aekaelakritasanorthosisapoelapollonarisdoksakarmiotissasalaminaomonoiaolympiakosparalimnipafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Κυπριακό Πρωτάθλημα ΠοδοσφαίρουΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣΛουκά: Ρίχνει λάδι στη φωτιά για την αντιπαράθεση στην ΚΟΕ

Λουκά: Ρίχνει λάδι στη φωτιά για την αντιπαράθεση στην ΚΟΕ

Με επιστολή του ο διευθυντής της Κυπριακής Ομοσπονδίας Πάλης, Λούκας Λουκά, αναφέρεται στα τεκταινόμενα στην Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή και ρίχνει λάδι στη φωτιά. Μεταξύ άλλων αναφέρει:

«Αγαπητή Σύνταξη,

Παρακολουθώ με τη δέουσα προσοχή τα τεκταινόμενα στην Ολυμπιακή Επιτροπή και τις ανακοινώσεις που εκδίδονται ένθεν και ένθεν προσπαθώντας να κατανοήσω όχι το θέμα και τη διαφορά που προέκυψε από τις πράξεις των Διοικούντων, γιατί αυτή ήταν δεδομένη με την επικράτηση της συγκεκριμένης ομάδας, αλλά τη γνώση όσον αφορά τη Λειτουργία και το Νομοθετικό πλαίσιο στο οποίο αυτοί οι Κύριοι έχουν ενταχθεί για να υπηρετήσουν, ‘’υποτίθεται’’ το Ολυμπιακό Κίνημα.

Μετά λύπης μου παρατηρώ ότι Αξιωματούχοι του Αθλητισμού και του Ολυμπιακού Κινήματος εν γένει, οι οποίοι υπηρετούσαν ή και εξακολουθούν να υπηρετούν τις θέσεις αυτές δεν γνωρίζουν το νομοθετικό πλαίσιο μέσα στο οποίο ήταν ενταγμένη η Κ.Ο.Ε. και με βάση το οποίο ελάμβαναν τις όποιες αποφάσεις. Ούτε καν την πεθερά τους δεν μπαίνουν στον κόπο να ρωτήσουν πως λειτουργεί ένας Διεθνής Οργανισμός σε μια άλλη χώρα.

Είναι γεγονός ότι μετά την αποχώρηση των εμβληματικών προσωπικοτήτων που Διοικούσαν την Κ.Ο.Ε. για σειρά δεκαετιών θα επέρχετο μια διοικητική αστάθεια η οποία είναι άγνωστο ακόμα που θα μας οδηγήσει ως αθλητισμό στο σύνολο του.

Είναι επίσης γεγονός ότι το Νομοθετικό πλαίσιο το οποίο επέλεξαν να εντάξουν την Κ.Ο.Ε. το μακρινό 1990 αυτοί που το επέλεξαν δεν ήταν το κατaλληλότερο.

Θα μπορούσε να δημιουργηθεί το αναγκαίο θεσμικό πλαίσιο όπως έγινε στην περίπτωση του Ερυθρού Σταυρού (πολύ πιο πριν – 1967), αντί αυτού επέλεξαν να διατηρήσουν το status της Κ.Ο.Ε. ως Σωματείο με τις συνέπειες να φαίνονται σήμερα. Και γιατί σήμερα; Γιατί σήμερα δεν υπάρχει η εμβληματική προσωπικότητα η οποία να βγει μπροστά και να λύσει με τον έναν ή τον άλλο τρόπο το θέμα.

Γιατί σήμερα με την εφαρμογή του Νόμου Ν.104(1)/2017 το κράτος δια του Υπουργείου Εσωτερικών προχώρησε στην εκκαθάριση του Μητρώου Εγγραφής Σωματείων και Ιδρυμάτων. Ένα μητρώο στο οποίο περιελάμβανε 7,000 Σωματεία με διπλές και τριπλές νομικές προσωπικότητες, Σωματεία και Ιδρύματα τα οποία επιδίδονται σε εμπορικές δραστηριότητες, Συνδικαλιστικές δράσεις και το κυριότερο συγκεκριμένες επιτηδειότητες οι οποίες στον αθλητισμό αναδεικνύονται κατά κύριο λόγο. Μια οικογένεια δημιουργεί ένα Σωματείο με τον Πατέρα Πρόεδρο, τη σύζυγο του Αντιπρόεδρο, τον κουνιάδο του ταμία, συλλέγει και είκοσι υπογραφές από περαστικούς ή γνωστούς και φίλους και προσλαμβάνει την κόρη του ή τον υιό του προπονητή εξασφαλίζοντας έτσι τις κρατικές χορηγίες από τον Κ.Ο.Α. ή άλλους Οργανισμούς Δημόσιας ωφέλειας. Αυτά είναι τα Σωματεία μας Κύριοι στον Αθλητισμό και ως απότοκο των Σωματείων αυτών είναι οι Ομοσπονδίες οι οποίες εκλέγονται από τα Σωματεία και οι οποίες ψηφίζουν και δίνουν 23 ψήφους στις Γενικές Συνελεύσεις της Κ.Ο.Ε.

Με αυτή την κατάσταση Κύριοι δεν πάμε πουθενά. Μας έχουν πάρει χαμπάρι στο εξωτερικό και μας κυνηγούν.

Η Γαλλία η οποία είναι πρότυπο εθελοντισμού στην Ευρώπη έχει 1,080 Σωματεία ανά εκατομμύριο πολιτών της. Εμείς το εκατομμύριο δεν το αγγίζουμε πληθυσμιακά και έχουμε 7,000. Αυτές δεν είναι δικές μου διαπιστώσεις αλλά διαπιστώσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδιας για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Και έρχομαι τέλος στο επίμαχο θέμα της κας Όλγας Πιπερίδου.
Κατηγορείται με τον τρόπο που κατηγορείται από μία κατά παραγγελία έρευνα εξ όσων φαίνεται που σκοπό είχε και έχει την απομάκρυνση της από την Κ.Ο.Ε. με το οποιοδήποτε κόστος. Αυτό για μένα και πολλούς άλλους ήταν γνωστό από την ημέρα της κηδείας του μακαριστού Ουράνιου Ιωαννίδη.

Ας ρίξουμε μια ματιά στο Καταστατικό που ενέκρινε η Κ.Ο.Ε. στην Καταστατική της συνέλευση στις 10 Δεκ. 2019.

Έναν καταστατικό το οποίο παραχωρεί και εξισώνει ψήφο ατόμων (επίτιμους) με ψήφο Ομοσπονδίας που εκπροσωπούν Σωματεία Μέλη.

Και ερωτώ ευθέως. Ποιος Έφορος Εγγραφής Σωματείων και Ιδρυμάτων θα δεχόταν τέτοια πρόνοια με βάση των περί Εγγραφής Σωματείων και Ιδρυμάτων νόμο; Απάντηση; Κανένας. Επί του θέματος υπήρξε ανάλογη γνωμάτευση από την Γενική Εισαγγελία. Για όσους θα προσπαθήσουν να αμφισβητήσουν την υπό αναφορά γνωμάτευση της Γενικής Εισαγγελίας, είμαι έτοιμος να παραθέσω και σχετική βιβλιογραφία επί του θέματος η οποία επεξηγεί γιατί μια Ομοσπονδία – Συνομοσπονδία ή Ένωση όπως είναι η Κ.Ο.Ε. δεν μπορεί να γίνεται αποδεκτή η ισότητα της ατομικής ψήφου με την οντότητα . Αλλά και στην περίπτωση που δεν θα υπήρχε η ως άνω δυσκολία με την εξίσωση της ατομικής ψήφου με την ψήφο οντότητας όπως π.χ. στην Παραολυμπιακή Επιτροπή γιατί υπήρξε η διαγραφή της και ποιος ευθύνεται σ’ αυτή την περίπτωση.
Εκεί φυσικά δεν υπάρχει Όλγα Πιπερίδου και ως εκ τούτου δεν ευθύνεται κανένας. Οι κ.κ. Γεωργίου, Θεοφυλάκτου, Χριστοφόρου που ήταν και Μέλη της Παραολυμπιακής Επιτροπής όταν ψήφιζαν υπέρ της έρευνας στην Κ.Ο.Ε. ποια ήταν η θέση τους για την Παραολυμπιακή; Και σε ποια διαβήματα προχώρησαν ούτως ώστε να αποδώσουν τις ανάλογες ευθύνες;

Κύριοι, σταματάτε να εμπαίζετε τις Ομοσπονδίες και τον αθλητισμό εν γένει. Σταματάτε να προβάλετε ανυπόστατους ισχυρισμούς σε σχέση με τις εμπάθειες και τα συμφέροντα που εξυπηρετείτε.

Δεν είμαστε όλοι οι ίδιοι. Κάποιοι από εμάς αντιλαμβάνονται τα τεκταινόμενα. Ανάλογα με τα πεπραγμένα σας θα βρίσκετε και τις κατάλληλες απαντήσεις οι οποίες θα συνοδεύονται πάντοτε με μέτρα. Τα μέτρα αυτά μπορεί να είναι δικαστικά έναντι του εκτελεστικού της Κ.Ο.Ε. για τυχόν ευθύνες λόγο άγνοιας και ανικανότητας να ανταποκριθείτε στα καθήκοντα της θέσης που έχετε επιλέξει να υπηρετήσετε.

Δεν σας ευθύνεται κανείς Κύριοι εάν για χρόνια τώρα πηγαινοέρχεστε στην Κ.Ο.Ε. προβάλλεστε ως Μέλη του Εκτελεστικού Συμβουλίου, πράττεται και υποστηρίζετε τα προσωπικά σας συμφέροντα χωρίς να γνωρίζετε το νομικό καθεστώς στο οποίο θα έπρεπε να λειτουργεί η Κ.Ο.Ε. και κατά πόσο αυτό ανταποκρινόταν στις απαιτήσεις των καιρών.

Ευθύνονται αυτοί που σας εκλέγουν, εμείς δηλ. οι Ομοσπονδίες και αυτοί που σας ανέχονται που δεν είναι άλλοι από τον Κ.Ο.Α. και το Υπουργείο Παιδείας και Αθλητισμού που σας χρηματοδοτεί.

Η λύση που έχει δοθεί με τον τρόπο που έχει δοθεί είναι κατά την άποψη μου η καταλληλότερη. Όπως ο Κ.Ο.Α. αναγνωρίζει τα συστατικά της Κ.Ο.Ε. που είναι οι αθλητικές Ομοσπονδίες, με το ίδιο καθεστώς θα έπρεπε να αναγνωρίζει και τις συνομοσπονδίες (Κ.Ο.Ε. και Παραολυμπιακή).

Τα υπόλοιπα που γίνονται και γράφονται είναι για να δικαιολογήσουν ορισμένοι την άγνοια τους επί του θέματος, αλλά και τις προθέσεις τους.

Σας ευχαριστώ για το χρόνο σας.

ΛΟΥΚΑΣ ΛΟΥΚΑ
Κ.Ο.ΠΑΛΗΣ.».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ