aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Κυπριακό Πρωτάθλημα ΠοδοσφαίρουΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣΈνα από τα πέντε κακά του κυπριακού αθλητισμού

Ένα από τα πέντε κακά του κυπριακού αθλητισμού

Ο Ανδρέας Θεμιστοκλέους μέσω του προσωπικού του blog γράφει για τη μάστιγα του αθλητισμού, το ντόπινγκ.

Αναλυτικά: «Μία μάστιγα του αθλητισμού. Μια μάστιγα που «αγγίζει» και τη χώρα μας. Ένα από τα πέντε μεγάλα κακά του Κυπριακού Αθλητισμού (θα επανέλθω τμηματικά σε επόμενα άρθρα για να εξηγήσω, μείνετε συντονισμένοι). Σταράτα και κοφτά.

Από την πρώτη συνδιάσκεψη Υπουργών και Ανώτερων Αξιωματούχων του αθλητισμού, που διοργάνωσε η ΟΥΝΕΣΚΟ το 1988, στην ψήφιση του Παγκόσμιου Κώδικα Αντί Ντόπινγκ το 2003, στη συνομολόγηση της διεθνούς σύμβασης της ΟΥΝΕΣΚΟ κατά του Ντόπινγκ στον αθλητισμό το 2005. Μέχρι σήμερα έχει υπογραφτεί και τηρείται από 179 χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου, που υιοθέτησε πλήρως τη συνθήκη όταν και εγώ υπηρετούσα στο χώρο της τότε Εθνικής Επιτροπής Κατά του Ντόπινγκ (ΕΕΑΝ).

Είτε αφορά στον ατομικό αθλητισμό, ή τον ομαδικό ή ακόμα και την προσωπική άσκηση συμπατριωτών μας σε ιδιωτικά γυμναστήρια, το πρόβλημα του Ντόπινγκ στην Κύπρο γενικότερα, εμφανίζεται με πολυδιάστατο και ποικιλόμορφο τρόπο, συμπεριλαμβανομένων εκτός της χρήσης, της εμπορίας, της διακίνησης, της παρακίνησης για χρήση και όχι μόνο. Πειθαρχικά αλλά και ποινικά αδικήματα.

Αφορμή για το άρθρο μου, αποτέλεσε είδηση στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος» στις 23/07/2016 που αναφέρει την μόλις πρόσφατη επανεξέταση δειγμάτων που είχαν ληφθεί στις Ολυμπιάδες του 2008 και 2012, καθώς φυσικά και όλα τα γεγονότα με τον αποκλεισμό Ρώσων αθλητών από μεγάλες διοργανώσεις εξαιτίας σχετικών παραπτωμάτων.

Ως γνωστό, δυστυχώς, το Αντί-Ντόπινγκ πάντα υστερεί και καθυστερεί να εξελιχθεί σε σχέση με το Ντόπινγκ, εξού και η Παγκόσμια Αρχή Κατά του Ντόπινγκ (WADA) έλεγξε συνολικά πέραν των 400 δειγμάτων από τις δύο αυτές διοργανώσεις. Τελικός απολογισμός, σύμφωνα με το άρθρο της εφημερίδας, ήταν να βρεθούν θετικά με τα σημερινά δεδομένα, το 10% περίπου των δειγμάτων που επανελέγχθηκαν. Από αυτά τα θετικά δείγματα, σχεδόν τα μισά αφορούσαν αθλητές που είχαν κερδίσει χρυσό μετάλλιο σε αυτές τις διοργανώσεις.

Η δε χθεσινή απόφαση της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ) να μην αποκλείσει στο σύνολο όλη τη Ρωσική Ολυμπιακή ομάδα, να ρίξει το μπαλάκι στις Διεθνείς Αθλητικές Ομοσπονδίες και μάλιστα να επιτρέψει σε αθλητές να είναι παρών στο Ρίο αν αποδείξουν την αθωότητα τους, γνωρίζοντας ότι κανένα σημερινό φαρμακοδιεγερτικό δεν είναι ανιχνεύσιμο με σημερινές μεθόδους, μόνο οξύμωρη, άδικη και αναποτελεσματική μπορεί να χαρακτηριστεί.

Με προβλημάτισε ιδιαίτερα το στατιστικό, όχι η πρακτική της WADA, που εφαρμόζεται εδώ και χρόνια και φυσικά η απόφαση της ΔΟΕ. Αναρωτήθηκα ταυτόχρονα πως θα μπορούσε ο Κυπριακός αθλητισμός να διδαχθεί και να παραδειγματιστεί από τέτοιες πρακτικές. Είναι, αναμφίβολα, μια μεγάλη ευκαιρία να εφαρμόσουμε και εμείς παρόμοιο πρόγραμμα καταπολέμησης του ντόπινγκ στη χώρα μας, αξιοποιώντας τις νέες γνώσεις, προσαρμοσμένες τεχνικές και νέες επιστημονικές μεθόδους ελέγχου και να προβαίνουμε συχνά σε επανεξέταση παλαιών δειγμάτων.

Ειδικά όταν εμπειρικά μπορώ σχεδόν με βεβαιότητα να πω ότι οι έλεγχοι, τουλάχιστον στο ποδόσφαιρο μας που έχω ιδίαν γνώση, έχουν μειωθεί αισθητά, σε σχέση με τις πρακτικές της περιόδου 2005-2010 περίπου και άρα η πρόληψη και καταπολέμηση του Ντόπινγκ είναι ήδη σε κίνδυνο και πιθανή ύφεση.

Η επανεξέταση δειγμάτων γίνεται επιβεβλημένη λαμβάνοντας υπόψη ότι εδώ και ορισμένα χρόνια τα οικονομικά εχέγγυα της αρμόδιας Αρχής στη χώρα μας λανθασμένα έχουν περιοριστεί και δεν επιτρέπουν μεγάλο εύρος ελέγχων. Γίνεται επιβεβλημένη λαμβάνοντας υπόψη ότι μόνο σε μια ποδοσφαιρική χρονιά είχαμε δημοσιογραφικές αναφορές για τέσσερα τουλάχιστον καρδιακά επεισόδια παικτών, που είχαν την ίδια αφετηρία.

Γίνεται επιβεβλημένη λαμβάνοντας υπόψη ότι και η πρακτική πρόληψης αυτής της μάστιγας υπολειτουργεί στο ποδόσφαιρο μας σήμερα, χωρίς ουδεμία συγκεντρωτική και ολοκληρωμένη στρατηγική από την αρμόδια ομοσπονδία και χωρίς ιδιαίτερη συνεργασία (εμφανή τουλάχιστον) μεταξύ της Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου με την αρμόδια Αρχή κατά του Ντόπινγκ. Αναφέρομαι αποκλειστικά στο ποδόσφαιρο λόγω ευχέρειας τεκμηρίωσης, σίγουρα όχι λόγω έλλειψης γνώσης από συνθήκες σε άλλα αθλήματα.

Γίνεται, περαιτέρω, επιβεβλημένη όταν από το 2006 εκκρεμεί το μεγαλύτερο ενδεχομένως σκάνδαλο Ντόπινγκ στη χώρα μας, δια μέσου καταστροφής δειγμάτων που φυλάγονταν στα γραφεία της Αθλητιατρικής Εταιρείας Κύπρου, τότε αρμόδιας για θέματα Ντόπινγκ. Η απουσία απόδοσης δικαιοσύνης, όπως σχεδόν σε όλα τα φάσματα του Κυπριακού βίου, συνεχίζει να πλήττει ανεπανόρθωτα και την αξιοπιστία του αθλητισμού μας, αλλά και τα καλώς νοούμενα συμφέροντα όλων των εμπλεκομένων και του ίδιου του αθλητισμού.

Επιθυμώ, επιπλέον, να θίξω την μείωση οικονομικής ενίσχυσης του έργου κατά του Ντόπινγκ και να εισηγηθώ όπως συγκεντρωθούμε στο να είμαστε φειδωλοί μόνο εκεί που δεν πλήττεται η υγεία και η ανάπτυξη των αθλητών μας.

Ταυτόχρονα, όμως, στρέφω την προσοχή μας και στο γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια δεν υπάρχει καθόλου δημόσια ενημέρωση από την αρμόδια Αρχή για τις δραστηριότητες και ενέργειες της, ούτε καν προβολή αυτών (εάν γίνονται). Κάτι που οι δρ. Κανάρη και δρ. Νικολαΐδης (πρώην Πρόεδροι της Αρχής) είχαν εφαρμόσει, στα πλαίσια της πρακτικής διαφάνειας για σκοπούς χρηστής διοίκησης. Σήμερα, δεν λαμβάνουμε ενημέρωση για τους αριθμούς δειγμάτων που ελέγχθηκαν, τα αποτελέσματα, τις τυχόν ποινές, τα οικονομικά και διαχειριστικά δεδομένα λειτουργίας της Αρχής, ενημέρωση στρατηγικών και προγραμμάτων πρόληψης και καταπολέμησης.

Προπάντων δεν ακούμε οτιδήποτε από την Αρχή για θέματα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, που κάλλιστα θα μπορούσε να καλλιεργηθεί από την Αρχή και κατά την άποψη μου είναι επιβεβλημένη για οργανισμούς αυτού του φάσματος λειτουργειών και ευθυνών έναντι των αθλητών μας και του αθλητισμού γενικότερα.

Αυτό ίσως είναι από τα πιο σημαντικά έργα που θα έπρεπε αλλά δεν επιτελούνται. Εάν όντως εδώ και χρόνια δεν έχουμε ούτε και ένα κρούσμα (εξού και η μη ενημέρωση), τότε είμαστε άξιοι συγχαρητήριων. Αν όμως έχουμε απλά ελλιπή ενημέρωση, ή ακόμα χειρότερα δεν ανιχνεύονται οι ντοπέ αθλητές, τότε να είστε βέβαιοι ότι δεν είναι μόνο η ενημέρωση που είναι ελλιπής.

Απουσιάζουν δυστυχώς οι οργανωμένες και στοχευμένες εκστρατείες, ειδικά από το ποδόσφαιρο που ξέρω από πρώτο χέρι (εκτός από μεμονωμένες ιδιωτικές πρωτοβουλίες). Απουσιάζει η ενημέρωση, η επιμόρφωση, η εντατική προσπάθεια προς γαλούχηση των νέων ειδικά αθλητών, αλλά και των νέων υποψήφιων έστω για αθλητές, προπονητές, παράγοντες κτλ. Στις μικρές ηλικίες, εκεί που διαμορφώνονται χαρακτήρες, ηθική και αντιλήψεις πρέπει να υπάρξει ιδιαίτερη συγκέντρωση και στόχευση.

Ξεκινώντας μεν από τα επαγγελματικά στρώματα του αθλητισμού, όπου η αντίληψη προσωπικού συμφέροντος και διαφύλαξης προσωπικής υγείας είναι πολλαπλάσια, οφείλουμε να μεταλαμπαδεύσουμε σε όλους τους αθλητές, παράγοντες, γονείς, ΜΜΕ, συνεργάτες του λειτουργήματος που λέγεται αθλητισμός, τα ιδανικά του «καθαρού» αθλητισμού και του ευ αγωνίζεσθαι. Όχι αποσπασματικά, όχι βραχυπρόθεσμα, όχι άνευ συγκεκριμενοποιημένων στόχων».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ