aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Κυπριακό Πρωτάθλημα ΠοδοσφαίρουΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣΕξαιρετικά ενδιαφέρουσα παρουσίαση στους προπονητές

Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα παρουσίαση στους προπονητές

Περίπου 150 προπονητές παρακολούθησαν το βράδυ της Πέμπτης (08/9) την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα παρουσίαση του δρ. Νίκου Καρτακούλλη με θέμα «Ο Ρόλος του προπονητή ως Διαχειριστής Ομάδας (Μάνατζερ)», η οποία διοργανώθηκε από τον Σύνδεσμο Προπονητών και το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και ήταν βασισμένη στο βιβλίο του Σερ  Άλεξ Φέργκουσον με τίτλο «Leading».

«Ο βασικός λόγος που έγινα ο Άλεξ Φέργκουσον, τον οποίον εσείς θεωρείτε επιτυχημένο, είναι διότι τόλμησα να πάρω θαρραλέες αποφάσεις που πλήγωσαν», αναφέρθηκε και σημειώθηκε ως παράδειγμα η απόφαση του τέως προπονητή της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ να αποπέμψει τον εμβληματικό αρχηγό της ομάδας Ρόι Κιν, κάτι που προκάλεσε τη μήνη του κόσμου. «Δεν πρέπει να συμβιβάζεστε. Εάν το κάνετε μια φορά, έχετε χάσει το παιχνίδι» ήταν το μήνυμα προς τους προπονητές.

«Έδιωξα πολλούς παίκτες που ίσως μπορούσαν να έκαναν καριέρα μεγαλύτερη και από τον Ρονάλντο, διότι δεν μπορούσα να συμβιβαστώ», εξηγήθηκε σε άλλο σημείο, ενώ αναφέρθηκε ότι ένα από τα πρώτα προβλήματα που είχε να αντιμετωπίσει ο Φέργκουσον ήταν ο μη επαγγελματικός τρόπος ζωής κάποιων Άγγλων ποδοσφαιριστών.

«Τρεις ώρες πριν από την προπόνηση έπιναν μπύρες και έτρωγαν τηγανιτές πατάτες», λέχθηκε χαρακτηριστικά ως παράδειγμα τομέα που ο προπονητής πρέπει να είναι ασυμβίβαστος. Ίδιο πρόβλημα αντιμετώπισε ο Αρσέν Βενγκέρ στην Άρσεναλ, με έναν από τους αστέρες της ομάδας, τον Τόνι Άνταμς, τον οποίο προειδοποίησε με αποπομπή.

3Επιμόρφωση προπονητών

Στην εισαγωγική του ομιλία, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Προπονητών, Άντρος Κουλουμπρής αναφέρθηκε στη στενή σχέση που αναπτύσσεται με το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας αλλά και στην προσήλωση του Συνδέσμου στην επιμόρφωση και εκπαίδευση των μελών του. Σε αυτά τα πλαίσια διοργανώθηκε η παρουσίαση – η είσοδος ήταν δωρεάν ενώ δόθηκαν διπλώματα παρακολούθησης.

Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Λευκωσίας δρ. Νίκος Καρτακούλλης αναφέρθηκε στις περσινές δράσεις στις οποίες από κοινού προχώρησαν το Πανεπιστήμιο και ο Σύνδεσμος και προανάγγειλε κι άλλες, ενώ δήλωσε ενθουσιασμένος από τη μεγάλη ανταπόκριση των προπονητών.

Στο Χάρβαρντ…

Το βιβλίο του Σερ Αλεξ Φέργκουσον με τίτλο «Leading» διδάσκεται στο Business School του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, όπου διδάσκει και ο ίδιος ο Σκοτσέζος πρώην προπονητής. Όπως είπε ο δρ. Καρτακούλλης «ο Φέργκουσον είχε εμπειρική και όχι ακαδημαϊκή μόρφωση, καθώς εγκατέλειψε το σχολείο στα 16 του για ν’ αφοσιωθεί στο ποδόσφαιρο, όμως είχε ταλέντο στη διαχείριση και ηγεσία».

Το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, ίσως το καλύτερο στον κόσμο για επίδοξους μάνατζερ επιχειρήσεων, ανέλυσε και κωδικοποίησε σε οκτώ σημεία τη φόρμουλα επιτυχίας του Φέργκουσον.

Την επιμορφωτική εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Ομοσπονδιακός προπονητής της Εθνικής Ανδρών, Χριστάκης Χριστοφόρου, ο τεχνικός διευθυντής της ΚΟΠ, Σάββας Κωνσταντίνου, ο τεχνικός διευθυντής της Ομόνοιας, Νίκος Νταμπίζας, οι πρώην διεθνείς ποδοσφαιριστές Μαρίνος Σατσιάς και Σάββας Πουρσαϊτίδης, οι ποδοσφαιριστές της ΑΕΚ, Ηλίας Χαραλάμπους και Κωνσταντίνος Χαραλαμπίδης και πολλοί άλλοι.

4«Ο ηγέτης πρέπει να εμπνέει»

«Οι βασικοί παράμετροι της επιτυχίας σε όλες τις επιχειρήσεις είναι η σωστή ηγεσία και η τύχη» αναφέρθηκε και προστέθηκε πως «το πιο βασικό χαρακτηριστικό του ηγέτη είναι να εμπνέει» ενώ υπογραμμίστηκαν δύο βασικά χαρακτηριστικά: η προσαρμοστικότητα και η ευελιξία που πρέπει να έχει ο σωστός μάνατζερ.

Επίσης, λέχθηκε ότι «δουλειά του διαχειριστή μιας ομάδας, του μάνατζερ, είναι η διαχείριση των διαθέσιμων πόρων, δηλαδή των υποδομών, των χρημάτων και των ανθρώπων». Επεξηγήθηκε πως καθώς τις πλείστες φορές οι υποδομές και τα χρήματα είναι δεδομένα, τη διαφορά μπορεί να κάνει η διαχείριση των ανθρώπων της ομάδας. Σε αυτό το σημείο αναφέρθηκαν τα παραδείγματα της Λέστερ και της Εθνικής Ελλάδας του 2004.

«Είναι σημαντικό ο προπονητής να κάνει όλα τα μέλη της ομάδας να νιώθουν χρήσιμα, ακόμα και τους μασέρ και τους φροντιστές», λέχθηκε. Αναφέρθηκε το παράδειγμα ενός φροντιστή της Γιουνάιτεντ που κουβαλούσε το αθλητικό υλικό και όταν τον ρώτησε δημοσιογράφος τι ακριβώς κάνει είπε «βοηθάω την ομάδα να κερδίσει τον αγώνα». Υπογραμμίστηκε πως «ο προπονητής είναι ο ηγέτης του ποδοσφαιρικού οργανισμού. Δεν είναι ούτε ο πρόεδρος, ούτε κάποιος άλλος».

Κάτι που αναφέρει ο Φέργκουσον στο «Leading» είναι πως «για 20 χρόνια δεν έκανα την προπόνηση στην ομάδα, αλλά έπινα καφέ έξω από τις γραμμές, παρακολουθώντας τους βοηθούς μου και παίρνοντας σημειώσεις». Σημειώθηκε ότι «δουλειά του μάνατζερ δεν είναι η διεκπεραίωση της εργασίας, αλλά ο σωστός καταμερισμός της. Η επιλογή των κατάλληλων ανθρώπων, η επίβλεψη και η παρέμβαση, όταν και όπου χρειάζεται».

Αναφορά έγινε στη μέθοδο του Φέργκουσον να κάνει παρατηρήσεις, στριμώχνοντας στη γωνιά και φωνάζοντας στα μούτρα του ποδοσφαιριστή, στον οποίον μετά έδινε την ευκαιρία να επανορθώσει. «Δεν σημαίνει πως αυτό είναι το σωστό. Εάν δείτε, ο Κλοπ και ο Μουρίνιο έχουν διαφορετικό  τρόπο», εξήγησε ο δρ. Καρτακούλλης.

Επίσης, τονίστηκαν οι δυσκολίες που έχει η διαχείριση ποδοσφαιριστών – αστέρων που έχουν τα πάντα στη ζωή τους και πόσο δύσκολο είναι να τους εμπνεύσει ο προπονητής και να τους δώσει κίνητρο να ματώσουν τη φανέλα, ενώ σημειώθηκε πως «όταν ο προπονητής νιώσει ικανοποιημένος με τις επιτυχίες του, αυτόματα ο κύκλος του έχει κλείσει».

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ