aekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaehtnikosomonoiaolympiakospaeekpafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLigaEuro 2020

Κυπριακό Πρωτάθλημα ΠοδοσφαίρουΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣEνοχλημένος για την πρόθεση αναστολής της κάρτας ο Υπουργός Δικαιοσύνης

Eνοχλημένος για την πρόθεση αναστολής της κάρτας ο Υπουργός Δικαιοσύνης

Τη λύπη του για την πρόθεση της Επιτροπής Νομικών να υποβάλει πρόταση νόμου για αναστολή της εφαρμογής της Κάρτας Φιλάθλου εκφράζει μέσω γραπτής του δήλωσης ο Υπουργός Δικαιοσύνης.

Ο Γιώργος Σαββίδης, επαναλαμβάνοντας την πλήρη αντίθεση της Κυβέρνησης σε μια τέτοια πρόταση, υπογραμμίζει ότι η Κάρτα Φιλάθλου αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο στην προσπάθεια καταπολέμησης της βίας στους αθλητικούς χώρους, «με τα αποτελέσματα που έχουμε μέχρι σήμερα να είναι αδιαμφισβήτητα ενθαρρυντικά».

Ταυτόχρονα, καλεί την Επιτροπή Νομικών να επανεξετάσει την εκφρασθείσα πρόθεση της ή σε αντίθετη περίπτωση «να είναι έτοιμη να αναλάβει την ευθύνη για τα έκτροπα που ενδεχομένως να προκύψουν από τυχόν απόφαση αναστολής της κάρτας φιλάθλου».

Αυτούσια η γραπτή δήλωση Σαββίδη:

Με λύπη έχω πληροφορηθεί την πρόθεση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών να προχωρήσει με την υποβολή Πρότασης Νόμου για αναστολή της εφαρμογής της κάρτας φιλάθλου μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2019, ώστε να «εφαρμόσει πίεση» για υλοποίηση όλων των απαιτούμενων μέτρων που καταγράφονται στη νομοθεσία και σχετίζονται με τα θέματα ασφάλειας των σταδίων.

Θέλω να επαναλάβω την πλήρη αντίθεση της Κυβέρνησης σε μια τέτοια πρόταση, που αποτελεί ξεκάθαρο πισωγύρισμα στις προσπάθειες που καταβάλλονται από το 2008, για καταπολέμηση των φαινομένων βίας στους αθλητικούς χώρους. Δεν θα ισχυρισθώ ότι τα γήπεδα μας είναι πρότυπα Ευρωπαϊκών γηπέδων γι’ αυτό άλλωστε και ελάχιστα πληρούν τις προδιαγραφές για διεξαγωγή Ευρωπαϊκών αγώνων. Έχουν γίνει συνεννοήσεις με τον Κ.Ο.Α. ώστε να δοθεί προτεραιότητα στην αξιολόγηση όλων των γηπεδικών εγκαταστάσεων από την Αρχή Αδειοδότησης Σταδίων και να προωθηθεί η υλοποίηση των τεχνικών έργων και των άλλων απαραίτητων βελτιώσεων από τους ιδιοκτήτες των σταδίων.

Εντούτοις, οι τυχόν ελλείψεις στα στάδια μας δεν αντιλαμβάνομαι πως επηρεάζουν την εφαρμογή της κάρτας φιλάθλου και ούτε ενδεχόμενη αναστολή της εφαρμογής της θα συμβάλει με οποιοδήποτε τρόπο στην επίσπευση της υλοποίησης των όποιων βελτιώσεων ή, πολύ δε περισσότερο, θα αυξήσει το επίπεδο ασφάλειας στα γήπεδα που πέτυχε η κάρτα φιλάθλου. Σημειώνω ότι ο σχεδιασμός του συστήματος εφαρμογής της κάρτας φιλάθλου, έγινε λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα των σταδίων της Κύπρου ώστε η κάρτα να μπορεί απρόσκοπτα να λειτουργήσει επιτυγχάνοντας τον σκοπό της, ανεξάρτητα με τη διαδικασία υλοποίησης των οποιοδήποτε βελτιώσεων στις κτηριακές υποδομές των σταδίων.

Η κάρτα φιλάθλου αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο στην προσπάθεια καταπολέμησης της βίας στους αθλητικούς χώρους, με τα αποτελέσματα που έχουμε μέχρι σήμερα να είναι αδιαμφισβήτητα ενθαρρυντικά. Αδυνατώ να αντιληφθώ, όπως και η πλειονότητα των φιλάθλων που αγαπούν τον αθλητισμό, με ποιο τρόπο η αναστολή της κάρτας θα συμβάλει στην ενίσχυση της ασφάλειας των φιλάθλων στα στάδια. Τολμώ αντιθέτως να υποστηρίξω, ότι ενδεχόμενη αναστολή της, θα επιτείνει περισσότερο το αίσθημα ανασφάλειας για τον μέσο φίλαθλο, καθώς πέραν των όποιων κτηριακών ελλείψεων που θα συνεχίσουν να υφίστανται, θα αυξηθεί και η πιθανότητα επιστροφής στα φαινόμενα βίας που χάρη στην κάρτα φιλάθλου εξαλείφθηκαν κατά τη φετινή περίοδο.

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών στέλνει το μήνυμα για πλήρη εφαρμογή της Νομοθεσίας, κάτι που σαφώς και μας βρίσκει σύμφωνους και αποτελεί τον τελικό στόχο και των δικών μας προσπαθειών. Θα πρέπει ο καθένας όμως να αναρωτηθεί, πόσα στάδια είναι αυτή τη στιγμή σε θέση να ικανοποιήσουν πλήρως τις απαιτήσεις σε θέματα εγκαταστάσεων, συστημάτων και υποδομών, ώστε να εξασφαλίσουν πιστοποιητικό ασφάλειας για την επόμενη περίοδο; Θα πρέπει πιστεύω να προβληματίσει την Επιτροπή Νομικών το γεγονός ότι, με τις προϋποθέσεις που θέτει αυτή της η απόφαση, σύμφωνα με τα δεδομένα που έχουμε ενώπιον μας, πιθανότατα μόνο δύο στάδια να κριθούν κατάλληλα να λάβουν πιστοποιητικό που θα επιτρέπει τη διεξαγωγή αθλητικών αγώνων μετά την 30η Ιουνίου 2019. Επίσης δεδομένου ότι από τα στάδια πρώτης κατηγορίας, μόνο 2 ανήκουν στο Κράτος, διερωτώμαι πως θα μπορέσει οποιοσδήποτε να εξαναγκάσει τους ιδιοκτήτες των υπολοίπων σταδίων να συμμορφωθούν με τις απαιτήσεις και τι γίνεται αν οι ελλείψεις αυτές είναι τέτοιες που δεν μπορούν να διορθωθούν με κανένα τρόπο;

Υπό το φως των πιο πάνω, θα ήθελα να καλέσω τη Επιτροπή Νομικών να επανεξετάσει την εκφρασθείσα πρόθεση της ή σε αντίθετη περίπτωση να είναι έτοιμη να αναλάβει την ευθύνη για τα έκτροπα που ενδεχομένως να προκύψουν από τυχόν απόφαση αναστολής της κάρτας φιλάθλου.

Θέλω να κλείσω επαναβεβαιώνοντας ότι τόσο εγώ προσωπικά όσο και οι λειτουργοί του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως είμαστε έτοιμοι να ξανασυζητήσουμε το θέμα με την Επιτροπή Νομικών της Βουλής.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ