aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Κυπριακό Πρωτάθλημα ΠοδοσφαίρουΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣΕΑΚ: Συναντήθηκε με αρχισυντάκτες αθλητικών ιστοσελίδων - Τι συζητήθηκε

ΕΑΚ: Συναντήθηκε με αρχισυντάκτες αθλητικών ιστοσελίδων – Τι συζητήθηκε

Στο ίδιο τραπέζι για πρώτη φορά, μετά από πρόσκληση της Ένωσης Αθλητικογράφων Κύπρου (ΕΑΚ), βρέθηκαν οι αρχισυντάκτες των κυπριακών ιστοσελίδων αθλητικού περιεχομένου. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2018 στη Δημοσιογραφική Εστία στη Λευκωσία και σε αυτή εκπροσωπήθηκαν δέκα ιστοσελίδες της αθλητικής δημοσιογραφίας.

Σκοπός της συνάντησης ήταν η ενημέρωση για το άρθρο 3 του καταστατικού της ΕΑΚ, που αφορά στην αναγνώριση των ιστοσελίδων και η συζήτηση για καταγραφή των προβλημάτων και προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες του συγκεκριμένου χώρου, ενόψει της προσπάθειας που κάνει η ΕΑΚ για εξεύρεση λύσεων στα διάφορα ζητήματα που απασχολούν τους δημοσιογράφους του αθλητικού ρεπορτάζ.

Στη συνάντηση παρευρέθηκαν όλες οι ιστοσελίδες που προσκλήθηκαν. Το παρών τους έδωσαν οι Γιώργος Παττίχης (24sports), Ανδρέας Οδυσσέως (Alphanews), Κωνσταντίνος Αντωνίου (Balla), Σίμος Παφίτης (Goal), Νικόλας Γωγάκης (Kerkida), Στέλιος Στέλιου (Omada), Χαράλαμπος Παρπεττάς (Protathlima/Shootandgoal), Θεόδωρος Καυκαρίδης (Sigmalive), Κώστας Παναγιώτου (Sport-fm.com.cy) και Φάνης Μακρίδης (Themasports). Τη συνάντηση προέδρευσαν εκ μέρους της ΕΑΚ ο πρόεδρος Ηρόδοτος Μιλτιάδους και ο αντιπρόεδρος Κωνσταντίνος Σκαμπύλης.

Στο θέμα της αναγνώρισης των ιστοσελίδων, αναλύθηκε στους αρχισυντάκτες η πρόσφατη συμφωνία της ΕΑΚ με τους εκπροσώπους Τύπου των ΑΕΚ, ΑΠΟΕΛ, Απόλλωνα και Ομόνοια (σ.σ. προσεχώς η ΕΑΚ θα συναντηθεί και με τις υπόλοιπες ομάδες), οι οποίοι δεσμεύτηκαν να προσφέρουν μια σειρά από προνόμια σε όσες ιστοσελίδες είναι πιστοποιημένες από την Ένωση Αθλητικογράφων, καθώς και όπως η διαδικασία (με έναρξη από τη σεζόν 2019-2020) της αναγνώρισης των ιστοσελίδων θα αποτελεί προϋπόθεση για αίτηση διαπίστευσης. Πρόκειται για μια εισήγηση που είχε αντικριστεί θετικά και από την Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου στη συνάντηση με την ΕΑΚ προ μερικών μηνών.

Το άρθρο 3, παράγραφος γ, του καταστατικού της ΕΑΚ τονίζει πως ιστοσελίδες αναγνωρίζονται από την Οργάνωση, εφόσον είναι πλήρως ανεξάρτητες, λειτουργούν για δύο χρόνια και σε 24ωρη βάση, αναφέρουν πάντοτε τις πηγές τους, οι αρχισυντάκτες είναι επαγγελματίες δημοσιογράφοι, εργοδοτούν τουλάχιστον δύο επαγγελματίες δημοσιογράφους σε πλήρη απασχόληση και όλα τους τα ρεπορτάζ είναι ενυπόγραφα.

Οι αρχισυντάκτες δεσμεύτηκαν όπως προχωρήσουν άμεσα στην εναρμόνιση με το καταστατικό της ΕΑΚ, έτσι ώστε να αποκτήσουν την αναγνώριση. Μέσα από την αναγνώριση των ιστοσελίδων και τη διασύνδεση της με την προϋπόθεση διαπίστευσης, τα ΜΜΕ αναμένονται να επωφεληθούν μεταξύ άλλων από καλύτερες συνθήκες εργασίας στα στάδια, ενώ οι αναγνώστες αναμένεται να δουν βελτίωση της ποιότητας του χώρου.

Στη συνέχεια, η συνάντηση ασχολήθηκε με τα διάφορα προβλήματα που απασχολούν το χώρο της ηλεκτρονικής αθλητικής δημοσιογραφίας. Ο πρόεδρος της ΕΑΚ, Ηρόδοτος Μιλτιάδους, παίρνοντας πρώτος το λόγο, τόνισε στους αρχισυντάκτες την αναγκαιότητα όπως γίνει πρώτα αυτοκριτική απ’ όλους και να αντιμετωπίσουν άμεσα τα διάφορα αρνητικά φαινόμενα που παρατηρούνται στο χώρο τους. Επιπλέον, τόνισε ότι με την πλειοψηφία των νέων δημοσιογράφων να εισέρχονται πλέον στο χώρο μέσα από τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ, αποτελεί ευθύνη των αρχισυντακτών να αποτελούν υποδείγματα και διδάσκαλοι για τους νέους δημοσιογράφους, δίνοντας τους τα πρώτα εφόδια στο επάγγελμα.

Ακολούθησε μια παραγωγική συζήτηση, όπου ανάμεσα σε άλλα τέθηκαν και αρκετές εισηγήσεις προς την ΕΑΚ. Οι αρχισυντάκτες ασχολήθηκαν με μια σειρά από θέματα, όπως τα δικαιώματα μετάδοσης βίντεο από τα γήπεδα, τις συνθήκες στα γήπεδα -με αναφορά μεταξύ άλλων στην ασφάλεια των ΜΜΕ, στο ίντερνετ και στις μικτές ζώνες- καθώς και σε θέματα εκπαίδευσης όπως σε νέες τεχνολογίες. Τέθηκαν ασφαλώς και τα πολύ κρίσιμα εργασιακά θέματα, με την ΕΑΚ να ενημερώνει τους παρευρισκόμενους για τις σχετικές επαφές που έγιναν και που προγραμματίζονται να γίνουν στη συνέχεια.

Για την εφαρμογή όσων συμφωνήθηκαν, αποφασίστηκε όπως καταρτιστεί υποεπιτροπή αποτελούμενη από αντιπροσωπεία των ιστοσελίδων και της ΕΑΚ.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ