aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Κυπριακό Πρωτάθλημα ΠοδοσφαίρουΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣΦΑΚΕΛΟΣ ΣΙΚΕ: Στοχοποίηση σωματείων από την ΟΥΕΦΑ

ΦΑΚΕΛΟΣ ΣΙΚΕ: Στοχοποίηση σωματείων από την ΟΥΕΦΑ

ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΒΑΛΑΝΙΔΗ

Σημείο αναφοράς των τελευταίων ημερών αποτελούν οι νέοι πειθαρχικοί κανονισμοί της ΚΟΠ με στόχο την εξάλειψη του φαινομένου των προσυνεννοημένων αγώνων.

Από τη μια, στις τάξεις ποδοσφαιρόφιλων επικρατεί ικανοποίηση επειδή γίνεται προσπάθεια για να καθαρίσει το άθλημα. Από την άλλη, υπάρχουν απορίες για τις αποφάσεις, μα και φόβος για κυρώσεις σε αθώα σωματεία από τη συμμετοχή των ομάδων τους σε παιχνίδια που συνοδεύονται από φακέλους της ΟΥΕΦΑ.

Σύμφωνα με πηγή του «Goal.com.cy» από τις τάξεις της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας, είναι πολύ απομακρυσμένο το ενδεχόμενο θυματοποίησης ομάδας που δεν ευθύνεται για την προσυνεννόηση ενός αγώνα.

Όπως μας έγινε σαφές, στην αναφορά κάθε φακέλου της ΟΥΕΦΑ υποδεικνύεται η ομάδα που ευθύνεται (αν είναι μόνο η μία) ή οι ομάδες που ευθύνονται (αν είναι και οι δύο) για το ενδεχόμενο στήσιμο ενός αγώνα. Αναλόγως γίνεται η στοχοποίηση. Εκτός αν η ΟΥΕΦΑ δεν επιρρίπτει ευθύνη σε κάποια από τις δύο ομάδες. Σε αυτή την περίπτωση δεν θα επιβληθεί ποινή.

Για παράδειγμα, αν κάποια ομάδα ηττηθεί σκοπίμως, δίχως να έχει ευθύνη -σύμφωνα με την ΟΥΕΦΑ- η νικήτρια στην προσυννεόηση, η ΚΟΠ θα επιβάλει κυρώσεις μόνο στην ηττημένη.

Όπως, μας ειπώθηκε από την ΚΟΠ, επειδή υπάρχει μικρή πιθανότητα λάθους από πλευράς του αρμόδιου τμήματος της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας, αποφασίστηκαν κλιμακωτές κυρώσεις μέχρι να φτάσει μία ομάδα στις πολύ σοβαρές.

Επίσης, μας ελέχθη πως η ΟΥΕΦΑ εντοπίζει τις ομάδες με συχνή συμμετοχή σε ύποπτους αγώνες και παρακολουθεί ενδελεχώς τα παιχνίδια τους. Έτσι περιορίζεται η πιθανότητα λάθους στη στοχοποίηση.

Το μήνυμα της ΚΟΠ λοιπόν, είναι σαφές: «Θα καούν μόνο τα ξερά. Όχι τα χλωρά».

Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και οι τιμωρίες που προβλέπονται για προπονητές και προέδρους.

«Από την έρευνα που κάναμε, στις χώρες που αποκαλύφτηκαν σκάνδαλα σικέ αγώνων, χρειάζεται η συμμετοχή πολλών προσώπων για να στηθεί ένα ματς. Πρόεδροι, γενικά παράγοντες, προπονητές και ποδοσφαιριστές. Οι αποφάσεις μας λοιπόν αποσκοπούν στο να θορυβήσουν όλους όσοι σχετίζονται με το άθλημα», μας ειπώθηκε.

Ωραία όλα αυτά, με τη σημείωση ότι η ΚΟΠ πήρε και στο παρελθόν μέτρα για την πάταξη του φαινομένου, αλλά τα ανέστειλε εν μια νυκτί…

Θα έχει λοιπόν ενδιαφέρον αν θα αντέξει στις αντιδράσεις και αν θα εφαρμοστούν τα μέτρα, ώστε να απαλλαγεί το άθλημα από τη μάστιγα των σικέ.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η επόμενη Γενική Συνέλευση της ΚΟΠ, που κατά πάσα πιθανότητα θα οριστεί τον ερχόμενο Αύγουστο.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ