aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Εισηγήσεις κατά της διαφθοράς

Ο Ανδρέας Θεμιστοκλέους αρθρογραφεί στο blog του sportdebate.wordpress.com και εισηγείται έξι τρόπους για καταπολέμηση της διαφθοράς στον αθλητισμό.

Αναλυτικά: «Δεδομένης της πρόσφατης καθόδου εμπειρογνωμόνων της ΟΥΕΦΑ στη χώρα μας, σε σχέση με τη χειραγώγηση αγώνων στο κυπριακό ποδόσφαιρο, καθώς και τις πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας από διάφορα ΜΜΕ, σε σχέση με τις προθέσεις του Υπουργείου Δικαιοσύνης για αντιμετώπιση του φαινομένου, αναδύει στην επιφάνεια ένα γενικό συμπέρασμα ότι οι αρμόδιοι φορείς έχουν επιτέλους ευαισθητοποιηθεί και συνεργάζονται προς την ορθή κατεύθυνση.

Η τεχνογνωσία και εμπειρία των ξένων είναι κατά την άποψη μου τα πιο σημαντικά στοιχεία στην αντιμετώπιση της διαφθοράς στο κυπριακό ποδόσφαιρο, αφού σε πολλές χώρες όπως Αγγλία, Γερμανία, Ιταλία, Τουρκία οι αρχές του ποδοσφαίρου και της χώρας επέφεραν καίριο πλήγμα στη διαφθορά και τη χειραγώγηση αγώνων. Το δυστύχημα είναι ότι κανείς δεν μπορεί με βεβαιότητα να πει αν το έχουν ολοκληρωτικά πατάξει, με τις ενδείξεις όμως να είναι υπέρ τέτοιου ενδεχομένου, σε αρκετά μεγάλο βαθμό τουλάχιστον.

Ενώ το υπουργείο Δικαιοσύνης ετοιμάζει νέο νομοσχέδιο κατά της αθλητικής διαφθοράς, καθώς η ομοσπονδία ποδοσφαίρου ετοιμάζει, μέσα από διαβούλευση, τα νέα της μέτρα και βήματα, θεωρώ καλό να προσθέσω κάποια στοιχεία που ενδεχομένως να αποβούν βοηθητικά προς διάφορες κατευθύνσεις.

Πρώτη εισήγηση, την οποία έχω ξανά εκφράσει, είναι η δημιουργία ανεξάρτητου εθνικού φορέα καταπολέμησης της αθλητικής διαφθοράς. Ο φορέας αυτός θα είναι υπό την αιγίδα της ανώτατης αθλητικής αρχής του τόπου και θα προωθεί δράσεις για καταπολέμηση, αλλά και πρόληψη κατά της διαφθοράς. Το πιο σημαντικό από όλα τα μέτρα, ο φορέας θα προωθεί την επιμόρφωση και την εκπαίδευση. Εκπαίδευση των νέων από μικρές ηλικίες, επιμόρφωση των αθλητών και των στελεχών στον αθλητισμό.

Από όλα τα αποτρεπτικά και κατασταλτικά μέτρα που προτείνονται και κατά καιρούς, απουσιάζει η πρόθεση των αρχών για εκπαίδευση και επιμόρφωση που κατά την άποψη μου είναι θεμελιώδης αρχή πάταξης της διαφθοράς σε μακροχρόνια βάση. Ας θεωρηθεί δεδομένη η ανάγκη να υπάρξει οικονομική υποστήριξη αυτών των ενεργειών από κρατικές πηγές, αφού η πάταξη της αθλητικής διαφθοράς είναι θεμελιώδης αρχή μιας υγιούς κοινωνίας.

Δεύτερη εισήγηση είναι η θέσπιση αυστηρότερων κανονισμών σε σχέση με την ενασχόληση παραγόντων με τον αθλητισμό. Δυστυχώς σήμερα, η αθλητική Κύπρος στερείται στοιχειωδών μέτρων ελέγχου και τα υφιστάμενα μέτρα, δυστυχώς, τυγχάνουν χαλαρής εφαρμογής. Ας κάνει κάποιος ένα υποτυπώδη έλεγχο και σίγουρα θα αντιληφθεί του λόγου το αληθές.

Σύμφωνα με την Sylvia Schenk, Πρόεδρο της Αθλητικής Επιτροπής της Γερμανικής Σχολής για την ακεραιότητα και τη διαφάνεια στη χώρα, υπάρχει ανάγκη οι αθλητικές και πολιτειακές νομοθεσίες να συμβαδίζουν, να υπάρχουν ξεκάθαρες «κόκκινες» γραμμές και ξεκάθαρες κυρώσεις, οι οποίες να τηρούνται αυστηρά και γενικά να τηρούνται βασικές αρχές συμμόρφωσης. Ταυτόχρονα, η διαφάνεια στη γενικότερη ζωή της χώρας, οφείλει να έχει εξέχουσα θέση στις κυβερνητικές προτεραιότητες, αφού η περιρρέουσα ατμόσφαιρα επηρεάζει σε σημαντικό βαθμό τον αθλητισμό οποιασδήποτε χώρας.

Τρίτη εισήγηση είναι η αναδιάρθρωση του πλαισίου λειτουργίας των αθλητικών ομάδων. Η αναγκαστική δημιουργία αθλητικών εταιριών, που θα διέπουν τη λειτουργία και διαχείριση των ομάδων (στα πλαίσια ενδεχομένως του νέου Νόμου κατά της διαφθοράς) θα βοηθήσει κατά την άποψη μου σημαντικά στον καλύτερο έλεγχο από αθλητικές και πολιτειακές αρχές.

Τα νέα νομικά πρόσωπα (αθλητικές εταιρείες) θα υπόκεινται σε έλεγχο και από τον Έφορο Εταιρειών μεταξύ άλλων, θα είναι υποχρεωμένες να πληρούν ελάχιστα κριτήρια σε σχέση με τους ετήσιους λογαριασμούς και τον έλεγχο οικονομικής λειτουργίας και οικονομικής επιφάνειας και το περιβόητο «πόθεν έσχες», ενώ η νέα αυτή υπόσταση θα προβλέπει και ελάχιστα αποδεκτά κριτήρια για την εμπλοκή παραγόντων στον αθλητισμό.

Φαινόμενα διαφθοράς, όπως «ξέπλυμα» χρήματος, νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες ενέργειες, αισχροκέρδεια κτλ. θα είναι σε καλύτερο βαθμό ελεγχόμενα και αυτό παραδέχεται και η Πρόεδρος του TRACE INTERNATIONAL, κα. Alexandra Wrage, που δηλώνει ότι η αλλαγή πρέπει να προέλθει από οργανωμένες δράσεις φιλάθλων, αθλητών και αληθινών παραγόντων που οφείλουν να βρουν τρόπο να ακουστούν και να τοποθετηθούν.

Τέταρτη εισήγηση είναι, στα πλαίσια του υπό διαμόρφωση Νόμου, οι αρχές να ασκήσουν έλεγχο στην πρόσβαση που έχουμε ως χώρα σε ηλεκτρονικό στοίχημα, σε παραδοσιακό στοίχημα, καθώς και σε κάθε λογής διαδικτυακές υπηρεσίες, που θα μπορούσαν να προσφέρουν ευκαιρίες άμεσης και έμμεσης διαφθοράς. Έχουμε στη χώρα μας αρκετές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο αθλητικό στοίχημα, ηλεκτρονικό ή παραδοσιακό και αυτό είναι αρκετό και ενδεχομένως οποιαδήποτε εταιρεία δεν είναι αδειοδοτημένη στη χώρα μας να μπλοκάρεται.

Πέμπτη εισήγηση είναι οι αυστηρές πειθαρχικές ποινές. Το καλοκαίρι είχα ευθέως εκφράσει δυσφορία για την μη αποδοτικότητα των ποινών που είχαν θεσμοθετηθεί από την ΚΟΠ. Δυστυχώς 4 μήνες μετά διαφάνηκε ότι είχα δίκαιο, αφού οι ποινές ούτε αποτρεπτικές, ούτε ιδιαίτερα αυστηρές ήταν. Χειρότερο από όλα είναι ότι, μια τεχνική λεπτομέρεια απόδοσης ευθύνης από τους φακέλους της ΟΥΕΦΑ, που δεν είχε αρχικά τύχει πρόβλεψης, τώρα «απειλεί» να ακυρώσει τα οποιαδήποτε μέτρα και να οδηγήσει τις αθλητικές αρχές στην ανακολουθία και την αναξιοπιστία. Η άποψη μου είναι ότι η μηδενική ανοχή είναι η απάντηση.

Μηδενική ανοχή (για να δικαιολογήσουμε και τη χειραγώγηση μέσω τρίτων, εν αγνοία των πρωταγωνιστών και τα λάθη και όλα) σημαίνει ότι στον 3ο φάκελο η οποιαδήποτε ομάδα πάει διαβάθμιση. Ας φροντίσει ο κάθε ένας να διαφυλάξει τα νώτα του, να θωρακίσει τη λειτουργία του, να ενισχύσει τον εσωτερικό έλεγχο εντός της ομάδας του και του οργανισμού του. Το κάθε γρανάζι, ο κάθε κρίκος της αλυσίδας πρέπει να είναι υπόλογος και σε αυτό αποσκοπούν οι «βασικές αρχές συμμόρφωσης» (Basic Principles of Compliance) που πρέπει να θεσμοθετηθούν από όλες τις αθλητικές ομοσπονδίες της χώρας.

Έκτη και τελική εισήγηση, για το παρών άρθρο, είναι η αλλαγή αντιμετώπισης του όλου θέματος από την ίδια την Αστυνομία Κύπρου. Η επιμόρφωση αστυνομικών στελεχών, η εξειδίκευση μονάδας σε θέματα αθλητικής διαφθοράς, η συνεργασία με την ΜΟ.Κ.Α.Σ., η πιο ενεργή εμπλοκή και στενή συνεργασία της ηγεσίας, ακόμα και της Κ.Υ.Π., με στόχο και σκοπό την ελαχιστοποίηση κρουσμάτων διαφθοράς πρέπει να είναι επιδίωξη των διωκτικών αρχών και μέγιστη προτεραιότητα.

Μια παραδοχή είναι ότι ενδεχομένως ποτέ να μην μπορέσει να εξυγιανθεί πλήρως ο αθλητισμός από τη διαφθορά. Επίσης, παραδοχή είναι το γεγονός ότι η αθλητική διαφθορά στη χώρα μας δεν περιορίζεται στη χειραγώγηση αποτελεσμάτων ποδοσφαιρικών αγώνων. Δεν μπορούμε όμως να πάψουμε να προσπαθούμε, δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να εθελοτυφλούμε και να λαμβάνουμε ημίμετρα. Δεν μπορούμε να ανεχθούμε άλλο τη διαφθορά».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ