανεξάρτητα ηλικίας, μέσα από το διάλογο, ειδικά με νέους και ανερχόμενους επαγγελματίες που έχουν συνήθως διαφορετικές αντιλήψεις και απόψεις και διαφορετική φιλοσοφία.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της προετοιμασίας μου, μελετούσα και φρεσκάριζα θεωρητικές γνώσεις και επανάφερα στο μυαλό μου διάφορες υποθέσεις, που είτε συμμετείχα ή διάβασα για εγκυκλοπαιδική γνώση, πάντοτε έχοντας την επαγγελματική υποστήριξη και καθοδήγηση ειδικών νομικών στην Κύπρο, την Ελλάδα, καθώς και στα ευρωπαϊκά φόρα στα οποία συμμετείχα, όπως τον Ευρωπαϊκό Σύνδεσμο Ποδοσφαιρικών Συλλόγων (ECA).

Συγκρίνοντας τη διαδρομή και την πρόοδο του αθλητισμού μας την τελευταία δεκαετία, τουλάχιστον, βρίσκω ότι ένας τομέας στον οποίο υστερούμε σημαντικά είναι στη δομή και λειτουργία της αθλητικής δικαιοσύνης. Και φυσικά δεν είναι μόνο αυτά, αφού και οι ίδιοι οι αθλητικοί νόμοι, πειθαρχικοί κανονισμοί, καταστατικά λειτουργίας και διενέργειας ανταγωνιστικού αθλητισμού είναι ως επί τω πλείστω πεπαλαιωμένα. Αν εξαιρέσω το ποδόσφαιρο, που ακόμα και εκεί υπάρχει τα τελευταία χρόνια πειραματισμός για εξεύρεση της πιο αποδοτικής δομής και που μάλιστα έχει σημαντική επιρροή/επαγγελματική καθοδήγηση από τα διεθνή δρώμενα, τα υπόλοιπα αθλήματα με ελάχιστες εξαιρέσεις έχουν σοβαρές ελλείψεις στη δομή και λειτουργία της αθλητικής δικαιοσύνης.

Στην καλαθόσφαιρα, η Ομοσπονδία σωστά διέκρινε πέρσι την έλλειψη δευτεροβάθμιου πειθαρχικού οργάνου και προχώρησε στις κατάλληλες θεσμικές αλλαγές μόλις πρόσφατα. Οι περισσότερες ομοσπονδίες έχουν μόνο πρωτοβάθμια πειθαρχικά όργανα. Στηρίζονται είτε στην καλή θέληση (κάποτε και λόγω άγνοιας) των μελών για εξωδικαστική διεκπεραίωση προβλημάτων ή στην ΑΔΕΑ (εξ ορισμού δικαιούται) για να λειτουργήσει ως δευτεροβάθμιο όργανο. Μια ΑΔΕΑ που διέπεται από κανονισμούς θεσπισμένους το 1969. Μια ΑΔΕΑ που υπολειτουργεί συχνά-πυκνά λόγω ελλιπούς στελέχωσης. Μια ΑΔΕΑ που ακόμα και οι ειδικοί δεν συμφωνούν πότε δύναται να έχει δικαιοδοσία, όταν δεν λειτουργεί σε πρωτοβάθμιο ή/και δευτεροβάθμιο επίπεδο.

Επιπλέον, εδώ και καιρό διάφοροι νομικοί κύκλοι έχουν θίξει την ανάγκη δημιουργίας μιας ανεξάρτητης αρχής αθλητικής διαιτησίας (independent arbitration) η οποία να αναγνωριστεί από τις αθλητικές αρχές ως «ανεξάρτητη» και «αμερόληπτη» και οι Ομοσπονδίες να υιοθετήσουν το δικαίωμα ομάδων, αθλητών και λοιπών εμπλεκομένων να καταφεύγουν σε αυτή την ανεξάρτητη αρχή για διαιτησία, είτε σε δευτεροβάθμιο ή σε τριτοβάθμιο επίπεδο. Κάτι όπως το σημερινό διεθνές διαιτητικό όργανο, γνωστό ως  «CAS», αλλά σε μικρογραφία και μόνο για τη χώρα μας.

Ας θεωρηθεί δεδομένο ότι η νομική μεταρρύθμιση και μετεξέλιξη θα αποβεί ωφέλιμη προς όλους τους εμπλεκομένους, ενώ θα βοηθήσει και οικονομικά, τόσο στη μείωση λειτουργικών/δικαστικών εξόδων (σε σχέση με σήμερα), όσο και στην πιο ευέλικτη και οικονομικά βιώσιμη συμμόρφωση προς υποχρεώσεις που απορρέουν από δικαστικές/διαιτητικές αποφάσεις.

Ειδικά οι ομοσπονδίες ατομικών αθλημάτων, όσο και ο αθλητισμός μας στο σύνολο του χρειάζεται να προσεγγίσει το συγκεκριμένο θέμα της αθλητικής δικαιοσύνης συγκεντρωτικά και ομοιόμορφα. Ταυτόχρονα, όπως πλειστάκις έχω αναφέρει, οι μπροστάρηδες του κυπριακού αθλητισμού (ΚΟΕ-ΚΟΑ) έχουν κατ’ εμένα ηθική υποχρέωση να παρέχουν πρώτα επιμόρφωση και ακολούθως υποστηρικτικές υπηρεσίες συμβουλευτικού χαρακτήρα περισσότερο, τουλάχιστον ως ενδιάμεση λύση μέχρι να εκπαιδεύσουμε τα στελέχη μας, να προσθέσουμε νέα στελέχη κατάλληλα καταρτισμένα και να αξιοποιήσουμε πλήρως τα οφέλη μιας προοδευτικής δομής στην αθλητική δικαιοσύνη της χώρας μας.

Το επίπεδο της αθλητικής δικαιοσύνης, η δομή και η λειτουργία περισσότερο, οφείλουν να αντανακλούν την αγωνιστική πρόοδο που έχει επέλθει στον κυπριακό αθλητισμό και προς αυτή την κατεύθυνση καταθέτω τη σημερινή μου εισήγηση προς κάθε ενδιαφερόμενο».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ