aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Κυπριακό Πρωτάθλημα ΠοδοσφαίρουΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣΓυναίκες στην αθλητική ιεραρχία

Γυναίκες στην αθλητική ιεραρχία

Ο Ανδρέας Θεμιστοκλέους αρθρογραφεί στο προσωπικό του blog sportdebate.wordpress.com για την παρουσία γυναικών σε διευθυντικές θέσεις αλλά και σε θέσεις Διοικητικών Συμβουλίων.

Αναλυτικά: «Ακαδημαϊκές και επιστημονικές έρευνες στο εξωτερικό έχουν ασχοληθεί με το συγκεκριμένο θέμα τις τελευταίες δύο δεκαετίες μόνο, δυστυχώς. Έχουν φτάσει στο συμπέρασμα ότι η παρουσία γυναικών σε διευθυντικές θέσεις, αλλά και σε θέσεις Διοικητικών Συμβουλίων έχουν πολλά ευεργετικά αποτελέσματα.

Τα πιο απλά εξ αυτών σχετίζονταν με την μείωση των απουσιών ανδρών από την εργασία τους ή και τις συνεδρίες των διοικητικών συμβουλίων. Αποκάλυψαν, μεταξύ πολλών άλλων, ότι η παρουσία γυναικών στις υψηλότερες θέσεις της ιεραρχίας αύξησαν την τιμή των εταιρικών τους μετοχών κατά 26% και τα κέρδη πριν τη φορολόγηση κατά το εκπληκτικό 56%. Πέραν πάσης αμφιβολίας, η παρουσία γυναικών συνδέεται με την καλύτερη απόδοση στο χώρο εργασίας και αύξηση της επιτυχίας, αύξηση των οικονομικών και επιχειρηματικών κερδών.

Και όμως σε όλες τις χώρες, οι γυναίκες έχουν να αντιμετωπίσουν το «γυάλινο ταβάνι» (glass ceiling). Τον «γυάλινο γκρεμό» (glass cliff) και πολλά άλλα στερεότυπα όπως το “σκέφτεσαι διευθυντής, τότε σκέφτεσαι άντρας» (σε ελεύθερη μετάφραση). Όλα διαμορφωμένα στερεότυπα από τον ανθρώπινο παράγοντα και δη τον ανδρικό πληθυσμό… Αμ δε. Έρευνες δείχνουν ότι γυναίκες προτιμούν να εργάζονται υπό ανδρική διοίκηση παρά υπό γυναικεία, ότι έχουν περισσότερη πίστη στην ικανότητα των ανδρών να ηγηθούν ενός οργανισμού και να πάρουν τις δύσκολες αλλά αναγκαίες αποφάσεις για το ευοίωνο μέλλον του οργανισμού τους.

Υπάρχει, όμως, απουσία ερευνητικού έργου προσαρμοσμένου στα κυπριακά δεδομένα. Πιο συγκεκριμένα, υπάρχει απουσία ερευνητικού έργου σχετικό με τον αθλητισμό. Αν κοιτάξουμε λίγο τα απλά νούμερα θα διαπιστώσουμε ότι στην ιστορία του ΚΟΑ υπήρξε μόνο μια γυναίκα Πρόεδρος και ποτέ γυναίκα Γενικός Διευθυντής.

Στην Ολυμπιακή Επιτροπή το ανάποδο και ενώ η διεθνής ολυμπιακή επιτροπή έχει ήδη δώσει κατευθυντήριες γραμμές για στελέχωση των Ολυμπιακών επιτροπών με τουλάχιστον 25% γυναίκες, εμείς εξακολουθούμε να έχουμε μόνο μια γυναίκα στα δώδεκα μέλη (8%). Στην ΚΟΠ, αν και εξαγγέλθηκε εδώ και 2 χρόνια η ανάγκη παρουσίας γυναίκας που θα εκπροσωπεί το γυναικείο ποδόσφαιρο, το Διοικητικό Συμβούλιο του ποδοσφαίρου μας εξακολουθεί να αποτελείται 100% από άνδρες.

Αν κοιτάξει κάποιος τα Συμβούλια των αθλητικών ομοσπονδιών θα βρει σποραδικά κάποιες γυναίκες παρούσες και σίγουρα όχι σε καίρια πόστα. Θα μου πείτε, ολάκερη ΦΙΦΑ και το 2016 εξέλεξε την πρώτη γυναίκα Γενική Γραμματέα. Δεν πάνε πίσω οι ξένοι, μην νομίζετε.

Η νέος Νόμος που ψηφίστηκε μόλις τον προηγούμενο Απρίλιο 2016 στη χώρα μας, σχετικά με τη στελέχωση των Συμβουλίων των ημικρατικών οργανισμών με τουλάχιστον 20% παρουσία γυναικών, αν μη τι άλλο οριοθέτησε σε μόνιμη βάση τη συμμετοχή γυναικών στο Συμβούλιο του ΚΟΑ.

Η χώρα μας και ειδικά ο κυπριακός αθλητισμός ταλανίζεται από την απουσία γυναικών σε θέσεις «κλειδί», σε θέσεις ιεραρχίας και σε θέσεις με δικαίωμα λήψης αποφάσεων. Όπως αναμφίβολα ταλανίζεται από την ύπαρξη των στερεότυπων που αναφέρω πιο πάνω και ως πατριαρχική κοινωνία που είμαστε, αυτά τα στερεότυπα να είστε βέβαιοι ότι οι γυναίκες τα έχουν βιώσει και τα βιώνουν πολλαπλάσια από ότι σε άλλες χώρες.

Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι η παρουσία γυναικών είναι ευεργετική, έχει βαρύνουσα διοικητική και οικονομική σημασία και όφελος και το αθλητικό κίνημα στη χώρα μας, ήρθε η ώρα επιτέλους, να αφουγκραστεί τα επιστημονικά ευρήματα και δεδομένα.

Προς αυτή την κατεύθυνση κινήθηκε η διατριβή μου σε μεταπτυχιακό επίπεδο και η πρόταση μου για διδακτορική έρευνα. Στοχεύω να προσθέσω στην ερευνητική βιβλιογραφία, κάτι προσαρμοσμένο στον κυπριακό αθλητισμό, κάτι χειροπιαστό και αμιγώς κυπριακό. Ευελπιστώ να φανώ αντάξιος της σπουδαιότητας του εγχειρήματος που αναλαμβάνω και προσκαλώ κάθε ερευνητή, ειδικά σχετικό με τον αθλητισμό να εξετάσει αυτή την πτυχή ερευνητικού έργου.

Προτείνω και θέτω στο τραπέζι του κοινωνικού διαλόγου, την ανάγκη να στελεχώσουμε σημαντικές θέσεις του κυπριακού αθλητισμού έχοντας υπόψη το Gender Diversity, την ανάγκη δηλαδή να υπάρχει διαφορετικότητα φύλου, που μεταφράζεται με τη σειρά της σε ευεργετικά αποτελέσματα για τον αθλητισμό. Προσκαλώ γυναικείες οργανώσεις να θέσουμε από κοινού το θέμα επί τάπητος. Προτρέπω την Πολιτεία, τις αθλητικές αρχές της χώρας και όλους τους αθλητικούς αξιωματούχους να εξετάσουν διεξοδικά το θέμα.

Εξάλλου, εκ των πραγμάτων σήμερα, η αλλαγή θα προκύψει από «ανδρικές» αποφάσεις. Αλλά θα προκύψει μέσα από τη βούληση, μέσα από την επένδυση μας στην τεχνογνωσία και την επιστήμη, αλλά προπαντός τη θέληση μας για κοινωνική και αθλητική πρόοδο.

ΥΓ: Όλα αυτά και σε βάθος, θα τα συζητήσουμε στην διαδικτυακή μας εκπομπή SPORT DEBATE στις 19 Οκτωβρίου 2016 και ώρα 19:00. Σας προσκαλώ να κάνουμε Sport Debate».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ