aekaelakritasanorthosisapoelapollonarisdoksakarmiotissasalaminaomonoiaolympiakosparalimnipafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Κυπριακό Πρωτάθλημα ΠοδοσφαίρουΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣΗ Κάρτα Φιλάθλου σε… νευρική κρίση

Η Κάρτα Φιλάθλου σε… νευρική κρίση

Παρά το γεγονός ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, κ. Γιώργος Σαββίδης, επαναβεβαίωσε ότι η βούληση της Κυβέρνησης για την Κάρτα Φιλάθλου δεν έχει αλλάξει, συζητείται έντονα η αναστολή του μέτρου για μικρό χρονικό διάστημα. Με πρόταση νόμου που θα οδηγήσει ομόφωνα στην Ολομέλεια της Βουλής, η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών θα αναστείλει την εφαρμογή της κάρτας φιλάθλου μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του 2019, στοχεύοντας να εφαρμόσει πίεση προς τις αρμόδιες Αρχές να εφαρμόσουν πρωτίστως τη νομοθεσία για την ασφάλεια των γηπέδων. Ενώπιον της Επιτροπής τέθηκε πρόταση από την ΕΔΕΚ να ανασταλεί η εφαρμογή της Κάρτας Φιλάθλου για τους αγώνες της εθνικής Κύπρου και για τα ευρωπαϊκά παιχνίδια, αλλά και πρόταση του ΕΛΑΜ για κατάργησή της.

Συγκεκριμένα σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνεδρίασης ο γενικός γραμματέας της ΚΟΠ, Φοίβος Βάκης, τόνισε ότι η συζήτηση στη Βουλή στράφηκε τόσο στην κάρτα φιλάθλου όσο και στην ασφάλεια στα γήπεδα. Μάλιστα, αν και επισήμανε ότι η ΚΟΠ είναι πρόθυμη να εφαρμόσει τους νόμους της Πολιτείας, δεν είναι εναντίον στην αναστολή της Κάρτας Φιλάθλου, έτσι ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις και κανονισμοί που να βελτιώνουν τον θεσμό με απώτερο στόχο να δημιουργηθούν καλύτερες συνθήκες για προσέλευση του κόσμου στα γήπεδα.

Ο Πρόεδρος του ΚΟΑ, Ανδρέας Μιχαηλίδης, είπε ότι ο ΚΟΑ αποτελεί βραχίονα της κυβερνητικής πολιτικής, επισημαίνοντας ότι εάν το τροποποιητικό νομοσχέδιο που βρίσκεται στη νομική υπηρεσία εγκριθεί από τη Βουλή, ο ΚΟΑ θα προχωρήσει σε εφαρμογή του. Όπως είπε ο κύριος Μιχαηλίδης, η κάρτα φιλάθλου έχει επηρεάσει την προσέλευση του κόσμου στα γήπεδα, επισημαίνοντας ότι ως πολιτεία θα πρέπει να βρούμε τους τρόπους για επιστροφή τους στα γήπεδα.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, κ. Γιώργος Σαββίδης, σε δηλώσεις του εξερχόμενος της συνεδρίας, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Η θέση την οποία εξέφρασα ευθαρσώς κατά τη συζήτηση στην Επιτροπή Νομικών ήταν ξεκάθαρη, ότι η βούληση της Κυβέρνησης δεν έχει αλλάξει με την αλλαγή του προσώπου στη θέση του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως.

Η πολιτική παραμένει ότι η Κάρτα Φιλάθλου είναι ένα σημαντικό εργαλείο για μείωση της βίας στα γήπεδα. Υπήρξαν απτά αποτελέσματα μη ύπαρξης βίας κατά την παρελθούσα χρονιά και δεν βλέπουμε τον λόγο για τον οποίον θα πρέπει να γίνει η οποιαδήποτε αλλαγή, είτε με την κατάργηση είτε με την αναστολή της. Αυτή, βεβαίως, είναι η θέση της Κυβέρνησης. Εναπόκειται στη Βουλή ή σε οποιονδήποτε άλλον θέλει, να προβεί σε οποιεσδήποτε αλλαγές. Από πλευράς μου, μπορώ να μιλήσω μόνο για την κυβερνητική θέση, η οποία είναι ότι θέλουμε να παραμείνει η Κάρτα Φιλάθλου.

Ως Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως έχουμε ετοιμάσει ένα νομοσχέδιο, το οποίο αυτή τη στιγμή εκκρεμεί στη Νομική Υπηρεσία για έλεγχο, με βάση το οποίο γίνονται κάποιες αλλαγές, οι οποίες συζητήθηκαν με τα Σωματεία από τον προκάτοχό μου και οι οποίες εν περιλήψει είναι:

Πρώτον, η δυνατότητα της επέκτασης της κάρτας μέλους των Σωματείων, δηλαδή των «loyalty cards», ώστε να καλύπτουν και τον ρόλο της Κάρτας Φιλάθλου, αλλά πάντοτε με γνώμονα ότι, τα στοιχεία που απαιτούνται για έκδοση της Κάρτας Φιλάθλου ως επίσης και ο χώρος που θα τηρούνται τα στοιχεία αυτά θα είναι αυτά που απαιτούνται βάσει της σημερινής νομοθεσίας και θα τηρούνται στο γενικό αρχείο του ΚΟΑ, το οποίο θα εξακολουθήσει να είναι προσβάσιμο στην Αστυνομία, όπως είναι μέχρι σήμερα.

Το δεύτερο σημείο αφορά στη διαφοροποίηση κάποιων αδικημάτων, δηλαδή έχουμε διαγράψει το αδίκημα της απλής εξύβρισης από τον νόμο περί βίας στα γήπεδα και έχουμε αντικαταστήσει σε κάποια αδικήματα την ποινή φυλάκισης με αποκλεισμό από τα γήπεδα.
Τρίτο σημείο, είναι η προτεινόμενη κατάργηση της αναγκαιότητας έκδοσης Κάρτας Φιλάθλου σε άτομα άνω των 65 ετών, το οποίο συνάδει και με τους άλλους κανονισμούς της ΚΟΠ, που επιτρέπουν άτομα άνω των 65 ετών να παρακολουθούν αγώνες ακόμη κι αν αυτοί διεξάγονται κεκλεισμένων των θυρών. Το νομοσχέδιο εκκρεμεί στη Νομική Υπηρεσία. Δεν πιστεύω ότι υπάρχει χρονική δυνατότητα να τύχει επεξεργασίας και έγκρισης από τη Βουλή πριν από το κλείσιμο της Βουλής για θερινές διακοπές. Το νομοσχέδιο θα εφαρμοστεί από τη στιγμή που θα γίνει νόμος του Κράτους. Εάν συμφωνήσουν τα Κόμματα και γίνει νόμος του Κράτους, από την ημέρα εκείνη θα μπορούν να ισχύσουν οι νέες πρόνοιες. Αλλά σίγουρα δεν είναι θέμα το οποίο μπορώ να ελέγξω πότε θα έχουμε απάντηση από τη Νομική Υπηρεσία κι αν η Βουλή θα έχει τη δυνατότητα μέχρι το κλείσιμό της να το επεξεργαστεί και να αποφασίσει εάν θέλει να το ψηφίσει ή όχι».

Καταλήγοντας, ο κ. υπουργός ανέφερε: «Το μόνο που μπορώ να διαβεβαιώσω είναι ότι εφόσον η βασική φιλοσοφία του όλου θεσμού της Κάρτας Φιλάθλου παραμείνει η ίδια, δηλαδή ότι θα υπάρχει ένα κεντρικό μητρώο, το οποίο θα είναι προσβάσιμο από την Αστυνομία, είμαι στη διάθεσή τους να συζητήσω θέματα τα οποία είτε τους απασχολούν είτε θα βοηθήσουν στην αύξηση της προσέλευσης των φιλάθλων στα γήπεδα».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ