aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Κυπριακό Πρωτάθλημα ΠοδοσφαίρουΑΚΑΔΗΜΙΕΣΗ πιο σπουδαία επένδυση των ομάδων

Η πιο σπουδαία επένδυση των ομάδων

ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΜΟΥΣΚΑΛΛΗ

Η πιο καλή και αποδοτική επένδυση των ποδοσφαιρικών σωματείων, είναι η πρόσληψη του κατάλληλου προπονητή. Την αξία μιας ομάδας τη διαμορφώνει ένας ικανός, ποιοτικός και πληθωρικός προπονητής. Αυτός με τις αρχές και αξίες του, θα εμπνεύσει το ποδοσφαιρικό του προσωπικό και θα το οδηγήσει στις επιτυχίες. Αυτός με την ανθρωπιά και τον χαρακτήρα του θα εμπνεύσει τη διοίκηση και τους φιλάθλους, στοιχεία τόσο απαραίτητα στη διεξαγωγή της προπονητικής και ποδοσφαιρικής διαδικασίας.

Είναι γεγονός ότι η πιο σημαντική αλλά και δύσκολη αποστολή ενός ποδοσφαιρικού σωματείου, καθίσταται όλο και πιο πυκνά η εξεύρεση ικανού και κατάλληλου προπονητή. Η εξασφάλιση των απαραίτητων ποδοσφαιριστών, ιδιαίτερα τώρα με τον επαγγελματισμό των ομάδων μας είναι εύκολη. Η ποδοσφαιρική ομάδα είναι πολύ πιθανόν να μην πετύχει σ’ όλους τους ποδοσφαιριστές που θα εντάξει στο δυναμικό της. Αυτό το γεγονός είναι αρνητικό. Όχι όμως καθοριστικό. Αν όμως μια ποδοσφαιρική ομάδα προσλάβει ένα προπονητή, χωρίς χαρακτήρα, αξίες, ποδοσφαιρική υποδομή, όραμα, γνώσεις και ταλέντο, το γεγονός αυτό είναι σημαντικά αρνητικό και ίσως και καθοριστικό για την πορεία της ποδοσφαιρικής ομάδας. Ο προπονητής αποτελεί την πιο σπουδαία και σημαντική επένδυση για ένα σωματείο.

Οι ποδοσφαιριστές αποτελούν αξίες τις οποίες θα πρέπει να διαχειριστεί ο προπονητής και να τις  μετατρέψει σε επένδυση. Οι ποδοσφαιρικές ομάδες, πρέπει στο θέμα πρόσληψης προπονητή, να είναι πολύ προσεκτικές, υπομονετικές, πιεστικές. Να αναζητούν και να αναλύουν όλες τις πληροφορίες για τον άνθρωπο προπονητή που θα εμπιστευθούν, τις τύχες της ομάδας τους. Οι πρόχειρες αναλύσεις, οι αβέβαιες πληροφορίες, οι συναισθηματισμοί και η επιπολαιότητα είναι κακοί σύντροφοι στην προσπάθεια εξεύρεσης του κατάλληλου ηγέτη – προπονητή.

Πολλές φορές το οικονομικό μέρος, αποκλείει καλούς, ποιοτικούς και ικανούς προπονητές να εργασθούν στις διάφορες ομάδες. Θεωρώ ότι η σκέψη αυτή είναι  λανθασμένη και επιζήμια. Ο καλός, αποτελεσματικός, ταλαντούχος προπονητής, θα ανεβάσει την αξία των ποδοσφαιριστών και της ομάδας, έτσι ώστε η αμοιβή του, να μοιάζει πολύ μικρή ανάλογα με την αξία που έδωσε στην ομάδα , στους στόχους της και στους ποδοσφαιριστές της.

Ο προπονητής, εργάζεται ακατάπαυστα, κάθε μέρα, κάθε νύχτα, κάθε στιγμή. Οι γνώσεις αλλά κυρίως η βαθυστόχαστη ποδοσφαιρική και ανθρωπιστική φιλοσοφία του διεγείρουν την ομαδική προσπάθεια για πρόοδο, ανάπτυξη και επιτυχίες. Καθίσταται ο μπροστάρης της προσπάθειας ολόκληρης της ομάδας. Ο προπονητής, ο καλός προπονητής, ο παθιασμένος με τη δουλειά του προπονητής είναι πάντοτε παρών και πρωταγωνιστής. Δεν τραυματίζεται, δεν αρρωσταίνει, χρησιμοποιά όλο τον χρόνο του στη διάθεση της ομάδας. Είναι στις επάλξεις σ’ όλους τους αγώνες της ομάδας του και την καθοδηγά για να υλοποιήσει τους στόχους της. Η καθημερινότητα του προπονητή είναι πλήρης εργασιακού ωραρίου.

Η κύρια προσπάθεια των διοικήσεων των ομάδων μας, πρέπει να είναι διαχρονικά, η παρακολούθηση,  εξεύρεση και πρόσληψη των καλύτερων προπονητών. Ο προπονητής είναι ο ηγέτης της ποδοσφαιρικής ομάδας, ο εμπνευστής, ο καθοδηγητής, ο φάρος από τον οποίο όλοι παίρνουν το φως της δύσκολης αποστολής και του οράματος της ομάδας. Ο προπονητής είναι ο άνθρωπος που εμπνέει όχι μόνον τους ποδοσφαιριστές της ομάδας του, καθημερινά αλλά εμπνέει γενικά και την κοινωνία. Διότι το ποδόσφαιρο είναι κοινωνικό αγαθό και σαν τέτοιο πρέπει να το υποστηρίζουμε και να το προστατεύουμε.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ