aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Κυπριακό Πρωτάθλημα ΠοδοσφαίρουΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣΈκοψε το Mall στις «Xαλεπιανές» ο Χάσικος

Έκοψε το Mall στις «Xαλεπιανές» ο Χάσικος

TΩΝ ΒΑΣΟY ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΚΑΙ ΑΓΓΕΛΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

Ακόμη και εμπορικό κέντρο τύπου Mall θα μπορούσε να κατασκευαστεί στο τεμάχιο όπου αρχικά προγραμματιζόταν να λειτουργήσει το γήπεδο της Ομόνοιας το οποίο, σύμφωνα με τη δήλωση του Μιλτιάδη Νεοφύτου, θα επωλείτο €40 εκατ.-€50 εκατ. με σκοπό να εξοφληθούν τα χρέη της Ομόνοιας, αλλά να δοθούν και στον ίδιο τα χρήματα που δαπάνησε για το σωματείο.

Όπως υποστήριξε ο Μιλτιάδης Νεοφύτου, η αξία του τεμαχίου στις «Χαλεπιανές» θα εκτοξευόταν κατόπιν αναβάθμισης της πολεοδομικής ζώνης στην οποία εμπίπτει. Σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε ο «Φιλελεύθερος», η ζώνη ήταν χαρακτηρισμένη ως Γ3 (γεωργική ζώνη) και με βάση πρόταση που υπέβαλε το Κοινοτικό Συμβούλιο Πέρα Χωρίου και Νήσου, θα μετατρεπόταν σε ζώνη ειδικών χρήσεων (ΕΧ).

Αν και η πρόταση φαίνεται ότι πέρασε και από το Πολεοδομικό Συμβούλιο το οποίο την προώθησε στον Υπουργό Εσωτερικών Σωκράτη Χάσικο, αυτός παρενέβη και την υποβάθμισε σε ζώνη Γα3. Η τροποποίηση της ζώνης υπεγράφη από τον Σωκράτη Χάσικο στις 26/11/2013 και δημοσιεύθηκε στις 29/11/2013. Στην πρόταση, όπως υπεγράφη από τον Σωκράτη Χάσικο, μπορούν μεν να υλοποιηθούν διάφορες αναπτύξεις αλλά όχι Mall, όπως θα μπορούσε να κατασκευαστεί, αν εγκρινόταν η πρόταση για μετατροπή της σε ζώνη ΕΧ.

Στην πρόταση του Κοινοτικού Συμβουλίου Πέρα Χωρίου-Νήσου, που είχε υποβληθεί στο πλαίσιο υιοθέτησης Τοπικού Σχεδίου στη νότιο Λευκωσία, αναφέρονταν και τα εξής:

«Στα βορειοδυτικά των εδαφών των κοινοτήτων προτείνεται να χωροθετηθεί μία ζώνη ειδικών χρήσεων (ΕΧ). Σ’ αυτή τη ζώνη προτείνεται να μπορούν να αναπτυχθούν μεγάλα αθλητικά κέντρα και κέντρα πολλαπλού αθλητικού/ψυχαγωγικού χαρακτήρα, κέντρα δεξιώσεων και αναψυχής, κέντρα εστίασης, εξειδικευμένα ιατρικά/διαγνωστικά κέντρα, κέντρα έρευνας και ανάπτυξης Υψηλής Τεχνολογίας, εκπαιδευτικά κέντρα διαφόρων βαθμίδων, οργανωμένα εμπορικά κέντρα τύπου Mall, εκθεσιακοί χώροι κ.ά.».

Ανάμεσα στα επιχειρήματα που προέβαλε το κοινοτικό συμβούλιο, αναφερόταν πως η προτεινόμενη περιοχή είναι εύκολα προσβάσιμη, συνδέεται άμεσα με το οδικό δίκτυο και μελλοντικά θα είναι πολύ κοντά σε κυκλικό κόμβο που θα κατασκευαστεί στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου για τον περιμετρικό οδικό άξονα της Λευκωσίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», είχε υποβληθεί ενώπιον του Συμβουλίου Μελέτης Παρεκκλίσεων αίτηση για να αναπτυχθεί το τεμάχιο κατά παρέκκλιση των σχετικών προνοιών, αλλά στην πορεία αποσύρθηκε.

Στο μεταξύ, το περιεχόμενο της κατάθεσης του Μιλτιάδη Νεοφύτου ενώπιον του Δικαστηρίου, όπου εκδικάζεται αγωγή που κατεχώρησε εναντίον του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, θα εξεταστεί από τον Γενικό Εισαγγελέα, τον Γενικό Ελεγκτή και την κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου.

Χθες ο Γενικός Εισαγγελέας σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ανέφερε ότι θα ζητηθούν τα πρακτικά από την εκδίκαση της αγωγής που καταχώρησε ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας ο εργολάβος Μιλτιάδης Νεοφύτου εναντίον του τέως Πρόεδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια για διερεύνηση του ενδεχόμενου διάπραξης αδικημάτων. «Όταν συμπληρωθεί η λήψη μαρτυρίας στο Δικαστήριο, θα πάρουμε τα πρακτικά για μελέτη ενδεχόμενου διάπραξης αδικημάτων», ανέφερε ο Κώστας Κληρίδης.

Διερεύνηση και από Ελεγκτική Υπηρεσία

Η Ελεγκτική Υπηρεσία ανακοίνωσε ότι έχει ξεκινήσει τη διερεύνηση του θέματος της αλλαγής πολεοδομικής ζώνης στην περιοχή Χαλεπιανές και των σχετικών διαδικασιών που ακολουθήθηκαν. Ανάλογοι έλεγχοι, αναφέρεται στην ανακοίνωση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, είχαν γίνει πέρσι για άλλες 6 περιοχές και τα σχετικά ευρήματα είχαν περιληφθεί στην Ετήσια Έκθεση της Υπηρεσίας για το 2014 που υποβλήθηκε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον Δεκέμβριο του 2015.

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι ως προς τους ισχυρισμούς του κ. Νεοφύτου για πληρωμή ποσού €6 εκατ. περίπου από συγκεκριμένη εταιρεία προς τον ίδιο και σχετικά με θέματα που αφορούν τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας σε συγκεκριμένες συναλλαγές, αυτά εμπίπτουν στις αρμοδιότητες του Τμήματος Φορολογίας το οποίο έχει εξουσία φορολογικών διερευνήσεων.

Ο χάρτης κάτω με την ένδειξη Γα4 περιλαμβάνει την τελική διαμόρφωση της ζώνης και των αναπτύξεων που μπορούν να υλοποιηθούν, όπως εγκρίθηκαν επί Χάσικου. Η περιοχή εντός του πλαισίου με την μπλε γραμμή είναι όλη η περιοχή επί της οποίας έγινε η αλλαγή και το τεμάχιο με το κόκκινο χρώμα, είναι το τεμάχιο στις «Χαλεπιανές».

11046463-2013-1-new

Ο χάρτης κάτω, με την ένδειξη ΕΧ, περιλαμβάνει την αρχική πρόταση που είχε υποβάλει το Κοινοτικό Συμβούλιο Πέρα Χωρίου Νήσου, που προέβλεπε σημαντική αναβάθμιση της περιοχής «Χαλεπιανές» (με έντονο κόκκινο χρώμα) όπου θα υπήρχε η δυνατότητα κατασκευής ακόμη και Mall.

11046462-2011

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ