aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Κυπριακό Πρωτάθλημα ΠοδοσφαίρουΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣΗ κυπριακή αθλητικογραφία απέδειξε το υψηλό της επίπεδο

Η κυπριακή αθλητικογραφία απέδειξε το υψηλό της επίπεδο

Πραγματοποιήθηκαν την Πέμπτη, 2 Δεκεμβρίου 2021, τα Β’ Δημοσιογραφικά Βραβεία της Ένωσης Αθλητικογράφων Κύπρου (ΕΑΚ), μέσω των οποίων αναδείχθηκε γι’ ακόμη μία φορά η ποιοτική δουλειά που γίνεται στην κυπριακή αθλητική δημοσιογραφία. Στη διάρκεια της εκδήλωσης, που έλαβε χώρα στο Cine Studio του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, παραδόθηκαν τα βραβεία στους νικητές των εννέα κατηγοριών καθώς και τιμητικές πλακέτες σε δημοσιογράφους για το έργο τους μέσα στη χρονιά.

Την τελετή, η οποία μεταδόθηκε ζωντανά μέσω live streaming, παρουσίασε η δημοσιογράφος και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΑΚ, Μαρίνα Αργυρού.

Την τελετή τίμησαν με την παρουσία τους ο πρόεδρος του ΚΟΑ κ. Ανδρέας Μιχαηλίδης, ο οποίος εκπροσώπησε και τον Υπουργό Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας κ. Πρόδρομο Προδρόμου. Παρέστησαν, επίσης, ο Σύμβουλος του Προέδρου της Δημοκρατίας επί Θεμάτων Αθλητισμού κ. Φοίβος Ζαχαριάδης, ο πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Κύπρου κ. Γιώργος Φράγκος, αντιπροσωπεία του ΠΣΑΤ αποτελούμενη από την γενική γραμματέα κα. Ασπασία Βελονάκη, και τον αναπληρωτή ταμία κ. Αντώνη Παπουτσάκη, ο επικεφαλής των Τουρκοκύπριων αθλητικογράφων, κ. Μπουρχάν Γκουρκάν μαζί με συνεργάτες του και ο Σύμβουλος του ΠτΔ επί θεμάτων Διαφορετικότητας κ. Κώστας Γαβριηλίδης.

Η Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή εκπροσωπήθηκε με το μέλος του Ε.Σ. κ. Δημήτρη Λεοντή, η Κυπριακή Παραολυμπιακή Επιτροπή με τον αντιπρόεδρο κ. Ευθύμιο Πολυδώρου, ενώ από πλευράς των συνεργατών της ΕΑΚ, παρόντες ήταν ο πρόεδρος του ΡΙΚ κ. Μιχάλης Μιχαήλ, ο αντιπρόεδρος της Cyta κ. Χάρης Μίλλας, το μέλος του Δ.Σ. της ΟΠΑΠ Κύπρου κ. Ισίδωρος Μακρίδης, ο αντιπρόεδρος του ΚΟΑ κ. Κωστάκης Κουκκουλής και τα μέλη του Δ.Σ. Ανδρόνικος Ανδρονίκου, Χρίστος Ερ. Νεοφύτου, Μιχάλης Ιωάννου, Κάλλη Χατζηιωσήφ και Σωτήρης Αδάμου.

«Χωρίς εσάς δεν μπορεί ο αθλητισμός»

Εκ μέρους του Υπουργού Παιδείας κ. Πρόδρομου Προδρόμου, ο οποίος βρισκόταν στο Προεδρικό Μέγαρο για την επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου, μετέφερε την ομιλία του ο πρόεδρος του ΚΟΑ, Ανδρέας Μιχαηλίδης. «Η τελετή των Β’ Δημοσιογραφικών Βραβείων είναι κορυφαία στιγμή γιατί σε μία σεμνή τελετή η ΕΑΚ απονέμει βραβεία και επαίνους στους επαγγελματίες που βρίσκονται πίσω από τη μετάδοση όλων των αθλητικών γεγονότων που συμβαίνουν στη χώρα μας» ανάφερε μεταξύ άλλων στο μήνυμά του ο κ. Προδρόμου. Από την πλευρά του ο κ. Ανδρέας Μιχαηλίδης, σημείωσε: «Ο ΚΟΑ με την ΕΑΚ είχε και έχει εξαιρετικές σχέσεις. Η συνεργασία αυτή έρχεται από πολύ παλιά και θα συνεχιστεί και στις μέρες μας. Ο οργανισμός είναι εδώ εν πλήρη απαρτία και αυτό δείχνει νομίζω πόσο σημαντική νιώθουμε αυτή τη συνεργασία. Έχετε, φίλοι, αθλητικογράφοι να παίξετε σημαντικό ρόλο. Παλιά όταν ξεκίνησα την προπονητική μου με έπαιρναν τηλέφωνο οι παλιοί σας συνάδελφοι και μου έλεγαν πόσα-πόσα το παιχνίδι, ποιοι έπαιξαν, μας λες τις αλλαγές. Τώρα τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά. Σας λέμε γιατί έγραψες αυτό και γιατί έγραψες εκείνο. Με αυτή την εξέλιξη θέλουμε να συνεχίσουμε τη συνεργασία μας, συνεχίστε να κάνετε τη δουλειά σας. Χωρίς εσάς δεν μπορεί ο αθλητισμός, κακά τα ψέματα».

«Αποδεικνύει το υψηλό επίπεδο»

Ο πρόεδρος της ΕΑΚ, Ηρόδοτος Μιλτιάδους, στον δικό του χαιρετισμό είπε: «Η μεγάλη ανταπόκριση των συναδέλφων και το ενδιαφέρον που επέδειξαν μας ικανοποιεί πλήρως και μας δίνει ώθηση στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΑΚ να συνεχίσουμε τη δουλειά που ξεκινήσαμε σε αυτό το θεσμό. Βλέποντας τα νικητήρια θέματα, αλλά και όλες τις υποψηφιότητες, δεν σηκώνει καμία αμφιβολία ότι το επίπεδο της αθλητικής δημοσιογραφίας στην Κύπρο είναι σε πολύ καλό επίπεδο. Την ίδια στιγμή, υπάρχουν κι άλλα περιθώρια να γίνουμε καλύτεροι κι αυτό στοχεύουμε με τα βραβεία αυτά. Να δώσουμε κίνητρα στους συναδέλφους, όπως και με άλλες δράσεις που τρέχουμε» επεσήμανε. Ο Ηρόδοτος Μιλτιάδους είπε ακόμη: «Η σημερινή τελετή αποδεικνύει το υψηλό επίπεδο της αθλητικογραφίας στη χώρα μας, αλλά και τα προβλήματά μας είναι πολλά και είναι πολλές οι προσπάθειές της ΕΑΚ και της Ένωσης Συντακτών αλλά και των ιδίων των δημοσιογράφων για να αντιμετωπίσουμε αυτά τα προβλήματα, όπως είναι χαμηλοί μισθοί, οι αυξημένες ώρες εργασίας και με τον κορωνοϊό τώρα. Είναι προβλήματα που προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε και είμαι σίγουρος με τους φορείς που είναι εδώ και μας βοηθούν, θα κάνουμε βήματα μπροστά και θα ξεπεράσουμε τα οποιαδήποτε προβλήματα».

Από πλευράς του ΠΣΑΤ, η Γενικός Γραμματέας Ασπασία Βελονάκη, ανάφερε: «Η ΕΑΚ και ο ΠΣΑΤ είναι ενωμένοι με ισχυρούς και ιστορικούς δεσμούς. Είναι ενωμένοι σε μία πορεία κοινών αγώνων για την αθλητική δημοσιογραφία και όχι μόνο. Όπως άλλωστε είναι και η Ελλάδα με την Κύπρο στους αγώνες για την ελευθερία και τη δημοκρατία».

Οι υποστηρικτές

Το παρών τους έδωσαν και οι εκπρόσωποι των υποστηρικτών της ΕΑΚ, τους οποίους ευχαριστούμε για τη στήριξή τους που ήταν σημαντική στην υλοποίηση για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά των δημοσιογραφικών βραβείων. Τον διαχρονικό υποστηρικτή ΟΠΑΠ Κύπρου. Τις Cytavision, Unicars, Τράπεζα Κύπρου. Τις CNP CYPRIALIFE, Hercules και Psaltis Auto Parts. Και τους συνεργάτες της ΕΑΚ, τον Κυπριακό Οργανισμό Αθλητισμού (ΚΟΑ) και το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας.

Οι νικητές των Β’ Δημοσιογραφικών Βραβείων:

«Φωτογραφία-Ποδόσφαιρο»: Βικτώρια Λεάνδρου

Για τη φωτογραφία με την απόκρουση του τερματοφύλακα της ΠΑΕΕΚ, Πάτρικ Πρόσεκ, στον αγώνα με τον Εθνικό.

«Φωτογραφία-Σπορ»: Ανδρέας Ιακώβου

Για τη φωτογραφία με τίτλο «Swim Run – Πληγωμένος αθλητής από τη διαδρομή στον Πρωταρά», όπου αθλητής διακρίνεται να κολυμπά στη θάλασσα, έχοντας σοβαρές πληγές στα χέρια, από πτώση νωρίτερα στο τρέξιμο

«Φωτογραφία-Μακριά από τη δράση»: Ξενοφών Καράκαλος

Για τη φωτογραφία με τους καλαθοσφαιριστές της ΑΕΛ, Κόρεϊ Μάνιγκολτ και Μπράντον Έιβερετ, σε παιχνίδι με την ΕΘΑ.

«Φωτογραφία-Συναισθήματα στον Αθλητισμό»: Ξενοφών Καράκαλος

Για τη φωτογραφία με πανηγυρισμό καλαθοσφαιρίστριας του Λουξεμβούργου, μετά τη νίκη επί της Ιρλανδίας στον τελικό του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Γυναικών Μικρών Χωρών της FIBA στη Λευκωσία.

«Αρθρογραφία»: Πανίκος Κωνσταντίνου

Για το κείμενό του που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα 24sports.com.cy με τίτλο: «Σχεδόν 100 χρόνια ξανά… σχηματισμός 3-4-3».

«Αφιέρωμα»: Μυρτώ Ζουμίδου (δημοσιογράφος), Γιώργος Χριστοφόρου (φωτογράφος)

Για το αφιέρωμα στην ομάδα μπάσκετ σε τροχοκάθισμα Nicosia Team Rollers με τίτλο: «Ρολάρουν στο παρκέ της ζωής!», το οποίο δημοσιεύθηκε στο philenews.com.

«Συνέντευξη»: Πέτρος Πετρή

Για τη συνέντευξη στην omada.reporter.com.cy με τίτλο: «Ο Αντώνης Γιωργαλλίδης μιλά για τον τραυλισμό και το bullying που γνώρισε».

«Ντοκιμαντέρ / Βίντεο Αφιέρωμα»: Ανδρέας Δημητρίου (Αρχισυνταξία), Γιώργος Σαζεΐδης, Σάββας Σταύρου (Δημοσιογράφοι), Κυριάκος Σεραφείμ, Ευάγγελος Βαρνάβα, Κωστάκης Σαββίδης (Παραγωγή, Μοντάζ, Κινηματογράφηση)

Για τη δημιουργία ντοκιμαντέρ πέντε επεισοδίων συνολικής διάρκειας περίπου έξι ωρών, αφιερωμένο στην κατάκτηση του πρωταθλήματος από την Ομόνοια, μετά από έντεκα χρόνια. Τίτλος του: «Ομάδα από ατσάλι».

«WEB TV / Περιγραφή αγωνιστικού γεγονότος»: Χάρης Μιλτιάδους

Για τη σειρά επεισοδίων του καναλιού Football Scratch στο Youtube με τίτλο «Από το τίποτα στα πάντα» με θέμα ποδοσφαιριστές που ξεκίνησαν από το τίποτα και έφθασαν στην καταξίωση.

Οι τιμητικές βραβεύσεις

Στη φετινή εκδήλωση η ΕΑΚ τίμησε 16 δημοσιογράφους, για το αξιόλογο δημοσιογραφικό έργο που παρήγαγαν τον τελευταίο χρόνο. Πρόκειται για τους πιο κάτω:

-Στέλιο Παπαμωυσέως, για τη συγγραφή του βιβλίου «1961-2021» 200 παίκτες, μια ιστορία

-Κώστα Παπαδόπουλο, για τη συγγραφή του βιβλίου Μιλένκο Σπόλιαριτς «Πως… δεν θα γίνεις ποδοσφαιριστής»

-Πέτρο Χατζηχριστοδούλου, για τη συγγραφή του βιβλίου «Γράφοντας ιστορία με την Ελληνική σημαία»

-Σάββα Νεοκλέους, Εύη Χριστοδούλου & Ερνέστο Γεωργίου, για τη δημιουργία της εξειδικευμένης ειδησεογραφικής ιστοσελίδας ποδοσφαίρου γυναικών “ginekio.com”

-Άθω Παπαμιχαήλ, Κώστα Κωνσταντινίδη για τη δημιουργία της ιστοσελίδας Apollon 1954 Retro Stories

-Γιώργο Στεφανίδη, για τις δημοσιογραφικές του έρευνες επί σειρά ετών στον ημερήσιο Τύπο

-Νίκο Σοφιόπουλο, Αργύρη Αργυρού, Γιώργο Σωκράτους, Άντρη Κασάπη, Πάνο Λάρκο, Χάρη Μιλτιάδους, για την άριστη δημοσιογραφική κάλυψη των Ολυμπιακών Αγώνων «Τόκιο 2020»

-Χρύσανθο Χρυσάνθου, για τη διατήρηση της κυπριακής αθλητικής ιστορίας μέσα από τις έρευνες του για ΓΣΠ, ΓΣΕ, ΓΣΖ και Κεραυνό Στροβόλου

-Πέτρο Σουτζή, για την εκλογή του στη θέση του αντιπροέδρου του διεθνές δημοσιογραφικού οργανισμού “AUTOBEST”

Στο πλαίσιο της τελετής, αναμνηστικό μετάλλιο έλαβαν από την ΕΑΚ τα μέλη της κριτικής επιτροπής για τη συμβολή τους στην επιλογή των θεμάτων που κέρδισαν σε κάθε κατηγορία, κάνοντας επιλογή από μία πλειάδα υποψηφιοτήτων που ξεπέρασε κατά πολύ τον περσινό αριθμό. Την κριτική επιτροπή για τα Β’ Δημοσιογραφικά Βραβεία αποτελούσαν οι: Ζαχαρίας Κυριάκου, Νίκος Καρτακούλλης, Χριστίνα Λοΐζου, Πάνος Ραζής, Άντρη Σιάλου, Λουκής Τερεζόπουλος, Κάλλη Χατζηιωσήφ, Πέτρος Χατζηχριστοδούλου, Μιχάλης Γαβριηλίδης, Σταύρος Μιχαηλίδης, Άγγελος Χατζησοφοκλέους, Ανδρέας Παυλίδης και Στέλιος Στέλιου.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ